Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi

Translated title of the contribution: Rationalization of bathroom reparation

Anne Häkkilä, Yrjö Tuppurainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Asuinkerrostalon kylpyhuoneiden korjauksiin sisältyy sekä LVIS-teknisiä korjaustöitä että rakennusteknisiä korjaustöitä. Asuinkerrostalon putkistokorjaus aiheuttaa pintarakenteisiin liittyviä rakennusteknisiä töitä. Kohteessa kokeiltiin ensimmäistä kertaa asuinkerrostalon kylpyhuoneissa vesikiertoista lattialämmitysjärjestelmää. Lattialämmitystä käytettäessä ei tarvita seinälle asennettavia pattereita. Lattialämmitys kuivaa nopeasti lattian suihkussa käynnin jälkeen. Lämpimällä lattialla on myös miellyttävä kulkea. Lämpölattiajärjestelmä tulee kuitenkin kalliimmaksi kuin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys. Ääneneristys on asennettava, kun käytetään alaslaskettua kattoa, jonka yläpuolella kuljetetaan ylemmän kerroksen vesiputket ja viemärit. Ääneneristystapana voidaan käyttää putkieristeitä, selluvillaa ja kipsilevyä. Ääneneristysominaisuuksiltaan eristystavat eivät poikkea toisistaan paljon. Eristystyö vaatii huolellisuutta ilmarakojen estämiseksi. CAD-ohjelmistolla piirretyt piirustukset ovat tarkat ja siistit. Muutokset on nopeasti suoritettavissa. Huonetiloista saadaan mittatarkkoja tasokuvia, joita voidaan käyttää asennuskuvina kaluste- ja LVI-asennuksissa. Koekohteessa tasokuvia ei käytetty hyväksi tai niitä luettiin liian hätäisesti, koska kohteessa sattui asennusvirheitä. Koekohteen aikataulu suunniteltiin Super Projekt Expert 1.1 -projektinhallintaohjelmalla. Projektinhallintaohjelman tulostukset eivät ole havainnollisia, jos työvaiheita on yli kaksikymmentä. Työtehtävien riippuvuuksien korjaaminen oli hankalaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages69
ISBN (Print)951-38-4317-3
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1423
ISSN1235-0605

Keywords

 • planning
 • renovating
 • repairs
 • bathrooms
 • HVAC
 • apartment buildings
 • plumbing
 • pipes (tubes)
 • sanitary engineering
 • floors
 • heating
 • supplying
 • safety
 • quality
 • hot water heating
 • costs
 • expenses
 • acoustic insulation
 • gypsum
 • insulation
 • buildings
 • CAD
 • computer aided design
 • computers
 • computer programs
 • drawings
 • project management

Cite this

Häkkilä, A., & Tuppurainen, Y. (1992). Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1423
Häkkilä, Anne ; Tuppurainen, Yrjö. / Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 69 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1423).
@book{33638c5314ed4775abc3c2cf56417110,
title = "Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi",
abstract = "Asuinkerrostalon kylpyhuoneiden korjauksiin sis{\"a}ltyy sek{\"a} LVIS-teknisi{\"a} korjaust{\"o}it{\"a} ett{\"a} rakennusteknisi{\"a} korjaust{\"o}it{\"a}. Asuinkerrostalon putkistokorjaus aiheuttaa pintarakenteisiin liittyvi{\"a} rakennusteknisi{\"a} t{\"o}it{\"a}. Kohteessa kokeiltiin ensimm{\"a}ist{\"a} kertaa asuinkerrostalon kylpyhuoneissa vesikiertoista lattial{\"a}mmitysj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}. Lattial{\"a}mmityst{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} ei tarvita sein{\"a}lle asennettavia pattereita. Lattial{\"a}mmitys kuivaa nopeasti lattian suihkussa k{\"a}ynnin j{\"a}lkeen. L{\"a}mpim{\"a}ll{\"a} lattialla on my{\"o}s miellytt{\"a}v{\"a} kulkea. L{\"a}mp{\"o}lattiaj{\"a}rjestelm{\"a} tulee kuitenkin kalliimmaksi kuin perinteinen vesikiertoinen patteril{\"a}mmitys. {\"A}{\"a}neneristys on asennettava, kun k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n alaslaskettua kattoa, jonka yl{\"a}puolella kuljetetaan ylemm{\"a}n kerroksen vesiputket ja viem{\"a}rit. {\"A}{\"a}neneristystapana voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} putkieristeit{\"a}, selluvillaa ja kipsilevy{\"a}. {\"A}{\"a}neneristysominaisuuksiltaan eristystavat eiv{\"a}t poikkea toisistaan paljon. Eristysty{\"o} vaatii huolellisuutta ilmarakojen est{\"a}miseksi. CAD-ohjelmistolla piirretyt piirustukset ovat tarkat ja siistit. Muutokset on nopeasti suoritettavissa. Huonetiloista saadaan mittatarkkoja tasokuvia, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} asennuskuvina kaluste- ja LVI-asennuksissa. Koekohteessa tasokuvia ei k{\"a}ytetty hyv{\"a}ksi tai niit{\"a} luettiin liian h{\"a}t{\"a}isesti, koska kohteessa sattui asennusvirheit{\"a}. Koekohteen aikataulu suunniteltiin Super Projekt Expert 1.1 -projektinhallintaohjelmalla. Projektinhallintaohjelman tulostukset eiv{\"a}t ole havainnollisia, jos ty{\"o}vaiheita on yli kaksikymment{\"a}. Ty{\"o}teht{\"a}vien riippuvuuksien korjaaminen oli hankalaa.",
keywords = "planning, renovating, repairs, bathrooms, HVAC, apartment buildings, plumbing, pipes (tubes), sanitary engineering, floors, heating, supplying, safety, quality, hot water heating, costs, expenses, acoustic insulation, gypsum, insulation, buildings, CAD, computer aided design, computers, computer programs, drawings, project management",
author = "Anne H{\"a}kkil{\"a} and Yrj{\"o} Tuppurainen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4317-3",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1423",
address = "Finland",

