Abstract
Diplomityön tavoitteena oli vehnäleseraskitusteknologian
kehittäminen tähtäimessä kuivattu, ominaisuuksiltaan
parannettu lesetuote. Työn kirjallisessa osassa
perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja
-tuotteisiin sekä elintarviketeollisuuden
kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin
vesipitoisuuden vaikutusta vehnäleseraskituksessa ja
selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta
kuivatun leseraskituotteen valmistukseen määrittämällä
erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia
vehnäleseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin
ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi
materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm.
kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellyttäen hyvin
matalaa syötön kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on
yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta
edellyttää kuivattavalta materiaalilta matalaa
kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella
leseraskin kuivaaminen on mahdollista menettämättä
fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.
Translated title of the contribution | Drying of wheat bran sourdough |
---|---|
Original language | Finnish |
Qualification | Master Degree |
Awarding Institution |
|
Supervisors/Advisors |
|
Place of Publication | Espoo |
Publisher | |
Publication status | Published - 2008 |
MoE publication type | G2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis |
Keywords
- Sourdough
- wheat bran
- drying