Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa

Heikki Kumpulainen, Arto Muurinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Suomen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden kannalta on merkittävää, että loppusijoitustilan hapetus-pelkistysolosuhteet ovat pelkistävät. Jos kuparikapseli rikkoutuu hyvin pitkän ajan kuluttua, sen sisällä oleva rautametalli auttaa ylläpitämään pelkistäviä olosuhteita siitä huolimatta, että säteilyn aiheuttama veden radiolyysi alkaa tuottaa hapettimia. Tällöin polttoainematriisi ja monet haitalliset radionuklidit esiintyvät niukkaliukoisissa muodoissaan. Liuoksen vesikemia voi vaikuttaa huomattavasti rautapinnan passivoitumis- ja pelkistysreaktioiden luonteeseen. Jotkut liuosolosuhteet saattavat edistää raudan syöpymistä, kun taas toiset saattavat passivoida pinnan. Hapettomissa olosuhteissa hiiliteräs korrodoituu vesiliuoksessa muodostaen vetyä ja mm. ferrohydroksidia. Veden sisältämä karbonaatti, nitraatti, ammoniakki tai vetykaasu 1-100 barin paineessa eivät vaikuta korroosionopeuteen. Sen sijaan ionivahvuuden ja sulfaattipitoisuuden kasvu lisää korroosionopeutta. Rautapinnalle muodostuu reaktiotuotekerroksia, joiden rakenne on todennäköisesti huokoinen. Korroosiotuotekerroksen kehittyminen hidastaa korroosiota asteittain. Pistekorroosio-prosessi edellyttää riittävää happipitoisuutta ja se riippuu myös liuoskemiasta. Raudan korroosio bentoniitin huokosvesiympäristössä johtaa monimutkaiseen kemialliseen ja mineralogiseen kehitykseen. Käynnistetty raudan, bentoniitin ja pohjaveden reaktioita kartoittava pitkäaikaiskoe edistää niiden ilmiöiden ymmärtämistä, joita loppusijoitustilassa tulee tapahtumaan. Kokeen termodynaaminen mallinnus osoitti raudan syöpymisen johtavan vedyn, magnetiitin, pyriitin, kalsiumferriitin tai troiliitin muodostumiseen syöpymisen syvyyden mukaan. Reaktioiden vuoksi pH kasvoi ja redox-potentiaali laski.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  ISBN (Print)951-38-5957-6
  Publication statusPublished - 2001
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2122
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  Nefopam
  Oxidation-Reduction
  Iron

  Keywords

  • repositories
  • spent nuclear fuel
  • waste management
  • iron
  • corrosion
  • oxidation-reduction reactions
  • carbon steel
  • copper
  • bentonite
  • ground water

  Cite this

  Kumpulainen, H., & Muurinen, A. (2001). Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2122
  Kumpulainen, Heikki ; Muurinen, Arto. / Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2122).
  @book{226d7a3fa0df40cd91dab97493342d1c,
  title = "Raudan reaktiot k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa",
  abstract = "Suomen k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen pitk{\"a}aikaisturvallisuuden kannalta on merkitt{\"a}v{\"a}{\"a}, ett{\"a} loppusijoitustilan hapetus-pelkistysolosuhteet ovat pelkist{\"a}v{\"a}t. Jos kuparikapseli rikkoutuu hyvin pitk{\"a}n ajan kuluttua, sen sis{\"a}ll{\"a} oleva rautametalli auttaa yll{\"a}pit{\"a}m{\"a}{\"a}n pelkist{\"a}vi{\"a} olosuhteita siit{\"a} huolimatta, ett{\"a} s{\"a}teilyn aiheuttama veden radiolyysi alkaa tuottaa hapettimia. T{\"a}ll{\"o}in polttoainematriisi ja monet haitalliset radionuklidit esiintyv{\"a}t niukkaliukoisissa muodoissaan. Liuoksen vesikemia voi vaikuttaa huomattavasti rautapinnan passivoitumis- ja pelkistysreaktioiden luonteeseen. Jotkut liuosolosuhteet saattavat edist{\"a}{\"a} raudan sy{\"o}pymist{\"a}, kun taas toiset saattavat passivoida pinnan. Hapettomissa olosuhteissa hiiliter{\"a}s korrodoituu vesiliuoksessa muodostaen vety{\"a} ja mm. ferrohydroksidia. Veden sis{\"a}lt{\"a}m{\"a} karbonaatti, nitraatti, ammoniakki tai vetykaasu 1-100 barin paineessa eiv{\"a}t vaikuta korroosionopeuteen. Sen sijaan ionivahvuuden ja sulfaattipitoisuuden kasvu lis{\"a}{\"a} korroosionopeutta. Rautapinnalle muodostuu reaktiotuotekerroksia, joiden rakenne on todenn{\"a}k{\"o}isesti huokoinen. Korroosiotuotekerroksen kehittyminen hidastaa korroosiota asteittain. Pistekorroosio-prosessi edellytt{\"a}{\"a} riitt{\"a}v{\"a}{\"a} happipitoisuutta ja se riippuu my{\"o}s liuoskemiasta. Raudan korroosio bentoniitin huokosvesiymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} johtaa monimutkaiseen kemialliseen ja mineralogiseen kehitykseen. K{\"a}ynnistetty raudan, bentoniitin ja pohjaveden reaktioita kartoittava pitk{\"a}aikaiskoe edist{\"a}{\"a} niiden ilmi{\"o}iden ymm{\"a}rt{\"a}mist{\"a}, joita loppusijoitustilassa tulee tapahtumaan. Kokeen termodynaaminen mallinnus osoitti raudan sy{\"o}pymisen johtavan vedyn, magnetiitin, pyriitin, kalsiumferriitin tai troiliitin muodostumiseen sy{\"o}pymisen syvyyden mukaan. Reaktioiden vuoksi pH kasvoi ja redox-potentiaali laski.",
  keywords = "repositories, spent nuclear fuel, waste management, iron, corrosion, oxidation-reduction reactions, carbon steel, copper, bentonite, ground water",
  author = "Heikki Kumpulainen and Arto Muurinen",
  year = "2001",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5957-6",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2122",
  address = "Finland",

