Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa: Kirjallisuusselvitys

Pirkko Forssell

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Elintarvikkeiden rasvapitoisuutta voidaan vähentää korvaamalla tuotteen sisältämä rasva osittain tai kokonaan ns. rasvankorvikkeilla. Markkinoilla olevat rasvankorvikkeet ovat hiilihydraattijohdannaisia ja proteiinipohjaisia valmisteita, joiden energiasisältö on noin kymmenen kertaa pienempi kuin rasvojen. Näiden rasvankorvikkeiden lisäksi elintarvikkeeseen on lisättävä muita aineita, jotta lopputuote olisi tavanomaisen valmisteen veroinen. Hiilihydraatti- ja proteiinipohjaisten valmisteiden lisäksi on kehitetty monia synteettisiä yhdisteitä, jotka ovat sekä fysikaalisesti että kemiallisesti rasvojen kaltaisia, mutta eivät imeydy elimistössä. Näillä yhdisteillä on mahdollisesti monenlaisia fysiologisia sivuvaikutuksia, josta syystä niitä ei toistaiseksi ole hyväksytty elintarvikekäyttöön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages34
ISBN (Print)951-38-4203-7
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1390
ISSN1235-0605

Keywords

  • food additives
  • fats
  • substitutes
  • bakery products

Cite this

Forssell, P. (1992). Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1390
Forssell, Pirkko. / Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1390).
@book{0c3ae55868d64a8d9829368c91d8d3f1,
title = "Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Elintarvikkeiden rasvapitoisuutta voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} korvaamalla tuotteen sis{\"a}lt{\"a}m{\"a} rasva osittain tai kokonaan ns. rasvankorvikkeilla. Markkinoilla olevat rasvankorvikkeet ovat hiilihydraattijohdannaisia ja proteiinipohjaisia valmisteita, joiden energiasis{\"a}lt{\"o} on noin kymmenen kertaa pienempi kuin rasvojen. N{\"a}iden rasvankorvikkeiden lis{\"a}ksi elintarvikkeeseen on lis{\"a}tt{\"a}v{\"a} muita aineita, jotta lopputuote olisi tavanomaisen valmisteen veroinen. Hiilihydraatti- ja proteiinipohjaisten valmisteiden lis{\"a}ksi on kehitetty monia synteettisi{\"a} yhdisteit{\"a}, jotka ovat sek{\"a} fysikaalisesti ett{\"a} kemiallisesti rasvojen kaltaisia, mutta eiv{\"a}t imeydy elimist{\"o}ss{\"a}. N{\"a}ill{\"a} yhdisteill{\"a} on mahdollisesti monenlaisia fysiologisia sivuvaikutuksia, josta syyst{\"a} niit{\"a} ei toistaiseksi ole hyv{\"a}ksytty elintarvikek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n.",
keywords = "food additives, fats, substitutes, bakery products",
author = "Pirkko Forssell",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4203-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1390",
address = "Finland",

}

Forssell, P 1992, Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa: Kirjallisuusselvitys. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1390, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa : Kirjallisuusselvitys. / Forssell, Pirkko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1390).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa

T2 - Kirjallisuusselvitys

AU - Forssell, Pirkko

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Elintarvikkeiden rasvapitoisuutta voidaan vähentää korvaamalla tuotteen sisältämä rasva osittain tai kokonaan ns. rasvankorvikkeilla. Markkinoilla olevat rasvankorvikkeet ovat hiilihydraattijohdannaisia ja proteiinipohjaisia valmisteita, joiden energiasisältö on noin kymmenen kertaa pienempi kuin rasvojen. Näiden rasvankorvikkeiden lisäksi elintarvikkeeseen on lisättävä muita aineita, jotta lopputuote olisi tavanomaisen valmisteen veroinen. Hiilihydraatti- ja proteiinipohjaisten valmisteiden lisäksi on kehitetty monia synteettisiä yhdisteitä, jotka ovat sekä fysikaalisesti että kemiallisesti rasvojen kaltaisia, mutta eivät imeydy elimistössä. Näillä yhdisteillä on mahdollisesti monenlaisia fysiologisia sivuvaikutuksia, josta syystä niitä ei toistaiseksi ole hyväksytty elintarvikekäyttöön.

AB - Elintarvikkeiden rasvapitoisuutta voidaan vähentää korvaamalla tuotteen sisältämä rasva osittain tai kokonaan ns. rasvankorvikkeilla. Markkinoilla olevat rasvankorvikkeet ovat hiilihydraattijohdannaisia ja proteiinipohjaisia valmisteita, joiden energiasisältö on noin kymmenen kertaa pienempi kuin rasvojen. Näiden rasvankorvikkeiden lisäksi elintarvikkeeseen on lisättävä muita aineita, jotta lopputuote olisi tavanomaisen valmisteen veroinen. Hiilihydraatti- ja proteiinipohjaisten valmisteiden lisäksi on kehitetty monia synteettisiä yhdisteitä, jotka ovat sekä fysikaalisesti että kemiallisesti rasvojen kaltaisia, mutta eivät imeydy elimistössä. Näillä yhdisteillä on mahdollisesti monenlaisia fysiologisia sivuvaikutuksia, josta syystä niitä ei toistaiseksi ole hyväksytty elintarvikekäyttöön.

KW - food additives

KW - fats

KW - substitutes

KW - bakery products

M3 - Report

SN - 951-38-4203-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Forssell P. Rasvankorvikkeet elintarvikkeissa: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1390).