Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 3. Mittaukset

Elias Verkasalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Röntgentutkimusten tekniseen laatuun on alettu kiinnittää sairaaloissa viime aikoina enenevää huomiota. Laatukysymykset on edullista hoitaa alueellisena tai paikallisena kokonaistoimintana. Tätä varten tarvitaan laatujärjestelmä, laadunohjausmenetelmä, välineet ja organisaatio. Maamme terveydenhuoltoverkoston käyttöön tarkoitettu röntgentutkimusten tekninen laadunohjausjärjestelmä kehitettiin projektityönä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen sairaalatekniikan laboratoriossa. Järjestelmä on rakenteeltaan porrastettu ja tarkoitettu terveydenhoitolaitosten ja erityisesti keskussairaalapiirien käyttöön lääkintöhallituksen yleiskirjeen nro 1619 asettamien velvoitteiden täyttymiseksi. Tavoitteena on röntgenkuvien teknisen laadun kohottaminen diagnoosien osuvuuden parantamiseksi, säteilyrasituksen vähentäminen, käyttöturvallisuuden parantaminen sekä materiaali- ja käyttökustannusten pienentäminen. Kehitetyn laadunohjausjärjestelmän kuvaus on laadittu sen sisältöä ja käyttöä silmällä pitäen neljänä osana. Kolmannessa osassa käsitellään keskussairaalan teknisen osaston tekemissä tai valvomissa laatuteknisissä mittauksissa tarvittavat mittauslaitteet, mittausohjeet sekä kuvataan keskussairaalapiirin teknistä laadunohjaustoimintaa ja siihen liittyviä erilliskysymyksiä. Julkaisu on tiivistetty ja selkeä apuväline, jota voidaan hyödyntää keskussairaalapiirien röntgenteknistä kokonaislaadunohjaustoimintaa käynnistettäessä. Koska laadunohjaustoimintaan osallistuvilta henkilöiltä edellytetään vastaavaa röntgenlaatuteknistä koulutusta ja sähköisiä mittauksia tekeviltä myös röntgenmittausteknistä pätevyyttä, on julkaisusta tarkoitettu lähinnä röntgenteknisen laadunohjausjärjestelmän mittaustekninen sovellusopas.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Print)951-38-1580-3
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number117
ISSN0358-5077

Cite this

Verkasalo, E. (1982). Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 3. Mittaukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 117
Verkasalo, Elias. / Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus : Osa 3. Mittaukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 117).
@book{9aaf040b1fad40b09bac9207ab4d352b,
title = "R{\"o}ntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 3. Mittaukset",
abstract = "R{\"o}ntgentutkimusten tekniseen laatuun on alettu kiinnitt{\"a}{\"a} sairaaloissa viime aikoina enenev{\"a}{\"a} huomiota. Laatukysymykset on edullista hoitaa alueellisena tai paikallisena kokonaistoimintana. T{\"a}t{\"a} varten tarvitaan laatuj{\"a}rjestelm{\"a}, laadunohjausmenetelm{\"a}, v{\"a}lineet ja organisaatio. Maamme terveydenhuoltoverkoston k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettu r{\"o}ntgentutkimusten tekninen laadunohjausj{\"a}rjestelm{\"a} kehitettiin projektity{\"o}n{\"a} Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen sairaalatekniikan laboratoriossa. J{\"a}rjestelm{\"a} on rakenteeltaan porrastettu ja tarkoitettu terveydenhoitolaitosten ja erityisesti keskussairaalapiirien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n l{\"a}{\"a}kint{\"o}hallituksen yleiskirjeen nro 1619 asettamien velvoitteiden t{\"a}yttymiseksi. Tavoitteena on r{\"o}ntgenkuvien teknisen laadun kohottaminen diagnoosien osuvuuden parantamiseksi, s{\"a}teilyrasituksen v{\"a}hent{\"a}minen, k{\"a}ytt{\"o}turvallisuuden parantaminen sek{\"a} materiaali- ja k{\"a}ytt{\"o}kustannusten pienent{\"a}minen. Kehitetyn laadunohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n kuvaus on laadittu sen sis{\"a}lt{\"o}{\"a} ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a} silm{\"a}ll{\"a} pit{\"a}en nelj{\"a}n{\"a} osana. Kolmannessa osassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n keskussairaalan teknisen osaston tekemiss{\"a} tai valvomissa laatuteknisiss{\"a} mittauksissa tarvittavat mittauslaitteet, mittausohjeet sek{\"a} kuvataan keskussairaalapiirin teknist{\"a} laadunohjaustoimintaa ja siihen liittyvi{\"a} erilliskysymyksi{\"a}. Julkaisu on tiivistetty ja selke{\"a} apuv{\"a}line, jota voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} keskussairaalapiirien r{\"o}ntgenteknist{\"a} kokonaislaadunohjaustoimintaa k{\"a}ynnistett{\"a}ess{\"a}. Koska laadunohjaustoimintaan osallistuvilta henkil{\"o}ilt{\"a} edellytet{\"a}{\"a}n vastaavaa r{\"o}ntgenlaatuteknist{\"a} koulutusta ja s{\"a}hk{\"o}isi{\"a} mittauksia tekevilt{\"a} my{\"o}s r{\"o}ntgenmittausteknist{\"a} p{\"a}tevyytt{\"a}, on julkaisusta tarkoitettu l{\"a}hinn{\"a} r{\"o}ntgenteknisen laadunohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n mittaustekninen sovellusopas.",
author = "Elias Verkasalo",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1580-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "117",
address = "Finland",

