Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään

Matti Vuorio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tutkitaan massaräjähdysvaarallisten aineiden varaston räjähdyksessä syntyvää painepulssia. Ensin seurataan paineen etenemistä ja vaimenemista ilmakehässä, sitten sen tunkeutumista rakennuksessa olevista aukoista sisätiloihin. Pulssin etenemisvaiheesta ilmakehässä tarkastellaan sekä paineen että sen keston ja impulssin skaalausta räjähdysenergian ja etäisyyden funktiona. Edelleen tarkastellaan vallien antamaa suojavaikutusta sekä verrataan ilma- ja pintaräjähdyksien voimakkuuksia. Rakennusten sisälle tunkeutuvaa painetta tarkastellaan kolmessa vaiheessa: ensimmäiseksi saapuvaa paineshokkia, sen jälkeen seinässä olevaan aukkoon muodostuvaa suihkuvirtausta ja lopulta tuon virtauksen aiheuttamaa huoneen "täyttymistä" ja vastaavaa paineen vähittäistä kohoamista. Paineshokki lasketaan akustisella approksimaatiolla, jolloin se leviää tasaisesti kaikkiin suuntiin. Suihkuvirtaus käsitellen kokoonpuristuvan ideaalikaasun hydrodynaamisia yhtälöitä käyttäen. Huoneen täyttymisen yhtälöt on ratkaistava numeerisesti kussakin tapauksessa erikseen, joskin julkaisussa annetaan myös lauseke, jolla täyttymiseen kuluva aika voidaan likimääräisesti laskea huonetilavuuden ja ikkuna-aukkojen pinta-alan perusteella. Lopuksi pohditaan lyhyesti hitaan paineennousun vaarallisuutta tai vaarattomuutta korvan rumpukalvolle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages43
ISBN (Print)951-38-1353-3
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number51
ISSN0358-5077

Cite this

Vuorio, M. (1982). Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 51
Vuorio, Matti. / Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 43 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 51).
@book{307ca5715e9247ce94ffce6cd590a7a3,
title = "R{\"a}j{\"a}hdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sis{\"a}{\"a}n",
abstract = "Julkaisussa tutkitaan massar{\"a}j{\"a}hdysvaarallisten aineiden varaston r{\"a}j{\"a}hdyksess{\"a} syntyv{\"a}{\"a} painepulssia. Ensin seurataan paineen etenemist{\"a} ja vaimenemista ilmakeh{\"a}ss{\"a}, sitten sen tunkeutumista rakennuksessa olevista aukoista sis{\"a}tiloihin. Pulssin etenemisvaiheesta ilmakeh{\"a}ss{\"a} tarkastellaan sek{\"a} paineen ett{\"a} sen keston ja impulssin skaalausta r{\"a}j{\"a}hdysenergian ja et{\"a}isyyden funktiona. Edelleen tarkastellaan vallien antamaa suojavaikutusta sek{\"a} verrataan ilma- ja pintar{\"a}j{\"a}hdyksien voimakkuuksia. Rakennusten sis{\"a}lle tunkeutuvaa painetta tarkastellaan kolmessa vaiheessa: ensimm{\"a}iseksi saapuvaa paineshokkia, sen j{\"a}lkeen sein{\"a}ss{\"a} olevaan aukkoon muodostuvaa suihkuvirtausta ja lopulta tuon virtauksen aiheuttamaa huoneen {"}t{\"a}yttymist{\"a}{"} ja vastaavaa paineen v{\"a}hitt{\"a}ist{\"a} kohoamista. Paineshokki lasketaan akustisella approksimaatiolla, jolloin se levi{\"a}{\"a} tasaisesti kaikkiin suuntiin. Suihkuvirtaus k{\"a}sitellen kokoonpuristuvan ideaalikaasun hydrodynaamisia yht{\"a}l{\"o}it{\"a} k{\"a}ytt{\"a}en. Huoneen t{\"a}yttymisen yht{\"a}l{\"o}t on ratkaistava numeerisesti kussakin tapauksessa erikseen, joskin julkaisussa annetaan my{\"o}s lauseke, jolla t{\"a}yttymiseen kuluva aika voidaan likim{\"a}{\"a}r{\"a}isesti laskea huonetilavuuden ja ikkuna-aukkojen pinta-alan perusteella. Lopuksi pohditaan lyhyesti hitaan paineennousun vaarallisuutta tai vaarattomuutta korvan rumpukalvolle.",
author = "Matti Vuorio",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1353-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "51",
address = "Finland",

