Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta

Antti Lakka, Veijo Nykänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rakennuttajan ja rakennusurakoitsijan piirustustarpeen erilaisuus aiheuttaa häiriöitä rakentamisvaiheessa. Rakennuksen suunnitteluun ei aina varata riittävästi aikaa. Rakennuttaja havaitsee rakennuksen muutostarpeita vielä, kun urakoitsija tarvitsisi jo lopulliset piirustukset. Aiheutuneet häiriöt ilmenevät hankintojen viivästymisenä ja hankintakustannusten nousuna sekä työvaiheiden suoritusjärjestyksen muutoksina ja runsaina jälkitöinä. Urakoitsijan kannalta syynä näihin häiriöihin ovat puuttuvat ja puutteelliset suunnitelmat. Urakoitsijoiden tulee parantaa valmiuksiaan laatia piirustusaikataulu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Toimitusaikojen arvioimisen helpottamiseksi tulisi kehittää tiedostoja, joihin kerätään kullekin hankintanimikkeelle voimassa olevia toimitusaikoja. Tällainen tiedosto voi sisältyä myös rakennusliikkeen tietokoneavusteiseen hankintajärjestelmään, jolloin se on käyttökelpoinen tietokonepäätteiden aikanaan yleistyessä työmailla. Julkaisu sisältää piirustusaikataulun laatimisohjeen, jossa otetaan huomioon erityisesti urakoitsijan piirustustarve. Julkaisussa esitetään myös tärkeimpien piirustusten ohjeellinen toimitusajankohta urakoitsijalle. Piirustusten tarveaikoja on käytännössä muokattava aina kulloisen suhdannetilanteen mukaan vastaamaan todellisia hankintojen toimitusaikoja. Julkaisu soveltuu käytettäväksi apuvälineenä urakoitsijoiden kehittäessä omaa piirustusaikataulukäytäntöään. Sitä voivat käyttää myös rakennuttajat ohjatessaan rakennushankkeen suunnittelua ja suunnittelijat suunnitellessaan omaa ajankäyttöään.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Print)951-38-3267-8
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number900
ISSN0358-5085

Keywords

  • building construction
  • design process
  • scheduling
  • guide
  • drawings
  • project planning
  • instructions

Cite this

Lakka, A., & Nykänen, V. (1988). Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 900
Lakka, Antti ; Nykänen, Veijo. / Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 25 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 900).
@book{117d90580ee245dea2b6478402bac16a,
title = "Rakennussuunnittelun ajoituksen kehitt{\"a}minen ty{\"o}maan n{\"a}k{\"o}kulmasta",
abstract = "Rakennuttajan ja rakennusurakoitsijan piirustustarpeen erilaisuus aiheuttaa h{\"a}iri{\"o}it{\"a} rakentamisvaiheessa. Rakennuksen suunnitteluun ei aina varata riitt{\"a}v{\"a}sti aikaa. Rakennuttaja havaitsee rakennuksen muutostarpeita viel{\"a}, kun urakoitsija tarvitsisi jo lopulliset piirustukset. Aiheutuneet h{\"a}iri{\"o}t ilmenev{\"a}t hankintojen viiv{\"a}stymisen{\"a} ja hankintakustannusten nousuna sek{\"a} ty{\"o}vaiheiden suoritusj{\"a}rjestyksen muutoksina ja runsaina j{\"a}lkit{\"o}in{\"a}. Urakoitsijan kannalta syyn{\"a} n{\"a}ihin h{\"a}iri{\"o}ihin ovat puuttuvat ja puutteelliset suunnitelmat. Urakoitsijoiden tulee parantaa valmiuksiaan laatia piirustusaikataulu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Toimitusaikojen arvioimisen helpottamiseksi tulisi kehitt{\"a}{\"a} tiedostoja, joihin ker{\"a}t{\"a}{\"a}n kullekin hankintanimikkeelle voimassa olevia toimitusaikoja. T{\"a}llainen tiedosto voi sis{\"a}lty{\"a} my{\"o}s rakennusliikkeen tietokoneavusteiseen hankintaj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n, jolloin se on k{\"a}ytt{\"o}kelpoinen tietokonep{\"a}{\"a}tteiden aikanaan yleistyess{\"a} ty{\"o}mailla. Julkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} piirustusaikataulun laatimisohjeen, jossa otetaan huomioon erityisesti urakoitsijan piirustustarve. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s t{\"a}rkeimpien piirustusten ohjeellinen toimitusajankohta urakoitsijalle. Piirustusten tarveaikoja on k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} muokattava aina kulloisen suhdannetilanteen mukaan vastaamaan todellisia hankintojen toimitusaikoja. Julkaisu soveltuu k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi apuv{\"a}lineen{\"a} urakoitsijoiden kehitt{\"a}ess{\"a} omaa piirustusaikatauluk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"a}{\"a}n. Sit{\"a} voivat k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s rakennuttajat ohjatessaan rakennushankkeen suunnittelua ja suunnittelijat suunnitellessaan omaa ajank{\"a}ytt{\"o}{\"a}{\"a}n.",
keywords = "building construction, design process, scheduling, guide, drawings, project planning, instructions",
author = "Antti Lakka and Veijo Nyk{\"a}nen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3267-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "900",
address = "Finland",

