Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät

Kari Immonen, Lars-Olof Rejström

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa etsittiin mittausmenetelmää rakennustyömaan tuloksellisuuden arvioimiseksi yksikäsitteisesti. Siinä kartoitettiin ne menetelmät ja tutkimukset, joilla voidaan mitata rakennustyömaiden tuottavuutta eli saavutetun tuotoksen ja käytettyjen panosten suhdetta. Rakennustuotannon yksilöllisyyden ja monimuotoisuuden sekä olosuhteiden vaihtelevuuden takia työmaan onnistuneisuutta eli tuloksellisuutta ei kuitenkasn voida ilmaista yhdellä tuottavuusluvulla. Yksinkertaista menetelmää työmaan tuloksellisuuden seuraamiseksi ja arvioimiseksi ei löydetty kirjallisuudesta eikä käytännöstä. Kun halutaan mitata ja ohjata työmaata ja sen tuottavuutta, on seurattava samanaikaisesti useita asioita ja käytettävä monia tunnuslukuja. Seuranta kohdistuu tällöin osatuotoksiin ja osapanoksiin sekä niiden suhteisiin. Tutkimuksen aikana koottiin ja muokattiin tunnuslukujoukko rakennushankkeen ja työmaan onnistuneisuuden arvioimiseksi. Tunnuslukuja on sovellettava käytäntöön yritys- ja tapauskohtaisesti. Valitut tunnusluvut kohdistavat huomion yrityksen keskeisiin tavoitteisiin ja tulostekijöihin. Siten tunnusluvut liittyvät saumattomasti yrityksen johtamistapaan ja tietojärjestelmiin. Julkaisussa esitetään kootusti rakennustyön tuottavuuden seuranta- ja arviointimenetelmiä. Raportti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat perehtyä tuottavuuden mittaamisen ongelmiin ja menetelmiin sekä soveltaa menetelmiä rakennusyrityksen seurantajärjestelmiin. Julkaisun johdannossa kerrotaan tutkimuksen taustaa, rajaus, tavoite ja toteutustapa. Luvussa 2 todetaan, että on olemassa monenlaisia tapoja mitata ja määritellä tuottavuutta. Luvussa 3 kerrotaan tiivistetysti erilaisista tuottavuuden mittausmenetelmistä - käytännöllisistä ja tutkijoiden soveltamista - rakennusalan näkökulmasta. Luku 4 valottaa muilla teollisuusaloilla sovellettuja menetelmiä tuottavuuden mittaamiseksi ja parantamiseksi. Samalla esitetään yleisiä tunnuslukuja. Luku 5 sisältää tässä tutkimuksessa suunnitellun ja kokeillun tunnuslukujoukon, joka laaditaan työmaan onnistuneisuuden mittaamiseksi. Luku 6 arvioi tunnuslukujen merkitystä ja soveltuvuutta rakennusyritysten käyttöön. Luvussa 7 käsitellään tunnuslukujen tarvetta ja käyttöönottomahdollisuuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages170
ISBN (Print)951-38-2736-4
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number733
ISSN0358-5085

Keywords

  • building sites
  • productivity
  • indicators
  • cost analysis
  • cost effectiveness

