Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 4. Röntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa

Niilo Saranummi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomessa on röntgenlaitteiden huoltokustannuksista tehty kattava selvitys Helsingin kaupungin terveysvirastosta, jossa kustannustaso osoittautui hyvin alhaiseksi. Esilläolevassa tutkimuksessa selvitetään kymmenen keskussairaalaa käsittävän otoksen pohjalta röntgenlaitteiden huoltokustannuksia. Kustannustaso osoittautui oleellisesti korkeammaksi kuin Helsingin kaupungin terveysvirastossa, mutta alhaisemmaksi (2,5 % uushankinta-arvosta) kuin elektroniikkalaitteille sovelletussa arviossa, jonka mukaan vuosittaiset huoltokustannukset ovat 10 % uushankinta-arvosta. Otos ei kuitenkaan kata koko röntgentoimintaa. Se käsittää kaikki yliopistolliset keskussairaalat ja joitakin keskussairaaloita, joihin on keskitetty korkeampitasoinen röntgenlaitevarustus. Terveyskeskusten saaminen mukaan selvitykseen osoittautui mahdottomaksi, koska tarvittavia alueellisia tietoja ei ole terveyskeskuksista käytettävissä. Huoltotoiminnan arvioinnissa käytettävät tunnusluvut vaativat vielä pohtimista. Yksikkötasolla tunnuslukujen muodostaminen on yksinkertaista. Eri kuvaushuoneiden laitevarustuksen huolto- ja vikaantumistietojen vertailuun tarvitaan tunnuslukuja, jotka ottavat huomioon eri tutkimustyyppien laitteita rasittavan merkityksen. Keskussairaaloissa kustannusten seurantamenetelmät ovet vielä keskeneräisiä. Otoksen luotettavuuden parantamiseksi kustannus- ja vikatiedot tulisi kerätä usealta vuodelta. Keskussairaaloihin tulisi luoda yhdenmukainen järjestelmä, jolla tarvittavat tiedot saadaan alueellisesti talletetuiksi. Näistä tilastoista voidaan sitten suhteellisen helposti tuottaa koko teknistä röntgentoimintaa kuvaavia tunnuslukuja kunnossapidon ja sen budjetoinnin kehittämiseksi. Tällainen järjestelmä suunniteltiin pääosin Sairaalaliitossa, kun sairaaloiden KOS-järjestelmä kehitettiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Print)951-38-1586-2
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number118
ISSN0358-5077

Cite this

Saranummi, N. (1982). Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 4. Röntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 118
Saranummi, Niilo. / Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus : Osa 4. Röntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 118).
@book{b6daf78ba1dd4c86a8d52680b470e26a,
title = "R{\"o}ntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 4. R{\"o}ntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa",
abstract = "Suomessa on r{\"o}ntgenlaitteiden huoltokustannuksista tehty kattava selvitys Helsingin kaupungin terveysvirastosta, jossa kustannustaso osoittautui hyvin alhaiseksi. Esill{\"a}olevassa tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n kymmenen keskussairaalaa k{\"a}sitt{\"a}v{\"a}n otoksen pohjalta r{\"o}ntgenlaitteiden huoltokustannuksia. Kustannustaso osoittautui oleellisesti korkeammaksi kuin Helsingin kaupungin terveysvirastossa, mutta alhaisemmaksi (2,5 {\%} uushankinta-arvosta) kuin elektroniikkalaitteille sovelletussa arviossa, jonka mukaan vuosittaiset huoltokustannukset ovat 10 {\%} uushankinta-arvosta. Otos ei kuitenkaan kata koko r{\"o}ntgentoimintaa. Se k{\"a}sitt{\"a}{\"a} kaikki yliopistolliset keskussairaalat ja joitakin keskussairaaloita, joihin on keskitetty korkeampitasoinen r{\"o}ntgenlaitevarustus. Terveyskeskusten saaminen mukaan selvitykseen osoittautui mahdottomaksi, koska tarvittavia alueellisia tietoja ei ole terveyskeskuksista k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a}. Huoltotoiminnan arvioinnissa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t tunnusluvut vaativat viel{\"a} pohtimista. Yksikk{\"o}tasolla tunnuslukujen muodostaminen on yksinkertaista. Eri kuvaushuoneiden laitevarustuksen huolto- ja vikaantumistietojen vertailuun tarvitaan tunnuslukuja, jotka ottavat huomioon eri tutkimustyyppien laitteita rasittavan merkityksen. Keskussairaaloissa kustannusten seurantamenetelm{\"a}t ovet viel{\"a} keskener{\"a}isi{\"a}. Otoksen luotettavuuden parantamiseksi kustannus- ja vikatiedot tulisi ker{\"a}t{\"a} usealta vuodelta. Keskussairaaloihin tulisi luoda yhdenmukainen j{\"a}rjestelm{\"a}, jolla tarvittavat tiedot saadaan alueellisesti talletetuiksi. N{\"a}ist{\"a} tilastoista voidaan sitten suhteellisen helposti tuottaa koko teknist{\"a} r{\"o}ntgentoimintaa kuvaavia tunnuslukuja kunnossapidon ja sen budjetoinnin kehitt{\"a}miseksi. T{\"a}llainen j{\"a}rjestelm{\"a} suunniteltiin p{\"a}{\"a}osin Sairaalaliitossa, kun sairaaloiden KOS-j{\"a}rjestelm{\"a} kehitettiin.",
author = "Niilo Saranummi",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1586-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "118",
address = "Finland",

