Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet

Liisa Rautiainen, Markku Nousiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkasteltiin eri tiivistystarvikeryhmien käyttö- ja kestävyysominaisuuksia sekä niiden arviointimentelmiä. Tutkimuksen kohteina olivat ikkuna- ja ovitiivisteet, höyrynsulut ja teipit, saumaustarvikkeet (massat, vaahdot ja profiilit) sekä tuulensuojaustarvikkeet. Tutkimus toteutettiin pääasiassa laboratoriokokein. Ikkuna- ja ovitiivisteitä tutkittiin myös kenttäkokein. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksissa havaittiin melko suuria tuotekohtaisia eroja. Ikkuna- ja ovitiivisteiden joustavuuksissa (tiivistetyn ikkunan sulkemiseen tarvittava voima) sekä kuoleutumisnopeuksissa oli huomattavia eroja. Hyvä ilmanpitavyys saavutettiin uusilla tuotteilla jo hyvin pienillä (5 - 15 %) kokoonpuristumilla, avosoluisia tiivisteitä lukuun ottamatta. Avosoluisilla vaahtomuovitiivisteillä saavutettiin ikkunoilta edellytettävä tiivistystaso (3 lk) n. 50 - 70 % puristuksessa. Tiivisteiden erilainen kuoleutumisnopeus vanhennuksessa aiheutti suuria eroja vanhennettujen tuotteiden ilmanpitävyyksissä. Saumausmassojen ja -vaahtojen tarttuminen saumattaviin pintoihin sekä tuotteiden venyvyys vaihtelivat saumaustarvikkeesta ja saumapinnasta riippuen. Saumausolosuhteiden kosteus, alhainen lämpötila sekä vanheneminen vaikuttivat epäedullisesti useiden tuotteiden tartunta-venymä-ominaisuuksiin eli saumojen tiiviyteen pitkällä tähtäimellä. Höyrynsulkutarvikkeiden vanhenemisen kestävyyksissä oli suuria eroja. Vanhenemisen seurauksena tuotteiden vesihöurunläpäisy lisääntyi. Höyyrynsulkujen tiivistysteippien tartuntaan oli oleellinen vaikutus teipin ja alustapinnan tyypillä sekä teippausolosuhteilla. Tuulensuojaustarvikkeiden ilman- ja vesihöyrynläpäisyominaisuuksissa oli suuria vaihteluita. Vanheneminen lisäsi yleensä ilmanläpäisyä. Myös tuulensuojaustarvikkeiden kondenssialttiudessa havaittiin eroja. Tutkimustulosten perusteella voidaan päätellä, että tiivistystarvikevalinnan merkitys rakennuksen ilmanpitävyyteen ja sen säilyvyyteen on suuri. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksien arviointiin on tutkimustulosten pohjalta laadittu arviointiperusteet eri tiivistystavoille.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages256
ISBN (Print)951-38-2024-6
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number342
ISSN0358-5085

