Rakennuttajan tehtävät ja hyvät käytännöt rakennushankkeen turvallisuuden varmistamisessa

Eeva Rantanen, Tarja Mäkelä, Simo Sauni

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työturvallisuuslainsäädäntö asettaa rakennuttajalle työturvallisuusvelvoitteita. Lisäksi rakennuttamiseen on olemassa toimintaohjeita RT-kortistossa, joista keskeisin on RT 10-10625 Rakennuttajan työturvallisuusvelvoitteet. Rakennusalan työturvallisuuslainsäädäntö on muuttunut merkittävästi viime vuosina ja tutkimuksissa on tullut esille uusia hyviä käytäntöjä, joilla rakennusalan turvallisuutta voidaan parantaa. Toimintaohjeiden päivittäminen edellytti rakennuttamistehtäviin liittyvien työturvallisuustehtävien selkiyttämistä tutkimushankkeena.

Rakennuttajan hyvien työturvallisuuskäytäntöjen selvittämiseksi tutustuttiin neljään rakennuskohteeseen, haastateltiin rakennushankkeeseen liittyviä osapuolia, toteutettiin rakennuttajille suunnattu kysely sekä työstettiin rakennuttamisprosessiin soveltuvia käytäntöjä asiantuntijatyöryhmissä. Näiden osatehtävien tulokset on viety rakennuttamisprosessiin tehtävinä ja hyvinä käytäntöinä.

Tavoitteena oli avata ajantasaisen lainsäädännön vaatimukset ja esittää ne rakennuttajan työturvallisuustehtävinä. Rakennuttajilta edellytetään entistä selkeämmin asiantuntemusta työturvallisuusasioissa. Rakennuttajan tulee osata tunnistaa rakennushankkeeseen liittyvät työturvallisuusriskit ja toimia entistä enemmän yhteistyössä muiden osapuolten ja asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi rakennuttajan tulee osata antaa työturvallisuusnäkökulmasta tehtäviä niin suunnittelijoille, päätoteuttajille, valvojille kuin urakoitsijoillekin. Pelkkä vaatimus ja tehtävien asettaminen ei kuitenkaan yksin riitä vaan yhtä tärkeää on osata varmistaa tehtävien ymmärtäminen ja toteutus. Rakennuttajalla on vahva huolehtimisvelvoite rakennushankkeen työturvallisuudesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages85
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-10714-06

Cite this