Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät

Ulla-Maija Mroueh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten jätteen, kivihiilen ja raskasöljyn poltossa tai kaasutuksessa syntyviä raskasmetallipäästöjä voidaan leijukerrosolosuhteissa vähentää, muuttaa vaarattomampaan tai nykyisillä puhdistuslaitteilla helpommin käsiteltävään muotoon. Selvityksen kohteeksi valitut metallit ovat elohopea, kadmium, lyijy, sinkki, nikkeli ja vanadiini. Energiantuotannon raskasmetallipäastöihin on alettu kiinnittää vakavaa huomiota vasta viime vuosina, kun on havaittu useiden raskasmetallien rikastuvan tavallisia pölynerotuslaitteita käytettäessä ilmakehään pääse-vään hienojakoiseen pölyyn. Uudet metallienpoistomenetelmien kehittelyyn pyrkivät tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa eikä niistä ole saatavissa paljonkaan tietoja. Tässä selvityksessä käsitellään varsinaisten raskas-metallien sitomismenetelmien lisäksi myös alkalimetallien poistoon keskittyviä tutkimuksia, joista saatuja tietoja voitaneen osittain soveltaa myös raskasmetalleihin. Raskasmetallien pääsyä ilmakehään voidaan rajoittaa mm. sitomalla ne kemiallisen reaktorin tai fysikaalisen adsorption avulla yhdisteisiin, jotka pystytään poistamaan savukaasuista. Pääasiassa kemiallisesti toimivia sorptioaineita ovat useat alumiini-, kalsium-, ja magnesiumsilikaattimateriaalit, joiden etuna on myös halpa hinta. Fysikaalisina adsorptioaineina on käytetty suuripinta-alaisia alumiinioksideita. Sorptioaineen ja raskas-metallien väliset reaktiot voivat tapahtua leijukerrosreaktorin polttovyöhykkeellä tai kuumat savukaasut voi-daan johtaa sorptioainetta sisältävään puhdistuslaitteeseen. Sellaisia ovat mm. raekerrossuodattimet, kuivat välipohjapesurit ja adsorptioainesumureaktori.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
ISBN (Print)951-38-2796-8
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number669
ISSN0358-5085

Keywords

  • fossil fuels
  • combustion
  • exhaust emissions

Cite this

Mroueh, U-M. (1987). Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 669
Mroueh, Ulla-Maija. / Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 669).
@book{5dc54e0947cd4e7ebfd74afa92ab025d,
title = "Raskasmetallip{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}mismenetelm{\"a}t",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on selvitt{\"a}{\"a}, miten j{\"a}tteen, kivihiilen ja raskas{\"o}ljyn poltossa tai kaasutuksessa syntyvi{\"a} raskasmetallip{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} voidaan leijukerrosolosuhteissa v{\"a}hent{\"a}{\"a}, muuttaa vaarattomampaan tai nykyisill{\"a} puhdistuslaitteilla helpommin k{\"a}sitelt{\"a}v{\"a}{\"a}n muotoon. Selvityksen kohteeksi valitut metallit ovat elohopea, kadmium, lyijy, sinkki, nikkeli ja vanadiini. Energiantuotannon raskasmetallip{\"a}ast{\"o}ihin on alettu kiinnitt{\"a}{\"a} vakavaa huomiota vasta viime vuosina, kun on havaittu useiden raskasmetallien rikastuvan tavallisia p{\"o}lynerotuslaitteita k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} ilmakeh{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}se-v{\"a}{\"a}n hienojakoiseen p{\"o}lyyn. Uudet metallienpoistomenetelmien kehittelyyn pyrkiv{\"a}t tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa eik{\"a} niist{\"a} ole saatavissa paljonkaan tietoja. T{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n varsinaisten raskas-metallien sitomismenetelmien lis{\"a}ksi my{\"o}s alkalimetallien poistoon keskittyvi{\"a} tutkimuksia, joista saatuja tietoja voitaneen osittain soveltaa my{\"o}s raskasmetalleihin. Raskasmetallien p{\"a}{\"a}sy{\"a} ilmakeh{\"a}{\"a}n voidaan rajoittaa mm. sitomalla ne kemiallisen reaktorin tai fysikaalisen adsorption avulla yhdisteisiin, jotka pystyt{\"a}{\"a}n poistamaan savukaasuista. P{\"a}{\"a}asiassa kemiallisesti toimivia sorptioaineita ovat useat alumiini-, kalsium-, ja magnesiumsilikaattimateriaalit, joiden etuna on my{\"o}s halpa hinta. Fysikaalisina adsorptioaineina on k{\"a}ytetty suuripinta-alaisia alumiinioksideita. Sorptioaineen ja raskas-metallien v{\"a}liset reaktiot voivat tapahtua leijukerrosreaktorin polttovy{\"o}hykkeell{\"a} tai kuumat savukaasut voi-daan johtaa sorptioainetta sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}{\"a}n puhdistuslaitteeseen. Sellaisia ovat mm. raekerrossuodattimet, kuivat v{\"a}lipohjapesurit ja adsorptioainesumureaktori.",
keywords = "fossil fuels, combustion, exhaust emissions",
author = "Ulla-Maija Mroueh",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2796-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "669",
address = "Finland",

