Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia

Laura Joukamo, Maria Lankinen, Ursula Schwab, Pasi Soininen, Antti J. Kangas, Marjukka Kolehmainen, Jussi Paananen, Kaisa Poutanen, Hannu Mykkänen, Tuulikki Seppänen-Laakso, Helena Gylling, Matej Oresic, Mika Ala-Korpela, Matti Uusitupa

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

TAUSTA: Osana laajempaa Sysdimet-ruokavaliotutkimusta selvitettiin 1HNMR-spektroskopian avulla rasvaisen kalan vaikutuksia seerumin HDL-lipoproteiinipartikkelialaluokkiin henkilöillä, joilla oli riskitekijäkasauma.

AINEISTO JA MENETELMÄT: Tutkittavat (n = 105) satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä lisättiin rasvaisen kalan, täysjyväviljan ja mustikoiden kulutusta (kaladieetti, n = 37). Toisessa kalan kulutus pidettiin ennallaan, mutta lisättiin täysjyväviljan määrää (täysjyvä, n = 34). Kolmas ryhmä puolestaan rajoitti kalan kulutustaan (verrokkiryhmä, n = 35). Tutkittavat pitivät toistuvasti ruokapäiväkirjaa, ja heistä otettiin seeruminäytteet ennen ja jälkeen 12-viikkoisen tutkimuksen. Lipoproteiinipartikkelit analysoitiin 1HNMR-spektroskopialla.

TULOKSET: Rasvaisen kalan kulutuksen lisääminen suurensi suurten HDL-lipoproteiinipartikkeleiden ja näiden lipidikomponenttien seerumipitoisuutta.

PÄÄTELMÄT: Rasvaisen kalan syönnillä on suotuisia vaikutuksia HDL-lipoproteiinien aineenvaihduntaan, sillä se lisää suurten HDL-lipoproteiinipartikkelien ja niiden sisältämien lipidien seerumipitoisuutta. Suurikokoiset HDL-partikkelit on yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.
Original languageFinnish
Pages (from-to)2661-70
Number of pages9
JournalDuodecim
Volume129
Issue number24
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

Joukamo, L., Lankinen, M., Schwab, U., Soininen, P., Kangas, A. J., Kolehmainen, M., ... Uusitupa, M. (2013). Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia. Duodecim, 129(24), 2661-70.
Joukamo, Laura ; Lankinen, Maria ; Schwab, Ursula ; Soininen, Pasi ; Kangas, Antti J. ; Kolehmainen, Marjukka ; Paananen, Jussi ; Poutanen, Kaisa ; Mykkänen, Hannu ; Seppänen-Laakso, Tuulikki ; Gylling, Helena ; Oresic, Matej ; Ala-Korpela, Mika ; Uusitupa, Matti. / Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia. In: Duodecim. 2013 ; Vol. 129, No. 24. pp. 2661-70.
@article{f68ce03505c0448580918fb744848421,
title = "Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia",
abstract = "TAUSTA: Osana laajempaa Sysdimet-ruokavaliotutkimusta selvitettiin 1HNMR-spektroskopian avulla rasvaisen kalan vaikutuksia seerumin HDL-lipoproteiinipartikkelialaluokkiin henkil{\"o}ill{\"a}, joilla oli riskitekij{\"a}kasauma.AINEISTO JA MENETELM{\"A}T: Tutkittavat (n = 105) satunnaistettiin kolmeen ryhm{\"a}{\"a}n. Ensimm{\"a}isess{\"a} lis{\"a}ttiin rasvaisen kalan, t{\"a}ysjyv{\"a}viljan ja mustikoiden kulutusta (kaladieetti, n = 37). Toisessa kalan kulutus pidettiin ennallaan, mutta lis{\"a}ttiin t{\"a}ysjyv{\"a}viljan m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} (t{\"a}ysjyv{\"a}, n = 34). Kolmas ryhm{\"a} puolestaan rajoitti kalan kulutustaan (verrokkiryhm{\"a}, n = 35). Tutkittavat pitiv{\"a}t toistuvasti ruokap{\"a}iv{\"a}kirjaa, ja heist{\"a} otettiin seerumin{\"a}ytteet ennen ja j{\"a}lkeen 12-viikkoisen tutkimuksen. Lipoproteiinipartikkelit analysoitiin 1HNMR-spektroskopialla.TULOKSET: Rasvaisen kalan kulutuksen lis{\"a}{\"a}minen suurensi suurten HDL-lipoproteiinipartikkeleiden ja n{\"a}iden lipidikomponenttien seerumipitoisuutta.P{\"A}{\"A}TELM{\"A}T: Rasvaisen kalan sy{\"o}nnill{\"a} on suotuisia vaikutuksia HDL-lipoproteiinien aineenvaihduntaan, sill{\"a} se lis{\"a}{\"a} suurten HDL-lipoproteiinipartikkelien ja niiden sis{\"a}lt{\"a}mien lipidien seerumipitoisuutta. Suurikokoiset HDL-partikkelit on yhdistetty pienentyneeseen syd{\"a}n- ja verisuonitautiriskiin.",
author = "Laura Joukamo and Maria Lankinen and Ursula Schwab and Pasi Soininen and Kangas, {Antti J.} and Marjukka Kolehmainen and Jussi Paananen and Kaisa Poutanen and Hannu Mykk{\"a}nen and Tuulikki Sepp{\"a}nen-Laakso and Helena Gylling and Matej Oresic and Mika Ala-Korpela and Matti Uusitupa",
year = "2013",
language = "Finnish",
volume = "129",
pages = "2661--70",
journal = "Duodecim",
issn = "0012-7183",
number = "24",

}

Joukamo, L, Lankinen, M, Schwab, U, Soininen, P, Kangas, AJ, Kolehmainen, M, Paananen, J, Poutanen, K, Mykkänen, H, Seppänen-Laakso, T, Gylling, H, Oresic, M, Ala-Korpela, M & Uusitupa, M 2013, 'Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia', Duodecim, vol. 129, no. 24, pp. 2661-70.

Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia. / Joukamo, Laura; Lankinen, Maria; Schwab, Ursula; Soininen, Pasi; Kangas, Antti J.; Kolehmainen, Marjukka; Paananen, Jussi; Poutanen, Kaisa; Mykkänen, Hannu; Seppänen-Laakso, Tuulikki; Gylling, Helena; Oresic, Matej; Ala-Korpela, Mika; Uusitupa, Matti.

In: Duodecim, Vol. 129, No. 24, 2013, p. 2661-70.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia

AU - Joukamo, Laura

AU - Lankinen, Maria

AU - Schwab, Ursula

AU - Soininen, Pasi

AU - Kangas, Antti J.

AU - Kolehmainen, Marjukka

AU - Paananen, Jussi

AU - Poutanen, Kaisa

AU - Mykkänen, Hannu

AU - Seppänen-Laakso, Tuulikki

AU - Gylling, Helena

AU - Oresic, Matej

AU - Ala-Korpela, Mika

AU - Uusitupa, Matti

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - TAUSTA: Osana laajempaa Sysdimet-ruokavaliotutkimusta selvitettiin 1HNMR-spektroskopian avulla rasvaisen kalan vaikutuksia seerumin HDL-lipoproteiinipartikkelialaluokkiin henkilöillä, joilla oli riskitekijäkasauma.AINEISTO JA MENETELMÄT: Tutkittavat (n = 105) satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä lisättiin rasvaisen kalan, täysjyväviljan ja mustikoiden kulutusta (kaladieetti, n = 37). Toisessa kalan kulutus pidettiin ennallaan, mutta lisättiin täysjyväviljan määrää (täysjyvä, n = 34). Kolmas ryhmä puolestaan rajoitti kalan kulutustaan (verrokkiryhmä, n = 35). Tutkittavat pitivät toistuvasti ruokapäiväkirjaa, ja heistä otettiin seeruminäytteet ennen ja jälkeen 12-viikkoisen tutkimuksen. Lipoproteiinipartikkelit analysoitiin 1HNMR-spektroskopialla.TULOKSET: Rasvaisen kalan kulutuksen lisääminen suurensi suurten HDL-lipoproteiinipartikkeleiden ja näiden lipidikomponenttien seerumipitoisuutta.PÄÄTELMÄT: Rasvaisen kalan syönnillä on suotuisia vaikutuksia HDL-lipoproteiinien aineenvaihduntaan, sillä se lisää suurten HDL-lipoproteiinipartikkelien ja niiden sisältämien lipidien seerumipitoisuutta. Suurikokoiset HDL-partikkelit on yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.

AB - TAUSTA: Osana laajempaa Sysdimet-ruokavaliotutkimusta selvitettiin 1HNMR-spektroskopian avulla rasvaisen kalan vaikutuksia seerumin HDL-lipoproteiinipartikkelialaluokkiin henkilöillä, joilla oli riskitekijäkasauma.AINEISTO JA MENETELMÄT: Tutkittavat (n = 105) satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä lisättiin rasvaisen kalan, täysjyväviljan ja mustikoiden kulutusta (kaladieetti, n = 37). Toisessa kalan kulutus pidettiin ennallaan, mutta lisättiin täysjyväviljan määrää (täysjyvä, n = 34). Kolmas ryhmä puolestaan rajoitti kalan kulutustaan (verrokkiryhmä, n = 35). Tutkittavat pitivät toistuvasti ruokapäiväkirjaa, ja heistä otettiin seeruminäytteet ennen ja jälkeen 12-viikkoisen tutkimuksen. Lipoproteiinipartikkelit analysoitiin 1HNMR-spektroskopialla.TULOKSET: Rasvaisen kalan kulutuksen lisääminen suurensi suurten HDL-lipoproteiinipartikkeleiden ja näiden lipidikomponenttien seerumipitoisuutta.PÄÄTELMÄT: Rasvaisen kalan syönnillä on suotuisia vaikutuksia HDL-lipoproteiinien aineenvaihduntaan, sillä se lisää suurten HDL-lipoproteiinipartikkelien ja niiden sisältämien lipidien seerumipitoisuutta. Suurikokoiset HDL-partikkelit on yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.

UR - https://duodecimlehti.fi/lehti/2013/24/duo11389

M3 - Article

VL - 129

SP - 2661

EP - 2670

JO - Duodecim

JF - Duodecim

SN - 0012-7183

IS - 24

ER -

Joukamo L, Lankinen M, Schwab U, Soininen P, Kangas AJ, Kolehmainen M et al. Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia. Duodecim. 2013;129(24):2661-70.