Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit

Research output: Book/ReportReport

Abstract

JuIkaisussa tarkastellaan betonielementtien saumoissa käytettävien polymeerien materiaalitekniikkaa kirjallisuudessa esitettyjen tietojen pohjalta. Rakenteiden saumauksessa käytetään saumaustarvikkeita yleensä sekä sisä- että ulkopuolisessa saumauksessa. Saumaustarvikkeiden käyttökohteista useat liittyvät veden ja vedenpaineen eristykseen sekä normaaleissa että liikuntasaumoissa. Käytännön kokemusten perusteella voidaan saumamassojen keskimääräiseksi eliniäksi arvioida 10 - 15 vuotta, jos saumaus on asianmukaisesti suoritettu. Mikäli rakennuksen elinikä arvioidaan 50 - 60 vuodeksi, sen saumaus pitää uusia kolmesta kuuteen kertaa. Ulkoseinäelementtien saumaan vaikuttavia ulkoisia rasituksia ovat mm. tuuli, sade, vesi, auringonvalo, lämpö, pakkanen, linnut ja mikro-organismit sekä mekaaninen kulutus. Ulkoseinäelementtien sisäkuori on normaalitapauksessa ulkokuoreen verrattuna melko pienten lämpö- ja kosteusvaihteluiden alainen, joten myös saumaa rajoittavien elementtien liike jää vähäiseksi. Väli- ja sisäseinien kosteus- ja lämpötilavaihtelut ovat pienempiä kuin ulkoseinissä. Saumausmassat ovat tuotemäärältään suurimpia tiivistystarvikeryhmiä. Ne koostuvat orgaanisista sideaineista sekä erilaisista täyte-, väri- ja lisäaineista. Muita saumaustarvikkeita ovat pohjatäytenauhat, pohjusteet, saumausnauhat, -laastit, -vaahdot sekä höyrysulkupaperit, kalvot ja teipit. Saumausmassoissa käytettyjen orgaanisten polymeerien erityispiirteenä on ennen kaikkea niiden mekaanisten ominaisuuksien voimakas riippuvuus lämpötilasta. Polymeerien tartuntaominaisuudet vaihtelevat niiden kemiallisen koostumuksen mukaan. Saumausmateriaaleissa käytettyjä polymeerejä ovat mm. silikonit, polyuretaanit, polysulfidit, klorosulfonoitu polyeteeni, akryylit, polykloropreenit, butyylit, EPDM-kumit ja vinyylit. Saumaustarvikkeiden testausta varten on kehitetty yhteispohjoismaisia NORDTEST-menetelmiä. Pohjoismaitten välisen INSTA-projektin tavoitteena on laatia saumaustarvikkeiden yhtenäiset laatukriteerit vuoteen 1988 mennessä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-3285-6
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number905
ISSN0358-5085

Keywords

  • building construction
  • buildings
  • polymers
  • joints
  • joint sealers
  • sealing
  • precast concrete structures

