R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma

Heli Talja

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Säröllisten rakenteiden kestävyyden arvioimisessa voidaan soveltaa karkeasti ottaen kahdentyyppisiä menetelmiä. Lähes kaikki tapaukset voidaan ratkaista hyvin tarkasti numeeristen menetelmien, tavallisimmin elementtimenetelmän, avulla. Vaikeudeksi voivat kuitenkin muodostua mallinnuksen työläys ja suuri tietokoneajan tarve. Tämän vuoksi on kehitetty joukko niin kutsuttuja insinöörimenetelmiä. Ne ovat erittäin käteviä tehtäessä nopeita suuruusluokka-arvioita ja herkkyysanalyysejä. Insinöörimenetelmien puutteena on rajoitettu sovellettavuus, joten ne eivät voi täysin korvata numeerisia menetelmiä. Eräs tunnetuimpia ja käyttökelpoisimpia insinöörimenetelmiä on englantilaisen EEGB:n (Eentral Eleetrieity Generating Board) kehittämä R6-menetelmä, jonka avulla voidaan arvioida rakenteiden murtumiskäyttäytymistä, kun materiaali on särön sietokyvyltään haurasta, sitkeää tai näiden väliltä. Tässä julkaisussa kuvataan R - menetelmä ja sen perusteella laadittu tietokoneohjelma VTTR6. Laskentaesimerkkinä esitetään säröllisen paineastian murtumispaineen herkkyysanalyysi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-3863-3
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1231
ISSN0358-5085

Keywords

  • nuclear reactors
  • pressure vessels
  • containers
  • reliability
  • cracks
  • analysis
  • computerized calculation
  • VTTR6

Cite this

Talja, H. (1991). R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1231
Talja, Heli. / R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1231).
@book{064ec8eb47a5448dadd2a670d51d883a,
title = "R6-menetelm{\"a}{\"a}n perustuva VTTR6-ohjelma",
abstract = "S{\"a}r{\"o}llisten rakenteiden kest{\"a}vyyden arvioimisessa voidaan soveltaa karkeasti ottaen kahdentyyppisi{\"a} menetelmi{\"a}. L{\"a}hes kaikki tapaukset voidaan ratkaista hyvin tarkasti numeeristen menetelmien, tavallisimmin elementtimenetelm{\"a}n, avulla. Vaikeudeksi voivat kuitenkin muodostua mallinnuksen ty{\"o}l{\"a}ys ja suuri tietokoneajan tarve. T{\"a}m{\"a}n vuoksi on kehitetty joukko niin kutsuttuja insin{\"o}{\"o}rimenetelmi{\"a}. Ne ovat eritt{\"a}in k{\"a}tevi{\"a} teht{\"a}ess{\"a} nopeita suuruusluokka-arvioita ja herkkyysanalyysej{\"a}. Insin{\"o}{\"o}rimenetelmien puutteena on rajoitettu sovellettavuus, joten ne eiv{\"a}t voi t{\"a}ysin korvata numeerisia menetelmi{\"a}. Er{\"a}s tunnetuimpia ja k{\"a}ytt{\"o}kelpoisimpia insin{\"o}{\"o}rimenetelmi{\"a} on englantilaisen EEGB:n (Eentral Eleetrieity Generating Board) kehitt{\"a}m{\"a} R6-menetelm{\"a}, jonka avulla voidaan arvioida rakenteiden murtumisk{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a}, kun materiaali on s{\"a}r{\"o}n sietokyvylt{\"a}{\"a}n haurasta, sitke{\"a}{\"a} tai n{\"a}iden v{\"a}lilt{\"a}. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvataan R - menetelm{\"a} ja sen perusteella laadittu tietokoneohjelma VTTR6. Laskentaesimerkkin{\"a} esitet{\"a}{\"a}n s{\"a}r{\"o}llisen paineastian murtumispaineen herkkyysanalyysi.",
keywords = "nuclear reactors, pressure vessels, containers, reliability, cracks, analysis, computerized calculation, VTTR6",
author = "Heli Talja",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3863-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1231",
address = "Finland",

}

Talja, H 1991, R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1231, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma. / Talja, Heli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1231).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma

AU - Talja, Heli

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Säröllisten rakenteiden kestävyyden arvioimisessa voidaan soveltaa karkeasti ottaen kahdentyyppisiä menetelmiä. Lähes kaikki tapaukset voidaan ratkaista hyvin tarkasti numeeristen menetelmien, tavallisimmin elementtimenetelmän, avulla. Vaikeudeksi voivat kuitenkin muodostua mallinnuksen työläys ja suuri tietokoneajan tarve. Tämän vuoksi on kehitetty joukko niin kutsuttuja insinöörimenetelmiä. Ne ovat erittäin käteviä tehtäessä nopeita suuruusluokka-arvioita ja herkkyysanalyysejä. Insinöörimenetelmien puutteena on rajoitettu sovellettavuus, joten ne eivät voi täysin korvata numeerisia menetelmiä. Eräs tunnetuimpia ja käyttökelpoisimpia insinöörimenetelmiä on englantilaisen EEGB:n (Eentral Eleetrieity Generating Board) kehittämä R6-menetelmä, jonka avulla voidaan arvioida rakenteiden murtumiskäyttäytymistä, kun materiaali on särön sietokyvyltään haurasta, sitkeää tai näiden väliltä. Tässä julkaisussa kuvataan R - menetelmä ja sen perusteella laadittu tietokoneohjelma VTTR6. Laskentaesimerkkinä esitetään säröllisen paineastian murtumispaineen herkkyysanalyysi.

AB - Säröllisten rakenteiden kestävyyden arvioimisessa voidaan soveltaa karkeasti ottaen kahdentyyppisiä menetelmiä. Lähes kaikki tapaukset voidaan ratkaista hyvin tarkasti numeeristen menetelmien, tavallisimmin elementtimenetelmän, avulla. Vaikeudeksi voivat kuitenkin muodostua mallinnuksen työläys ja suuri tietokoneajan tarve. Tämän vuoksi on kehitetty joukko niin kutsuttuja insinöörimenetelmiä. Ne ovat erittäin käteviä tehtäessä nopeita suuruusluokka-arvioita ja herkkyysanalyysejä. Insinöörimenetelmien puutteena on rajoitettu sovellettavuus, joten ne eivät voi täysin korvata numeerisia menetelmiä. Eräs tunnetuimpia ja käyttökelpoisimpia insinöörimenetelmiä on englantilaisen EEGB:n (Eentral Eleetrieity Generating Board) kehittämä R6-menetelmä, jonka avulla voidaan arvioida rakenteiden murtumiskäyttäytymistä, kun materiaali on särön sietokyvyltään haurasta, sitkeää tai näiden väliltä. Tässä julkaisussa kuvataan R - menetelmä ja sen perusteella laadittu tietokoneohjelma VTTR6. Laskentaesimerkkinä esitetään säröllisen paineastian murtumispaineen herkkyysanalyysi.

KW - nuclear reactors

KW - pressure vessels

KW - containers

KW - reliability

KW - cracks

KW - analysis

KW - computerized calculation

KW - VTTR6

M3 - Report

SN - 951-38-3863-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Talja H. R6-menetelmään perustuva VTTR6-ohjelma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1231).