Cite this

Immonen, K., & Rejström, L-O. (1987). Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 733
Immonen, Kari ; Rejström, Lars-Olof. / Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 170 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 733).
@book{9965c6b9d7c14c9585a8b001e9c89cc0,
title = "Rakennusty{\"o}maan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelm{\"a}t",
abstract = "Tutkimuksessa etsittiin mittausmenetelm{\"a}{\"a} rakennusty{\"o}maan tuloksellisuuden arvioimiseksi yksik{\"a}sitteisesti. Siin{\"a} kartoitettiin ne menetelm{\"a}t ja tutkimukset, joilla voidaan mitata rakennusty{\"o}maiden tuottavuutta eli saavutetun tuotoksen ja k{\"a}ytettyjen panosten suhdetta. Rakennustuotannon yksil{\"o}llisyyden ja monimuotoisuuden sek{\"a} olosuhteiden vaihtelevuuden takia ty{\"o}maan onnistuneisuutta eli tuloksellisuutta ei kuitenkasn voida ilmaista yhdell{\"a} tuottavuusluvulla. Yksinkertaista menetelm{\"a}{\"a} ty{\"o}maan tuloksellisuuden seuraamiseksi ja arvioimiseksi ei l{\"o}ydetty kirjallisuudesta eik{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}st{\"a}. Kun halutaan mitata ja ohjata ty{\"o}maata ja sen tuottavuutta, on seurattava samanaikaisesti useita asioita ja k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} monia tunnuslukuja. Seuranta kohdistuu t{\"a}ll{\"o}in osatuotoksiin ja osapanoksiin sek{\"a} niiden suhteisiin. Tutkimuksen aikana koottiin ja muokattiin tunnuslukujoukko rakennushankkeen ja ty{\"o}maan onnistuneisuuden arvioimiseksi. Tunnuslukuja on sovellettava k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n yritys- ja tapauskohtaisesti. Valitut tunnusluvut kohdistavat huomion yrityksen keskeisiin tavoitteisiin ja tulostekij{\"o}ihin. Siten tunnusluvut liittyv{\"a}t saumattomasti yrityksen johtamistapaan ja tietoj{\"a}rjestelmiin. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n kootusti rakennusty{\"o}n tuottavuuden seuranta- ja arviointimenetelmi{\"a}. Raportti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat perehty{\"a} tuottavuuden mittaamisen ongelmiin ja menetelmiin sek{\"a} soveltaa menetelmi{\"a} rakennusyrityksen seurantaj{\"a}rjestelmiin. Julkaisun johdannossa kerrotaan tutkimuksen taustaa, rajaus, tavoite ja toteutustapa. Luvussa 2 todetaan, ett{\"a} on olemassa monenlaisia tapoja mitata ja m{\"a}{\"a}ritell{\"a} tuottavuutta. Luvussa 3 kerrotaan tiivistetysti erilaisista tuottavuuden mittausmenetelmist{\"a} - k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}llisist{\"a} ja tutkijoiden soveltamista - rakennusalan n{\"a}k{\"o}kulmasta. Luku 4 valottaa muilla teollisuusaloilla sovellettuja menetelmi{\"a} tuottavuuden mittaamiseksi ja parantamiseksi. Samalla esitet{\"a}{\"a}n yleisi{\"a} tunnuslukuja. Luku 5 sis{\"a}lt{\"a}{\"a} t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa suunnitellun ja kokeillun tunnuslukujoukon, joka laaditaan ty{\"o}maan onnistuneisuuden mittaamiseksi. Luku 6 arvioi tunnuslukujen merkityst{\"a} ja soveltuvuutta rakennusyritysten k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Luvussa 7 k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tunnuslukujen tarvetta ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottomahdollisuuksia.",
keywords = "building sites, productivity, indicators, cost analysis, cost effectiveness",
author = "Kari Immonen and Lars-Olof Rejstr{\"o}m",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2736-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "733",
address = "Finland",

}

Immonen, K & Rejström, L-O 1987, Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 733, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät. / Immonen, Kari; Rejström, Lars-Olof.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 170 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 733).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät

AU - Immonen, Kari

AU - Rejström, Lars-Olof

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa etsittiin mittausmenetelmää rakennustyömaan tuloksellisuuden arvioimiseksi yksikäsitteisesti. Siinä kartoitettiin ne menetelmät ja tutkimukset, joilla voidaan mitata rakennustyömaiden tuottavuutta eli saavutetun tuotoksen ja käytettyjen panosten suhdetta. Rakennustuotannon yksilöllisyyden ja monimuotoisuuden sekä olosuhteiden vaihtelevuuden takia työmaan onnistuneisuutta eli tuloksellisuutta ei kuitenkasn voida ilmaista yhdellä tuottavuusluvulla. Yksinkertaista menetelmää työmaan tuloksellisuuden seuraamiseksi ja arvioimiseksi ei löydetty kirjallisuudesta eikä käytännöstä. Kun halutaan mitata ja ohjata työmaata ja sen tuottavuutta, on seurattava samanaikaisesti useita asioita ja käytettävä monia tunnuslukuja. Seuranta kohdistuu tällöin osatuotoksiin ja osapanoksiin sekä niiden suhteisiin. Tutkimuksen aikana koottiin ja muokattiin tunnuslukujoukko rakennushankkeen ja työmaan onnistuneisuuden arvioimiseksi. Tunnuslukuja on sovellettava käytäntöön yritys- ja tapauskohtaisesti. Valitut tunnusluvut kohdistavat huomion yrityksen keskeisiin tavoitteisiin ja tulostekijöihin. Siten tunnusluvut liittyvät saumattomasti yrityksen johtamistapaan ja tietojärjestelmiin. Julkaisussa esitetään kootusti rakennustyön tuottavuuden seuranta- ja arviointimenetelmiä. Raportti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat perehtyä tuottavuuden mittaamisen ongelmiin ja menetelmiin sekä soveltaa menetelmiä rakennusyrityksen seurantajärjestelmiin. Julkaisun johdannossa kerrotaan tutkimuksen taustaa, rajaus, tavoite ja toteutustapa. Luvussa 2 todetaan, että on olemassa monenlaisia tapoja mitata ja määritellä tuottavuutta. Luvussa 3 kerrotaan tiivistetysti erilaisista tuottavuuden mittausmenetelmistä - käytännöllisistä ja tutkijoiden soveltamista - rakennusalan näkökulmasta. Luku 4 valottaa muilla teollisuusaloilla sovellettuja menetelmiä tuottavuuden mittaamiseksi ja parantamiseksi. Samalla esitetään yleisiä tunnuslukuja. Luku 5 sisältää tässä tutkimuksessa suunnitellun ja kokeillun tunnuslukujoukon, joka laaditaan työmaan onnistuneisuuden mittaamiseksi. Luku 6 arvioi tunnuslukujen merkitystä ja soveltuvuutta rakennusyritysten käyttöön. Luvussa 7 käsitellään tunnuslukujen tarvetta ja käyttöönottomahdollisuuksia.

