Rakenteelliset hienokeraamit

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Rakenteellisten hienokeraamien käyttöä rajoittavat teknisistä esteistä eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekijät. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmiltään keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sekä suunnittelussa, tuotannossa että käytössä. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sekä keraamikappaleiden että keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat herättäneet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmiä on aiempaa enemmän tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta tämä työ on kuitenkin enimmäkseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on käytetty etupäässä korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmiä, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppejä. Siitä huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niissä välillisissä vaikutuksissa, joita suhteellisen pienillä keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-2541-8
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume598

Fingerprint

ceramics
engineering

Keywords

  • ceramics
  • materials
  • ceramic composites

Cite this

Auerkari, P. (1986). Rakenteelliset hienokeraamit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 598
Auerkari, Pertti. / Rakenteelliset hienokeraamit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 598).
@book{566305537bdc4c5abe2f6d05b85e2705,
title = "Rakenteelliset hienokeraamit",
abstract = "Rakenteellisten hienokeraamien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajoittavat teknisist{\"a} esteist{\"a} eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekij{\"a}t. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmilt{\"a}{\"a}n keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sek{\"a} suunnittelussa, tuotannossa ett{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sek{\"a} keraamikappaleiden ett{\"a} keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat her{\"a}tt{\"a}neet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmi{\"a} on aiempaa enemm{\"a}n tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta t{\"a}m{\"a} ty{\"o} on kuitenkin enimm{\"a}kseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on k{\"a}ytetty etup{\"a}{\"a}ss{\"a} korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmi{\"a}, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyv{\"a}t mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppej{\"a}. Siit{\"a} huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niiss{\"a} v{\"a}lillisiss{\"a} vaikutuksissa, joita suhteellisen pienill{\"a} keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.",
keywords = "ceramics, materials, ceramic composites",
author = "Pertti Auerkari",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2541-8",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Auerkari, P 1986, Rakenteelliset hienokeraamit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 598, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakenteelliset hienokeraamit. / Auerkari, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 598).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rakenteelliset hienokeraamit

AU - Auerkari, Pertti

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Rakenteellisten hienokeraamien käyttöä rajoittavat teknisistä esteistä eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekijät. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmiltään keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sekä suunnittelussa, tuotannossa että käytössä. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sekä keraamikappaleiden että keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat herättäneet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmiä on aiempaa enemmän tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta tämä työ on kuitenkin enimmäkseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on käytetty etupäässä korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmiä, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppejä. Siitä huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niissä välillisissä vaikutuksissa, joita suhteellisen pienillä keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.

AB - Rakenteellisten hienokeraamien käyttöä rajoittavat teknisistä esteistä eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekijät. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmiltään keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sekä suunnittelussa, tuotannossa että käytössä. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sekä keraamikappaleiden että keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat herättäneet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmiä on aiempaa enemmän tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta tämä työ on kuitenkin enimmäkseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on käytetty etupäässä korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmiä, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppejä. Siitä huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niissä välillisissä vaikutuksissa, joita suhteellisen pienillä keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.

KW - ceramics

KW - materials

KW - ceramic composites

M3 - Report

SN - 951-38-2541-8

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Rakenteelliset hienokeraamit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Auerkari P. Rakenteelliset hienokeraamit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 598).