}

Saranummi, N 1982, Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 4. Röntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 118, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus : Osa 4. Röntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa. / Saranummi, Niilo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 118).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus

T2 - Osa 4. Röntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa

AU - Saranummi, Niilo

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Suomessa on röntgenlaitteiden huoltokustannuksista tehty kattava selvitys Helsingin kaupungin terveysvirastosta, jossa kustannustaso osoittautui hyvin alhaiseksi. Esilläolevassa tutkimuksessa selvitetään kymmenen keskussairaalaa käsittävän otoksen pohjalta röntgenlaitteiden huoltokustannuksia. Kustannustaso osoittautui oleellisesti korkeammaksi kuin Helsingin kaupungin terveysvirastossa, mutta alhaisemmaksi (2,5 % uushankinta-arvosta) kuin elektroniikkalaitteille sovelletussa arviossa, jonka mukaan vuosittaiset huoltokustannukset ovat 10 % uushankinta-arvosta. Otos ei kuitenkaan kata koko röntgentoimintaa. Se käsittää kaikki yliopistolliset keskussairaalat ja joitakin keskussairaaloita, joihin on keskitetty korkeampitasoinen röntgenlaitevarustus. Terveyskeskusten saaminen mukaan selvitykseen osoittautui mahdottomaksi, koska tarvittavia alueellisia tietoja ei ole terveyskeskuksista käytettävissä. Huoltotoiminnan arvioinnissa käytettävät tunnusluvut vaativat vielä pohtimista. Yksikkötasolla tunnuslukujen muodostaminen on yksinkertaista. Eri kuvaushuoneiden laitevarustuksen huolto- ja vikaantumistietojen vertailuun tarvitaan tunnuslukuja, jotka ottavat huomioon eri tutkimustyyppien laitteita rasittavan merkityksen. Keskussairaaloissa kustannusten seurantamenetelmät ovet vielä keskeneräisiä. Otoksen luotettavuuden parantamiseksi kustannus- ja vikatiedot tulisi kerätä usealta vuodelta. Keskussairaaloihin tulisi luoda yhdenmukainen järjestelmä, jolla tarvittavat tiedot saadaan alueellisesti talletetuiksi. Näistä tilastoista voidaan sitten suhteellisen helposti tuottaa koko teknistä röntgentoimintaa kuvaavia tunnuslukuja kunnossapidon ja sen budjetoinnin kehittämiseksi. Tällainen järjestelmä suunniteltiin pääosin Sairaalaliitossa, kun sairaaloiden KOS-järjestelmä kehitettiin.

AB - Suomessa on röntgenlaitteiden huoltokustannuksista tehty kattava selvitys Helsingin kaupungin terveysvirastosta, jossa kustannustaso osoittautui hyvin alhaiseksi. Esilläolevassa tutkimuksessa selvitetään kymmenen keskussairaalaa käsittävän otoksen pohjalta röntgenlaitteiden huoltokustannuksia. Kustannustaso osoittautui oleellisesti korkeammaksi kuin Helsingin kaupungin terveysvirastossa, mutta alhaisemmaksi (2,5 % uushankinta-arvosta) kuin elektroniikkalaitteille sovelletussa arviossa, jonka mukaan vuosittaiset huoltokustannukset ovat 10 % uushankinta-arvosta. Otos ei kuitenkaan kata koko röntgentoimintaa. Se käsittää kaikki yliopistolliset keskussairaalat ja joitakin keskussairaaloita, joihin on keskitetty korkeampitasoinen röntgenlaitevarustus. Terveyskeskusten saaminen mukaan selvitykseen osoittautui mahdottomaksi, koska tarvittavia alueellisia tietoja ei ole terveyskeskuksista käytettävissä. Huoltotoiminnan arvioinnissa käytettävät tunnusluvut vaativat vielä pohtimista. Yksikkötasolla tunnuslukujen muodostaminen on yksinkertaista. Eri kuvaushuoneiden laitevarustuksen huolto- ja vikaantumistietojen vertailuun tarvitaan tunnuslukuja, jotka ottavat huomioon eri tutkimustyyppien laitteita rasittavan merkityksen. Keskussairaaloissa kustannusten seurantamenetelmät ovet vielä keskeneräisiä. Otoksen luotettavuuden parantamiseksi kustannus- ja vikatiedot tulisi kerätä usealta vuodelta. Keskussairaaloihin tulisi luoda yhdenmukainen järjestelmä, jolla tarvittavat tiedot saadaan alueellisesti talletetuiksi. Näistä tilastoista voidaan sitten suhteellisen helposti tuottaa koko teknistä röntgentoimintaa kuvaavia tunnuslukuja kunnossapidon ja sen budjetoinnin kehittämiseksi. Tällainen järjestelmä suunniteltiin pääosin Sairaalaliitossa, kun sairaaloiden KOS-järjestelmä kehitettiin.

M3 - Report

SN - 951-38-1586-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saranummi N. Röntgentutkimusten tekninen laadunohjaus: Osa 4. Röntgenlaitteiden huoltokustannukset keskussairaaloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 118).