}

Mroueh, U-M 1987, Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 669, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät. / Mroueh, Ulla-Maija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 669).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät

AU - Mroueh, Ulla-Maija

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tämän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten jätteen, kivihiilen ja raskasöljyn poltossa tai kaasutuksessa syntyviä raskasmetallipäästöjä voidaan leijukerrosolosuhteissa vähentää, muuttaa vaarattomampaan tai nykyisillä puhdistuslaitteilla helpommin käsiteltävään muotoon. Selvityksen kohteeksi valitut metallit ovat elohopea, kadmium, lyijy, sinkki, nikkeli ja vanadiini. Energiantuotannon raskasmetallipäastöihin on alettu kiinnittää vakavaa huomiota vasta viime vuosina, kun on havaittu useiden raskasmetallien rikastuvan tavallisia pölynerotuslaitteita käytettäessä ilmakehään pääse-vään hienojakoiseen pölyyn. Uudet metallienpoistomenetelmien kehittelyyn pyrkivät tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa eikä niistä ole saatavissa paljonkaan tietoja. Tässä selvityksessä käsitellään varsinaisten raskas-metallien sitomismenetelmien lisäksi myös alkalimetallien poistoon keskittyviä tutkimuksia, joista saatuja tietoja voitaneen osittain soveltaa myös raskasmetalleihin. Raskasmetallien pääsyä ilmakehään voidaan rajoittaa mm. sitomalla ne kemiallisen reaktorin tai fysikaalisen adsorption avulla yhdisteisiin, jotka pystytään poistamaan savukaasuista. Pääasiassa kemiallisesti toimivia sorptioaineita ovat useat alumiini-, kalsium-, ja magnesiumsilikaattimateriaalit, joiden etuna on myös halpa hinta. Fysikaalisina adsorptioaineina on käytetty suuripinta-alaisia alumiinioksideita. Sorptioaineen ja raskas-metallien väliset reaktiot voivat tapahtua leijukerrosreaktorin polttovyöhykkeellä tai kuumat savukaasut voi-daan johtaa sorptioainetta sisältävään puhdistuslaitteeseen. Sellaisia ovat mm. raekerrossuodattimet, kuivat välipohjapesurit ja adsorptioainesumureaktori.

AB - Tämän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten jätteen, kivihiilen ja raskasöljyn poltossa tai kaasutuksessa syntyviä raskasmetallipäästöjä voidaan leijukerrosolosuhteissa vähentää, muuttaa vaarattomampaan tai nykyisillä puhdistuslaitteilla helpommin käsiteltävään muotoon. Selvityksen kohteeksi valitut metallit ovat elohopea, kadmium, lyijy, sinkki, nikkeli ja vanadiini. Energiantuotannon raskasmetallipäastöihin on alettu kiinnittää vakavaa huomiota vasta viime vuosina, kun on havaittu useiden raskasmetallien rikastuvan tavallisia pölynerotuslaitteita käytettäessä ilmakehään pääse-vään hienojakoiseen pölyyn. Uudet metallienpoistomenetelmien kehittelyyn pyrkivät tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa eikä niistä ole saatavissa paljonkaan tietoja. Tässä selvityksessä käsitellään varsinaisten raskas-metallien sitomismenetelmien lisäksi myös alkalimetallien poistoon keskittyviä tutkimuksia, joista saatuja tietoja voitaneen osittain soveltaa myös raskasmetalleihin. Raskasmetallien pääsyä ilmakehään voidaan rajoittaa mm. sitomalla ne kemiallisen reaktorin tai fysikaalisen adsorption avulla yhdisteisiin, jotka pystytään poistamaan savukaasuista. Pääasiassa kemiallisesti toimivia sorptioaineita ovat useat alumiini-, kalsium-, ja magnesiumsilikaattimateriaalit, joiden etuna on myös halpa hinta. Fysikaalisina adsorptioaineina on käytetty suuripinta-alaisia alumiinioksideita. Sorptioaineen ja raskas-metallien väliset reaktiot voivat tapahtua leijukerrosreaktorin polttovyöhykkeellä tai kuumat savukaasut voi-daan johtaa sorptioainetta sisältävään puhdistuslaitteeseen. Sellaisia ovat mm. raekerrossuodattimet, kuivat välipohjapesurit ja adsorptioainesumureaktori.

KW - fossil fuels

KW - combustion

KW - exhaust emissions

M3 - Report

SN - 951-38-2796-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mroueh U-M. Raskasmetallipäästöjen vähentämismenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 669).