Ravintoloiden tupakansavuhaittojen vähentäminen

Seppo Enbom

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan mahdolisuuksia vähentää ravintolatyöntekijöiden ja tupakoimattomien asiakkaiden altistumista tupakansavulle. Tarkasteltuja muuttujia ovat ravintolan osastointi, ilmastoinnin ilmavirta ja tulo/poistoilman jakotapa sekä asiakaskuormitus. Tutkimus oli kokeellinen. Koekohteena oli laboratorioon rakennettu koeravintola. Tutkimuksen perusteella voitiin päätellä, että tupakansavuhaittojen alentaminen edellyttää, että ravintolatiloista osoitetaan omat alueet tupakoiville ja tupakoimattomille asiakkaille. Lisäksi baaritarjoilijan ja pelipöydän hoitajan työpiste tulee osittain eristää tupakointitilasta ja kyseiseen tilaan tulee johtaa riittävästi tuloilmaa. Ravintolan poistoilma tulee poistaa pääosin tupakointiosastolta ja tuloilma tuoda pääosin savuttomalle puolelle. Tuloilman jakotavoista osastoidussa ravintolassa oli syrjäyttävä järjestelmä tehokkaampi kuin sekoittava.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages39
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Automaatio. Tutkimusraportti
NumberTUR B013

Cite this