Radiologian PACS- järjestelmät: Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykytekniikka

Kalle Heiska, Anita Kärkkäinen, Jari Viitanen, Ossi Korhola, Leena Porkka, Erkki Rämö, Seppo Törmälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Digitaalisessa muodossa olevan lääketieteellisen kuvatiedon määrä sairaaloissa on voimakkaasti lisääntymässä. Kehitys tuo mukanaan tarpeen PACS-järjestelmien (Picture Archiving and Communication Systems) käyttöönottoon. PACS-järjestelmät kattavat kuvien käsittelyn, siirron ja arkistoinnin sekä sairaaloissa myös lääketieteellisten kuvia tuottavien laitteiden liitynnät järjestelmään. Tässä tutkimuksessa on selvitetty suuren sairaalan radiologian laitoksen ja kuva-arkiston sekä eräiden muiden kuvien käyttäjien toimintaa ja tarpeita digitaalista kuvamateriaalia ajatellen. Julkaisussa selvitetään kuvamateriaalin määrä ja sen tuotto-, siirto- ja käsittelytarpeet. Lisäksi käsitellään digitaaliselta järjestelmältä vaadittavaa eri komponenttien suorituskykyä ja luodaan katsaus eri PACS-koejärjestelmien tilanteeseen ja kaupallisten järjestelmien kehitykseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages122
ISBN (Print)951-38-3284-8
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number579
ISSN0358-5077

Keywords

  • medical imaging
  • radiology
  • picture archives
  • digital image processing
  • optical discs

Cite this

Heiska, K., Kärkkäinen, A., Viitanen, J., Korhola, O., Porkka, L., Rämö, E., & Törmälä, S. (1989). Radiologian PACS- järjestelmät: Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykytekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 579
Heiska, Kalle ; Kärkkäinen, Anita ; Viitanen, Jari ; Korhola, Ossi ; Porkka, Leena ; Rämö, Erkki ; Törmälä, Seppo. / Radiologian PACS- järjestelmät : Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykytekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 579).
@book{f55ed14f5a344e4e88476a32ca076fcd,
title = "Radiologian PACS- j{\"a}rjestelm{\"a}t: Kuvank{\"a}sittelyn vaatimukset ja nykytekniikka",
abstract = "Digitaalisessa muodossa olevan l{\"a}{\"a}ketieteellisen kuvatiedon m{\"a}{\"a}r{\"a} sairaaloissa on voimakkaasti lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}ss{\"a}. Kehitys tuo mukanaan tarpeen PACS-j{\"a}rjestelmien (Picture Archiving and Communication Systems) k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon. PACS-j{\"a}rjestelm{\"a}t kattavat kuvien k{\"a}sittelyn, siirron ja arkistoinnin sek{\"a} sairaaloissa my{\"o}s l{\"a}{\"a}ketieteellisten kuvia tuottavien laitteiden liitynn{\"a}t j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on selvitetty suuren sairaalan radiologian laitoksen ja kuva-arkiston sek{\"a} er{\"a}iden muiden kuvien k{\"a}ytt{\"a}jien toimintaa ja tarpeita digitaalista kuvamateriaalia ajatellen. Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n kuvamateriaalin m{\"a}{\"a}r{\"a} ja sen tuotto-, siirto- ja k{\"a}sittelytarpeet. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n digitaaliselta j{\"a}rjestelm{\"a}lt{\"a} vaadittavaa eri komponenttien suorituskyky{\"a} ja luodaan katsaus eri PACS-koej{\"a}rjestelmien tilanteeseen ja kaupallisten j{\"a}rjestelmien kehitykseen.",
keywords = "medical imaging, radiology, picture archives, digital image processing, optical discs",
author = "Kalle Heiska and Anita K{\"a}rkk{\"a}inen and Jari Viitanen and Ossi Korhola and Leena Porkka and Erkki R{\"a}m{\"o} and Seppo T{\"o}rm{\"a}l{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3284-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "579",
address = "Finland",

}

Heiska, K, Kärkkäinen, A, Viitanen, J, Korhola, O, Porkka, L, Rämö, E & Törmälä, S 1989, Radiologian PACS- järjestelmät: Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykytekniikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 579, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Radiologian PACS- järjestelmät : Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykytekniikka. / Heiska, Kalle; Kärkkäinen, Anita; Viitanen, Jari; Korhola, Ossi; Porkka, Leena; Rämö, Erkki; Törmälä, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 579).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Radiologian PACS- järjestelmät

T2 - Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykytekniikka

AU - Heiska, Kalle

AU - Kärkkäinen, Anita

AU - Viitanen, Jari

AU - Korhola, Ossi

AU - Porkka, Leena

AU - Rämö, Erkki

AU - Törmälä, Seppo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Digitaalisessa muodossa olevan lääketieteellisen kuvatiedon määrä sairaaloissa on voimakkaasti lisääntymässä. Kehitys tuo mukanaan tarpeen PACS-järjestelmien (Picture Archiving and Communication Systems) käyttöönottoon. PACS-järjestelmät kattavat kuvien käsittelyn, siirron ja arkistoinnin sekä sairaaloissa myös lääketieteellisten kuvia tuottavien laitteiden liitynnät järjestelmään. Tässä tutkimuksessa on selvitetty suuren sairaalan radiologian laitoksen ja kuva-arkiston sekä eräiden muiden kuvien käyttäjien toimintaa ja tarpeita digitaalista kuvamateriaalia ajatellen. Julkaisussa selvitetään kuvamateriaalin määrä ja sen tuotto-, siirto- ja käsittelytarpeet. Lisäksi käsitellään digitaaliselta järjestelmältä vaadittavaa eri komponenttien suorituskykyä ja luodaan katsaus eri PACS-koejärjestelmien tilanteeseen ja kaupallisten järjestelmien kehitykseen.

AB - Digitaalisessa muodossa olevan lääketieteellisen kuvatiedon määrä sairaaloissa on voimakkaasti lisääntymässä. Kehitys tuo mukanaan tarpeen PACS-järjestelmien (Picture Archiving and Communication Systems) käyttöönottoon. PACS-järjestelmät kattavat kuvien käsittelyn, siirron ja arkistoinnin sekä sairaaloissa myös lääketieteellisten kuvia tuottavien laitteiden liitynnät järjestelmään. Tässä tutkimuksessa on selvitetty suuren sairaalan radiologian laitoksen ja kuva-arkiston sekä eräiden muiden kuvien käyttäjien toimintaa ja tarpeita digitaalista kuvamateriaalia ajatellen. Julkaisussa selvitetään kuvamateriaalin määrä ja sen tuotto-, siirto- ja käsittelytarpeet. Lisäksi käsitellään digitaaliselta järjestelmältä vaadittavaa eri komponenttien suorituskykyä ja luodaan katsaus eri PACS-koejärjestelmien tilanteeseen ja kaupallisten järjestelmien kehitykseen.

KW - medical imaging

KW - radiology

KW - picture archives

KW - digital image processing

KW - optical discs

M3 - Report

SN - 951-38-3284-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Radiologian PACS- järjestelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heiska K, Kärkkäinen A, Viitanen J, Korhola O, Porkka L, Rämö E et al. Radiologian PACS- järjestelmät: Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykytekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 579).