Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden käyttö terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliväestölle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sillä ilmanvaihtoon syötettynä vaaralliset aineet saadaan levitettyä nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niissä oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on eräs tärkeimmistä. Suodattimen on kyettävä poistamaan sekä hiukkas- että kaasumaisia epäpuhtauksia. Aineiden myrkyllisyydestä johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys sähköisesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sekä kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen painehäviön tuloilmasuodattimien kehittämiselle.
Original languageFinnish
Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2005
PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
Pages321-326
ISBN (Print)952-5236-30-7
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventSisäilmastoseminaari 2015 - Helsinki, Finland
Duration: 11 Mar 201511 Mar 2015

Seminar

SeminarSisäilmastoseminaari 2015
CountryFinland
CityHelsinki
Period11/03/1511/03/15

Keywords

  • airborne threats
  • building protection
  • filtration
  • gas-phase removal

Cite this

Kulmala, I., Taipale, A., Heinonen, K., & Christiansen, V. (2005). Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. In Sisäilmastoseminaari 2005 (pp. 321-326). SIY Sisäilmatieto Oy.
Kulmala, Ilpo ; Taipale, Aimo ; Heinonen, Kimmo ; Christiansen, Virve. / Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy, 2005. pp. 321-326
@inproceedings{4406c16ae2c9467fa22ba6bba1220c79,
title = "Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitett{\"a}vi{\"a} ep{\"a}puhtauksia vastaan",
abstract = "Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden k{\"a}ytt{\"o} terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliv{\"a}est{\"o}lle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sill{\"a} ilmanvaihtoon sy{\"o}tettyn{\"a} vaaralliset aineet saadaan levitetty{\"a} nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niiss{\"a} oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on er{\"a}s t{\"a}rkeimmist{\"a}. Suodattimen on kyett{\"a}v{\"a} poistamaan sek{\"a} hiukkas- ett{\"a} kaasumaisia ep{\"a}puhtauksia. Aineiden myrkyllisyydest{\"a} johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys s{\"a}hk{\"o}isesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sek{\"a} kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen paineh{\"a}vi{\"o}n tuloilmasuodattimien kehitt{\"a}miselle.",
keywords = "airborne threats, building protection, filtration, gas-phase removal",
author = "Ilpo Kulmala and Aimo Taipale and Kimmo Heinonen and Virve Christiansen",
year = "2005",
language = "Finnish",
isbn = "952-5236-30-7",
pages = "321--326",
booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2005",
publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
address = "Finland",

}

Kulmala, I, Taipale, A, Heinonen, K & Christiansen, V 2005, Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. in Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy, pp. 321-326, Sisäilmastoseminaari 2015, Helsinki, Finland, 11/03/15.

Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. / Kulmala, Ilpo; Taipale, Aimo; Heinonen, Kimmo; Christiansen, Virve.

Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy, 2005. p. 321-326.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan

AU - Kulmala, Ilpo

AU - Taipale, Aimo

AU - Heinonen, Kimmo

AU - Christiansen, Virve

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden käyttö terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliväestölle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sillä ilmanvaihtoon syötettynä vaaralliset aineet saadaan levitettyä nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niissä oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on eräs tärkeimmistä. Suodattimen on kyettävä poistamaan sekä hiukkas- että kaasumaisia epäpuhtauksia. Aineiden myrkyllisyydestä johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys sähköisesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sekä kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen painehäviön tuloilmasuodattimien kehittämiselle.

AB - Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden käyttö terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliväestölle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sillä ilmanvaihtoon syötettynä vaaralliset aineet saadaan levitettyä nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niissä oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on eräs tärkeimmistä. Suodattimen on kyettävä poistamaan sekä hiukkas- että kaasumaisia epäpuhtauksia. Aineiden myrkyllisyydestä johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys sähköisesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sekä kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen painehäviön tuloilmasuodattimien kehittämiselle.

KW - airborne threats

KW - building protection

KW - filtration

KW - gas-phase removal

M3 - Conference article in proceedings

SN - 952-5236-30-7

SP - 321

EP - 326

BT - Sisäilmastoseminaari 2005

PB - SIY Sisäilmatieto Oy

ER -

Kulmala I, Taipale A, Heinonen K, Christiansen V. Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. In Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy. 2005. p. 321-326