Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä

Translated title of the contribution: Quality systems in concrete industry among the quality systems in building process

Osmo Koskisto, Pekka Korhonen, Juha Ratvio, Tapio Koivu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettinn nykyaikaisiin menetelmiin perustuva, nykyisiä ja lähitulevaisuuden laatu- ja turvallisuusvaatimuksia vastaava betoniteollisuuden laatujärjestelmän malli ja tarkasteltiin sitä osana rakennusalan laatujärjestelmiä. Rakennustuotanto on muuttunut teollisuustuotantotyyppiseksi valmistukseksi, joten kaikki edellytykset ovat olemassa nykyaikaisten laatujärjestelmien luomiseksi myös rakennusalalle. Muilla teollisuusaloilla jo sovellettava standardi SFS ISO 9000 Laatujärjestelmät otettiin pohjaksi myös rakennusalan laatujärjestelmiä kehitettäessä. Rakentamisessa on erotettava erikseen rakennushankkeen laatujärjestelmä, josta vastaa tilaaja, ja hankkeen eri osapuolien, suunnittelijan, materiaalitoimittajien, urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden, laatujärjestelmät, jotka ovat luonteeltaan hyvinkin erilaisia. Rakennushankkeen laadunvarmistaminen perustuu sen eri osapuolien laatujärjestelmien yhteistoiminnan varmistamiseen. Hankkeen päätyttyä tarvitaan rakennukselle myös käytönaikainen laatujärjestelmä, josta vastaa rakennuksen käyttäjä. Käytönaikainen laatujärjestelmä syntyy rakennushankkeen aikana suunnittelun edetessä ja valmistuu lopulliseen muotoonsa käyttöönottovaiheessa. Tutkimuksen pääasiallisena tuloksena esitetään laatujärjestelmän malleja betoniteollisuuden eri tuotetyyppien mukaan ryhmitellylle tuotannolle. Malleja lähdettiin kehittämään nykytilan mukaisen laadunvalvonnan ja varmistuksen pohjalta. Tavoitteena oli saattaa laatujärjestelmät SFS ISO 9000 -standardin mukaiseksi. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan laatukustannusten muodostumista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages116
ISBN (Print)951-38-3753-X
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1143
ISSN0358-5085

Fingerprint

industry

Keywords

  • buildings
  • concrete construction
  • construction industry
  • quality assurance
  • quality control
  • specifications
  • development
  • requirements

Cite this

Koskisto, O., Korhonen, P., Ratvio, J., & Koivu, T. (1990). Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1143
Koskisto, Osmo ; Korhonen, Pekka ; Ratvio, Juha ; Koivu, Tapio. / Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1143).
@book{e0e9d9e4933e485f8653a9377cbc39f4,
title = "Betoniteollisuuden laatuj{\"a}rjestelm{\"a}t osana rakennusalan laatuj{\"a}rjestelmi{\"a}",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettinn nykyaikaisiin menetelmiin perustuva, nykyisi{\"a} ja l{\"a}hitulevaisuuden laatu- ja turvallisuusvaatimuksia vastaava betoniteollisuuden laatuj{\"a}rjestelm{\"a}n malli ja tarkasteltiin sit{\"a} osana rakennusalan laatuj{\"a}rjestelmi{\"a}. Rakennustuotanto on muuttunut teollisuustuotantotyyppiseksi valmistukseksi, joten kaikki edellytykset ovat olemassa nykyaikaisten laatuj{\"a}rjestelmien luomiseksi my{\"o}s rakennusalalle. Muilla teollisuusaloilla jo sovellettava standardi SFS ISO 9000 Laatuj{\"a}rjestelm{\"a}t otettiin pohjaksi my{\"o}s rakennusalan laatuj{\"a}rjestelmi{\"a} kehitett{\"a}ess{\"a}. Rakentamisessa on erotettava erikseen rakennushankkeen laatuj{\"a}rjestelm{\"a}, josta vastaa tilaaja, ja hankkeen eri osapuolien, suunnittelijan, materiaalitoimittajien, urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden, laatuj{\"a}rjestelm{\"a}t, jotka ovat luonteeltaan hyvinkin erilaisia. Rakennushankkeen laadunvarmistaminen perustuu sen eri osapuolien laatuj{\"a}rjestelmien yhteistoiminnan varmistamiseen. Hankkeen p{\"a}{\"a}tytty{\"a} tarvitaan rakennukselle my{\"o}s k{\"a}yt{\"o}naikainen laatuj{\"a}rjestelm{\"a}, josta vastaa rakennuksen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}. K{\"a}yt{\"o}naikainen laatuj{\"a}rjestelm{\"a} syntyy rakennushankkeen aikana suunnittelun edetess{\"a} ja valmistuu lopulliseen muotoonsa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottovaiheessa. Tutkimuksen p{\"a}{\"a}asiallisena tuloksena esitet{\"a}{\"a}n laatuj{\"a}rjestelm{\"a}n malleja betoniteollisuuden eri tuotetyyppien mukaan ryhmitellylle tuotannolle. Malleja l{\"a}hdettiin kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n nykytilan mukaisen laadunvalvonnan ja varmistuksen pohjalta. Tavoitteena oli saattaa laatuj{\"a}rjestelm{\"a}t SFS ISO 9000 -standardin mukaiseksi. Lis{\"a}ksi tutkimuksessa tarkastellaan laatukustannusten muodostumista.",
keywords = "buildings, concrete construction, construction industry, quality assurance, quality control, specifications, development, requirements",
author = "Osmo Koskisto and Pekka Korhonen and Juha Ratvio and Tapio Koivu",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3753-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1143",
address = "Finland",

