Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet

Tuulikki Lindh, Tarja-Liisa Perttala, Ari Erkkilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli jyrsin- ja palaturvetuotantomenetelmien lähentäminen toisiinsa säästä riippuvuuden vähentämiseksi ja tuotteen kuivumisominaisuuksien parantamiseksi. Tutkimuksessa selvitettiin rakeisen turvetuotteen ominaisuuksia ja tuotannon perusteita. Lähtökohdaksi otettiin nykytasolleen kehittynyt jyrsin- ja palalurvetuotanto, granulien valmistus kenttämenetelmänä sekä kenttäpelletointiprosessi.Tutkimuksen koeosassa kehitettiin ja rakennettiin laboratoriolaitteita (granulointilautanen, matriisiruuvipuristin ja hihnatelaestolaite) ja kenttäkoelaitteita siten, että ne olivat helposti liitettävissä tuotantokoneisiin ja kenttäkoelaitteisiin. Näin haettiin soveltuvinta menetelmää ja tekniikkaa tuotannon perusteita varten. Samoin vertailtiin eri menetelmin saatuja granuliliotteita toisiinsa ja nykyisiin palaturvetuotteisiin. Kaikissa laite- ja menetelmäkokeissa löydettiin sellaiset syötteet ja laiteparametrit, joilla saatiin aikaan granuliturvetta. Jokaisella menetelmällä tuotetut granulit vastasivat ominaisuuksiltaan melko lailla toisiaan ja pääosin myös palaturpeen ominaisuuksia. Siten jokainen kokeiltu menetelmä voisi periaatteessa toimia kenttäkelpoisen laitteen suunnitteluperustana. Asetettaessa kokeillut menetelmät paremmuusjärjestykseen kapasiteetin perusteella, ovat suutinpuristusmenetelmät sovellettuna nykyiseen palaturvetekniikkaan lupaavimmat, koska tuotantotehossa on mahdollisuus päästä samaan palaturvemenetelmän kanssa. Näitä menetelmiä olivat matriisi- ja rumpusuutinmenetelmät. Hihnatelasto- ja lautasgranulointimenetelmät vaativat hitaina prosesseina kilpailukykyisen tuotoksen takaamiseksi liian suuret laiteratkaisut.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-2852-2
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number475
ISSN0358-5077

Fingerprint

peat
methodology

Keywords

  • sod peat
  • granulation pelleting
  • milled peat
  • peat production

Cite this

Lindh, T., Perttala, T-L., & Erkkilä, A. (1987). Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 475
Lindh, Tuulikki ; Perttala, Tarja-Liisa ; Erkkilä, Ari. / Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 475).
@book{d2e1657c3ec9471da456bd6499b00062,
title = "Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli jyrsin- ja palaturvetuotantomenetelmien l{\"a}hent{\"a}minen toisiinsa s{\"a}{\"a}st{\"a} riippuvuuden v{\"a}hent{\"a}miseksi ja tuotteen kuivumisominaisuuksien parantamiseksi. Tutkimuksessa selvitettiin rakeisen turvetuotteen ominaisuuksia ja tuotannon perusteita. L{\"a}ht{\"o}kohdaksi otettiin nykytasolleen kehittynyt jyrsin- ja palalurvetuotanto, granulien valmistus kentt{\"a}menetelm{\"a}n{\"a} sek{\"a} kentt{\"a}pelletointiprosessi.Tutkimuksen koeosassa kehitettiin ja rakennettiin laboratoriolaitteita (granulointilautanen, matriisiruuvipuristin ja hihnatelaestolaite) ja kentt{\"a}koelaitteita siten, ett{\"a} ne olivat helposti liitett{\"a}viss{\"a} tuotantokoneisiin ja kentt{\"a}koelaitteisiin. N{\"a}in haettiin soveltuvinta menetelm{\"a}{\"a} ja tekniikkaa tuotannon perusteita varten. Samoin vertailtiin eri menetelmin saatuja granuliliotteita toisiinsa ja nykyisiin palaturvetuotteisiin. Kaikissa laite- ja menetelm{\"a}kokeissa l{\"o}ydettiin sellaiset sy{\"o}tteet ja laiteparametrit, joilla saatiin aikaan granuliturvetta. Jokaisella menetelm{\"a}ll{\"a} tuotetut granulit vastasivat ominaisuuksiltaan melko lailla toisiaan ja p{\"a}{\"a}osin my{\"o}s palaturpeen ominaisuuksia. Siten jokainen kokeiltu menetelm{\"a} voisi periaatteessa toimia kentt{\"a}kelpoisen laitteen suunnitteluperustana. Asetettaessa kokeillut menetelm{\"a}t paremmuusj{\"a}rjestykseen kapasiteetin perusteella, ovat suutinpuristusmenetelm{\"a}t sovellettuna nykyiseen palaturvetekniikkaan lupaavimmat, koska tuotantotehossa on mahdollisuus p{\"a}{\"a}st{\"a} samaan palaturvemenetelm{\"a}n kanssa. N{\"a}it{\"a} menetelmi{\"a} olivat matriisi- ja rumpusuutinmenetelm{\"a}t. Hihnatelasto- ja lautasgranulointimenetelm{\"a}t vaativat hitaina prosesseina kilpailukykyisen tuotoksen takaamiseksi liian suuret laiteratkaisut.",
keywords = "sod peat, granulation pelleting, milled peat, peat production",
author = "Tuulikki Lindh and Tarja-Liisa Perttala and Ari Erkkil{\"a}",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2852-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "475",
address = "Finland",

