Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat

Lähivuosien kehitysnäkymiä

Jouko Pakanen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Teknologian kehityksen myötä tiedonsiirto rakennusten ja yleisten tietoverkkojen välillä on lähivuosina voimakkaasti muuttumassa. Tämä johtuu osittain laajakaistaisten tiedonsiirtoväylien käyttöönotosta. Uutta, nopeaa tiedonsiirtoteknologiaa on kehitteillä alueellisiin puhelin-, sähkö-, kaapelitelevisio- ja radioverkkoihin. Muutaman vuoden kuluttua merkittävä osa rakennuksista on kytketty johonkin laajakaistaiseen tietoverkkoon. Vaikka näiden uusien tietoyhteyksien ensisijainen tehtävä on taata käyttäjille kodeissa ja työpaikoilla monipuolista tiedonsiirtopalvelua, verkkoihin voivat kytkeytyä myös koti- ja rakennusautomaatio-, turva-, kulunvalvonta-, paloilmoitus-, hissi- ynnä muut tekniset järjestelmät standardiliitäntöjen avulla. Verkot muodostavat siten näille järjestelmille nopean yhdysväylän ulkopuolisiin tietoverkkoihin. Tämä tulee vaikuttamaan rakennusten teknisten järjestelmien ja laitteiden rakenteeseen, toimintaan ja niiden tarjoamiin palveluihin. Rakennusten sisäisessä tiedonsiirrossa teknisten järjestelmien ja laitteiden välillä on nähtävissä myös voimakasta teknologista kehitystä. Radioverkkoja sekä rakennuksen omaa sähkö- ja puhelinverkkoa hyödyntävät teknologiat ovat lähivuosina lisääntymässä. Ne valtaavat markkinaosuuksia perinteisiltä lähestymistavoilta, joissa on asennettava erillisen kaapeliverkko tiedonsiirtoväyläksi. Siten uusilla järjestelmillä on selviä etuja asennettaessa niitä jo olemassa oleviin rakennuksiin. Tyypillisesti nämä teknologiahankkeet ovat suurehkojen yrityskonsortioiden käynnistämiä ja ne kohdistuvat kodin lähiverkkojen tai automaation kehittämiseen. Osa rakennusten tiedonsiirrosta on jatkossakin hidasta ja pienimuotoista datansiirtoa, jota leimaa toteutusten kustannuskriittisyys. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkön, lämmön ja veden kulutuksen mittaukset ja niiden siirto ulkopuolisiin tietoverkkoihin. Nykyteknologia kykenee tarjoamaan myös näihin tarkoituksiin uusia, kilpailukykyisiä ratkaisuja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages49
ISBN (Electronic)951-38-5427-2
ISBN (Print)951-38-5426-4
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1932
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

communications technology

Keywords

  • intelligent buildings
  • information systems
  • data transmission
  • LAN
  • building automation

