Raakamaan arvioinnin perusteet

Myhrberg Olavi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raakamaan arvioiminen on eräs vaikeimmista kiinteistöopillisista arvioimistehtävistä. Raakamaan hintaan vaikuttavat monet tekijät, joiden merkitys voi olla eri alueilla erilainen. Toisaalta taas samankin tekijän vaikutuksen suuruus saattaa vaihdella siirryttäessä taajamasta toiseen. Käytännön arviointitehtävissä sekä lakisääteisten (lunastukset) että vapaaehtoisten (kaupat, vaihdot tms.) arviointien suorittajien kannalta raakamaan hinnan määräytymisperusteita on tutkittu maassamme riittämättömästi. Julkaisun tarkoituksena on ollut helpottaa käytännön arviointityötä selvittämällä niitä tekijöitä, joita raakamaan arvioinnissa tulisi ottaa huomioon sekä erilaisia raakamaan arviointimenetelmiä. Eri maiden arviointikirjallisuuden perusteella tehdyn analyysin mukaan näyttäisivät etäisyys keskustasta, perustamisolosuhteet, topografia, alueen koko, käyttöönottoaste ja käyttöönottoaika olevan tärkeimmät raakamaan hintaan vaikuttavat tekijät. Arviointikirjallisuudessa on yleisimmin suositeltu raakamaan arviointiin vertailukauppoihin perustuvaa kauppa-arvomenetelmää ja sen sovellutuksista erityisesti ns. kokemusperäistä menetelmää. Viime vuosina meillä Suomessa ja jo aikaisemmin esim. Ruotsin, Saksan liittotasavallan ja USA:n arviointikirjallisuudessa on suositeltu myös riippuvuuksien samanaikaiseen ratkaisuun perustuvaa menetelmää. Sen laskentamenetelmäksi on katsottu soveltuvan parhaiten ATK-perusteinen vaiheittainen regressio.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)951-38-1274-X
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number31
ISSN0358-5085

Keywords

  • real property
  • land
  • cost estimates

Cite this

Olavi, M. (1981). Raakamaan arvioinnin perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 31
Olavi, Myhrberg. / Raakamaan arvioinnin perusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 31).
@book{c7879985027b45ce9e366e97cad7fb5d,
title = "Raakamaan arvioinnin perusteet",
abstract = "Raakamaan arvioiminen on er{\"a}s vaikeimmista kiinteist{\"o}opillisista arvioimisteht{\"a}vist{\"a}. Raakamaan hintaan vaikuttavat monet tekij{\"a}t, joiden merkitys voi olla eri alueilla erilainen. Toisaalta taas samankin tekij{\"a}n vaikutuksen suuruus saattaa vaihdella siirrytt{\"a}ess{\"a} taajamasta toiseen. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n arviointiteht{\"a}viss{\"a} sek{\"a} lakis{\"a}{\"a}teisten (lunastukset) ett{\"a} vapaaehtoisten (kaupat, vaihdot tms.) arviointien suorittajien kannalta raakamaan hinnan m{\"a}{\"a}r{\"a}ytymisperusteita on tutkittu maassamme riitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}sti. Julkaisun tarkoituksena on ollut helpottaa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n arviointity{\"o}t{\"a} selvitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} niit{\"a} tekij{\"o}it{\"a}, joita raakamaan arvioinnissa tulisi ottaa huomioon sek{\"a} erilaisia raakamaan arviointimenetelmi{\"a}. Eri maiden arviointikirjallisuuden perusteella tehdyn analyysin mukaan n{\"a}ytt{\"a}isiv{\"a}t et{\"a}isyys keskustasta, perustamisolosuhteet, topografia, alueen koko, k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoaste ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoaika olevan t{\"a}rkeimm{\"a}t raakamaan hintaan vaikuttavat tekij{\"a}t. Arviointikirjallisuudessa on yleisimmin suositeltu raakamaan arviointiin vertailukauppoihin perustuvaa kauppa-arvomenetelm{\"a}{\"a} ja sen sovellutuksista erityisesti ns. kokemusper{\"a}ist{\"a} menetelm{\"a}{\"a}. Viime vuosina meill{\"a} Suomessa ja jo aikaisemmin esim. Ruotsin, Saksan liittotasavallan ja USA:n arviointikirjallisuudessa on suositeltu my{\"o}s riippuvuuksien samanaikaiseen ratkaisuun perustuvaa menetelm{\"a}{\"a}. Sen laskentamenetelm{\"a}ksi on katsottu soveltuvan parhaiten ATK-perusteinen vaiheittainen regressio.",
keywords = "real property, land, cost estimates",
author = "Myhrberg Olavi",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1274-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "31",
address = "Finland",