}

Vuorio, M 1982, Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 51, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään. / Vuorio, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 43 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 51).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään

AU - Vuorio, Matti

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisussa tutkitaan massaräjähdysvaarallisten aineiden varaston räjähdyksessä syntyvää painepulssia. Ensin seurataan paineen etenemistä ja vaimenemista ilmakehässä, sitten sen tunkeutumista rakennuksessa olevista aukoista sisätiloihin. Pulssin etenemisvaiheesta ilmakehässä tarkastellaan sekä paineen että sen keston ja impulssin skaalausta räjähdysenergian ja etäisyyden funktiona. Edelleen tarkastellaan vallien antamaa suojavaikutusta sekä verrataan ilma- ja pintaräjähdyksien voimakkuuksia. Rakennusten sisälle tunkeutuvaa painetta tarkastellaan kolmessa vaiheessa: ensimmäiseksi saapuvaa paineshokkia, sen jälkeen seinässä olevaan aukkoon muodostuvaa suihkuvirtausta ja lopulta tuon virtauksen aiheuttamaa huoneen "täyttymistä" ja vastaavaa paineen vähittäistä kohoamista. Paineshokki lasketaan akustisella approksimaatiolla, jolloin se leviää tasaisesti kaikkiin suuntiin. Suihkuvirtaus käsitellen kokoonpuristuvan ideaalikaasun hydrodynaamisia yhtälöitä käyttäen. Huoneen täyttymisen yhtälöt on ratkaistava numeerisesti kussakin tapauksessa erikseen, joskin julkaisussa annetaan myös lauseke, jolla täyttymiseen kuluva aika voidaan likimääräisesti laskea huonetilavuuden ja ikkuna-aukkojen pinta-alan perusteella. Lopuksi pohditaan lyhyesti hitaan paineennousun vaarallisuutta tai vaarattomuutta korvan rumpukalvolle.

AB - Julkaisussa tutkitaan massaräjähdysvaarallisten aineiden varaston räjähdyksessä syntyvää painepulssia. Ensin seurataan paineen etenemistä ja vaimenemista ilmakehässä, sitten sen tunkeutumista rakennuksessa olevista aukoista sisätiloihin. Pulssin etenemisvaiheesta ilmakehässä tarkastellaan sekä paineen että sen keston ja impulssin skaalausta räjähdysenergian ja etäisyyden funktiona. Edelleen tarkastellaan vallien antamaa suojavaikutusta sekä verrataan ilma- ja pintaräjähdyksien voimakkuuksia. Rakennusten sisälle tunkeutuvaa painetta tarkastellaan kolmessa vaiheessa: ensimmäiseksi saapuvaa paineshokkia, sen jälkeen seinässä olevaan aukkoon muodostuvaa suihkuvirtausta ja lopulta tuon virtauksen aiheuttamaa huoneen "täyttymistä" ja vastaavaa paineen vähittäistä kohoamista. Paineshokki lasketaan akustisella approksimaatiolla, jolloin se leviää tasaisesti kaikkiin suuntiin. Suihkuvirtaus käsitellen kokoonpuristuvan ideaalikaasun hydrodynaamisia yhtälöitä käyttäen. Huoneen täyttymisen yhtälöt on ratkaistava numeerisesti kussakin tapauksessa erikseen, joskin julkaisussa annetaan myös lauseke, jolla täyttymiseen kuluva aika voidaan likimääräisesti laskea huonetilavuuden ja ikkuna-aukkojen pinta-alan perusteella. Lopuksi pohditaan lyhyesti hitaan paineennousun vaarallisuutta tai vaarattomuutta korvan rumpukalvolle.

M3 - Report

SN - 951-38-1353-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vuorio M. Räjähdyspaine ilmassa ja sen eteneminen rakennusten sisään. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 43 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 51).