}

Lindh, T, Perttala, T-L & Erkkilä, A 1987, Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 475, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet. / Lindh, Tuulikki; Perttala, Tarja-Liisa; Erkkilä, Ari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 475).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet

AU - Lindh, Tuulikki

AU - Perttala, Tarja-Liisa

AU - Erkkilä, Ari

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli jyrsin- ja palaturvetuotantomenetelmien lähentäminen toisiinsa säästä riippuvuuden vähentämiseksi ja tuotteen kuivumisominaisuuksien parantamiseksi. Tutkimuksessa selvitettiin rakeisen turvetuotteen ominaisuuksia ja tuotannon perusteita. Lähtökohdaksi otettiin nykytasolleen kehittynyt jyrsin- ja palalurvetuotanto, granulien valmistus kenttämenetelmänä sekä kenttäpelletointiprosessi.Tutkimuksen koeosassa kehitettiin ja rakennettiin laboratoriolaitteita (granulointilautanen, matriisiruuvipuristin ja hihnatelaestolaite) ja kenttäkoelaitteita siten, että ne olivat helposti liitettävissä tuotantokoneisiin ja kenttäkoelaitteisiin. Näin haettiin soveltuvinta menetelmää ja tekniikkaa tuotannon perusteita varten. Samoin vertailtiin eri menetelmin saatuja granuliliotteita toisiinsa ja nykyisiin palaturvetuotteisiin. Kaikissa laite- ja menetelmäkokeissa löydettiin sellaiset syötteet ja laiteparametrit, joilla saatiin aikaan granuliturvetta. Jokaisella menetelmällä tuotetut granulit vastasivat ominaisuuksiltaan melko lailla toisiaan ja pääosin myös palaturpeen ominaisuuksia. Siten jokainen kokeiltu menetelmä voisi periaatteessa toimia kenttäkelpoisen laitteen suunnitteluperustana. Asetettaessa kokeillut menetelmät paremmuusjärjestykseen kapasiteetin perusteella, ovat suutinpuristusmenetelmät sovellettuna nykyiseen palaturvetekniikkaan lupaavimmat, koska tuotantotehossa on mahdollisuus päästä samaan palaturvemenetelmän kanssa. Näitä menetelmiä olivat matriisi- ja rumpusuutinmenetelmät. Hihnatelasto- ja lautasgranulointimenetelmät vaativat hitaina prosesseina kilpailukykyisen tuotoksen takaamiseksi liian suuret laiteratkaisut.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli jyrsin- ja palaturvetuotantomenetelmien lähentäminen toisiinsa säästä riippuvuuden vähentämiseksi ja tuotteen kuivumisominaisuuksien parantamiseksi. Tutkimuksessa selvitettiin rakeisen turvetuotteen ominaisuuksia ja tuotannon perusteita. Lähtökohdaksi otettiin nykytasolleen kehittynyt jyrsin- ja palalurvetuotanto, granulien valmistus kenttämenetelmänä sekä kenttäpelletointiprosessi.Tutkimuksen koeosassa kehitettiin ja rakennettiin laboratoriolaitteita (granulointilautanen, matriisiruuvipuristin ja hihnatelaestolaite) ja kenttäkoelaitteita siten, että ne olivat helposti liitettävissä tuotantokoneisiin ja kenttäkoelaitteisiin. Näin haettiin soveltuvinta menetelmää ja tekniikkaa tuotannon perusteita varten. Samoin vertailtiin eri menetelmin saatuja granuliliotteita toisiinsa ja nykyisiin palaturvetuotteisiin. Kaikissa laite- ja menetelmäkokeissa löydettiin sellaiset syötteet ja laiteparametrit, joilla saatiin aikaan granuliturvetta. Jokaisella menetelmällä tuotetut granulit vastasivat ominaisuuksiltaan melko lailla toisiaan ja pääosin myös palaturpeen ominaisuuksia. Siten jokainen kokeiltu menetelmä voisi periaatteessa toimia kenttäkelpoisen laitteen suunnitteluperustana. Asetettaessa kokeillut menetelmät paremmuusjärjestykseen kapasiteetin perusteella, ovat suutinpuristusmenetelmät sovellettuna nykyiseen palaturvetekniikkaan lupaavimmat, koska tuotantotehossa on mahdollisuus päästä samaan palaturvemenetelmän kanssa. Näitä menetelmiä olivat matriisi- ja rumpusuutinmenetelmät. Hihnatelasto- ja lautasgranulointimenetelmät vaativat hitaina prosesseina kilpailukykyisen tuotoksen takaamiseksi liian suuret laiteratkaisut.

KW - sod peat

KW - granulation pelleting

KW - milled peat

KW - peat production

M3 - Report

SN - 951-38-2852-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lindh T, Perttala T-L, Erkkilä A. Rakeisen turvetuotteen ominaisuudet ja tuotannon perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 475).