Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Vuonna 2011 asunto-osakeyhtiöiden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteisöjä korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. Tämän julkaisun tavoitteena on koota yhteen tärkeimpiä Suomessa käytössä olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan myös suppea kansainvälinen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi esitellään muutamia case-esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Päävastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutostöihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. Tärkeimmät taloudellisen tuen myöntäjät ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja alueelliset ympäristökeskukset. Suomessa yleisimmät rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lisäksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sekä korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhtiöissä rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan kerätä osakkailta myös etukäteen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhtiöissä voidaan myös säästää rahaa etukäteen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energiansäästöpalvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistymässä ja laajentamassa toimintaansa myös asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Electronic)978-951-38-7863-4
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.42
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Keywords

  • financial instruments
  • reconstruction of residential buildings
  • energy renovations

Cite this

Rönty, J., & Paiho, S. (2012). Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 42
Rönty, Jussi ; Paiho, Satu. / Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 62 p. (VTT Technology; No. 42).
@book{faa1491f21394eb595518cc8ae39306d,
title = "Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin",
abstract = "Vuonna 2011 asunto-osakeyhti{\"o}iden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteis{\"o}j{\"a} korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. T{\"a}m{\"a}n julkaisun tavoitteena on koota yhteen t{\"a}rkeimpi{\"a} Suomessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan my{\"o}s suppea kansainv{\"a}linen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lis{\"a}ksi esitell{\"a}{\"a}n muutamia case-esimerkkej{\"a} Suomesta ja maailmalta. P{\"a}{\"a}vastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutost{\"o}ihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. T{\"a}rkeimm{\"a}t taloudellisen tuen my{\"o}nt{\"a}j{\"a}t ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehitt{\"a}miskeskus (ARA) ja alueelliset ymp{\"a}rist{\"o}keskukset. Suomessa yleisimm{\"a}t rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lis{\"a}ksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sek{\"a} korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhti{\"o}iss{\"a} rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan ker{\"a}t{\"a} osakkailta my{\"o}s etuk{\"a}teen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhti{\"o}iss{\"a} voidaan my{\"o}s s{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a} rahaa etuk{\"a}teen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energians{\"a}{\"a}st{\"o}palvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistym{\"a}ss{\"a} ja laajentamassa toimintaansa my{\"o}s asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.",
keywords = "financial instruments, reconstruction of residential buildings, energy renovations",
author = "Jussi R{\"o}nty and Satu Paiho",
year = "2012",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "42",
address = "Finland",

}

Rönty, J & Paiho, S 2012, Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. VTT Technology, no. 42, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. / Rönty, Jussi; Paiho, Satu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 62 p. (VTT Technology; No. 42).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin

AU - Rönty, Jussi

AU - Paiho, Satu

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Vuonna 2011 asunto-osakeyhtiöiden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteisöjä korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. Tämän julkaisun tavoitteena on koota yhteen tärkeimpiä Suomessa käytössä olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan myös suppea kansainvälinen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi esitellään muutamia case-esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Päävastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutostöihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. Tärkeimmät taloudellisen tuen myöntäjät ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja alueelliset ympäristökeskukset. Suomessa yleisimmät rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lisäksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sekä korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhtiöissä rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan kerätä osakkailta myös etukäteen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhtiöissä voidaan myös säästää rahaa etukäteen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energiansäästöpalvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistymässä ja laajentamassa toimintaansa myös asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.

AB - Vuonna 2011 asunto-osakeyhtiöiden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteisöjä korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. Tämän julkaisun tavoitteena on koota yhteen tärkeimpiä Suomessa käytössä olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan myös suppea kansainvälinen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi esitellään muutamia case-esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Päävastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutostöihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. Tärkeimmät taloudellisen tuen myöntäjät ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja alueelliset ympäristökeskukset. Suomessa yleisimmät rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lisäksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sekä korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhtiöissä rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan kerätä osakkailta myös etukäteen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhtiöissä voidaan myös säästää rahaa etukäteen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energiansäästöpalvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistymässä ja laajentamassa toimintaansa myös asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.

KW - financial instruments

KW - reconstruction of residential buildings

KW - energy renovations

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rönty J, Paiho S. Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 62 p. (VTT Technology; No. 42).