}

Häkkilä, A & Tuppurainen, Y 1992, Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1423, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi. / Häkkilä, Anne; Tuppurainen, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 69 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1423).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi

AU - Häkkilä, Anne

AU - Tuppurainen, Yrjö

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Asuinkerrostalon kylpyhuoneiden korjauksiin sisältyy sekä LVIS-teknisiä korjaustöitä että rakennusteknisiä korjaustöitä. Asuinkerrostalon putkistokorjaus aiheuttaa pintarakenteisiin liittyviä rakennusteknisiä töitä. Kohteessa kokeiltiin ensimmäistä kertaa asuinkerrostalon kylpyhuoneissa vesikiertoista lattialämmitysjärjestelmää. Lattialämmitystä käytettäessä ei tarvita seinälle asennettavia pattereita. Lattialämmitys kuivaa nopeasti lattian suihkussa käynnin jälkeen. Lämpimällä lattialla on myös miellyttävä kulkea. Lämpölattiajärjestelmä tulee kuitenkin kalliimmaksi kuin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys. Ääneneristys on asennettava, kun käytetään alaslaskettua kattoa, jonka yläpuolella kuljetetaan ylemmän kerroksen vesiputket ja viemärit. Ääneneristystapana voidaan käyttää putkieristeitä, selluvillaa ja kipsilevyä. Ääneneristysominaisuuksiltaan eristystavat eivät poikkea toisistaan paljon. Eristystyö vaatii huolellisuutta ilmarakojen estämiseksi. CAD-ohjelmistolla piirretyt piirustukset ovat tarkat ja siistit. Muutokset on nopeasti suoritettavissa. Huonetiloista saadaan mittatarkkoja tasokuvia, joita voidaan käyttää asennuskuvina kaluste- ja LVI-asennuksissa. Koekohteessa tasokuvia ei käytetty hyväksi tai niitä luettiin liian hätäisesti, koska kohteessa sattui asennusvirheitä. Koekohteen aikataulu suunniteltiin Super Projekt Expert 1.1 -projektinhallintaohjelmalla. Projektinhallintaohjelman tulostukset eivät ole havainnollisia, jos työvaiheita on yli kaksikymmentä. Työtehtävien riippuvuuksien korjaaminen oli hankalaa.

AB - Asuinkerrostalon kylpyhuoneiden korjauksiin sisältyy sekä LVIS-teknisiä korjaustöitä että rakennusteknisiä korjaustöitä. Asuinkerrostalon putkistokorjaus aiheuttaa pintarakenteisiin liittyviä rakennusteknisiä töitä. Kohteessa kokeiltiin ensimmäistä kertaa asuinkerrostalon kylpyhuoneissa vesikiertoista lattialämmitysjärjestelmää. Lattialämmitystä käytettäessä ei tarvita seinälle asennettavia pattereita. Lattialämmitys kuivaa nopeasti lattian suihkussa käynnin jälkeen. Lämpimällä lattialla on myös miellyttävä kulkea. Lämpölattiajärjestelmä tulee kuitenkin kalliimmaksi kuin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys. Ääneneristys on asennettava, kun käytetään alaslaskettua kattoa, jonka yläpuolella kuljetetaan ylemmän kerroksen vesiputket ja viemärit. Ääneneristystapana voidaan käyttää putkieristeitä, selluvillaa ja kipsilevyä. Ääneneristysominaisuuksiltaan eristystavat eivät poikkea toisistaan paljon. Eristystyö vaatii huolellisuutta ilmarakojen estämiseksi. CAD-ohjelmistolla piirretyt piirustukset ovat tarkat ja siistit. Muutokset on nopeasti suoritettavissa. Huonetiloista saadaan mittatarkkoja tasokuvia, joita voidaan käyttää asennuskuvina kaluste- ja LVI-asennuksissa. Koekohteessa tasokuvia ei käytetty hyväksi tai niitä luettiin liian hätäisesti, koska kohteessa sattui asennusvirheitä. Koekohteen aikataulu suunniteltiin Super Projekt Expert 1.1 -projektinhallintaohjelmalla. Projektinhallintaohjelman tulostukset eivät ole havainnollisia, jos työvaiheita on yli kaksikymmentä. Työtehtävien riippuvuuksien korjaaminen oli hankalaa.

KW - planning

KW - renovating

KW - repairs

KW - bathrooms

KW - HVAC

KW - apartment buildings

KW - plumbing

KW - pipes (tubes)

KW - sanitary engineering

KW - floors

KW - heating

KW - supplying

KW - safety

KW - quality

KW - hot water heating

KW - costs

KW - expenses

KW - acoustic insulation

KW - gypsum

KW - insulation

KW - buildings

KW - CAD

KW - computer aided design

KW - computers

KW - computer programs

KW - drawings

KW - project management

M3 - Report

SN - 951-38-4317-3

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkilä A, Tuppurainen Y. Kylpyhuonekorjauksen rationalisointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 69 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1423).