Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia

Laura Joukamo, Maria Lankinen, Ursula Schwab, Pasi Soininen, Antti J. Kangas, Marjukka Kolehmainen, Jussi Paananen, Kaisa Poutanen, Hannu Mykkänen, Tuulikki Seppänen-Laakso, Helena Gylling, Matej Orešič, Mika Ala-Korpela, Matti Uusitupa

    Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

    Abstract

    TAUSTA: Osana laajempaa Sysdimet-ruokavaliotutkimusta selvitettiin 1HNMR-spektroskopian avulla rasvaisen kalan vaikutuksia seerumin HDL-lipoproteiinipartikkelialaluokkiin henkilöillä, joilla oli riskitekijäkasauma.

    AINEISTO JA MENETELMÄT: Tutkittavat (n = 105) satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä lisättiin rasvaisen kalan, täysjyväviljan ja mustikoiden kulutusta (kaladieetti, n = 37). Toisessa kalan kulutus pidettiin ennallaan, mutta lisättiin täysjyväviljan määrää (täysjyvä, n = 34). Kolmas ryhmä puolestaan rajoitti kalan kulutustaan (verrokkiryhmä, n = 35). Tutkittavat pitivät toistuvasti ruokapäiväkirjaa, ja heistä otettiin seeruminäytteet ennen ja jälkeen 12-viikkoisen tutkimuksen. Lipoproteiinipartikkelit analysoitiin 1HNMR-spektroskopialla.

    TULOKSET: Rasvaisen kalan kulutuksen lisääminen suurensi suurten HDL-lipoproteiinipartikkeleiden ja näiden lipidikomponenttien seerumipitoisuutta.

    PÄÄTELMÄT: Rasvaisen kalan syönnillä on suotuisia vaikutuksia HDL-lipoproteiinien aineenvaihduntaan, sillä se lisää suurten HDL-lipoproteiinipartikkelien ja niiden sisältämien lipidien seerumipitoisuutta. Suurikokoiset HDL-partikkelit on yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.
    Original languageFinnish
    Pages (from-to)2661-70
    JournalDuodecim
    Volume129
    Issue number24
    Publication statusPublished - 2013
    MoE publication typeA1 Journal article-refereed

    Cite this