Raaka-aineen sekä sorvaus- ja liimausolosuhteiden vaikutus koivuvanerin lujuusominaisuuksiin

Pertti Söyrilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitetään alustavasti, mitkä raaka-aineen ominaisuudet sekä vanerin valmistusprosessin vaiheet eniten vaikuttavat koivuvanerin lujuusominaisuuksiin. Tutkimusaineisto kerättiin kuudelta vaneritehtaalta. Tehtailla sorvattiin yhteensä 360 sorvipölliä ja saadusta viilusta valmistettiin 195 vanerilevyä. Koeaineistosta laskettiin matemaattiset mallit. Mallit kuvaavat viilun ominaisuuksien riippuvuutta tukin ominaisuuksista ja sorvausolosuhteista. Edelleen mallit kuvaavat vanerin lujuusominaisuuksien riippuvuutta tukin ominaisuuksista, sorvausolosuhteista, viilun ominaisuuksista ja liimausolosuhteista. Tärkeimmäksi vanerin lujuusominaisuuksiin vaikuttavaksi tekijäksi osoittautui tukin tiheys. Oikealla asetteella tapahtuva viilun sorvaus on vanerin taivutus- ja vetolujuuden sekä kimmokertoimien kannalta tärkeämpi tekijä kuin moitteeton liimaus. Liimauksessa tapahtuneet lievät virheet paljastuvat vasta koekappaleiden kaksivaiheisen keiton jälkeen tehdyissä liimasauman leikkauslujuus- ja puustamurtumamittauksissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages59
ISBN (Print)951-38-1283-9
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number17
ISSN0358-5077

Keywords

  • plywood
  • birch wood
  • strength
  • mathematical models

Cite this