Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004: Laatuali-projektin osaraportti

Translated title of the contribution: Quality defects in subcontract manufacture - a case study in 2004

Jyri Pötry, Kai Häkkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä on VTT:n Laatuali-projektin osaraportti. Konepaja-alihankintatoiminnan laatuun liittyvät ongelmat ovat toistuvasti tulleet esille mm. aikaisemmissa VTT:n tutkimusprojekteissa. Valmistavassa teollisuudessa on tyypillistä, että 70-80 % laatukustannuksista aiheutuu suunnittelussa ja hallinnossa, mutta ne realisoituvat valmistus- ja kokoonpanovaiheissa. Sekä pää- että alihankkija vaikuttavat laatukustannusten syntyyn, mutta ne ilmenevät pääosin alihankkijalla. Tämän työn tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon alihankintakonepajoissa on laatuongelmia ja mistä ongelmat johtuvat. Tietoa kerättiin kuudessa suomalaisessa konepajayrityksessä. Aineiston hankintaa varten kehitettiin helppokäyttöinen tiedonkeruulomake. Aineisto kerättiin tuotannon työpisteissä. Lomakkeeseen kirjattiin ongelman havaintopäivämäärä, aiheutuneet aika- tai materiaalihäviöt, vaikuttiko ongelma toimitusaikaan, mikä ongelman virhelähde oli ja missä vaiheessa ongelma havaittiin. Laatuvirheiden havaitseminen ja kirjaaminen oli työntekijöiden vastuulla. Aineistoa täydennettiin haastatteluin sekä reklamaatiotiedoilla. Lomakkeisiin kirjattiin yhteensä noin 230 tunnin laatuongelmista aiheutunut aikahäviö. Ongelmien virhelähteet jakautuivat kokonaisaineistossa melko tasaisesti, mutta yritysten virhelähdeprofiilit vaihtelivat. Yhteistä kaikille yrityksille oli, että virheet havaittiin työn aikana, ei ennen eikä jälkeen. Laatuvirheet tapahtuvat pääosin yritysten sisällä, mutta virheet pystytään havaitsemaan ja korjaamaan niin, että asiakas saa virheettömän tuotteen. Reklamaatioita on melko vähän.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Electronic)951-38-6577-0
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number13

Keywords

  • subcontracting
  • manufacture
  • engineering workshops
  • quality control
  • quality loss
  • expences
  • subcontracting networks
  • production control
  • delivery reliability
  • defective quality

Cite this

Pötry, J., & Häkkinen, K. (2004). Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004: Laatuali-projektin osaraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 13
Pötry, Jyri ; Häkkinen, Kai. / Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004 : Laatuali-projektin osaraportti. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 42 p. (VTT Working Papers; No. 13).
@book{0fcf5df656ea4bc5b914ac9c9b75a75a,
title = "Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004: Laatuali-projektin osaraportti",
abstract = "T{\"a}m{\"a} on VTT:n Laatuali-projektin osaraportti. Konepaja-alihankintatoiminnan laatuun liittyv{\"a}t ongelmat ovat toistuvasti tulleet esille mm. aikaisemmissa VTT:n tutkimusprojekteissa. Valmistavassa teollisuudessa on tyypillist{\"a}, ett{\"a} 70-80 {\%} laatukustannuksista aiheutuu suunnittelussa ja hallinnossa, mutta ne realisoituvat valmistus- ja kokoonpanovaiheissa. Sek{\"a} p{\"a}{\"a}- ett{\"a} alihankkija vaikuttavat laatukustannusten syntyyn, mutta ne ilmenev{\"a}t p{\"a}{\"a}osin alihankkijalla. T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, kuinka paljon alihankintakonepajoissa on laatuongelmia ja mist{\"a} ongelmat johtuvat. Tietoa ker{\"a}ttiin kuudessa suomalaisessa konepajayrityksess{\"a}. Aineiston hankintaa varten kehitettiin helppok{\"a}ytt{\"o}inen tiedonkeruulomake. Aineisto ker{\"a}ttiin tuotannon ty{\"o}pisteiss{\"a}. Lomakkeeseen kirjattiin ongelman havaintop{\"a}iv{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}, aiheutuneet aika- tai materiaalih{\"a}vi{\"o}t, vaikuttiko ongelma toimitusaikaan, mik{\"a} ongelman virhel{\"a}hde oli ja miss{\"a} vaiheessa ongelma havaittiin. Laatuvirheiden havaitseminen ja kirjaaminen oli ty{\"o}ntekij{\"o}iden vastuulla. Aineistoa t{\"a}ydennettiin haastatteluin sek{\"a} reklamaatiotiedoilla. Lomakkeisiin kirjattiin yhteens{\"a} noin 230 tunnin laatuongelmista aiheutunut aikah{\"a}vi{\"o}. Ongelmien virhel{\"a}hteet jakautuivat kokonaisaineistossa melko tasaisesti, mutta yritysten virhel{\"a}hdeprofiilit vaihtelivat. Yhteist{\"a} kaikille yrityksille oli, ett{\"a} virheet havaittiin ty{\"o}n aikana, ei ennen eik{\"a} j{\"a}lkeen. Laatuvirheet tapahtuvat p{\"a}{\"a}osin yritysten sis{\"a}ll{\"a}, mutta virheet pystyt{\"a}{\"a}n havaitsemaan ja korjaamaan niin, ett{\"a} asiakas saa virheett{\"o}m{\"a}n tuotteen. Reklamaatioita on melko v{\"a}h{\"a}n.",
keywords = "subcontracting, manufacture, engineering workshops, quality control, quality loss, expences, subcontracting networks, production control, delivery reliability, defective quality",
author = "Jyri P{\"o}try and Kai H{\"a}kkinen",
note = "Project code: G3SU01337",
year = "2004",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "13",
address = "Finland",