}

Lakka, A & Nykänen, V 1988, Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 900, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta. / Lakka, Antti; Nykänen, Veijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 25 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 900).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta

AU - Lakka, Antti

AU - Nykänen, Veijo

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Rakennuttajan ja rakennusurakoitsijan piirustustarpeen erilaisuus aiheuttaa häiriöitä rakentamisvaiheessa. Rakennuksen suunnitteluun ei aina varata riittävästi aikaa. Rakennuttaja havaitsee rakennuksen muutostarpeita vielä, kun urakoitsija tarvitsisi jo lopulliset piirustukset. Aiheutuneet häiriöt ilmenevät hankintojen viivästymisenä ja hankintakustannusten nousuna sekä työvaiheiden suoritusjärjestyksen muutoksina ja runsaina jälkitöinä. Urakoitsijan kannalta syynä näihin häiriöihin ovat puuttuvat ja puutteelliset suunnitelmat. Urakoitsijoiden tulee parantaa valmiuksiaan laatia piirustusaikataulu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Toimitusaikojen arvioimisen helpottamiseksi tulisi kehittää tiedostoja, joihin kerätään kullekin hankintanimikkeelle voimassa olevia toimitusaikoja. Tällainen tiedosto voi sisältyä myös rakennusliikkeen tietokoneavusteiseen hankintajärjestelmään, jolloin se on käyttökelpoinen tietokonepäätteiden aikanaan yleistyessä työmailla. Julkaisu sisältää piirustusaikataulun laatimisohjeen, jossa otetaan huomioon erityisesti urakoitsijan piirustustarve. Julkaisussa esitetään myös tärkeimpien piirustusten ohjeellinen toimitusajankohta urakoitsijalle. Piirustusten tarveaikoja on käytännössä muokattava aina kulloisen suhdannetilanteen mukaan vastaamaan todellisia hankintojen toimitusaikoja. Julkaisu soveltuu käytettäväksi apuvälineenä urakoitsijoiden kehittäessä omaa piirustusaikataulukäytäntöään. Sitä voivat käyttää myös rakennuttajat ohjatessaan rakennushankkeen suunnittelua ja suunnittelijat suunnitellessaan omaa ajankäyttöään.

AB - Rakennuttajan ja rakennusurakoitsijan piirustustarpeen erilaisuus aiheuttaa häiriöitä rakentamisvaiheessa. Rakennuksen suunnitteluun ei aina varata riittävästi aikaa. Rakennuttaja havaitsee rakennuksen muutostarpeita vielä, kun urakoitsija tarvitsisi jo lopulliset piirustukset. Aiheutuneet häiriöt ilmenevät hankintojen viivästymisenä ja hankintakustannusten nousuna sekä työvaiheiden suoritusjärjestyksen muutoksina ja runsaina jälkitöinä. Urakoitsijan kannalta syynä näihin häiriöihin ovat puuttuvat ja puutteelliset suunnitelmat. Urakoitsijoiden tulee parantaa valmiuksiaan laatia piirustusaikataulu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Toimitusaikojen arvioimisen helpottamiseksi tulisi kehittää tiedostoja, joihin kerätään kullekin hankintanimikkeelle voimassa olevia toimitusaikoja. Tällainen tiedosto voi sisältyä myös rakennusliikkeen tietokoneavusteiseen hankintajärjestelmään, jolloin se on käyttökelpoinen tietokonepäätteiden aikanaan yleistyessä työmailla. Julkaisu sisältää piirustusaikataulun laatimisohjeen, jossa otetaan huomioon erityisesti urakoitsijan piirustustarve. Julkaisussa esitetään myös tärkeimpien piirustusten ohjeellinen toimitusajankohta urakoitsijalle. Piirustusten tarveaikoja on käytännössä muokattava aina kulloisen suhdannetilanteen mukaan vastaamaan todellisia hankintojen toimitusaikoja. Julkaisu soveltuu käytettäväksi apuvälineenä urakoitsijoiden kehittäessä omaa piirustusaikataulukäytäntöään. Sitä voivat käyttää myös rakennuttajat ohjatessaan rakennushankkeen suunnittelua ja suunnittelijat suunnitellessaan omaa ajankäyttöään.

KW - building construction

KW - design process

KW - scheduling

KW - guide

KW - drawings

KW - project planning

KW - instructions

M3 - Report

SN - 951-38-3267-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lakka A, Nykänen V. Rakennussuunnittelun ajoituksen kehittäminen työmaan näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 25 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 900).