Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely

Railio Jorma, Saarnio Pekka

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ilmanvaihdon osuus koko rakennuskannan energiantarpeesta on noin puolet. Merkittävä osa ilmanvaihdosta tapahtuu hallitsemattomasti rakenteissa olevien epätiiviyskohtien läpi kulkeutuvina vuorovirtauksina, jotka vain osittain palvelevat ilmanvaihdon tarvetta. Rakennuksen tiivistämisellä pyritään estämään turhat ilmavuodot. Jos rakennukseen ei puhalleta ilmaa koneellisesti, voi tiivistäminen aiheuttaa riittämätöntä ilmanvaihtoa koko rakennuksessa tai eri huonetiloissa. Rakennuksen ulkovaipan ja ilmanvaihtojärjestelmän välisen riippuvuuden selvittäminen on olennaisin osa rakennuksen tiiviystutkimuksesta, jonka tulokset esitetään. Aluksi referoidaan aikaisempia tietoja tiiviyden vaikeutuksesta sekä esitetään omien laskelmien päätulokset. Näiden perusteella etsitään rakennusta tiiviysvaatimuksille suuntaa-antavat ohjearvot, kun tunnetaan lisäksi rakennetekniset mahdollisuudet tietyn tiiviystason saavuttamiseksi, LVI-tekniset mahdollisuudet hallitun ilmanvaihdon, myös ulkovaipan kautta tapahtuvan ulkoilman sisäänoton, toteutukselle sekä edellisiin liittyvät taloudelliset kysymykset . Vaatimustasoista annetaan esitys sekä uusille että peruskorjattaville rakennuksille . Varsinainen vaatimusluonnosteksti esitetään erikseen viranomaiskäsittelyä varten. Jos tiiviydelle esitetään vaatimuksia, on tärkeää luoda myös kenttäkelpoinen metodiikka tiiviyden mittaamiseen. Mittaustarvetta, mitattavia suureita sekä käytössä ja kehitteillä olevia mittausmenetelmiä arvioidaan eri rakennustyypeille ja tilanteisiin, kuten rakentamiseen, valitustilanteistin, korjaukseen ja laadunvalvontaan. Mittausmenetelmät esitetään yksityiskohtaisesti erillisessä mittausohjekirjassa .
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages96
ISBN (Print)951-38-1836-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number234
ISSN0358-5077

Keywords

  • airtightness
  • buildings
  • ventilation
  • building envelope
  • air flow
  • measurement

Cite this

Jorma, R., & Pekka, S. (1983). Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 234
Jorma, Railio ; Pekka, Saarnio. / Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 234).
@book{d52c83b9e06c4ddbbd4fe19d29e7f56c,
title = "Rakennusten tiiviysvaatimusten m{\"a}{\"a}rittely",
abstract = "Ilmanvaihdon osuus koko rakennuskannan energiantarpeesta on noin puolet. Merkitt{\"a}v{\"a} osa ilmanvaihdosta tapahtuu hallitsemattomasti rakenteissa olevien ep{\"a}tiiviyskohtien l{\"a}pi kulkeutuvina vuorovirtauksina, jotka vain osittain palvelevat ilmanvaihdon tarvetta. Rakennuksen tiivist{\"a}misell{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n est{\"a}m{\"a}{\"a}n turhat ilmavuodot. Jos rakennukseen ei puhalleta ilmaa koneellisesti, voi tiivist{\"a}minen aiheuttaa riitt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a} ilmanvaihtoa koko rakennuksessa tai eri huonetiloissa. Rakennuksen ulkovaipan ja ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}n v{\"a}lisen riippuvuuden selvitt{\"a}minen on olennaisin osa rakennuksen tiiviystutkimuksesta, jonka tulokset esitet{\"a}{\"a}n. Aluksi referoidaan aikaisempia tietoja tiiviyden vaikeutuksesta sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n omien laskelmien p{\"a}{\"a}tulokset. N{\"a}iden perusteella etsit{\"a}{\"a}n rakennusta tiiviysvaatimuksille suuntaa-antavat ohjearvot, kun tunnetaan lis{\"a}ksi rakennetekniset mahdollisuudet tietyn tiiviystason saavuttamiseksi, LVI-tekniset mahdollisuudet hallitun ilmanvaihdon, my{\"o}s ulkovaipan kautta tapahtuvan ulkoilman sis{\"a}{\"a}noton, toteutukselle sek{\"a} edellisiin liittyv{\"a}t taloudelliset kysymykset . Vaatimustasoista annetaan esitys sek{\"a} uusille ett{\"a} peruskorjattaville rakennuksille . Varsinainen vaatimusluonnosteksti esitet{\"a}{\"a}n erikseen viranomaisk{\"a}sittely{\"a} varten. Jos tiiviydelle esitet{\"a}{\"a}n vaatimuksia, on t{\"a}rke{\"a}{\"a} luoda my{\"o}s kentt{\"a}kelpoinen metodiikka tiiviyden mittaamiseen. Mittaustarvetta, mitattavia suureita sek{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} ja kehitteill{\"a} olevia mittausmenetelmi{\"a} arvioidaan eri rakennustyypeille ja tilanteisiin, kuten rakentamiseen, valitustilanteistin, korjaukseen ja laadunvalvontaan. Mittausmenetelm{\"a}t esitet{\"a}{\"a}n yksityiskohtaisesti erillisess{\"a} mittausohjekirjassa .",
keywords = "airtightness, buildings, ventilation, building envelope, air flow, measurement",
author = "Railio Jorma and Saarnio Pekka",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1836-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "234",
address = "Finland",