Keywords

  • construction materials
  • waterproofing
  • weatherproofing
  • sealing

Cite this

Rautiainen, L., & Nousiainen, M. (1984). Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 342
Rautiainen, Liisa ; Nousiainen, Markku. / Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 256 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 342).
@book{ed16261acd444dea9a789e44500838bd,
title = "Rakennusten tiivist{\"a}mistarvikkeiden k{\"a}ytt{\"o}ominaisuudet",
abstract = "Tutkimuksessa tarkasteltiin eri tiivistystarvikeryhmien k{\"a}ytt{\"o}- ja kest{\"a}vyysominaisuuksia sek{\"a} niiden arviointimentelmi{\"a}. Tutkimuksen kohteina olivat ikkuna- ja ovitiivisteet, h{\"o}yrynsulut ja teipit, saumaustarvikkeet (massat, vaahdot ja profiilit) sek{\"a} tuulensuojaustarvikkeet. Tutkimus toteutettiin p{\"a}{\"a}asiassa laboratoriokokein. Ikkuna- ja ovitiivisteit{\"a} tutkittiin my{\"o}s kentt{\"a}kokein. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksissa havaittiin melko suuria tuotekohtaisia eroja. Ikkuna- ja ovitiivisteiden joustavuuksissa (tiivistetyn ikkunan sulkemiseen tarvittava voima) sek{\"a} kuoleutumisnopeuksissa oli huomattavia eroja. Hyv{\"a} ilmanpitavyys saavutettiin uusilla tuotteilla jo hyvin pienill{\"a} (5 - 15 {\%}) kokoonpuristumilla, avosoluisia tiivisteit{\"a} lukuun ottamatta. Avosoluisilla vaahtomuovitiivisteill{\"a} saavutettiin ikkunoilta edellytett{\"a}v{\"a} tiivistystaso (3 lk) n. 50 - 70 {\%} puristuksessa. Tiivisteiden erilainen kuoleutumisnopeus vanhennuksessa aiheutti suuria eroja vanhennettujen tuotteiden ilmanpit{\"a}vyyksiss{\"a}. Saumausmassojen ja -vaahtojen tarttuminen saumattaviin pintoihin sek{\"a} tuotteiden venyvyys vaihtelivat saumaustarvikkeesta ja saumapinnasta riippuen. Saumausolosuhteiden kosteus, alhainen l{\"a}mp{\"o}tila sek{\"a} vanheneminen vaikuttivat ep{\"a}edullisesti useiden tuotteiden tartunta-venym{\"a}-ominaisuuksiin eli saumojen tiiviyteen pitk{\"a}ll{\"a} t{\"a}ht{\"a}imell{\"a}. H{\"o}yrynsulkutarvikkeiden vanhenemisen kest{\"a}vyyksiss{\"a} oli suuria eroja. Vanhenemisen seurauksena tuotteiden vesih{\"o}urunl{\"a}p{\"a}isy lis{\"a}{\"a}ntyi. H{\"o}yyrynsulkujen tiivistysteippien tartuntaan oli oleellinen vaikutus teipin ja alustapinnan tyypill{\"a} sek{\"a} teippausolosuhteilla. Tuulensuojaustarvikkeiden ilman- ja vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isyominaisuuksissa oli suuria vaihteluita. Vanheneminen lis{\"a}si yleens{\"a} ilmanl{\"a}p{\"a}isy{\"a}. My{\"o}s tuulensuojaustarvikkeiden kondenssialttiudessa havaittiin eroja. Tutkimustulosten perusteella voidaan p{\"a}{\"a}tell{\"a}, ett{\"a} tiivistystarvikevalinnan merkitys rakennuksen ilmanpit{\"a}vyyteen ja sen s{\"a}ilyvyyteen on suuri. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksien arviointiin on tutkimustulosten pohjalta laadittu arviointiperusteet eri tiivistystavoille.",
keywords = "construction materials, waterproofing, weatherproofing, sealing",
author = "Liisa Rautiainen and Markku Nousiainen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2024-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "342",
address = "Finland",

}

Rautiainen, L & Nousiainen, M 1984, Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 342, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet. / Rautiainen, Liisa; Nousiainen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 256 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 342).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Nousiainen, Markku

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tutkimuksessa tarkasteltiin eri tiivistystarvikeryhmien käyttö- ja kestävyysominaisuuksia sekä niiden arviointimentelmiä. Tutkimuksen kohteina olivat ikkuna- ja ovitiivisteet, höyrynsulut ja teipit, saumaustarvikkeet (massat, vaahdot ja profiilit) sekä tuulensuojaustarvikkeet. Tutkimus toteutettiin pääasiassa laboratoriokokein. Ikkuna- ja ovitiivisteitä tutkittiin myös kenttäkokein. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksissa havaittiin melko suuria tuotekohtaisia eroja. Ikkuna- ja ovitiivisteiden joustavuuksissa (tiivistetyn ikkunan sulkemiseen tarvittava voima) sekä kuoleutumisnopeuksissa oli huomattavia eroja. Hyvä ilmanpitavyys saavutettiin uusilla tuotteilla jo hyvin pienillä (5 - 15 %) kokoonpuristumilla, avosoluisia tiivisteitä lukuun ottamatta. Avosoluisilla vaahtomuovitiivisteillä saavutettiin ikkunoilta edellytettävä tiivistystaso (3 lk) n. 50 - 70 % puristuksessa. Tiivisteiden erilainen kuoleutumisnopeus vanhennuksessa aiheutti suuria eroja vanhennettujen tuotteiden ilmanpitävyyksissä. Saumausmassojen ja -vaahtojen tarttuminen saumattaviin pintoihin sekä tuotteiden venyvyys vaihtelivat saumaustarvikkeesta ja saumapinnasta riippuen. Saumausolosuhteiden kosteus, alhainen lämpötila sekä vanheneminen vaikuttivat epäedullisesti useiden tuotteiden tartunta-venymä-ominaisuuksiin eli saumojen tiiviyteen pitkällä tähtäimellä. Höyrynsulkutarvikkeiden vanhenemisen kestävyyksissä oli suuria eroja. Vanhenemisen seurauksena tuotteiden vesihöurunläpäisy lisääntyi. Höyyrynsulkujen tiivistysteippien tartuntaan oli oleellinen vaikutus teipin ja alustapinnan tyypillä sekä teippausolosuhteilla. Tuulensuojaustarvikkeiden ilman- ja vesihöyrynläpäisyominaisuuksissa oli suuria vaihteluita. Vanheneminen lisäsi yleensä ilmanläpäisyä. Myös tuulensuojaustarvikkeiden kondenssialttiudessa havaittiin eroja. Tutkimustulosten perusteella voidaan päätellä, että tiivistystarvikevalinnan merkitys rakennuksen ilmanpitävyyteen ja sen säilyvyyteen on suuri. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksien arviointiin on tutkimustulosten pohjalta laadittu arviointiperusteet eri tiivistystavoille.

