Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi

Tarja Häkkinen, Sirje Vares

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Selvityksessä arvioidaan eri ohjaustoimien vaikutuksia ja soveltuvuuttarakennusten khk- eli kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Arvioituja keinoja ovat: 1) julkisin varoin toteutettavalle uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan khk-päästöjen ilmoitusvelvollisuus, 2) kiinteistöverosta annetaan alennus, kunuudisrakennuksen tai korjauksen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 3)rakennuslupamaksusta annetaan alennus, kun rakentamisen khk-päästö alittaaannetun raja-arvon, 4) rakentamiseen myönnetään lisärakennusoikeus, kunrakentamisen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 5) uudis- jakorjausrakentamiselle asetetaan kansallisella tasolla khk-päästöjenilmoitusvelvollisuus ja 6) uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan kansallisellatasolla khk-päästöjen raja-arvot.
Kannustepohjaisella ohjaamisella ja ilmoitusvelvollisuuteen perustuvallaohjauksella on mahdollista saada aikaan hyvin vähäisiä päästösäästöjä. Näitä keinoja kannattaa kuitenkin käyttää esimerkkien aikaansaamiseksi ja oppimisentueksi.
Merkittäviä säästöjä saadaan aikaan ainoastaan siten, että ohjaus kohdistuu läheskoko rakennuskantaan ja että huomattava osa toimijoista joutuu tekemäänkohtalaisen merkittäviä muutoksia.
Rakentamisen kasvihuonekaasupäästöjä säätelevä ohjaus kannattaisi toteuttaakohdistamalla ohjaus sekä materiaaleista että energiankäytöstä aiheutuviinpäästöihin. Tämä antaisi tuotteiden ja rakennusten kehittäjille enemmän vapauksia etsiä säästöjä optimaalisin keinoin.
Materiaaleista ja energiankäytöstä aiheutuvien päästöjen summanlaskentaperiaatteet pitäisi valita huolellisesti. Koska tuotekehitykseen ja tuotteidenvalintaan ja toisaalta rakennusten energiankäytön valintoihin liittyy molempiinmerkittävä säästöpotentiaali, menetelmä olisi hyvä laatia siten, että se ottaatasapainoisesti huomioon kummankin tekijän. Jos materiaaleista aiheutuvatpäästöt painottuvat liikaa, ohjaus ei kannusta esimerkiksi paikallisten uusiutuvienenergiajärjestelmien käytön kehittämiseen. Päinvastaisessa tapauksessa ohjaus eikannustaisi vähähiiliseen tuotekehitykseen ja vähähiilisten tuotteiden valintaan.Rakennusmateriaaleihin liittyvien päästöjen pienentämiseksi ohjaus tulisi toteuttaa siten, että se lopulta johtaisi vähähiilisten tuotteiden kehittämisen jamarkkinoilletulon kiihtymiseen.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Electronic)978-951-38-8627-1
Publication statusPublished - 2018
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.324
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Keywords