AB - Tutkimuksessa etsittiin mittausmenetelmää rakennustyömaan tuloksellisuuden arvioimiseksi yksikäsitteisesti. Siinä kartoitettiin ne menetelmät ja tutkimukset, joilla voidaan mitata rakennustyömaiden tuottavuutta eli saavutetun tuotoksen ja käytettyjen panosten suhdetta. Rakennustuotannon yksilöllisyyden ja monimuotoisuuden sekä olosuhteiden vaihtelevuuden takia työmaan onnistuneisuutta eli tuloksellisuutta ei kuitenkasn voida ilmaista yhdellä tuottavuusluvulla. Yksinkertaista menetelmää työmaan tuloksellisuuden seuraamiseksi ja arvioimiseksi ei löydetty kirjallisuudesta eikä käytännöstä. Kun halutaan mitata ja ohjata työmaata ja sen tuottavuutta, on seurattava samanaikaisesti useita asioita ja käytettävä monia tunnuslukuja. Seuranta kohdistuu tällöin osatuotoksiin ja osapanoksiin sekä niiden suhteisiin. Tutkimuksen aikana koottiin ja muokattiin tunnuslukujoukko rakennushankkeen ja työmaan onnistuneisuuden arvioimiseksi. Tunnuslukuja on sovellettava käytäntöön yritys- ja tapauskohtaisesti. Valitut tunnusluvut kohdistavat huomion yrityksen keskeisiin tavoitteisiin ja tulostekijöihin. Siten tunnusluvut liittyvät saumattomasti yrityksen johtamistapaan ja tietojärjestelmiin. Julkaisussa esitetään kootusti rakennustyön tuottavuuden seuranta- ja arviointimenetelmiä. Raportti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat perehtyä tuottavuuden mittaamisen ongelmiin ja menetelmiin sekä soveltaa menetelmiä rakennusyrityksen seurantajärjestelmiin. Julkaisun johdannossa kerrotaan tutkimuksen taustaa, rajaus, tavoite ja toteutustapa. Luvussa 2 todetaan, että on olemassa monenlaisia tapoja mitata ja määritellä tuottavuutta. Luvussa 3 kerrotaan tiivistetysti erilaisista tuottavuuden mittausmenetelmistä - käytännöllisistä ja tutkijoiden soveltamista - rakennusalan näkökulmasta. Luku 4 valottaa muilla teollisuusaloilla sovellettuja menetelmiä tuottavuuden mittaamiseksi ja parantamiseksi. Samalla esitetään yleisiä tunnuslukuja. Luku 5 sisältää tässä tutkimuksessa suunnitellun ja kokeillun tunnuslukujoukon, joka laaditaan työmaan onnistuneisuuden mittaamiseksi. Luku 6 arvioi tunnuslukujen merkitystä ja soveltuvuutta rakennusyritysten käyttöön. Luvussa 7 käsitellään tunnuslukujen tarvetta ja käyttöönottomahdollisuuksia.

KW - building sites

KW - productivity

KW - indicators

KW - cost analysis

KW - cost effectiveness

M3 - Report

SN - 951-38-2736-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Immonen K, Rejström L-O. Rakennustyömaan tuottavuuden seuranta - ja arviointimenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 170 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 733).