Rakentamisrobotiikka: Nykytila ja kehitysnäkymät

Esko Salo, Lauri Koskela

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkasteltiin rakentamisrobotiikan nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä. Tuloksena esitetään rakentamisen robotisoinnin ongelmat ja esteet, rakennustöiden asettamia vaatimuksia robottitekniikalle ja rakentamisen robotisointimahdollisuuksia erityisesti suomalaisen rakennustuotannon kannalta. Erityinen paino on kehitettyjen rakentamisrobottien ja alan tärkeimmän tutkimustyön esittelyssä. Rakentamisessa on lukuisia ominaispiirteitä - mm. hankkeiden ainutkertaisuus, lukuisat ja vähän toistuvat työtehtävät, alati muuttuvat ja sijainniltaan vaihtuvat työskentelypisteet sekä rakennusalan konservatiivisuus - joiden vuoksi rakentamisrobottien kehittäminen on vaikeaa sekä teknisesti, taloudellisesti että sosiaalisesti. Robottien käytössä rakentamiseen on kuitenkin varteenotettavia mahdollisuuksia. Se on suurimpia toimialoja kaikissa maissa. Rakentaminen on edelleen melko käsityövaltaista, eikä sen tuottavuus ole seurannut muiden teollisuudenalojen kehitystä. Rakentaminen on myös vaarallisimpia toimialoja; Suomessa joka viides työtapaturma sattuu rakennusalalla. Myös uudenkaltaiset rakennuskohteet, kuten merenpohjan hyödyntäminen ja ydinreaktorien huolto- ja purkutyöt, ovat rakentamisrobottien tulevia käyttökohteita. Nykyisellä robottitekniikalla on jo paljon käyttöä rakentamisessa. Erityisesti vuorovaikutteiset, kauko-ohjattavat robotit näyttävät teknisesti kypsiltä työmaakäyttöon. Tulevaisuudessa tekoälytutkimuksen kehittymisen myötä rakentamisrobotit kykenevät työskentelemään muuttuvassa ympäristössä nykyistä selvästi joustavammin. Japani on rakentamisrobotiikan kärkimaa: sikäläiset rakemusurakoitsijat ovat kehittäneet pari tusinaa työmailla kokeiltua rakentamisrobottia. Myös Yhdysvallat ja Ranska ovat ryhtymässä voimalliseen rakentamisrobottien tutkimus- ja kehitystyöhön. Robotteja voidaan käyttää parhaiten kytkemällä ne yhtenäiseen teolliseen järjestelmään, jossa hyödynnetään kehittyneen tekniikan suomia menetelmiä seuraavilla alueilla: teolliset rakentamisjärjestelmät, rakennusmateriaalien ja -osien tuotekehitys, tietokoneavusteinen suunnittelu ja tuotannonohjaus, rakennusosien tietokoneavusteinen valmistus sekä työntekijöiden ja johdon koulutus ja motivointi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages116
ISBN (Print)951-38-2795-X
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number746
ISSN0358-5085