  • building
  • construction
  • greenhouse gases
  • control and guidance

Cite this

Häkkinen, T., & Vares, S. (2018). Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 324
Häkkinen, Tarja ; Vares, Sirje. / Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi. VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 60 p. (VTT Technology; No. 324).
@book{5e23c468ac4a4c229dc2fc062e7ebe87,
title = "Rakennusten khk-p{\"a}{\"a}st{\"o}jen ohjauksen vaikutusten arviointi",
abstract = "Selvityksess{\"a} arvioidaan eri ohjaustoimien vaikutuksia ja soveltuvuuttarakennusten khk- eli kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}miseen. Arvioituja keinoja ovat: 1) julkisin varoin toteutettavalle uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan khk-p{\"a}{\"a}st{\"o}jen ilmoitusvelvollisuus, 2) kiinteist{\"o}verosta annetaan alennus, kunuudisrakennuksen tai korjauksen khk-p{\"a}{\"a}st{\"o} alittaa annetun raja-arvon, 3)rakennuslupamaksusta annetaan alennus, kun rakentamisen khk-p{\"a}{\"a}st{\"o} alittaaannetun raja-arvon, 4) rakentamiseen my{\"o}nnet{\"a}{\"a}n lis{\"a}rakennusoikeus, kunrakentamisen khk-p{\"a}{\"a}st{\"o} alittaa annetun raja-arvon, 5) uudis- jakorjausrakentamiselle asetetaan kansallisella tasolla khk-p{\"a}{\"a}st{\"o}jenilmoitusvelvollisuus ja 6) uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan kansallisellatasolla khk-p{\"a}{\"a}st{\"o}jen raja-arvot.Kannustepohjaisella ohjaamisella ja ilmoitusvelvollisuuteen perustuvallaohjauksella on mahdollista saada aikaan hyvin v{\"a}h{\"a}isi{\"a} p{\"a}{\"a}st{\"o}s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}. N{\"a}it{\"a} keinoja kannattaa kuitenkin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} esimerkkien aikaansaamiseksi ja oppimisentueksi.Merkitt{\"a}vi{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} saadaan aikaan ainoastaan siten, ett{\"a} ohjaus kohdistuu l{\"a}heskoko rakennuskantaan ja ett{\"a} huomattava osa toimijoista joutuu tekem{\"a}{\"a}nkohtalaisen merkitt{\"a}vi{\"a} muutoksia.Rakentamisen kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} s{\"a}{\"a}telev{\"a} ohjaus kannattaisi toteuttaakohdistamalla ohjaus sek{\"a} materiaaleista ett{\"a} energiank{\"a}yt{\"o}st{\"a} aiheutuviinp{\"a}{\"a}st{\"o}ihin. T{\"a}m{\"a} antaisi tuotteiden ja rakennusten kehitt{\"a}jille enemm{\"a}n vapauksia etsi{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} optimaalisin keinoin.Materiaaleista ja energiank{\"a}yt{\"o}st{\"a} aiheutuvien p{\"a}{\"a}st{\"o}jen summanlaskentaperiaatteet pit{\"a}isi valita huolellisesti. Koska tuotekehitykseen ja tuotteidenvalintaan ja toisaalta rakennusten energiank{\"a}yt{\"o}n valintoihin liittyy molempiinmerkitt{\"a}v{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"o}potentiaali, menetelm{\"a} olisi hyv{\"a} laatia siten, ett{\"a} se ottaatasapainoisesti huomioon kummankin tekij{\"a}n. Jos materiaaleista aiheutuvatp{\"a}{\"a}st{\"o}t painottuvat liikaa, ohjaus ei kannusta esimerkiksi paikallisten uusiutuvienenergiaj{\"a}rjestelmien k{\"a}yt{\"o}n kehitt{\"a}miseen. P{\"a}invastaisessa tapauksessa ohjaus eikannustaisi v{\"a}h{\"a}hiiliseen tuotekehitykseen ja v{\"a}h{\"a}hiilisten tuotteiden valintaan.Rakennusmateriaaleihin liittyvien p{\"a}{\"a}st{\"o}jen pienent{\"a}miseksi ohjaus tulisi toteuttaa siten, ett{\"a} se lopulta johtaisi v{\"a}h{\"a}hiilisten tuotteiden kehitt{\"a}misen jamarkkinoilletulon kiihtymiseen.",
keywords = "building , construction, greenhouse gases, control and guidance",
author = "Tarja H{\"a}kkinen and Sirje Vares",
year = "2018",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "324",
address = "Finland",

}

Häkkinen, T & Vares, S 2018, Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi. VTT Technology, no. 324, VTT Technical Research Centre of Finland.

Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi. / Häkkinen, Tarja; Vares, Sirje.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 60 p. (VTT Technology; No. 324).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi

AU - Häkkinen, Tarja

AU - Vares, Sirje

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Selvityksessä arvioidaan eri ohjaustoimien vaikutuksia ja soveltuvuuttarakennusten khk- eli kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Arvioituja keinoja ovat: 1) julkisin varoin toteutettavalle uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan khk-päästöjen ilmoitusvelvollisuus, 2) kiinteistöverosta annetaan alennus, kunuudisrakennuksen tai korjauksen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 3)rakennuslupamaksusta annetaan alennus, kun rakentamisen khk-päästö alittaaannetun raja-arvon, 4) rakentamiseen myönnetään lisärakennusoikeus, kunrakentamisen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 5) uudis- jakorjausrakentamiselle asetetaan kansallisella tasolla khk-päästöjenilmoitusvelvollisuus ja 6) uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan kansallisellatasolla khk-päästöjen raja-arvot.Kannustepohjaisella ohjaamisella ja ilmoitusvelvollisuuteen perustuvallaohjauksella on mahdollista saada aikaan hyvin vähäisiä päästösäästöjä. Näitä keinoja kannattaa kuitenkin käyttää esimerkkien aikaansaamiseksi ja oppimisentueksi.Merkittäviä säästöjä saadaan aikaan ainoastaan siten, että ohjaus kohdistuu läheskoko rakennuskantaan ja että huomattava osa toimijoista joutuu tekemäänkohtalaisen merkittäviä muutoksia.Rakentamisen kasvihuonekaasupäästöjä säätelevä ohjaus kannattaisi toteuttaakohdistamalla ohjaus sekä materiaaleista että energiankäytöstä aiheutuviinpäästöihin. Tämä antaisi tuotteiden ja rakennusten kehittäjille enemmän vapauksia etsiä säästöjä optimaalisin keinoin.Materiaaleista ja energiankäytöstä aiheutuvien päästöjen summanlaskentaperiaatteet pitäisi valita huolellisesti. Koska tuotekehitykseen ja tuotteidenvalintaan ja toisaalta rakennusten energiankäytön valintoihin liittyy molempiinmerkittävä säästöpotentiaali, menetelmä olisi hyvä laatia siten, että se ottaatasapainoisesti huomioon kummankin tekijän. Jos materiaaleista aiheutuvatpäästöt painottuvat liikaa, ohjaus ei kannusta esimerkiksi paikallisten uusiutuvienenergiajärjestelmien käytön kehittämiseen. Päinvastaisessa tapauksessa ohjaus eikannustaisi vähähiiliseen tuotekehitykseen ja vähähiilisten tuotteiden valintaan.Rakennusmateriaaleihin liittyvien päästöjen pienentämiseksi ohjaus tulisi toteuttaa siten, että se lopulta johtaisi vähähiilisten tuotteiden kehittämisen jamarkkinoilletulon kiihtymiseen.

AB - Selvityksessä arvioidaan eri ohjaustoimien vaikutuksia ja soveltuvuuttarakennusten khk- eli kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Arvioituja keinoja ovat: 1) julkisin varoin toteutettavalle uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan khk-päästöjen ilmoitusvelvollisuus, 2) kiinteistöverosta annetaan alennus, kunuudisrakennuksen tai korjauksen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 3)rakennuslupamaksusta annetaan alennus, kun rakentamisen khk-päästö alittaaannetun raja-arvon, 4) rakentamiseen myönnetään lisärakennusoikeus, kunrakentamisen khk-päästö alittaa annetun raja-arvon, 5) uudis- jakorjausrakentamiselle asetetaan kansallisella tasolla khk-päästöjenilmoitusvelvollisuus ja 6) uudis- ja korjausrakentamiselle asetetaan kansallisellatasolla khk-päästöjen raja-arvot.Kannustepohjaisella ohjaamisella ja ilmoitusvelvollisuuteen perustuvallaohjauksella on mahdollista saada aikaan hyvin vähäisiä päästösäästöjä. Näitä keinoja kannattaa kuitenkin käyttää esimerkkien aikaansaamiseksi ja oppimisentueksi.Merkittäviä säästöjä saadaan aikaan ainoastaan siten, että ohjaus kohdistuu läheskoko rakennuskantaan ja että huomattava osa toimijoista joutuu tekemäänkohtalaisen merkittäviä muutoksia.Rakentamisen kasvihuonekaasupäästöjä säätelevä ohjaus kannattaisi toteuttaakohdistamalla ohjaus sekä materiaaleista että energiankäytöstä aiheutuviinpäästöihin. Tämä antaisi tuotteiden ja rakennusten kehittäjille enemmän vapauksia etsiä säästöjä optimaalisin keinoin.Materiaaleista ja energiankäytöstä aiheutuvien päästöjen summanlaskentaperiaatteet pitäisi valita huolellisesti. Koska tuotekehitykseen ja tuotteidenvalintaan ja toisaalta rakennusten energiankäytön valintoihin liittyy molempiinmerkittävä säästöpotentiaali, menetelmä olisi hyvä laatia siten, että se ottaatasapainoisesti huomioon kummankin tekijän. Jos materiaaleista aiheutuvatpäästöt painottuvat liikaa, ohjaus ei kannusta esimerkiksi paikallisten uusiutuvienenergiajärjestelmien käytön kehittämiseen. Päinvastaisessa tapauksessa ohjaus eikannustaisi vähähiiliseen tuotekehitykseen ja vähähiilisten tuotteiden valintaan.Rakennusmateriaaleihin liittyvien päästöjen pienentämiseksi ohjaus tulisi toteuttaa siten, että se lopulta johtaisi vähähiilisten tuotteiden kehittämisen jamarkkinoilletulon kiihtymiseen.

KW - building

KW - construction

KW - greenhouse gases

KW - control and guidance

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Häkkinen T, Vares S. Rakennusten khk-päästöjen ohjauksen vaikutusten arviointi. VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 60 p. (VTT Technology; No. 324).