Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo

Erkki Leppävuori, Pertti Kokki, Juhani Wallasvaara

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennetekniikan ja LVI-tekniikan laboratorioiden yhteistyönä toteutetussa koetalon alustavassa suunnitteluvaiheessa on laajalti kartoitettu ne rakennusfysikaaliset ja LVI-tekniset ongelmat, joiden selvittämiseksi koetalo on välttämätön. Kartoituksen perusteella asetetut vaatimukset koetalon rakenteille ja toiminnalle ovat olleet lopullisen suunnittelun lähtökohtana. Ulkopuolisten konsulttien laatimien suunnitelmien mukaisesti ensimmäisessä asennusvaiheessa toteutetaan kolme koetaloyksikköä: kaksi kevytrakenteista (1- ja 1 1/2-kerroksiset) ja yksi raskasrakenteinen (1-kerroksinen). Koerakentamiseen soveltuvan koetalon suunnittelussa on päädytty ratkaisuun, . jossa pientalon kantavana runkona on teräskehä. Rakennuksen vaippa sekä väliseinät ja -pohjat ovat vaihdettavia. Teräsrunkoa muuntelemalla voidaan toteuttaa l-kerroksinen, 1 1/2-kerroksinen ja 2-kerroksinen talo. Myös erilaiset kattoratkaisut ovat mahdollisia. Koetaloissa suoritettavaa rakennusfysikaalista ja LVI-teknistä tutkimusta varten tarvitaan erillinen huoltorakennus, johon voidaan sijoittaa tutkittavat lammöntuottojärjestelmät ja 10 m3:n vesisäiliö lämmönvaraajaksi. Apurakennuksessa on myös hallitila tutkittavien rakennusosien käsittelemiseksi ja tilat mittauslaitteille.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages53
ISBN (Print)951-38-1573-0
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number139
ISSN0358-5085

Keywords

  • pilot-house
  • construction
  • heating
  • plumbing
  • ventilation

Cite this

Leppävuori, E., Kokki, P., & Wallasvaara, J. (1982). Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 139
Leppävuori, Erkki ; Kokki, Pertti ; Wallasvaara, Juhani. / Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 53 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 139).
@book{54af02f9084f42f4af91977433712fa3,
title = "Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo",
abstract = "Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennetekniikan ja LVI-tekniikan laboratorioiden yhteisty{\"o}n{\"a} toteutetussa koetalon alustavassa suunnitteluvaiheessa on laajalti kartoitettu ne rakennusfysikaaliset ja LVI-tekniset ongelmat, joiden selvitt{\"a}miseksi koetalo on v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}n. Kartoituksen perusteella asetetut vaatimukset koetalon rakenteille ja toiminnalle ovat olleet lopullisen suunnittelun l{\"a}ht{\"o}kohtana. Ulkopuolisten konsulttien laatimien suunnitelmien mukaisesti ensimm{\"a}isess{\"a} asennusvaiheessa toteutetaan kolme koetaloyksikk{\"o}{\"a}: kaksi kevytrakenteista (1- ja 1 1/2-kerroksiset) ja yksi raskasrakenteinen (1-kerroksinen). Koerakentamiseen soveltuvan koetalon suunnittelussa on p{\"a}{\"a}dytty ratkaisuun, . jossa pientalon kantavana runkona on ter{\"a}skeh{\"a}. Rakennuksen vaippa sek{\"a} v{\"a}lisein{\"a}t ja -pohjat ovat vaihdettavia. Ter{\"a}srunkoa muuntelemalla voidaan toteuttaa l-kerroksinen, 1 1/2-kerroksinen ja 2-kerroksinen talo. My{\"o}s erilaiset kattoratkaisut ovat mahdollisia. Koetaloissa suoritettavaa rakennusfysikaalista ja LVI-teknist{\"a} tutkimusta varten tarvitaan erillinen huoltorakennus, johon voidaan sijoittaa tutkittavat lamm{\"o}ntuottoj{\"a}rjestelm{\"a}t ja 10 m3:n vesis{\"a}ili{\"o} l{\"a}mm{\"o}nvaraajaksi. Apurakennuksessa on my{\"o}s hallitila tutkittavien rakennusosien k{\"a}sittelemiseksi ja tilat mittauslaitteille.",
keywords = "pilot-house, construction, heating, plumbing, ventilation",
author = "Erkki Lepp{\"a}vuori and Pertti Kokki and Juhani Wallasvaara",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1573-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "139",
address = "Finland",

