Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden käyttö terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliväestölle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sillä ilmanvaihtoon syötettynä vaaralliset aineet saadaan levitettyä nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niissä oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on eräs tärkeimmistä. Suodattimen on kyettävä poistamaan sekä hiukkas- että kaasumaisia epäpuhtauksia. Aineiden myrkyllisyydestä johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys sähköisesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sekä kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen painehäviön tuloilmasuodattimien kehittämiselle.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2005
  PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
  Pages321-326
  ISBN (Print)952-5236-30-7
  Publication statusPublished - 2005
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventSisäilmastoseminaari 2015 - Helsinki, Finland
  Duration: 11 Mar 201511 Mar 2015

  Seminar

  SeminarSisäilmastoseminaari 2015
  CountryFinland
  CityHelsinki
  Period11/03/1511/03/15

  Keywords

  • airborne threats
  • building protection
  • filtration
  • gas-phase removal

  Cite this

  Kulmala, I., Taipale, A., Heinonen, K., & Christiansen, V. (2005). Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. In Sisäilmastoseminaari 2005 (pp. 321-326). SIY Sisäilmatieto Oy.
  Kulmala, Ilpo ; Taipale, Aimo ; Heinonen, Kimmo ; Christiansen, Virve. / Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy, 2005. pp. 321-326
  @inproceedings{4406c16ae2c9467fa22ba6bba1220c79,
  title = "Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitett{\"a}vi{\"a} ep{\"a}puhtauksia vastaan",
  abstract = "Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden k{\"a}ytt{\"o} terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliv{\"a}est{\"o}lle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sill{\"a} ilmanvaihtoon sy{\"o}tettyn{\"a} vaaralliset aineet saadaan levitetty{\"a} nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niiss{\"a} oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on er{\"a}s t{\"a}rkeimmist{\"a}. Suodattimen on kyett{\"a}v{\"a} poistamaan sek{\"a} hiukkas- ett{\"a} kaasumaisia ep{\"a}puhtauksia. Aineiden myrkyllisyydest{\"a} johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys s{\"a}hk{\"o}isesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sek{\"a} kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen paineh{\"a}vi{\"o}n tuloilmasuodattimien kehitt{\"a}miselle.",
  keywords = "airborne threats, building protection, filtration, gas-phase removal",
  author = "Ilpo Kulmala and Aimo Taipale and Kimmo Heinonen and Virve Christiansen",
  year = "2005",
  language = "Finnish",
  isbn = "952-5236-30-7",
  pages = "321--326",
  booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2005",
  publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
  address = "Finland",

  }

  Kulmala, I, Taipale, A, Heinonen, K & Christiansen, V 2005, Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. in Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy, pp. 321-326, Sisäilmastoseminaari 2015, Helsinki, Finland, 11/03/15.

  Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. / Kulmala, Ilpo; Taipale, Aimo; Heinonen, Kimmo; Christiansen, Virve.

  Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy, 2005. p. 321-326.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan

  AU - Kulmala, Ilpo

  AU - Taipale, Aimo

  AU - Heinonen, Kimmo

  AU - Christiansen, Virve

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden käyttö terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliväestölle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sillä ilmanvaihtoon syötettynä vaaralliset aineet saadaan levitettyä nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niissä oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on eräs tärkeimmistä. Suodattimen on kyettävä poistamaan sekä hiukkas- että kaasumaisia epäpuhtauksia. Aineiden myrkyllisyydestä johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys sähköisesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sekä kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen painehäviön tuloilmasuodattimien kehittämiselle.

  AB - Viime aikoina on kemiallisten tai biologisten aineiden käyttö terrorismitoiminnassa koettu kasvavaksi uhkaksi siviiliväestölle. Rakennukset ovat alttiita mahdollisille terrori-iskuille, sillä ilmanvaihtoon syötettynä vaaralliset aineet saadaan levitettyä nopeasti ja tasaisesti rakennuksen eri osiin. Rakennusten ja niissä oleskelevien ihmisten turvaamiseksi tarvitaan uudenlaisia suojauskeinoja, joista tuloilman suodatus on eräs tärkeimmistä. Suodattimen on kyettävä poistamaan sekä hiukkas- että kaasumaisia epäpuhtauksia. Aineiden myrkyllisyydestä johtuen suodatustehokkuuden on oltava hyvin korkea. Viimeaikainen kehitys sähköisesti tehostetussa hiukkassuodatuksessa sekä kaasusuodatinmateriaaleissa avaa uusia mahdollisuuksia korkean erotuskyvyn ja alhaisen painehäviön tuloilmasuodattimien kehittämiselle.

  KW - airborne threats

  KW - building protection

  KW - filtration

  KW - gas-phase removal

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 952-5236-30-7

  SP - 321

  EP - 326

  BT - Sisäilmastoseminaari 2005

  PB - SIY Sisäilmatieto Oy

  ER -

  Kulmala I, Taipale A, Heinonen K, Christiansen V. Rakennusten suojaaminen ilmanvaihdon kautta levitettäviä epäpuhtauksia vastaan. In Sisäilmastoseminaari 2005. SIY Sisäilmatieto Oy. 2005. p. 321-326