}

Olavi, M 1981, Raakamaan arvioinnin perusteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 31, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Raakamaan arvioinnin perusteet. / Olavi, Myhrberg.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 31).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Raakamaan arvioinnin perusteet

AU - Olavi, Myhrberg

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Raakamaan arvioiminen on eräs vaikeimmista kiinteistöopillisista arvioimistehtävistä. Raakamaan hintaan vaikuttavat monet tekijät, joiden merkitys voi olla eri alueilla erilainen. Toisaalta taas samankin tekijän vaikutuksen suuruus saattaa vaihdella siirryttäessä taajamasta toiseen. Käytännön arviointitehtävissä sekä lakisääteisten (lunastukset) että vapaaehtoisten (kaupat, vaihdot tms.) arviointien suorittajien kannalta raakamaan hinnan määräytymisperusteita on tutkittu maassamme riittämättömästi. Julkaisun tarkoituksena on ollut helpottaa käytännön arviointityötä selvittämällä niitä tekijöitä, joita raakamaan arvioinnissa tulisi ottaa huomioon sekä erilaisia raakamaan arviointimenetelmiä. Eri maiden arviointikirjallisuuden perusteella tehdyn analyysin mukaan näyttäisivät etäisyys keskustasta, perustamisolosuhteet, topografia, alueen koko, käyttöönottoaste ja käyttöönottoaika olevan tärkeimmät raakamaan hintaan vaikuttavat tekijät. Arviointikirjallisuudessa on yleisimmin suositeltu raakamaan arviointiin vertailukauppoihin perustuvaa kauppa-arvomenetelmää ja sen sovellutuksista erityisesti ns. kokemusperäistä menetelmää. Viime vuosina meillä Suomessa ja jo aikaisemmin esim. Ruotsin, Saksan liittotasavallan ja USA:n arviointikirjallisuudessa on suositeltu myös riippuvuuksien samanaikaiseen ratkaisuun perustuvaa menetelmää. Sen laskentamenetelmäksi on katsottu soveltuvan parhaiten ATK-perusteinen vaiheittainen regressio.

AB - Raakamaan arvioiminen on eräs vaikeimmista kiinteistöopillisista arvioimistehtävistä. Raakamaan hintaan vaikuttavat monet tekijät, joiden merkitys voi olla eri alueilla erilainen. Toisaalta taas samankin tekijän vaikutuksen suuruus saattaa vaihdella siirryttäessä taajamasta toiseen. Käytännön arviointitehtävissä sekä lakisääteisten (lunastukset) että vapaaehtoisten (kaupat, vaihdot tms.) arviointien suorittajien kannalta raakamaan hinnan määräytymisperusteita on tutkittu maassamme riittämättömästi. Julkaisun tarkoituksena on ollut helpottaa käytännön arviointityötä selvittämällä niitä tekijöitä, joita raakamaan arvioinnissa tulisi ottaa huomioon sekä erilaisia raakamaan arviointimenetelmiä. Eri maiden arviointikirjallisuuden perusteella tehdyn analyysin mukaan näyttäisivät etäisyys keskustasta, perustamisolosuhteet, topografia, alueen koko, käyttöönottoaste ja käyttöönottoaika olevan tärkeimmät raakamaan hintaan vaikuttavat tekijät. Arviointikirjallisuudessa on yleisimmin suositeltu raakamaan arviointiin vertailukauppoihin perustuvaa kauppa-arvomenetelmää ja sen sovellutuksista erityisesti ns. kokemusperäistä menetelmää. Viime vuosina meillä Suomessa ja jo aikaisemmin esim. Ruotsin, Saksan liittotasavallan ja USA:n arviointikirjallisuudessa on suositeltu myös riippuvuuksien samanaikaiseen ratkaisuun perustuvaa menetelmää. Sen laskentamenetelmäksi on katsottu soveltuvan parhaiten ATK-perusteinen vaiheittainen regressio.

KW - real property

KW - land

KW - cost estimates

M3 - Report

SN - 951-38-1274-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Raakamaan arvioinnin perusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Olavi M. Raakamaan arvioinnin perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 31).