AB - Tutkimuksessa tarkasteltiin eri tiivistystarvikeryhmien käyttö- ja kestävyysominaisuuksia sekä niiden arviointimentelmiä. Tutkimuksen kohteina olivat ikkuna- ja ovitiivisteet, höyrynsulut ja teipit, saumaustarvikkeet (massat, vaahdot ja profiilit) sekä tuulensuojaustarvikkeet. Tutkimus toteutettiin pääasiassa laboratoriokokein. Ikkuna- ja ovitiivisteitä tutkittiin myös kenttäkokein. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksissa havaittiin melko suuria tuotekohtaisia eroja. Ikkuna- ja ovitiivisteiden joustavuuksissa (tiivistetyn ikkunan sulkemiseen tarvittava voima) sekä kuoleutumisnopeuksissa oli huomattavia eroja. Hyvä ilmanpitavyys saavutettiin uusilla tuotteilla jo hyvin pienillä (5 - 15 %) kokoonpuristumilla, avosoluisia tiivisteitä lukuun ottamatta. Avosoluisilla vaahtomuovitiivisteillä saavutettiin ikkunoilta edellytettävä tiivistystaso (3 lk) n. 50 - 70 % puristuksessa. Tiivisteiden erilainen kuoleutumisnopeus vanhennuksessa aiheutti suuria eroja vanhennettujen tuotteiden ilmanpitävyyksissä. Saumausmassojen ja -vaahtojen tarttuminen saumattaviin pintoihin sekä tuotteiden venyvyys vaihtelivat saumaustarvikkeesta ja saumapinnasta riippuen. Saumausolosuhteiden kosteus, alhainen lämpötila sekä vanheneminen vaikuttivat epäedullisesti useiden tuotteiden tartunta-venymä-ominaisuuksiin eli saumojen tiiviyteen pitkällä tähtäimellä. Höyrynsulkutarvikkeiden vanhenemisen kestävyyksissä oli suuria eroja. Vanhenemisen seurauksena tuotteiden vesihöurunläpäisy lisääntyi. Höyyrynsulkujen tiivistysteippien tartuntaan oli oleellinen vaikutus teipin ja alustapinnan tyypillä sekä teippausolosuhteilla. Tuulensuojaustarvikkeiden ilman- ja vesihöyrynläpäisyominaisuuksissa oli suuria vaihteluita. Vanheneminen lisäsi yleensä ilmanläpäisyä. Myös tuulensuojaustarvikkeiden kondenssialttiudessa havaittiin eroja. Tutkimustulosten perusteella voidaan päätellä, että tiivistystarvikevalinnan merkitys rakennuksen ilmanpitävyyteen ja sen säilyvyyteen on suuri. Tiivistystarvikkeiden ominaisuuksien arviointiin on tutkimustulosten pohjalta laadittu arviointiperusteet eri tiivistystavoille.

KW - construction materials

KW - waterproofing

KW - weatherproofing

KW - sealing

M3 - Report

SN - 951-38-2024-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rautiainen L, Nousiainen M. Rakennusten tiivistämistarvikkeiden käyttöominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 256 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 342).