}

Verkasalo, E 1982, Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 3. Mittaukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 117, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus : Osa 3. Mittaukset. / Verkasalo, Elias.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 117).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus

T2 - Osa 3. Mittaukset

AU - Verkasalo, Elias

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Röntgentutkimusten tekniseen laatuun on alettu kiinnittää sairaaloissa viime aikoina enenevää huomiota. Laatukysymykset on edullista hoitaa alueellisena tai paikallisena kokonaistoimintana. Tätä varten tarvitaan laatujärjestelmä, laadunohjausmenetelmä, välineet ja organisaatio. Maamme terveydenhuoltoverkoston käyttöön tarkoitettu röntgentutkimusten tekninen laadunohjausjärjestelmä kehitettiin projektityönä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen sairaalatekniikan laboratoriossa. Järjestelmä on rakenteeltaan porrastettu ja tarkoitettu terveydenhoitolaitosten ja erityisesti keskussairaalapiirien käyttöön lääkintöhallituksen yleiskirjeen nro 1619 asettamien velvoitteiden täyttymiseksi. Tavoitteena on röntgenkuvien teknisen laadun kohottaminen diagnoosien osuvuuden parantamiseksi, säteilyrasituksen vähentäminen, käyttöturvallisuuden parantaminen sekä materiaali- ja käyttökustannusten pienentäminen. Kehitetyn laadunohjausjärjestelmän kuvaus on laadittu sen sisältöä ja käyttöä silmällä pitäen neljänä osana. Kolmannessa osassa käsitellään keskussairaalan teknisen osaston tekemissä tai valvomissa laatuteknisissä mittauksissa tarvittavat mittauslaitteet, mittausohjeet sekä kuvataan keskussairaalapiirin teknistä laadunohjaustoimintaa ja siihen liittyviä erilliskysymyksiä. Julkaisu on tiivistetty ja selkeä apuväline, jota voidaan hyödyntää keskussairaalapiirien röntgenteknistä kokonaislaadunohjaustoimintaa käynnistettäessä. Koska laadunohjaustoimintaan osallistuvilta henkilöiltä edellytetään vastaavaa röntgenlaatuteknistä koulutusta ja sähköisiä mittauksia tekeviltä myös röntgenmittausteknistä pätevyyttä, on julkaisusta tarkoitettu lähinnä röntgenteknisen laadunohjausjärjestelmän mittaustekninen sovellusopas.

AB - Röntgentutkimusten tekniseen laatuun on alettu kiinnittää sairaaloissa viime aikoina enenevää huomiota. Laatukysymykset on edullista hoitaa alueellisena tai paikallisena kokonaistoimintana. Tätä varten tarvitaan laatujärjestelmä, laadunohjausmenetelmä, välineet ja organisaatio. Maamme terveydenhuoltoverkoston käyttöön tarkoitettu röntgentutkimusten tekninen laadunohjausjärjestelmä kehitettiin projektityönä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen sairaalatekniikan laboratoriossa. Järjestelmä on rakenteeltaan porrastettu ja tarkoitettu terveydenhoitolaitosten ja erityisesti keskussairaalapiirien käyttöön lääkintöhallituksen yleiskirjeen nro 1619 asettamien velvoitteiden täyttymiseksi. Tavoitteena on röntgenkuvien teknisen laadun kohottaminen diagnoosien osuvuuden parantamiseksi, säteilyrasituksen vähentäminen, käyttöturvallisuuden parantaminen sekä materiaali- ja käyttökustannusten pienentäminen. Kehitetyn laadunohjausjärjestelmän kuvaus on laadittu sen sisältöä ja käyttöä silmällä pitäen neljänä osana. Kolmannessa osassa käsitellään keskussairaalan teknisen osaston tekemissä tai valvomissa laatuteknisissä mittauksissa tarvittavat mittauslaitteet, mittausohjeet sekä kuvataan keskussairaalapiirin teknistä laadunohjaustoimintaa ja siihen liittyviä erilliskysymyksiä. Julkaisu on tiivistetty ja selkeä apuväline, jota voidaan hyödyntää keskussairaalapiirien röntgenteknistä kokonaislaadunohjaustoimintaa käynnistettäessä. Koska laadunohjaustoimintaan osallistuvilta henkilöiltä edellytetään vastaavaa röntgenlaatuteknistä koulutusta ja sähköisiä mittauksia tekeviltä myös röntgenmittausteknistä pätevyyttä, on julkaisusta tarkoitettu lähinnä röntgenteknisen laadunohjausjärjestelmän mittaustekninen sovellusopas.

M3 - Report

SN - 951-38-1580-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Verkasalo E. Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 3. Mittaukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 117).