Cite this

Pakanen, J. (1998). Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat: Lähivuosien kehitysnäkymiä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1932
Pakanen, Jouko. / Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat : Lähivuosien kehitysnäkymiä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1932).
@book{95465eea7d444f4e8e6b9fd7892864c6,
title = "Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat: L{\"a}hivuosien kehitysn{\"a}kymi{\"a}",
abstract = "Teknologian kehityksen my{\"o}t{\"a} tiedonsiirto rakennusten ja yleisten tietoverkkojen v{\"a}lill{\"a} on l{\"a}hivuosina voimakkaasti muuttumassa. T{\"a}m{\"a} johtuu osittain laajakaistaisten tiedonsiirtov{\"a}ylien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notosta. Uutta, nopeaa tiedonsiirtoteknologiaa on kehitteill{\"a} alueellisiin puhelin-, s{\"a}hk{\"o}-, kaapelitelevisio- ja radioverkkoihin. Muutaman vuoden kuluttua merkitt{\"a}v{\"a} osa rakennuksista on kytketty johonkin laajakaistaiseen tietoverkkoon. Vaikka n{\"a}iden uusien tietoyhteyksien ensisijainen teht{\"a}v{\"a} on taata k{\"a}ytt{\"a}jille kodeissa ja ty{\"o}paikoilla monipuolista tiedonsiirtopalvelua, verkkoihin voivat kytkeyty{\"a} my{\"o}s koti- ja rakennusautomaatio-, turva-, kulunvalvonta-, paloilmoitus-, hissi- ynn{\"a} muut tekniset j{\"a}rjestelm{\"a}t standardiliit{\"a}nt{\"o}jen avulla. Verkot muodostavat siten n{\"a}ille j{\"a}rjestelmille nopean yhdysv{\"a}yl{\"a}n ulkopuolisiin tietoverkkoihin. T{\"a}m{\"a} tulee vaikuttamaan rakennusten teknisten j{\"a}rjestelmien ja laitteiden rakenteeseen, toimintaan ja niiden tarjoamiin palveluihin. Rakennusten sis{\"a}isess{\"a} tiedonsiirrossa teknisten j{\"a}rjestelmien ja laitteiden v{\"a}lill{\"a} on n{\"a}ht{\"a}viss{\"a} my{\"o}s voimakasta teknologista kehityst{\"a}. Radioverkkoja sek{\"a} rakennuksen omaa s{\"a}hk{\"o}- ja puhelinverkkoa hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a}t teknologiat ovat l{\"a}hivuosina lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}ss{\"a}. Ne valtaavat markkinaosuuksia perinteisilt{\"a} l{\"a}hestymistavoilta, joissa on asennettava erillisen kaapeliverkko tiedonsiirtov{\"a}yl{\"a}ksi. Siten uusilla j{\"a}rjestelmill{\"a} on selvi{\"a} etuja asennettaessa niit{\"a} jo olemassa oleviin rakennuksiin. Tyypillisesti n{\"a}m{\"a} teknologiahankkeet ovat suurehkojen yrityskonsortioiden k{\"a}ynnist{\"a}mi{\"a} ja ne kohdistuvat kodin l{\"a}hiverkkojen tai automaation kehitt{\"a}miseen. Osa rakennusten tiedonsiirrosta on jatkossakin hidasta ja pienimuotoista datansiirtoa, jota leimaa toteutusten kustannuskriittisyys. T{\"a}llaisia ovat esimerkiksi s{\"a}hk{\"o}n, l{\"a}mm{\"o}n ja veden kulutuksen mittaukset ja niiden siirto ulkopuolisiin tietoverkkoihin. Nykyteknologia kykenee tarjoamaan my{\"o}s n{\"a}ihin tarkoituksiin uusia, kilpailukykyisi{\"a} ratkaisuja.",
keywords = "intelligent buildings, information systems, data transmission, LAN, building automation",
author = "Jouko Pakanen",
note = "Project code: R8SU00784",
year = "1998",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5426-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1932",
address = "Finland",

}

Pakanen, J 1998, Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat: Lähivuosien kehitysnäkymiä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1932, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat : Lähivuosien kehitysnäkymiä. / Pakanen, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1932).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat

T2 - Lähivuosien kehitysnäkymiä

AU - Pakanen, Jouko

N1 - Project code: R8SU00784

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Teknologian kehityksen myötä tiedonsiirto rakennusten ja yleisten tietoverkkojen välillä on lähivuosina voimakkaasti muuttumassa. Tämä johtuu osittain laajakaistaisten tiedonsiirtoväylien käyttöönotosta. Uutta, nopeaa tiedonsiirtoteknologiaa on kehitteillä alueellisiin puhelin-, sähkö-, kaapelitelevisio- ja radioverkkoihin. Muutaman vuoden kuluttua merkittävä osa rakennuksista on kytketty johonkin laajakaistaiseen tietoverkkoon. Vaikka näiden uusien tietoyhteyksien ensisijainen tehtävä on taata käyttäjille kodeissa ja työpaikoilla monipuolista tiedonsiirtopalvelua, verkkoihin voivat kytkeytyä myös koti- ja rakennusautomaatio-, turva-, kulunvalvonta-, paloilmoitus-, hissi- ynnä muut tekniset järjestelmät standardiliitäntöjen avulla. Verkot muodostavat siten näille järjestelmille nopean yhdysväylän ulkopuolisiin tietoverkkoihin. Tämä tulee vaikuttamaan rakennusten teknisten järjestelmien ja laitteiden rakenteeseen, toimintaan ja niiden tarjoamiin palveluihin. Rakennusten sisäisessä tiedonsiirrossa teknisten järjestelmien ja laitteiden välillä on nähtävissä myös voimakasta teknologista kehitystä. Radioverkkoja sekä rakennuksen omaa sähkö- ja puhelinverkkoa hyödyntävät teknologiat ovat lähivuosina lisääntymässä. Ne valtaavat markkinaosuuksia perinteisiltä lähestymistavoilta, joissa on asennettava erillisen kaapeliverkko tiedonsiirtoväyläksi. Siten uusilla järjestelmillä on selviä etuja asennettaessa niitä jo olemassa oleviin rakennuksiin. Tyypillisesti nämä teknologiahankkeet ovat suurehkojen yrityskonsortioiden käynnistämiä ja ne kohdistuvat kodin lähiverkkojen tai automaation kehittämiseen. Osa rakennusten tiedonsiirrosta on jatkossakin hidasta ja pienimuotoista datansiirtoa, jota leimaa toteutusten kustannuskriittisyys. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkön, lämmön ja veden kulutuksen mittaukset ja niiden siirto ulkopuolisiin tietoverkkoihin. Nykyteknologia kykenee tarjoamaan myös näihin tarkoituksiin uusia, kilpailukykyisiä ratkaisuja.

AB - Teknologian kehityksen myötä tiedonsiirto rakennusten ja yleisten tietoverkkojen välillä on lähivuosina voimakkaasti muuttumassa. Tämä johtuu osittain laajakaistaisten tiedonsiirtoväylien käyttöönotosta. Uutta, nopeaa tiedonsiirtoteknologiaa on kehitteillä alueellisiin puhelin-, sähkö-, kaapelitelevisio- ja radioverkkoihin. Muutaman vuoden kuluttua merkittävä osa rakennuksista on kytketty johonkin laajakaistaiseen tietoverkkoon. Vaikka näiden uusien tietoyhteyksien ensisijainen tehtävä on taata käyttäjille kodeissa ja työpaikoilla monipuolista tiedonsiirtopalvelua, verkkoihin voivat kytkeytyä myös koti- ja rakennusautomaatio-, turva-, kulunvalvonta-, paloilmoitus-, hissi- ynnä muut tekniset järjestelmät standardiliitäntöjen avulla. Verkot muodostavat siten näille järjestelmille nopean yhdysväylän ulkopuolisiin tietoverkkoihin. Tämä tulee vaikuttamaan rakennusten teknisten järjestelmien ja laitteiden rakenteeseen, toimintaan ja niiden tarjoamiin palveluihin. Rakennusten sisäisessä tiedonsiirrossa teknisten järjestelmien ja laitteiden välillä on nähtävissä myös voimakasta teknologista kehitystä. Radioverkkoja sekä rakennuksen omaa sähkö- ja puhelinverkkoa hyödyntävät teknologiat ovat lähivuosina lisääntymässä. Ne valtaavat markkinaosuuksia perinteisiltä lähestymistavoilta, joissa on asennettava erillisen kaapeliverkko tiedonsiirtoväyläksi. Siten uusilla järjestelmillä on selviä etuja asennettaessa niitä jo olemassa oleviin rakennuksiin. Tyypillisesti nämä teknologiahankkeet ovat suurehkojen yrityskonsortioiden käynnistämiä ja ne kohdistuvat kodin lähiverkkojen tai automaation kehittämiseen. Osa rakennusten tiedonsiirrosta on jatkossakin hidasta ja pienimuotoista datansiirtoa, jota leimaa toteutusten kustannuskriittisyys. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkön, lämmön ja veden kulutuksen mittaukset ja niiden siirto ulkopuolisiin tietoverkkoihin. Nykyteknologia kykenee tarjoamaan myös näihin tarkoituksiin uusia, kilpailukykyisiä ratkaisuja.

KW - intelligent buildings

KW - information systems

KW - data transmission

KW - LAN

KW - building automation

M3 - Report

SN - 951-38-5426-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pakanen J. Rakennusten tiedonsiirtoteknologiat: Lähivuosien kehitysnäkymiä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1932).