  }

  Kumpulainen, H & Muurinen, A 2001, Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2122, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa. / Kumpulainen, Heikki; Muurinen, Arto.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2122).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa

  AU - Kumpulainen, Heikki

  AU - Muurinen, Arto

  PY - 2001

  Y1 - 2001

  N2 - Suomen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden kannalta on merkittävää, että loppusijoitustilan hapetus-pelkistysolosuhteet ovat pelkistävät. Jos kuparikapseli rikkoutuu hyvin pitkän ajan kuluttua, sen sisällä oleva rautametalli auttaa ylläpitämään pelkistäviä olosuhteita siitä huolimatta, että säteilyn aiheuttama veden radiolyysi alkaa tuottaa hapettimia. Tällöin polttoainematriisi ja monet haitalliset radionuklidit esiintyvät niukkaliukoisissa muodoissaan. Liuoksen vesikemia voi vaikuttaa huomattavasti rautapinnan passivoitumis- ja pelkistysreaktioiden luonteeseen. Jotkut liuosolosuhteet saattavat edistää raudan syöpymistä, kun taas toiset saattavat passivoida pinnan. Hapettomissa olosuhteissa hiiliteräs korrodoituu vesiliuoksessa muodostaen vetyä ja mm. ferrohydroksidia. Veden sisältämä karbonaatti, nitraatti, ammoniakki tai vetykaasu 1-100 barin paineessa eivät vaikuta korroosionopeuteen. Sen sijaan ionivahvuuden ja sulfaattipitoisuuden kasvu lisää korroosionopeutta. Rautapinnalle muodostuu reaktiotuotekerroksia, joiden rakenne on todennäköisesti huokoinen. Korroosiotuotekerroksen kehittyminen hidastaa korroosiota asteittain. Pistekorroosio-prosessi edellyttää riittävää happipitoisuutta ja se riippuu myös liuoskemiasta. Raudan korroosio bentoniitin huokosvesiympäristössä johtaa monimutkaiseen kemialliseen ja mineralogiseen kehitykseen. Käynnistetty raudan, bentoniitin ja pohjaveden reaktioita kartoittava pitkäaikaiskoe edistää niiden ilmiöiden ymmärtämistä, joita loppusijoitustilassa tulee tapahtumaan. Kokeen termodynaaminen mallinnus osoitti raudan syöpymisen johtavan vedyn, magnetiitin, pyriitin, kalsiumferriitin tai troiliitin muodostumiseen syöpymisen syvyyden mukaan. Reaktioiden vuoksi pH kasvoi ja redox-potentiaali laski.

  AB - Suomen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden kannalta on merkittävää, että loppusijoitustilan hapetus-pelkistysolosuhteet ovat pelkistävät. Jos kuparikapseli rikkoutuu hyvin pitkän ajan kuluttua, sen sisällä oleva rautametalli auttaa ylläpitämään pelkistäviä olosuhteita siitä huolimatta, että säteilyn aiheuttama veden radiolyysi alkaa tuottaa hapettimia. Tällöin polttoainematriisi ja monet haitalliset radionuklidit esiintyvät niukkaliukoisissa muodoissaan. Liuoksen vesikemia voi vaikuttaa huomattavasti rautapinnan passivoitumis- ja pelkistysreaktioiden luonteeseen. Jotkut liuosolosuhteet saattavat edistää raudan syöpymistä, kun taas toiset saattavat passivoida pinnan. Hapettomissa olosuhteissa hiiliteräs korrodoituu vesiliuoksessa muodostaen vetyä ja mm. ferrohydroksidia. Veden sisältämä karbonaatti, nitraatti, ammoniakki tai vetykaasu 1-100 barin paineessa eivät vaikuta korroosionopeuteen. Sen sijaan ionivahvuuden ja sulfaattipitoisuuden kasvu lisää korroosionopeutta. Rautapinnalle muodostuu reaktiotuotekerroksia, joiden rakenne on todennäköisesti huokoinen. Korroosiotuotekerroksen kehittyminen hidastaa korroosiota asteittain. Pistekorroosio-prosessi edellyttää riittävää happipitoisuutta ja se riippuu myös liuoskemiasta. Raudan korroosio bentoniitin huokosvesiympäristössä johtaa monimutkaiseen kemialliseen ja mineralogiseen kehitykseen. Käynnistetty raudan, bentoniitin ja pohjaveden reaktioita kartoittava pitkäaikaiskoe edistää niiden ilmiöiden ymmärtämistä, joita loppusijoitustilassa tulee tapahtumaan. Kokeen termodynaaminen mallinnus osoitti raudan syöpymisen johtavan vedyn, magnetiitin, pyriitin, kalsiumferriitin tai troiliitin muodostumiseen syöpymisen syvyyden mukaan. Reaktioiden vuoksi pH kasvoi ja redox-potentiaali laski.

  KW - repositories

  KW - spent nuclear fuel

  KW - waste management

  KW - iron

  KW - corrosion

  KW - oxidation-reduction reactions

  KW - carbon steel

  KW - copper

  KW - bentonite

  KW - ground water

  M3 - Report

  SN - 951-38-5957-6

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kumpulainen H, Muurinen A. Raudan reaktiot käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2122).