Abstract
TAUSTA: Osana laajempaa Sysdimet-ruokavaliotutkimusta selvitettiin 1HNMR-spektroskopian avulla rasvaisen kalan vaikutuksia seerumin HDL-lipoproteiinipartikkelialaluokkiin henkilöillä, joilla oli riskitekijäkasauma.
AINEISTO JA MENETELMÄT: Tutkittavat (n = 105) satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä lisättiin rasvaisen kalan, täysjyväviljan ja mustikoiden kulutusta (kaladieetti, n = 37). Toisessa kalan kulutus pidettiin ennallaan, mutta lisättiin täysjyväviljan määrää (täysjyvä, n = 34). Kolmas ryhmä puolestaan rajoitti kalan kulutustaan (verrokkiryhmä, n = 35). Tutkittavat pitivät toistuvasti ruokapäiväkirjaa, ja heistä otettiin seeruminäytteet ennen ja jälkeen 12-viikkoisen tutkimuksen. Lipoproteiinipartikkelit analysoitiin 1HNMR-spektroskopialla.
TULOKSET: Rasvaisen kalan kulutuksen lisääminen suurensi suurten HDL-lipoproteiinipartikkeleiden ja näiden lipidikomponenttien seerumipitoisuutta.
PÄÄTELMÄT: Rasvaisen kalan syönnillä on suotuisia vaikutuksia HDL-lipoproteiinien aineenvaihduntaan, sillä se lisää suurten HDL-lipoproteiinipartikkelien ja niiden sisältämien lipidien seerumipitoisuutta. Suurikokoiset HDL-partikkelit on yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.
AINEISTO JA MENETELMÄT: Tutkittavat (n = 105) satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä lisättiin rasvaisen kalan, täysjyväviljan ja mustikoiden kulutusta (kaladieetti, n = 37). Toisessa kalan kulutus pidettiin ennallaan, mutta lisättiin täysjyväviljan määrää (täysjyvä, n = 34). Kolmas ryhmä puolestaan rajoitti kalan kulutustaan (verrokkiryhmä, n = 35). Tutkittavat pitivät toistuvasti ruokapäiväkirjaa, ja heistä otettiin seeruminäytteet ennen ja jälkeen 12-viikkoisen tutkimuksen. Lipoproteiinipartikkelit analysoitiin 1HNMR-spektroskopialla.
TULOKSET: Rasvaisen kalan kulutuksen lisääminen suurensi suurten HDL-lipoproteiinipartikkeleiden ja näiden lipidikomponenttien seerumipitoisuutta.
PÄÄTELMÄT: Rasvaisen kalan syönnillä on suotuisia vaikutuksia HDL-lipoproteiinien aineenvaihduntaan, sillä se lisää suurten HDL-lipoproteiinipartikkelien ja niiden sisältämien lipidien seerumipitoisuutta. Suurikokoiset HDL-partikkelit on yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.
Original language | Finnish |
---|---|
Pages (from-to) | 2661-70 |
Journal | Duodecim |
Volume | 129 |
Issue number | 24 |
Publication status | Published - 2013 |
MoE publication type | A1 Journal article-refereed |