Rakennuksen ääniolojen parantaminen

Juhani Parmanen, Pauli Sysiö, Reijo Heinonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Korjausrakentamisen merkitys on kasvamassa, osittain rakennuskannan vanhenemisen aiheuttamista syistä, mutta myös arvostusmuutosten takia. Ääniteknisten korjausten tarve on lisääntynyt ääneneristävyyden vaatimustason nousun myötä ja ympäristömelun kasvun takia. Tämän raportin aiheena ovat mainitut ääneneristävyyteen ja sen parantamiseen liittyvät seikat, lähinnä vanhojen rakennusten osalta. Aluksi käsitellään yleisiä ilma- ja askelääneneristävyyteen vaikuttavia rakenteellisia tekijöitä kuten seinä- ja välipohjarakenteita sekä niiden liityntöjä, samoin ikkunoita ja ovia. Ratkaisevia tekijöitä ovat mm. tiiviys ja sivutiesiirtymien estäminen. Toisena pääaiheena ovat aiemmat ja nykyiset rakennusmateriaalit ja asennustavat. Lopuksi käsitellään muutamia tyypillisiä käytännön esimerkkejä. Raportin teksti ja esimerkit sisältävät tietoja, joita yhdistellen voidaan ratkaista monia muitakin ääneneristävyyden parannustapauksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages33
ISBN (Print)951-38-3548-0
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1034
ISSN0358-5085

Keywords

  • acoustic insulation
  • noise reduction
  • sound transmission
  • ceilings (architecture)
  • buildings
  • repairs
  • renovating
  • structures
  • walls

Cite this

Parmanen, J., Sysiö, P., & Heinonen, R. (1989). Rakennuksen ääniolojen parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1034
Parmanen, Juhani ; Sysiö, Pauli ; Heinonen, Reijo. / Rakennuksen ääniolojen parantaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1034).
@book{4768232e426a42718d120357738129dd,
title = "Rakennuksen {\"a}{\"a}niolojen parantaminen",
abstract = "Korjausrakentamisen merkitys on kasvamassa, osittain rakennuskannan vanhenemisen aiheuttamista syist{\"a}, mutta my{\"o}s arvostusmuutosten takia. {\"A}{\"a}niteknisten korjausten tarve on lis{\"a}{\"a}ntynyt {\"a}{\"a}nenerist{\"a}vyyden vaatimustason nousun my{\"o}t{\"a} ja ymp{\"a}rist{\"o}melun kasvun takia. T{\"a}m{\"a}n raportin aiheena ovat mainitut {\"a}{\"a}nenerist{\"a}vyyteen ja sen parantamiseen liittyv{\"a}t seikat, l{\"a}hinn{\"a} vanhojen rakennusten osalta. Aluksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n yleisi{\"a} ilma- ja askel{\"a}{\"a}nenerist{\"a}vyyteen vaikuttavia rakenteellisia tekij{\"o}it{\"a} kuten sein{\"a}- ja v{\"a}lipohjarakenteita sek{\"a} niiden liitynt{\"o}j{\"a}, samoin ikkunoita ja ovia. Ratkaisevia tekij{\"o}it{\"a} ovat mm. tiiviys ja sivutiesiirtymien est{\"a}minen. Toisena p{\"a}{\"a}aiheena ovat aiemmat ja nykyiset rakennusmateriaalit ja asennustavat. Lopuksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n muutamia tyypillisi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n esimerkkej{\"a}. Raportin teksti ja esimerkit sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t tietoja, joita yhdistellen voidaan ratkaista monia muitakin {\"a}{\"a}nenerist{\"a}vyyden parannustapauksia.",
keywords = "acoustic insulation, noise reduction, sound transmission, ceilings (architecture), buildings, repairs, renovating, structures, walls",
author = "Juhani Parmanen and Pauli Sysi{\"o} and Reijo Heinonen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3548-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1034",
address = "Finland",

}

Parmanen, J, Sysiö, P & Heinonen, R 1989, Rakennuksen ääniolojen parantaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1034, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennuksen ääniolojen parantaminen. / Parmanen, Juhani; Sysiö, Pauli; Heinonen, Reijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1034).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennuksen ääniolojen parantaminen

AU - Parmanen, Juhani

AU - Sysiö, Pauli

AU - Heinonen, Reijo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Korjausrakentamisen merkitys on kasvamassa, osittain rakennuskannan vanhenemisen aiheuttamista syistä, mutta myös arvostusmuutosten takia. Ääniteknisten korjausten tarve on lisääntynyt ääneneristävyyden vaatimustason nousun myötä ja ympäristömelun kasvun takia. Tämän raportin aiheena ovat mainitut ääneneristävyyteen ja sen parantamiseen liittyvät seikat, lähinnä vanhojen rakennusten osalta. Aluksi käsitellään yleisiä ilma- ja askelääneneristävyyteen vaikuttavia rakenteellisia tekijöitä kuten seinä- ja välipohjarakenteita sekä niiden liityntöjä, samoin ikkunoita ja ovia. Ratkaisevia tekijöitä ovat mm. tiiviys ja sivutiesiirtymien estäminen. Toisena pääaiheena ovat aiemmat ja nykyiset rakennusmateriaalit ja asennustavat. Lopuksi käsitellään muutamia tyypillisiä käytännön esimerkkejä. Raportin teksti ja esimerkit sisältävät tietoja, joita yhdistellen voidaan ratkaista monia muitakin ääneneristävyyden parannustapauksia.

AB - Korjausrakentamisen merkitys on kasvamassa, osittain rakennuskannan vanhenemisen aiheuttamista syistä, mutta myös arvostusmuutosten takia. Ääniteknisten korjausten tarve on lisääntynyt ääneneristävyyden vaatimustason nousun myötä ja ympäristömelun kasvun takia. Tämän raportin aiheena ovat mainitut ääneneristävyyteen ja sen parantamiseen liittyvät seikat, lähinnä vanhojen rakennusten osalta. Aluksi käsitellään yleisiä ilma- ja askelääneneristävyyteen vaikuttavia rakenteellisia tekijöitä kuten seinä- ja välipohjarakenteita sekä niiden liityntöjä, samoin ikkunoita ja ovia. Ratkaisevia tekijöitä ovat mm. tiiviys ja sivutiesiirtymien estäminen. Toisena pääaiheena ovat aiemmat ja nykyiset rakennusmateriaalit ja asennustavat. Lopuksi käsitellään muutamia tyypillisiä käytännön esimerkkejä. Raportin teksti ja esimerkit sisältävät tietoja, joita yhdistellen voidaan ratkaista monia muitakin ääneneristävyyden parannustapauksia.

KW - acoustic insulation

KW - noise reduction

KW - sound transmission

KW - ceilings (architecture)

KW - buildings

KW - repairs

KW - renovating

KW - structures

KW - walls

M3 - Report

SN - 951-38-3548-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakennuksen ääniolojen parantaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Parmanen J, Sysiö P, Heinonen R. Rakennuksen ääniolojen parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1034).