@inbook{e8783d5ab94b4a9d89b30352206c848d,
title = "Ravintokuitukomponenttien, alfa-amylaasi- ja ksylanaasiaktiivisuuden sek{\"a} jauho-vesi-suspension viskoelastisten ominaisuuksien vaihtelu rukiissa",
abstract = "Ty{\"o}n tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a} uusien ruislajikkeiden laatuominaisuuksia. Tavoitteena oli analysoida rukiin laatutekij{\"o}it{\"a}, erityisesti leivontalaatuun, prosessoitavuuteen ja funktionaalisuuteen liittyvi{\"a} ominaisuuksia. Jyv{\"a}n{\"a}ytteit{\"a} ker{\"a}ttiin useamman vuoden ajalta samoilta kasvupaikoilta, jolloin lajikkeiden arvo ja eri m{\"a}{\"a}ritysten k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuus voidaan arvioida mahdollisimman vaihtelevissa olosuhteissa. Materiaalina oli kahdeksan syysrukiin populaatio- ja hybridilajiketta, jotka viljeltiin Jokioisilla vuosina 1998-2001. Kes{\"a}t 1998 ja 1999 olivat s{\"a}{\"a}oloiltaan hyvin poikkeavat, mik{\"a} n{\"a}kyy my{\"o}s sadon laadussa. Sateisena kes{\"a}n{\"a} 1998 satotaso oli matala, jyv{\"a}t pieni{\"a}, hehtolitran paino matala ja ravintokuitupitoisuus korkea. Pentosaanien kokonaispitoisuus ja liukoisten pentosaanien pitoisuus olivat korkeita, beta-glukaanipitoisuus oli matala ja beta-glukaanin osuus liukoisesta kuidusta oli hyvin pieni. N{\"a}ytteiden ksylanaasiaktiivisuus oli korkea, mik{\"a} liittyy korkeaan liukoisten pentosaanien pitoisuuteen. Kuivana kes{\"a}n{\"a} 1999 pentosaanipitoisuudet olivat matalat ja beta-glukaanin pitoisuus korkea. Kasvukauden s{\"a}{\"a}olojen ja lajikkeen vaikutus n{\"a}kyiv{\"a}t my{\"o}s sakoluvuissa ja amylogrammi- ja paisuntak{\"a}yr{\"a}mittausten tuloksissa. Sakoluvut vaihtelivat sateisen kes{\"a}n 1998 eritt{\"a}in matalista arvoista eritt{\"a}in korkeisiin (62-256), molemmilla hybridilajikkeilla oli kaikissa oloissa korkeimmat sakoluvut. Sek{\"a} alfa-amylaasin ett{\"a} ksylanaasin aktiivisuudet korreloivat kokonais- ja liukoisten pentosaanien pitoisuuden kanssa, ksylanaasiaktiivisuus korreloi my{\"o}s negatiivisesti beta-glukaanipitoisuuden kanssa. Kaiken kaikkiaan ksylanaasiaktiivisuus n{\"a}ytti korreloivan paremmin jauho-vesi-suspension viskoelastisten ominaisuuksien kanssa kuin alfa-amylaasin aktiivisuus. Esimerkiksi alfa-amylaasiaktiivisuus ja sakoluku korreloivat vain liev{\"a}sti, vaikka sakolukua usein pidet{\"a}{\"a}n ep{\"a}suorana alfa-amylaasiaktiivisuuden mittana.",
keywords = "ruis, Secale cereale L., ravintokuitu, ominaisuudet, terveysvaikutukset, pentosaanit, beta-glukaani, ksylanaasi, alfa-amylaasi, sakoluku",
author = "Marjatta Salmenkallio-Marttila and Simo Hovinen",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-729-853-7",
series = "Maa- ja elintarviketalous",
publisher = "Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT)",
pages = "163--175",
editor = "Simo Hovinen and Pirjo Tanhuanp{\"a}{\"a} and Katri Pahkala and Marjatta Salmenkallio-Marttila and Veli Hietaniemi and Erkki Ryts{\"a} and Ritva Koskenoja",
booktitle = "Rukiin jalostuksen ja viljelyn tehostaminen pohjoisilla viljelyalueilla",
address = "Finland",
}