Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa

Kari Päkkilä, Veli Möttönen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kiinteistön valvonta- ja ohjausjärjestelmien (rakennusautomaatiolaitteiden) tehtävä on kerätä valvontatietoa rakennuksesta ja sen käyttäytymisestä, muokata tietoa ja antaa tietoa sopivassa muodossa sitä tarvitsevalle kiinteistönhoitajalle. Valvonta- ja ohjausjärjestelmät on siten nähtävä ensisijaisesti informaatiojärjestelminä, joskin säätöjärjestelmien ja valvontajärjestelmien yhdistyminen yhdeksi järjestelmäksi on näköpiirissä. Valvonta- ja ohjausjärjestelmät jakaantuvat tiedonkeruujärjestelmiin, tiedonkeruu- ja ohjausjärjestelmiin sekä tiedonkeruu-, ohjaus- ja tietojenkäsittelyjärjestelmiin. Tutkimusaineisto kerättiin postikyselyllä ja haastattelulla. Aineisto muodostuu 93 valvonta- ja ohjausjärjestelmästä, joihin on liitetty 2 % Suomen rakennuskannasta. Valvonta- ja ohjausjärjestelmien hankintahinta on 1 % siihen liitettyjen rakennusten rakennuskustannuksista. Valvonta- ja ohjausjärjestelmien suunnittelu on läheistä LVI- ja sähkösuunnittelulle, mutta suunnittelijalla tulee olla kiinteistönhoitoalan perusteellinen tuntemus, sillä kiinteistönhoidon rakennusautomaatiolle asettamat vaatimukset on otettava huomioon. Tutkimuksen mukaan valvonta- ja ohjausjärjestelmien käyttö on alkuhankaluuksien jälkeen yleensä ollut ongelmatonta. Kuitenkin käytön helppouteen ja havainnollisuuteen on kiinnitettävä huomiota.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-1466-1
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number84
ISSN0358-5077

Fingerprint

automation
Olla

Cite this

Päkkilä, K., & Möttönen, V. (1982). Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 84
Päkkilä, Kari ; Möttönen, Veli. / Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 84).
@book{ee1c8b0ce281442ebf749b24472342c9,
title = "Rakennusautomaatio kiinteist{\"o}nhoidossa",
abstract = "Kiinteist{\"o}n valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelmien (rakennusautomaatiolaitteiden) teht{\"a}v{\"a} on ker{\"a}t{\"a} valvontatietoa rakennuksesta ja sen k{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a}, muokata tietoa ja antaa tietoa sopivassa muodossa sit{\"a} tarvitsevalle kiinteist{\"o}nhoitajalle. Valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}t on siten n{\"a}ht{\"a}v{\"a} ensisijaisesti informaatioj{\"a}rjestelmin{\"a}, joskin s{\"a}{\"a}t{\"o}j{\"a}rjestelmien ja valvontaj{\"a}rjestelmien yhdistyminen yhdeksi j{\"a}rjestelm{\"a}ksi on n{\"a}k{\"o}piiriss{\"a}. Valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}t jakaantuvat tiedonkeruuj{\"a}rjestelmiin, tiedonkeruu- ja ohjausj{\"a}rjestelmiin sek{\"a} tiedonkeruu-, ohjaus- ja tietojenk{\"a}sittelyj{\"a}rjestelmiin. Tutkimusaineisto ker{\"a}ttiin postikyselyll{\"a} ja haastattelulla. Aineisto muodostuu 93 valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a}, joihin on liitetty 2 {\%} Suomen rakennuskannasta. Valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelmien hankintahinta on 1 {\%} siihen liitettyjen rakennusten rakennuskustannuksista. Valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelmien suunnittelu on l{\"a}heist{\"a} LVI- ja s{\"a}hk{\"o}suunnittelulle, mutta suunnittelijalla tulee olla kiinteist{\"o}nhoitoalan perusteellinen tuntemus, sill{\"a} kiinteist{\"o}nhoidon rakennusautomaatiolle asettamat vaatimukset on otettava huomioon. Tutkimuksen mukaan valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o} on alkuhankaluuksien j{\"a}lkeen yleens{\"a} ollut ongelmatonta. Kuitenkin k{\"a}yt{\"o}n helppouteen ja havainnollisuuteen on kiinnitett{\"a}v{\"a} huomiota.",
author = "Kari P{\"a}kkil{\"a} and Veli M{\"o}tt{\"o}nen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1466-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "84",
address = "Finland",