}

Pötry, J & Häkkinen, K 2004, Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004: Laatuali-projektin osaraportti. VTT Working Papers, no. 13, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004 : Laatuali-projektin osaraportti. / Pötry, Jyri; Häkkinen, Kai.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 42 p. (VTT Working Papers; No. 13).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004

T2 - Laatuali-projektin osaraportti

AU - Pötry, Jyri

AU - Häkkinen, Kai

N1 - Project code: G3SU01337

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Tämä on VTT:n Laatuali-projektin osaraportti. Konepaja-alihankintatoiminnan laatuun liittyvät ongelmat ovat toistuvasti tulleet esille mm. aikaisemmissa VTT:n tutkimusprojekteissa. Valmistavassa teollisuudessa on tyypillistä, että 70-80 % laatukustannuksista aiheutuu suunnittelussa ja hallinnossa, mutta ne realisoituvat valmistus- ja kokoonpanovaiheissa. Sekä pää- että alihankkija vaikuttavat laatukustannusten syntyyn, mutta ne ilmenevät pääosin alihankkijalla. Tämän työn tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon alihankintakonepajoissa on laatuongelmia ja mistä ongelmat johtuvat. Tietoa kerättiin kuudessa suomalaisessa konepajayrityksessä. Aineiston hankintaa varten kehitettiin helppokäyttöinen tiedonkeruulomake. Aineisto kerättiin tuotannon työpisteissä. Lomakkeeseen kirjattiin ongelman havaintopäivämäärä, aiheutuneet aika- tai materiaalihäviöt, vaikuttiko ongelma toimitusaikaan, mikä ongelman virhelähde oli ja missä vaiheessa ongelma havaittiin. Laatuvirheiden havaitseminen ja kirjaaminen oli työntekijöiden vastuulla. Aineistoa täydennettiin haastatteluin sekä reklamaatiotiedoilla. Lomakkeisiin kirjattiin yhteensä noin 230 tunnin laatuongelmista aiheutunut aikahäviö. Ongelmien virhelähteet jakautuivat kokonaisaineistossa melko tasaisesti, mutta yritysten virhelähdeprofiilit vaihtelivat. Yhteistä kaikille yrityksille oli, että virheet havaittiin työn aikana, ei ennen eikä jälkeen. Laatuvirheet tapahtuvat pääosin yritysten sisällä, mutta virheet pystytään havaitsemaan ja korjaamaan niin, että asiakas saa virheettömän tuotteen. Reklamaatioita on melko vähän.

AB - Tämä on VTT:n Laatuali-projektin osaraportti. Konepaja-alihankintatoiminnan laatuun liittyvät ongelmat ovat toistuvasti tulleet esille mm. aikaisemmissa VTT:n tutkimusprojekteissa. Valmistavassa teollisuudessa on tyypillistä, että 70-80 % laatukustannuksista aiheutuu suunnittelussa ja hallinnossa, mutta ne realisoituvat valmistus- ja kokoonpanovaiheissa. Sekä pää- että alihankkija vaikuttavat laatukustannusten syntyyn, mutta ne ilmenevät pääosin alihankkijalla. Tämän työn tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon alihankintakonepajoissa on laatuongelmia ja mistä ongelmat johtuvat. Tietoa kerättiin kuudessa suomalaisessa konepajayrityksessä. Aineiston hankintaa varten kehitettiin helppokäyttöinen tiedonkeruulomake. Aineisto kerättiin tuotannon työpisteissä. Lomakkeeseen kirjattiin ongelman havaintopäivämäärä, aiheutuneet aika- tai materiaalihäviöt, vaikuttiko ongelma toimitusaikaan, mikä ongelman virhelähde oli ja missä vaiheessa ongelma havaittiin. Laatuvirheiden havaitseminen ja kirjaaminen oli työntekijöiden vastuulla. Aineistoa täydennettiin haastatteluin sekä reklamaatiotiedoilla. Lomakkeisiin kirjattiin yhteensä noin 230 tunnin laatuongelmista aiheutunut aikahäviö. Ongelmien virhelähteet jakautuivat kokonaisaineistossa melko tasaisesti, mutta yritysten virhelähdeprofiilit vaihtelivat. Yhteistä kaikille yrityksille oli, että virheet havaittiin työn aikana, ei ennen eikä jälkeen. Laatuvirheet tapahtuvat pääosin yritysten sisällä, mutta virheet pystytään havaitsemaan ja korjaamaan niin, että asiakas saa virheettömän tuotteen. Reklamaatioita on melko vähän.

KW - subcontracting

KW - manufacture

KW - engineering workshops

KW - quality control

KW - quality loss

KW - expences

KW - subcontracting networks

KW - production control

KW - delivery reliability

KW - defective quality

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pötry J, Häkkinen K. Laatuvirheet alihankintakonepajoissa - havaintoja vuonna 2004: Laatuali-projektin osaraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 42 p. (VTT Working Papers; No. 13).