Rakenteelliset hienokeraamit

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Rakenteellisten hienokeraamien käyttöä rajoittavat teknisistä esteistä eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekijät. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmiltään keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sekä suunnittelussa, tuotannossa että käytössä. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sekä keraamikappaleiden että keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat herättäneet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmiä on aiempaa enemmän tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta tämä työ on kuitenkin enimmäkseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on käytetty etupäässä korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmiä, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppejä. Siitä huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niissä välillisissä vaikutuksissa, joita suhteellisen pienillä keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages60
  ISBN (Print)951-38-2541-8
  Publication statusPublished - 1986
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number598
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  ceramics
  engineering

  Keywords

  • ceramics
  • materials
  • ceramic composites

  Cite this

  Auerkari, P. (1986). Rakenteelliset hienokeraamit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 598
  Auerkari, Pertti. / Rakenteelliset hienokeraamit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 598).
  @book{566305537bdc4c5abe2f6d05b85e2705,
  title = "Rakenteelliset hienokeraamit",
  abstract = "Rakenteellisten hienokeraamien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajoittavat teknisist{\"a} esteist{\"a} eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekij{\"a}t. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmilt{\"a}{\"a}n keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sek{\"a} suunnittelussa, tuotannossa ett{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sek{\"a} keraamikappaleiden ett{\"a} keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat her{\"a}tt{\"a}neet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmi{\"a} on aiempaa enemm{\"a}n tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta t{\"a}m{\"a} ty{\"o} on kuitenkin enimm{\"a}kseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on k{\"a}ytetty etup{\"a}{\"a}ss{\"a} korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmi{\"a}, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyv{\"a}t mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppej{\"a}. Siit{\"a} huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niiss{\"a} v{\"a}lillisiss{\"a} vaikutuksissa, joita suhteellisen pienill{\"a} keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.",
  keywords = "ceramics, materials, ceramic composites",
  author = "Pertti Auerkari",
  year = "1986",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2541-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "598",
  address = "Finland",

  }

  Auerkari, P 1986, Rakenteelliset hienokeraamit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 598, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Rakenteelliset hienokeraamit. / Auerkari, Pertti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 598).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Rakenteelliset hienokeraamit

  AU - Auerkari, Pertti

  PY - 1986

  Y1 - 1986

  N2 - Rakenteellisten hienokeraamien käyttöä rajoittavat teknisistä esteistä eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekijät. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmiltään keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sekä suunnittelussa, tuotannossa että käytössä. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sekä keraamikappaleiden että keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat herättäneet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmiä on aiempaa enemmän tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta tämä työ on kuitenkin enimmäkseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on käytetty etupäässä korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmiä, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppejä. Siitä huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niissä välillisissä vaikutuksissa, joita suhteellisen pienillä keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.

  AB - Rakenteellisten hienokeraamien käyttöä rajoittavat teknisistä esteistä eniten luotettavuus ja tuotantokustannustekijät. Luotettavuusongelmat johtuvat perimmiltään keraamien hauraudesta, joka parhaimmillakin monoliittisilla keraameilla on otettava huomioon sekä suunnittelussa, tuotannossa että käytössä. Tuotantokustannukset alenevat, kun tuotannon volyymi kasvaa ja alan teknologia paranee, mutta yleisten metallien kilohintaa on vaikea saavuttaa. Sekä keraamikappaleiden että keraamipinnoitteiden suhteen eniten uusia toiveita ovat herättäneet keraamikomposiitit, joilla parhaassa tapauksessa voidaan ratkoa luotettavuusongelmia samalla kun mekaanisia ominaisuuksia tai mekaanis-fysikaalisia ominaisuusyhdistelmiä on aiempaa enemmän tarjolla; hiili-hiilikomposiitteja lukuun ottamatta tämä työ on kuitenkin enimmäkseen laboratorioasteella. Rakenteellisia hienokeraameja on käytetty etupäässä korvaamaan aiemmin tunnettujen rakennetyyppien muita materiaaliryhmiä, mutta suhteellisen nuoruutensa vuoksi hienokeraameilla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa uusia tuote- tai prosessityyppejä. Siitä huolimatta useimmissa tapauksissa keraamien suurin merkitys on niissä välillisissä vaikutuksissa, joita suhteellisen pienillä keraamiosilla on suuremman rakennekokonaisuuden tai prosessin suorituskykyyn.

  KW - ceramics

  KW - materials

  KW - ceramic composites

  M3 - Report

  SN - 951-38-2541-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Rakenteelliset hienokeraamit

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Auerkari P. Rakenteelliset hienokeraamit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 598).