Pyrolyysin potentiaali jätemuovin käsittelymenetelmänä: Ympäristökuormitukset ja kustannusvaikutukset

Translated title of the contribution: Pyrolysis as a method to treat plastic waste: Environmental loads and cost effects

Henna Punkkinen, Nea Teerioja, Elina Merta, Katja Moliis, Ulla-Maija Mroueh, Markku Ollikainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisussa käsitellään muovijätteen tertiäärisen kierrätyksen mahdollisuuksia ja erityisesti rumpupyrolyysimenetelmän potentiaalia kehittyä varteenotettavaksi sekalaisen muovijätteen kierrätysmenetelmäksi sen ympäristökuormitukset ja kustannusvaikutukset huomioiden. Tarkastelua varten muovia ja puuta sisältävälle jätevirralle muodostettiin kaksi vertailtavaa konseptia, joista toinen perustui muovin rumpupyrolyysiin sekä puun energiahyödyntämiseen ja toinen puolestaan koko tarkastellun jätevirran energiahyödyntämiseen. Ympäristökuormituksista laskennassa huomioitiin kasvihuonekaasut, rikkidioksidi, typen oksidit ja hiukkaspäästöt. Tarkastelun perusteella vaikuttaa siltä, ettei muovin pyrolyysi ja puun poltto paperitehtaan kattilassa kannata saman jätevirran energiahyödyntämiseen verrattuna. Tulokset ovat kuitenkin varsin epävarmoja muiden kuin kasvihuonekaasupäästöjen osalta. Tarkastelussa ei voitu huomioida pyrolyysin tuotteena syntyvän muoviöljyn käyttöä, koska muoviöljyn käytön päästöjä ei tunnettu. Alustavasti on kuitenkin arvioitu tuotetun muoviöljyn mahdollista soveltuvuutta korvaamaan raskasta polttoöljyä. Lopullisen soveltuvuuden ja kysynnän selvittämiseksi tulisi suorittaa käytännön koeajoja muovijätteellä. Kustannustarkastelun perusteella muovin pyrolysointi ei yllä yhteiskunnallisesti yhtä suureen kannattavuuteen kuin teollisuusalueella sijaitseva energiantuotantolaitos. Muovin pyrolysointi ohitti kuitenkin kannattavuudessaan yhdyskunta-alueella sijaitsevat energiantuotantolaitokset, mikä kertoo oletetun sijainnin suuren vaikutuksen tuloksiin. Yhteiskunnan näkökulmasta katsottuna pyrolyysilaitoksen voidaan katsoa olevan kilpailukykyinen vaihtoehto energiantuotantolaitoksille etenkin sellaisilla alueilla, joissa energiantuotantolaitosten tuottamalle lämmölle ei ole tasaisesti jatkuvaa kysyntää. Pyrolyysilaitoksen liiketaloudellinen kannattavuus sen sijaan jäi kannattavuuden rajamaille ja selkeästi heikommaksi kuin teollisuusalueen energiantuotantolaitoksilla.
  Translated title of the contributionPyrolysis as a method to treat plastic waste: Environmental loads and cost effects
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages99
  ISBN (Electronic)978-951-38-7518-3
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number176
  ISSN1459-7683

  Keywords

  • plastic waste
  • rotary kiln pyrolysis
  • incineration
  • environmental loads
  • cost effects

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Pyrolysis as a method to treat plastic waste: Environmental loads and cost effects'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this