}

Jorma, R & Pekka, S 1983, Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 234, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely. / Jorma, Railio; Pekka, Saarnio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 234).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely

AU - Jorma, Railio

AU - Pekka, Saarnio

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Ilmanvaihdon osuus koko rakennuskannan energiantarpeesta on noin puolet. Merkittävä osa ilmanvaihdosta tapahtuu hallitsemattomasti rakenteissa olevien epätiiviyskohtien läpi kulkeutuvina vuorovirtauksina, jotka vain osittain palvelevat ilmanvaihdon tarvetta. Rakennuksen tiivistämisellä pyritään estämään turhat ilmavuodot. Jos rakennukseen ei puhalleta ilmaa koneellisesti, voi tiivistäminen aiheuttaa riittämätöntä ilmanvaihtoa koko rakennuksessa tai eri huonetiloissa. Rakennuksen ulkovaipan ja ilmanvaihtojärjestelmän välisen riippuvuuden selvittäminen on olennaisin osa rakennuksen tiiviystutkimuksesta, jonka tulokset esitetään. Aluksi referoidaan aikaisempia tietoja tiiviyden vaikeutuksesta sekä esitetään omien laskelmien päätulokset. Näiden perusteella etsitään rakennusta tiiviysvaatimuksille suuntaa-antavat ohjearvot, kun tunnetaan lisäksi rakennetekniset mahdollisuudet tietyn tiiviystason saavuttamiseksi, LVI-tekniset mahdollisuudet hallitun ilmanvaihdon, myös ulkovaipan kautta tapahtuvan ulkoilman sisäänoton, toteutukselle sekä edellisiin liittyvät taloudelliset kysymykset . Vaatimustasoista annetaan esitys sekä uusille että peruskorjattaville rakennuksille . Varsinainen vaatimusluonnosteksti esitetään erikseen viranomaiskäsittelyä varten. Jos tiiviydelle esitetään vaatimuksia, on tärkeää luoda myös kenttäkelpoinen metodiikka tiiviyden mittaamiseen. Mittaustarvetta, mitattavia suureita sekä käytössä ja kehitteillä olevia mittausmenetelmiä arvioidaan eri rakennustyypeille ja tilanteisiin, kuten rakentamiseen, valitustilanteistin, korjaukseen ja laadunvalvontaan. Mittausmenetelmät esitetään yksityiskohtaisesti erillisessä mittausohjekirjassa .

AB - Ilmanvaihdon osuus koko rakennuskannan energiantarpeesta on noin puolet. Merkittävä osa ilmanvaihdosta tapahtuu hallitsemattomasti rakenteissa olevien epätiiviyskohtien läpi kulkeutuvina vuorovirtauksina, jotka vain osittain palvelevat ilmanvaihdon tarvetta. Rakennuksen tiivistämisellä pyritään estämään turhat ilmavuodot. Jos rakennukseen ei puhalleta ilmaa koneellisesti, voi tiivistäminen aiheuttaa riittämätöntä ilmanvaihtoa koko rakennuksessa tai eri huonetiloissa. Rakennuksen ulkovaipan ja ilmanvaihtojärjestelmän välisen riippuvuuden selvittäminen on olennaisin osa rakennuksen tiiviystutkimuksesta, jonka tulokset esitetään. Aluksi referoidaan aikaisempia tietoja tiiviyden vaikeutuksesta sekä esitetään omien laskelmien päätulokset. Näiden perusteella etsitään rakennusta tiiviysvaatimuksille suuntaa-antavat ohjearvot, kun tunnetaan lisäksi rakennetekniset mahdollisuudet tietyn tiiviystason saavuttamiseksi, LVI-tekniset mahdollisuudet hallitun ilmanvaihdon, myös ulkovaipan kautta tapahtuvan ulkoilman sisäänoton, toteutukselle sekä edellisiin liittyvät taloudelliset kysymykset . Vaatimustasoista annetaan esitys sekä uusille että peruskorjattaville rakennuksille . Varsinainen vaatimusluonnosteksti esitetään erikseen viranomaiskäsittelyä varten. Jos tiiviydelle esitetään vaatimuksia, on tärkeää luoda myös kenttäkelpoinen metodiikka tiiviyden mittaamiseen. Mittaustarvetta, mitattavia suureita sekä käytössä ja kehitteillä olevia mittausmenetelmiä arvioidaan eri rakennustyypeille ja tilanteisiin, kuten rakentamiseen, valitustilanteistin, korjaukseen ja laadunvalvontaan. Mittausmenetelmät esitetään yksityiskohtaisesti erillisessä mittausohjekirjassa .

KW - airtightness

KW - buildings

KW - ventilation

KW - building envelope

KW - air flow

KW - measurement

M3 - Report

SN - 951-38-1836-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jorma R, Pekka S. Rakennusten tiiviysvaatimusten määrittely. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 234).