}

Koskisto, O, Korhonen, P, Ratvio, J & Koivu, T 1990, Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1143, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä. / Koskisto, Osmo; Korhonen, Pekka; Ratvio, Juha; Koivu, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1143).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä

AU - Koskisto, Osmo

AU - Korhonen, Pekka

AU - Ratvio, Juha

AU - Koivu, Tapio

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksessa kehitettinn nykyaikaisiin menetelmiin perustuva, nykyisiä ja lähitulevaisuuden laatu- ja turvallisuusvaatimuksia vastaava betoniteollisuuden laatujärjestelmän malli ja tarkasteltiin sitä osana rakennusalan laatujärjestelmiä. Rakennustuotanto on muuttunut teollisuustuotantotyyppiseksi valmistukseksi, joten kaikki edellytykset ovat olemassa nykyaikaisten laatujärjestelmien luomiseksi myös rakennusalalle. Muilla teollisuusaloilla jo sovellettava standardi SFS ISO 9000 Laatujärjestelmät otettiin pohjaksi myös rakennusalan laatujärjestelmiä kehitettäessä. Rakentamisessa on erotettava erikseen rakennushankkeen laatujärjestelmä, josta vastaa tilaaja, ja hankkeen eri osapuolien, suunnittelijan, materiaalitoimittajien, urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden, laatujärjestelmät, jotka ovat luonteeltaan hyvinkin erilaisia. Rakennushankkeen laadunvarmistaminen perustuu sen eri osapuolien laatujärjestelmien yhteistoiminnan varmistamiseen. Hankkeen päätyttyä tarvitaan rakennukselle myös käytönaikainen laatujärjestelmä, josta vastaa rakennuksen käyttäjä. Käytönaikainen laatujärjestelmä syntyy rakennushankkeen aikana suunnittelun edetessä ja valmistuu lopulliseen muotoonsa käyttöönottovaiheessa. Tutkimuksen pääasiallisena tuloksena esitetään laatujärjestelmän malleja betoniteollisuuden eri tuotetyyppien mukaan ryhmitellylle tuotannolle. Malleja lähdettiin kehittämään nykytilan mukaisen laadunvalvonnan ja varmistuksen pohjalta. Tavoitteena oli saattaa laatujärjestelmät SFS ISO 9000 -standardin mukaiseksi. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan laatukustannusten muodostumista.

AB - Tutkimuksessa kehitettinn nykyaikaisiin menetelmiin perustuva, nykyisiä ja lähitulevaisuuden laatu- ja turvallisuusvaatimuksia vastaava betoniteollisuuden laatujärjestelmän malli ja tarkasteltiin sitä osana rakennusalan laatujärjestelmiä. Rakennustuotanto on muuttunut teollisuustuotantotyyppiseksi valmistukseksi, joten kaikki edellytykset ovat olemassa nykyaikaisten laatujärjestelmien luomiseksi myös rakennusalalle. Muilla teollisuusaloilla jo sovellettava standardi SFS ISO 9000 Laatujärjestelmät otettiin pohjaksi myös rakennusalan laatujärjestelmiä kehitettäessä. Rakentamisessa on erotettava erikseen rakennushankkeen laatujärjestelmä, josta vastaa tilaaja, ja hankkeen eri osapuolien, suunnittelijan, materiaalitoimittajien, urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden, laatujärjestelmät, jotka ovat luonteeltaan hyvinkin erilaisia. Rakennushankkeen laadunvarmistaminen perustuu sen eri osapuolien laatujärjestelmien yhteistoiminnan varmistamiseen. Hankkeen päätyttyä tarvitaan rakennukselle myös käytönaikainen laatujärjestelmä, josta vastaa rakennuksen käyttäjä. Käytönaikainen laatujärjestelmä syntyy rakennushankkeen aikana suunnittelun edetessä ja valmistuu lopulliseen muotoonsa käyttöönottovaiheessa. Tutkimuksen pääasiallisena tuloksena esitetään laatujärjestelmän malleja betoniteollisuuden eri tuotetyyppien mukaan ryhmitellylle tuotannolle. Malleja lähdettiin kehittämään nykytilan mukaisen laadunvalvonnan ja varmistuksen pohjalta. Tavoitteena oli saattaa laatujärjestelmät SFS ISO 9000 -standardin mukaiseksi. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan laatukustannusten muodostumista.

KW - buildings

KW - concrete construction

KW - construction industry

KW - quality assurance

KW - quality control

KW - specifications

KW - development

KW - requirements

M3 - Report

SN - 951-38-3753-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskisto O, Korhonen P, Ratvio J, Koivu T. Betoniteollisuuden laatujärjestelmät osana rakennusalan laatujärjestelmiä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1143).