}

Päkkilä, K & Möttönen, V 1982, Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 84, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa. / Päkkilä, Kari; Möttönen, Veli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 84).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa

AU - Päkkilä, Kari

AU - Möttönen, Veli

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Kiinteistön valvonta- ja ohjausjärjestelmien (rakennusautomaatiolaitteiden) tehtävä on kerätä valvontatietoa rakennuksesta ja sen käyttäytymisestä, muokata tietoa ja antaa tietoa sopivassa muodossa sitä tarvitsevalle kiinteistönhoitajalle. Valvonta- ja ohjausjärjestelmät on siten nähtävä ensisijaisesti informaatiojärjestelminä, joskin säätöjärjestelmien ja valvontajärjestelmien yhdistyminen yhdeksi järjestelmäksi on näköpiirissä. Valvonta- ja ohjausjärjestelmät jakaantuvat tiedonkeruujärjestelmiin, tiedonkeruu- ja ohjausjärjestelmiin sekä tiedonkeruu-, ohjaus- ja tietojenkäsittelyjärjestelmiin. Tutkimusaineisto kerättiin postikyselyllä ja haastattelulla. Aineisto muodostuu 93 valvonta- ja ohjausjärjestelmästä, joihin on liitetty 2 % Suomen rakennuskannasta. Valvonta- ja ohjausjärjestelmien hankintahinta on 1 % siihen liitettyjen rakennusten rakennuskustannuksista. Valvonta- ja ohjausjärjestelmien suunnittelu on läheistä LVI- ja sähkösuunnittelulle, mutta suunnittelijalla tulee olla kiinteistönhoitoalan perusteellinen tuntemus, sillä kiinteistönhoidon rakennusautomaatiolle asettamat vaatimukset on otettava huomioon. Tutkimuksen mukaan valvonta- ja ohjausjärjestelmien käyttö on alkuhankaluuksien jälkeen yleensä ollut ongelmatonta. Kuitenkin käytön helppouteen ja havainnollisuuteen on kiinnitettävä huomiota.

AB - Kiinteistön valvonta- ja ohjausjärjestelmien (rakennusautomaatiolaitteiden) tehtävä on kerätä valvontatietoa rakennuksesta ja sen käyttäytymisestä, muokata tietoa ja antaa tietoa sopivassa muodossa sitä tarvitsevalle kiinteistönhoitajalle. Valvonta- ja ohjausjärjestelmät on siten nähtävä ensisijaisesti informaatiojärjestelminä, joskin säätöjärjestelmien ja valvontajärjestelmien yhdistyminen yhdeksi järjestelmäksi on näköpiirissä. Valvonta- ja ohjausjärjestelmät jakaantuvat tiedonkeruujärjestelmiin, tiedonkeruu- ja ohjausjärjestelmiin sekä tiedonkeruu-, ohjaus- ja tietojenkäsittelyjärjestelmiin. Tutkimusaineisto kerättiin postikyselyllä ja haastattelulla. Aineisto muodostuu 93 valvonta- ja ohjausjärjestelmästä, joihin on liitetty 2 % Suomen rakennuskannasta. Valvonta- ja ohjausjärjestelmien hankintahinta on 1 % siihen liitettyjen rakennusten rakennuskustannuksista. Valvonta- ja ohjausjärjestelmien suunnittelu on läheistä LVI- ja sähkösuunnittelulle, mutta suunnittelijalla tulee olla kiinteistönhoitoalan perusteellinen tuntemus, sillä kiinteistönhoidon rakennusautomaatiolle asettamat vaatimukset on otettava huomioon. Tutkimuksen mukaan valvonta- ja ohjausjärjestelmien käyttö on alkuhankaluuksien jälkeen yleensä ollut ongelmatonta. Kuitenkin käytön helppouteen ja havainnollisuuteen on kiinnitettävä huomiota.

M3 - Report

SN - 951-38-1466-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Päkkilä K, Möttönen V. Rakennusautomaatio kiinteistönhoidossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 84).