Cite this

Sarvaranta, L. (1988). Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 905
Sarvaranta, Leena. / Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 905).
@book{360b9f2ce1634d1783b4f56f0fc530a3,
title = "Rakennusten betonielementtisaumoissa k{\"a}ytetyt polymeerit",
abstract = "JuIkaisussa tarkastellaan betonielementtien saumoissa k{\"a}ytett{\"a}vien polymeerien materiaalitekniikkaa kirjallisuudessa esitettyjen tietojen pohjalta. Rakenteiden saumauksessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n saumaustarvikkeita yleens{\"a} sek{\"a} sis{\"a}- ett{\"a} ulkopuolisessa saumauksessa. Saumaustarvikkeiden k{\"a}ytt{\"o}kohteista useat liittyv{\"a}t veden ja vedenpaineen eristykseen sek{\"a} normaaleissa ett{\"a} liikuntasaumoissa. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokemusten perusteella voidaan saumamassojen keskim{\"a}{\"a}r{\"a}iseksi elini{\"a}ksi arvioida 10 - 15 vuotta, jos saumaus on asianmukaisesti suoritettu. Mik{\"a}li rakennuksen elinik{\"a} arvioidaan 50 - 60 vuodeksi, sen saumaus pit{\"a}{\"a} uusia kolmesta kuuteen kertaa. Ulkosein{\"a}elementtien saumaan vaikuttavia ulkoisia rasituksia ovat mm. tuuli, sade, vesi, auringonvalo, l{\"a}mp{\"o}, pakkanen, linnut ja mikro-organismit sek{\"a} mekaaninen kulutus. Ulkosein{\"a}elementtien sis{\"a}kuori on normaalitapauksessa ulkokuoreen verrattuna melko pienten l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusvaihteluiden alainen, joten my{\"o}s saumaa rajoittavien elementtien liike j{\"a}{\"a} v{\"a}h{\"a}iseksi. V{\"a}li- ja sis{\"a}seinien kosteus- ja l{\"a}mp{\"o}tilavaihtelut ovat pienempi{\"a} kuin ulkoseiniss{\"a}. Saumausmassat ovat tuotem{\"a}{\"a}r{\"a}lt{\"a}{\"a}n suurimpia tiivistystarvikeryhmi{\"a}. Ne koostuvat orgaanisista sideaineista sek{\"a} erilaisista t{\"a}yte-, v{\"a}ri- ja lis{\"a}aineista. Muita saumaustarvikkeita ovat pohjat{\"a}ytenauhat, pohjusteet, saumausnauhat, -laastit, -vaahdot sek{\"a} h{\"o}yrysulkupaperit, kalvot ja teipit. Saumausmassoissa k{\"a}ytettyjen orgaanisten polymeerien erityispiirteen{\"a} on ennen kaikkea niiden mekaanisten ominaisuuksien voimakas riippuvuus l{\"a}mp{\"o}tilasta. Polymeerien tartuntaominaisuudet vaihtelevat niiden kemiallisen koostumuksen mukaan. Saumausmateriaaleissa k{\"a}ytettyj{\"a} polymeerej{\"a} ovat mm. silikonit, polyuretaanit, polysulfidit, klorosulfonoitu polyeteeni, akryylit, polykloropreenit, butyylit, EPDM-kumit ja vinyylit. Saumaustarvikkeiden testausta varten on kehitetty yhteispohjoismaisia NORDTEST-menetelmi{\"a}. Pohjoismaitten v{\"a}lisen INSTA-projektin tavoitteena on laatia saumaustarvikkeiden yhten{\"a}iset laatukriteerit vuoteen 1988 menness{\"a}.",
keywords = "building construction, buildings, polymers, joints, joint sealers, sealing, precast concrete structures",
author = "Leena Sarvaranta",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3285-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "905",
address = "Finland",

}

Sarvaranta, L 1988, Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 905, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit. / Sarvaranta, Leena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 905).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit

AU - Sarvaranta, Leena

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - JuIkaisussa tarkastellaan betonielementtien saumoissa käytettävien polymeerien materiaalitekniikkaa kirjallisuudessa esitettyjen tietojen pohjalta. Rakenteiden saumauksessa käytetään saumaustarvikkeita yleensä sekä sisä- että ulkopuolisessa saumauksessa. Saumaustarvikkeiden käyttökohteista useat liittyvät veden ja vedenpaineen eristykseen sekä normaaleissa että liikuntasaumoissa. Käytännön kokemusten perusteella voidaan saumamassojen keskimääräiseksi eliniäksi arvioida 10 - 15 vuotta, jos saumaus on asianmukaisesti suoritettu. Mikäli rakennuksen elinikä arvioidaan 50 - 60 vuodeksi, sen saumaus pitää uusia kolmesta kuuteen kertaa. Ulkoseinäelementtien saumaan vaikuttavia ulkoisia rasituksia ovat mm. tuuli, sade, vesi, auringonvalo, lämpö, pakkanen, linnut ja mikro-organismit sekä mekaaninen kulutus. Ulkoseinäelementtien sisäkuori on normaalitapauksessa ulkokuoreen verrattuna melko pienten lämpö- ja kosteusvaihteluiden alainen, joten myös saumaa rajoittavien elementtien liike jää vähäiseksi. Väli- ja sisäseinien kosteus- ja lämpötilavaihtelut ovat pienempiä kuin ulkoseinissä. Saumausmassat ovat tuotemäärältään suurimpia tiivistystarvikeryhmiä. Ne koostuvat orgaanisista sideaineista sekä erilaisista täyte-, väri- ja lisäaineista. Muita saumaustarvikkeita ovat pohjatäytenauhat, pohjusteet, saumausnauhat, -laastit, -vaahdot sekä höyrysulkupaperit, kalvot ja teipit. Saumausmassoissa käytettyjen orgaanisten polymeerien erityispiirteenä on ennen kaikkea niiden mekaanisten ominaisuuksien voimakas riippuvuus lämpötilasta. Polymeerien tartuntaominaisuudet vaihtelevat niiden kemiallisen koostumuksen mukaan. Saumausmateriaaleissa käytettyjä polymeerejä ovat mm. silikonit, polyuretaanit, polysulfidit, klorosulfonoitu polyeteeni, akryylit, polykloropreenit, butyylit, EPDM-kumit ja vinyylit. Saumaustarvikkeiden testausta varten on kehitetty yhteispohjoismaisia NORDTEST-menetelmiä. Pohjoismaitten välisen INSTA-projektin tavoitteena on laatia saumaustarvikkeiden yhtenäiset laatukriteerit vuoteen 1988 mennessä.