}

Leppävuori, E, Kokki, P & Wallasvaara, J 1982, Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 139, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo. / Leppävuori, Erkki; Kokki, Pertti; Wallasvaara, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 53 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 139).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo

AU - Leppävuori, Erkki

AU - Kokki, Pertti

AU - Wallasvaara, Juhani

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennetekniikan ja LVI-tekniikan laboratorioiden yhteistyönä toteutetussa koetalon alustavassa suunnitteluvaiheessa on laajalti kartoitettu ne rakennusfysikaaliset ja LVI-tekniset ongelmat, joiden selvittämiseksi koetalo on välttämätön. Kartoituksen perusteella asetetut vaatimukset koetalon rakenteille ja toiminnalle ovat olleet lopullisen suunnittelun lähtökohtana. Ulkopuolisten konsulttien laatimien suunnitelmien mukaisesti ensimmäisessä asennusvaiheessa toteutetaan kolme koetaloyksikköä: kaksi kevytrakenteista (1- ja 1 1/2-kerroksiset) ja yksi raskasrakenteinen (1-kerroksinen). Koerakentamiseen soveltuvan koetalon suunnittelussa on päädytty ratkaisuun, . jossa pientalon kantavana runkona on teräskehä. Rakennuksen vaippa sekä väliseinät ja -pohjat ovat vaihdettavia. Teräsrunkoa muuntelemalla voidaan toteuttaa l-kerroksinen, 1 1/2-kerroksinen ja 2-kerroksinen talo. Myös erilaiset kattoratkaisut ovat mahdollisia. Koetaloissa suoritettavaa rakennusfysikaalista ja LVI-teknistä tutkimusta varten tarvitaan erillinen huoltorakennus, johon voidaan sijoittaa tutkittavat lammöntuottojärjestelmät ja 10 m3:n vesisäiliö lämmönvaraajaksi. Apurakennuksessa on myös hallitila tutkittavien rakennusosien käsittelemiseksi ja tilat mittauslaitteille.

AB - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennetekniikan ja LVI-tekniikan laboratorioiden yhteistyönä toteutetussa koetalon alustavassa suunnitteluvaiheessa on laajalti kartoitettu ne rakennusfysikaaliset ja LVI-tekniset ongelmat, joiden selvittämiseksi koetalo on välttämätön. Kartoituksen perusteella asetetut vaatimukset koetalon rakenteille ja toiminnalle ovat olleet lopullisen suunnittelun lähtökohtana. Ulkopuolisten konsulttien laatimien suunnitelmien mukaisesti ensimmäisessä asennusvaiheessa toteutetaan kolme koetaloyksikköä: kaksi kevytrakenteista (1- ja 1 1/2-kerroksiset) ja yksi raskasrakenteinen (1-kerroksinen). Koerakentamiseen soveltuvan koetalon suunnittelussa on päädytty ratkaisuun, . jossa pientalon kantavana runkona on teräskehä. Rakennuksen vaippa sekä väliseinät ja -pohjat ovat vaihdettavia. Teräsrunkoa muuntelemalla voidaan toteuttaa l-kerroksinen, 1 1/2-kerroksinen ja 2-kerroksinen talo. Myös erilaiset kattoratkaisut ovat mahdollisia. Koetaloissa suoritettavaa rakennusfysikaalista ja LVI-teknistä tutkimusta varten tarvitaan erillinen huoltorakennus, johon voidaan sijoittaa tutkittavat lammöntuottojärjestelmät ja 10 m3:n vesisäiliö lämmönvaraajaksi. Apurakennuksessa on myös hallitila tutkittavien rakennusosien käsittelemiseksi ja tilat mittauslaitteille.

KW - pilot-house

KW - construction

KW - heating

KW - plumbing

KW - ventilation

M3 - Report

SN - 951-38-1573-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leppävuori E, Kokki P, Wallasvaara J. Rakennus- ja LVI-tekniikan koetalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 53 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 139).