Keywords

  • construction
  • robotics
  • robots

Cite this

Salo, E., & Koskela, L. (1987). Rakentamisrobotiikka: Nykytila ja kehitysnäkymät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 746
Salo, Esko ; Koskela, Lauri. / Rakentamisrobotiikka : Nykytila ja kehitysnäkymät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 746).
@book{112d1074f86a44da9e7ccb0710852ce1,
title = "Rakentamisrobotiikka: Nykytila ja kehitysn{\"a}kym{\"a}t",
abstract = "Tutkimuksessa tarkasteltiin rakentamisrobotiikan nykytilaa ja tulevaisuudenn{\"a}kymi{\"a}. Tuloksena esitet{\"a}{\"a}n rakentamisen robotisoinnin ongelmat ja esteet, rakennust{\"o}iden asettamia vaatimuksia robottitekniikalle ja rakentamisen robotisointimahdollisuuksia erityisesti suomalaisen rakennustuotannon kannalta. Erityinen paino on kehitettyjen rakentamisrobottien ja alan t{\"a}rkeimm{\"a}n tutkimusty{\"o}n esittelyss{\"a}. Rakentamisessa on lukuisia ominaispiirteit{\"a} - mm. hankkeiden ainutkertaisuus, lukuisat ja v{\"a}h{\"a}n toistuvat ty{\"o}teht{\"a}v{\"a}t, alati muuttuvat ja sijainniltaan vaihtuvat ty{\"o}skentelypisteet sek{\"a} rakennusalan konservatiivisuus - joiden vuoksi rakentamisrobottien kehitt{\"a}minen on vaikeaa sek{\"a} teknisesti, taloudellisesti ett{\"a} sosiaalisesti. Robottien k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} rakentamiseen on kuitenkin varteenotettavia mahdollisuuksia. Se on suurimpia toimialoja kaikissa maissa. Rakentaminen on edelleen melko k{\"a}sity{\"o}valtaista, eik{\"a} sen tuottavuus ole seurannut muiden teollisuudenalojen kehityst{\"a}. Rakentaminen on my{\"o}s vaarallisimpia toimialoja; Suomessa joka viides ty{\"o}tapaturma sattuu rakennusalalla. My{\"o}s uudenkaltaiset rakennuskohteet, kuten merenpohjan hy{\"o}dynt{\"a}minen ja ydinreaktorien huolto- ja purkuty{\"o}t, ovat rakentamisrobottien tulevia k{\"a}ytt{\"o}kohteita. Nykyisell{\"a} robottitekniikalla on jo paljon k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rakentamisessa. Erityisesti vuorovaikutteiset, kauko-ohjattavat robotit n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t teknisesti kypsilt{\"a} ty{\"o}maak{\"a}ytt{\"o}on. Tulevaisuudessa teko{\"a}lytutkimuksen kehittymisen my{\"o}t{\"a} rakentamisrobotit kykenev{\"a}t ty{\"o}skentelem{\"a}{\"a}n muuttuvassa ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} nykyist{\"a} selv{\"a}sti joustavammin. Japani on rakentamisrobotiikan k{\"a}rkimaa: sik{\"a}l{\"a}iset rakemusurakoitsijat ovat kehitt{\"a}neet pari tusinaa ty{\"o}mailla kokeiltua rakentamisrobottia. My{\"o}s Yhdysvallat ja Ranska ovat ryhtym{\"a}ss{\"a} voimalliseen rakentamisrobottien tutkimus- ja kehitysty{\"o}h{\"o}n. Robotteja voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} parhaiten kytkem{\"a}ll{\"a} ne yhten{\"a}iseen teolliseen j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n, jossa hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n kehittyneen tekniikan suomia menetelmi{\"a} seuraavilla alueilla: teolliset rakentamisj{\"a}rjestelm{\"a}t, rakennusmateriaalien ja -osien tuotekehitys, tietokoneavusteinen suunnittelu ja tuotannonohjaus, rakennusosien tietokoneavusteinen valmistus sek{\"a} ty{\"o}ntekij{\"o}iden ja johdon koulutus ja motivointi.",
keywords = "construction, robotics, robots",
author = "Esko Salo and Lauri Koskela",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2795-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "746",
address = "Finland",

}

Salo, E & Koskela, L 1987, Rakentamisrobotiikka: Nykytila ja kehitysnäkymät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 746, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakentamisrobotiikka : Nykytila ja kehitysnäkymät. / Salo, Esko; Koskela, Lauri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 746).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakentamisrobotiikka

T2 - Nykytila ja kehitysnäkymät

AU - Salo, Esko

AU - Koskela, Lauri

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa tarkasteltiin rakentamisrobotiikan nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä. Tuloksena esitetään rakentamisen robotisoinnin ongelmat ja esteet, rakennustöiden asettamia vaatimuksia robottitekniikalle ja rakentamisen robotisointimahdollisuuksia erityisesti suomalaisen rakennustuotannon kannalta. Erityinen paino on kehitettyjen rakentamisrobottien ja alan tärkeimmän tutkimustyön esittelyssä. Rakentamisessa on lukuisia ominaispiirteitä - mm. hankkeiden ainutkertaisuus, lukuisat ja vähän toistuvat työtehtävät, alati muuttuvat ja sijainniltaan vaihtuvat työskentelypisteet sekä rakennusalan konservatiivisuus - joiden vuoksi rakentamisrobottien kehittäminen on vaikeaa sekä teknisesti, taloudellisesti että sosiaalisesti. Robottien käytössä rakentamiseen on kuitenkin varteenotettavia mahdollisuuksia. Se on suurimpia toimialoja kaikissa maissa. Rakentaminen on edelleen melko käsityövaltaista, eikä sen tuottavuus ole seurannut muiden teollisuudenalojen kehitystä. Rakentaminen on myös vaarallisimpia toimialoja; Suomessa joka viides työtapaturma sattuu rakennusalalla. Myös uudenkaltaiset rakennuskohteet, kuten merenpohjan hyödyntäminen ja ydinreaktorien huolto- ja purkutyöt, ovat rakentamisrobottien tulevia käyttökohteita. Nykyisellä robottitekniikalla on jo paljon käyttöä rakentamisessa. Erityisesti vuorovaikutteiset, kauko-ohjattavat robotit näyttävät teknisesti kypsiltä työmaakäyttöon. Tulevaisuudessa tekoälytutkimuksen kehittymisen myötä rakentamisrobotit kykenevät työskentelemään muuttuvassa ympäristössä nykyistä selvästi joustavammin. Japani on rakentamisrobotiikan kärkimaa: sikäläiset rakemusurakoitsijat ovat kehittäneet pari tusinaa työmailla kokeiltua rakentamisrobottia. Myös Yhdysvallat ja Ranska ovat ryhtymässä voimalliseen rakentamisrobottien tutkimus- ja kehitystyöhön. Robotteja voidaan käyttää parhaiten kytkemällä ne yhtenäiseen teolliseen järjestelmään, jossa hyödynnetään kehittyneen tekniikan suomia menetelmiä seuraavilla alueilla: teolliset rakentamisjärjestelmät, rakennusmateriaalien ja -osien tuotekehitys, tietokoneavusteinen suunnittelu ja tuotannonohjaus, rakennusosien tietokoneavusteinen valmistus sekä työntekijöiden ja johdon koulutus ja motivointi.

AB - Tutkimuksessa tarkasteltiin rakentamisrobotiikan nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä. Tuloksena esitetään rakentamisen robotisoinnin ongelmat ja esteet, rakennustöiden asettamia vaatimuksia robottitekniikalle ja rakentamisen robotisointimahdollisuuksia erityisesti suomalaisen rakennustuotannon kannalta. Erityinen paino on kehitettyjen rakentamisrobottien ja alan tärkeimmän tutkimustyön esittelyssä. Rakentamisessa on lukuisia ominaispiirteitä - mm. hankkeiden ainutkertaisuus, lukuisat ja vähän toistuvat työtehtävät, alati muuttuvat ja sijainniltaan vaihtuvat työskentelypisteet sekä rakennusalan konservatiivisuus - joiden vuoksi rakentamisrobottien kehittäminen on vaikeaa sekä teknisesti, taloudellisesti että sosiaalisesti. Robottien käytössä rakentamiseen on kuitenkin varteenotettavia mahdollisuuksia. Se on suurimpia toimialoja kaikissa maissa. Rakentaminen on edelleen melko käsityövaltaista, eikä sen tuottavuus ole seurannut muiden teollisuudenalojen kehitystä. Rakentaminen on myös vaarallisimpia toimialoja; Suomessa joka viides työtapaturma sattuu rakennusalalla. Myös uudenkaltaiset rakennuskohteet, kuten merenpohjan hyödyntäminen ja ydinreaktorien huolto- ja purkutyöt, ovat rakentamisrobottien tulevia käyttökohteita. Nykyisellä robottitekniikalla on jo paljon käyttöä rakentamisessa. Erityisesti vuorovaikutteiset, kauko-ohjattavat robotit näyttävät teknisesti kypsiltä työmaakäyttöon. Tulevaisuudessa tekoälytutkimuksen kehittymisen myötä rakentamisrobotit kykenevät työskentelemään muuttuvassa ympäristössä nykyistä selvästi joustavammin. Japani on rakentamisrobotiikan kärkimaa: sikäläiset rakemusurakoitsijat ovat kehittäneet pari tusinaa työmailla kokeiltua rakentamisrobottia. Myös Yhdysvallat ja Ranska ovat ryhtymässä voimalliseen rakentamisrobottien tutkimus- ja kehitystyöhön. Robotteja voidaan käyttää parhaiten kytkemällä ne yhtenäiseen teolliseen järjestelmään, jossa hyödynnetään kehittyneen tekniikan suomia menetelmiä seuraavilla alueilla: teolliset rakentamisjärjestelmät, rakennusmateriaalien ja -osien tuotekehitys, tietokoneavusteinen suunnittelu ja tuotannonohjaus, rakennusosien tietokoneavusteinen valmistus sekä työntekijöiden ja johdon koulutus ja motivointi.

KW - construction

KW - robotics

KW - robots

M3 - Report

SN - 951-38-2795-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakentamisrobotiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salo E, Koskela L. Rakentamisrobotiikka: Nykytila ja kehitysnäkymät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 746).