Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Vuonna 2011 asunto-osakeyhtiöiden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteisöjä korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. Tämän julkaisun tavoitteena on koota yhteen tärkeimpiä Suomessa käytössä olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan myös suppea kansainvälinen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi esitellään muutamia case-esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Päävastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutostöihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. Tärkeimmät taloudellisen tuen myöntäjät ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja alueelliset ympäristökeskukset. Suomessa yleisimmät rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lisäksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sekä korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhtiöissä rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan kerätä osakkailta myös etukäteen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhtiöissä voidaan myös säästää rahaa etukäteen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energiansäästöpalvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistymässä ja laajentamassa toimintaansa myös asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages62
  ISBN (Electronic)978-951-38-7863-4
  Publication statusPublished - 2012
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number42
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • financial instruments
  • reconstruction of residential buildings
  • energy renovations

  Cite this

  Rönty, J., & Paiho, S. (2012). Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 42
  Rönty, Jussi ; Paiho, Satu. / Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 62 p. (VTT Technology; No. 42).
  @book{faa1491f21394eb595518cc8ae39306d,
  title = "Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin",
  abstract = "Vuonna 2011 asunto-osakeyhti{\"o}iden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteis{\"o}j{\"a} korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. T{\"a}m{\"a}n julkaisun tavoitteena on koota yhteen t{\"a}rkeimpi{\"a} Suomessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan my{\"o}s suppea kansainv{\"a}linen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lis{\"a}ksi esitell{\"a}{\"a}n muutamia case-esimerkkej{\"a} Suomesta ja maailmalta. P{\"a}{\"a}vastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutost{\"o}ihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. T{\"a}rkeimm{\"a}t taloudellisen tuen my{\"o}nt{\"a}j{\"a}t ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehitt{\"a}miskeskus (ARA) ja alueelliset ymp{\"a}rist{\"o}keskukset. Suomessa yleisimm{\"a}t rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lis{\"a}ksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sek{\"a} korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhti{\"o}iss{\"a} rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan ker{\"a}t{\"a} osakkailta my{\"o}s etuk{\"a}teen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhti{\"o}iss{\"a} voidaan my{\"o}s s{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a} rahaa etuk{\"a}teen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energians{\"a}{\"a}st{\"o}palvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistym{\"a}ss{\"a} ja laajentamassa toimintaansa my{\"o}s asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.",
  keywords = "financial instruments, reconstruction of residential buildings, energy renovations",
  author = "Jussi R{\"o}nty and Satu Paiho",
  year = "2012",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "42",
  address = "Finland",

  }

  Rönty, J & Paiho, S 2012, Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. VTT Technology, no. 42, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. / Rönty, Jussi; Paiho, Satu.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 62 p. (VTT Technology; No. 42).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin

  AU - Rönty, Jussi

  AU - Paiho, Satu

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Vuonna 2011 asunto-osakeyhtiöiden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteisöjä korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. Tämän julkaisun tavoitteena on koota yhteen tärkeimpiä Suomessa käytössä olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan myös suppea kansainvälinen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi esitellään muutamia case-esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Päävastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutostöihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. Tärkeimmät taloudellisen tuen myöntäjät ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja alueelliset ympäristökeskukset. Suomessa yleisimmät rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lisäksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sekä korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhtiöissä rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan kerätä osakkailta myös etukäteen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhtiöissä voidaan myös säästää rahaa etukäteen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energiansäästöpalvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistymässä ja laajentamassa toimintaansa myös asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.

  AB - Vuonna 2011 asunto-osakeyhtiöiden korjausten arvo oli kaikkiaan noin 1,2 miljardia euroa. Aravalainoitettuja asuntoyhteisöjä korjattiin noin 410 miljoonalla eurolla. Omakotitalojen korjausten arvo oli 3,9 ja rivitalojen 0,5 miljardia euroa. Tämän julkaisun tavoitteena on koota yhteen tärkeimpiä Suomessa käytössä olevia ratkaisuja asuinrakennusten perusparannusten ja energiankorjausten rahoittamiseksi. Vertailun vuoksi julkaisuun on otettu mukaan myös suppea kansainvälinen katsaus eri rahoitusinstrumenteista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi esitellään muutamia case-esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Päävastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina rakennuksen omistajalle. Moniin korjaus- ja muutostöihin on kuitenkin saatavissa yhteiskunnalta taloudellista tukea. Tärkeimmät taloudellisen tuen myöntäjät ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja alueelliset ympäristökeskukset. Suomessa yleisimmät rahoitusmuodot ovat perinteisten pankkilainojen lisäksi erilaiset valtion rahoittamat tuet ja avustukset sekä korkotuetut lainat ja takaukset. Asunto-osakeyhtiöissä rahoitusta erilaisiin korjauksiin ja perusparannuksiin voidaan kerätä osakkailta myös etukäteen ns. korjausvastikkeilla. Asunto-osakeyhtiöissä voidaan myös säästää rahaa etukäteen rahastoinnin ja asuintalovarauksen avulla. Energiansäästöpalvelutoimintaa tarjoavat yritykset (ESCOt) ovat yleistymässä ja laajentamassa toimintaansa myös asuinrakennuspuolelle. Muissa Euroopan maissa erilaiset korkotuetut lainat ja valtion avustukset ovat Suomen tavoin isossa roolissa energia- ja peruskorjausten rahoituksessa.

  KW - financial instruments

  KW - reconstruction of residential buildings

  KW - energy renovations

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Rönty J, Paiho S. Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 62 p. (VTT Technology; No. 42).