Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi

Tarja Häkkinen, Sirje Vares

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Selvityksessä arvioidaan eri ohjaustoimien vaikutuksia ja soveltuvuuttarakennusten khk- eli kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Arvioituja keinoja ovat: 1) julkisin varoin toteutettavalle uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan khk-päästöjen ilmoitusvelvollisuus, 2) kiinteistöverosta annetaan alennus, kunuudisrakennuksen tai korjauksen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 3)rakennuslupamaksusta annetaan alennus, kun rakentamisen khk-päästö alittaaannetun raja-arvon, 4) rakentamiseen myönnetään lisärakennusoikeus, kunrakentamisen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 5) uudis- jakorjausrakentamiselle asetetaan kansallisella tasolla khk-päästöjenilmoitusvelvollisuus ja 6) uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan kansallisellatasolla khk-päästöjen raja-arvot.
    Kannustepohjaisella ohjaamisella ja ilmoitusvelvollisuuteen perustuvallaohjauksella on mahdollista saada aikaan hyvin vähäisiä päästösäästöjä. Näitä keinoja kannattaa kuitenkin käyttää esimerkkien aikaansaamiseksi ja oppimisentueksi.
    Merkittäviä säästöjä saadaan aikaan ainoastaan siten, että ohjaus kohdistuu läheskoko rakennuskantaan ja että huomattava osa toimijoista joutuu tekemäänkohtalaisen merkittäviä muutoksia.
    Rakentamisen kasvihuonekaasupäästöjä säätelevä ohjaus kannattaisi toteuttaakohdistamalla ohjaus sekä materiaaleista että energiankäytöstä aiheutuviinpäästöihin. Tämä antaisi tuotteiden ja rakennusten kehittäjille enemmän vapauksia etsiä säästöjä optimaalisin keinoin.
    Materiaaleista ja energiankäytöstä aiheutuvien päästöjen summanlaskentaperiaatteet pitäisi valita huolellisesti. Koska tuotekehitykseen ja tuotteidenvalintaan ja toisaalta rakennusten energiankäytön valintoihin liittyy molempiinmerkittävä säästöpotentiaali, menetelmä olisi hyvä laatia siten, että se ottaatasapainoisesti huomioon kummankin tekijän. Jos materiaaleista aiheutuvatpäästöt painottuvat liikaa, ohjaus ei kannusta esimerkiksi paikallisten uusiutuvienenergiajärjestelmien käytön kehittämiseen. Päinvastaisessa tapauksessa ohjaus eikannustaisi vähähiiliseen tuotekehitykseen ja vähähiilisten tuotteiden valintaan.Rakennusmateriaaleihin liittyvien päästöjen pienentämiseksi ohjaus tulisi toteuttaa siten, että se lopulta johtaisi vähähiilisten tuotteiden kehittämisen jamarkkinoilletulon kiihtymiseen.
    Original languageFinnish
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages60
    ISBN (Electronic)978-951-38-8627-1
    Publication statusPublished - 2018
    MoE publication typeD4 Published development or research report or study

    Publication series

    SeriesVTT Technology
    Number324
    ISSN2242-1211

    Keywords

    • building
    • construction
    • greenhouse gases
    • control and guidance

    Cite this