AB - JuIkaisussa tarkastellaan betonielementtien saumoissa käytettävien polymeerien materiaalitekniikkaa kirjallisuudessa esitettyjen tietojen pohjalta. Rakenteiden saumauksessa käytetään saumaustarvikkeita yleensä sekä sisä- että ulkopuolisessa saumauksessa. Saumaustarvikkeiden käyttökohteista useat liittyvät veden ja vedenpaineen eristykseen sekä normaaleissa että liikuntasaumoissa. Käytännön kokemusten perusteella voidaan saumamassojen keskimääräiseksi eliniäksi arvioida 10 - 15 vuotta, jos saumaus on asianmukaisesti suoritettu. Mikäli rakennuksen elinikä arvioidaan 50 - 60 vuodeksi, sen saumaus pitää uusia kolmesta kuuteen kertaa. Ulkoseinäelementtien saumaan vaikuttavia ulkoisia rasituksia ovat mm. tuuli, sade, vesi, auringonvalo, lämpö, pakkanen, linnut ja mikro-organismit sekä mekaaninen kulutus. Ulkoseinäelementtien sisäkuori on normaalitapauksessa ulkokuoreen verrattuna melko pienten lämpö- ja kosteusvaihteluiden alainen, joten myös saumaa rajoittavien elementtien liike jää vähäiseksi. Väli- ja sisäseinien kosteus- ja lämpötilavaihtelut ovat pienempiä kuin ulkoseinissä. Saumausmassat ovat tuotemäärältään suurimpia tiivistystarvikeryhmiä. Ne koostuvat orgaanisista sideaineista sekä erilaisista täyte-, väri- ja lisäaineista. Muita saumaustarvikkeita ovat pohjatäytenauhat, pohjusteet, saumausnauhat, -laastit, -vaahdot sekä höyrysulkupaperit, kalvot ja teipit. Saumausmassoissa käytettyjen orgaanisten polymeerien erityispiirteenä on ennen kaikkea niiden mekaanisten ominaisuuksien voimakas riippuvuus lämpötilasta. Polymeerien tartuntaominaisuudet vaihtelevat niiden kemiallisen koostumuksen mukaan. Saumausmateriaaleissa käytettyjä polymeerejä ovat mm. silikonit, polyuretaanit, polysulfidit, klorosulfonoitu polyeteeni, akryylit, polykloropreenit, butyylit, EPDM-kumit ja vinyylit. Saumaustarvikkeiden testausta varten on kehitetty yhteispohjoismaisia NORDTEST-menetelmiä. Pohjoismaitten välisen INSTA-projektin tavoitteena on laatia saumaustarvikkeiden yhtenäiset laatukriteerit vuoteen 1988 mennessä.

KW - building construction

KW - buildings

KW - polymers

KW - joints

KW - joint sealers

KW - sealing

KW - precast concrete structures

M3 - Report

SN - 951-38-3285-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sarvaranta L. Rakennusten betonielementtisaumoissa käytetyt polymeerit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 905).