Verkosto-RCM: Vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnittelutyökalu

Translated title of the contribution: RCM application for water and sewer systems: A tool for criticality assessment and maintenance planning for water and sewer pipelines

Research output: Book/ReportReport

Abstract

AssetVesi-yritysryhmähankkeessa kehitetään menetelmiä ja työkaluja vesilaitosten verkosto-omaisuuden hallintaan. Hankkeen alussa tehdyissä haastatteluissa tuli ilmi, että vesi- ja viemäriverkostojen kriittisyyden ja siten saneeraustarpeen arviointiin tarvitaan järjestelmällinen menettely. Eräänä tällaisena työkaluna verkostojen kunnossapidon kehittämisessä voidaan soveltaa luotettavuuskeskeisen kunnossapidon (RCM, reliability centered maintenance) metodiikkaa. Luotettavuuskeskeisessä kunnossapidossa järjestelmässä mahdolliset viat ja häiriömahdollisuudet tunnistetaan, niiden kriittisyys arvioidaan ja kriittisimmiksi arvioiduille kohteille valitaan soveltuva kunnossapitostrategia. Tässä julkaisussa kuvataan AssetVesi-hankkeen aikana kolmen vesilaitoksilla tehdyn ana-lyysi-casen avulla kehitetty menetelmä, jossa sovelletaan RCM-metodologiaa vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointiin ja kunnossapitotoimenpiteiden suunnitteluun. Menetelmä on case-analyyseista tulleen palautteen pohjalta kehitetty mahdollisimman helppokäyttöiseksi, jotta se olisi käyttökelpoinen myös vesilaitoksen oman henkilökunnan kannalta. Verkosto-RCM:ssä arvioitavat kohteet ovat sellaisia verkoston osia, jotka saneerataan tai joita koskevista muista kunnossapitotoimenpiteistä päätetään samanaikaisesti. Verkosto-RCM-analyysin päävaiheet ovat valmistelu (sisältäen arvioitavien yksiköiden muodostamisen), vikamahdollisuuksien tunnistaminen, kriittisyyden arviointi sekä kunnossapitostrategian valinta. Verkosto-RCM-työkalun antamat tulokset toimivat kunnossapidosta päättävien tahojen päätöksenteon tukena.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages30
ISBN (Electronic)978-951-38-7155-0
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number95

Fingerprint

sewer systems
planning
Intsia bijuga
water
Tuli
Oman
Anas

Keywords

  • water system
  • sewer system
  • maintenance
  • RCM,
  • asset management

Cite this

Välisalo, T. (2008). Verkosto-RCM: Vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnittelutyökalu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 95
Välisalo, Tero. / Verkosto-RCM : Vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnittelutyökalu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 30 p. (VTT Working Papers; No. 95).
@book{6699ea446ca84b6fb057c2f3717ee260,
title = "Verkosto-RCM: Vesi- ja viem{\"a}riverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnitteluty{\"o}kalu",
abstract = "AssetVesi-yritysryhm{\"a}hankkeessa kehitet{\"a}{\"a}n menetelmi{\"a} ja ty{\"o}kaluja vesilaitosten verkosto-omaisuuden hallintaan. Hankkeen alussa tehdyiss{\"a} haastatteluissa tuli ilmi, ett{\"a} vesi- ja viem{\"a}riverkostojen kriittisyyden ja siten saneeraustarpeen arviointiin tarvitaan j{\"a}rjestelm{\"a}llinen menettely. Er{\"a}{\"a}n{\"a} t{\"a}llaisena ty{\"o}kaluna verkostojen kunnossapidon kehitt{\"a}misess{\"a} voidaan soveltaa luotettavuuskeskeisen kunnossapidon (RCM, reliability centered maintenance) metodiikkaa. Luotettavuuskeskeisess{\"a} kunnossapidossa j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} mahdolliset viat ja h{\"a}iri{\"o}mahdollisuudet tunnistetaan, niiden kriittisyys arvioidaan ja kriittisimmiksi arvioiduille kohteille valitaan soveltuva kunnossapitostrategia. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvataan AssetVesi-hankkeen aikana kolmen vesilaitoksilla tehdyn ana-lyysi-casen avulla kehitetty menetelm{\"a}, jossa sovelletaan RCM-metodologiaa vesi- ja viem{\"a}riverkostojen kunnossapitotarpeen arviointiin ja kunnossapitotoimenpiteiden suunnitteluun. Menetelm{\"a} on case-analyyseista tulleen palautteen pohjalta kehitetty mahdollisimman helppok{\"a}ytt{\"o}iseksi, jotta se olisi k{\"a}ytt{\"o}kelpoinen my{\"o}s vesilaitoksen oman henkil{\"o}kunnan kannalta. Verkosto-RCM:ss{\"a} arvioitavat kohteet ovat sellaisia verkoston osia, jotka saneerataan tai joita koskevista muista kunnossapitotoimenpiteist{\"a} p{\"a}{\"a}tet{\"a}{\"a}n samanaikaisesti. Verkosto-RCM-analyysin p{\"a}{\"a}vaiheet ovat valmistelu (sis{\"a}lt{\"a}en arvioitavien yksik{\"o}iden muodostamisen), vikamahdollisuuksien tunnistaminen, kriittisyyden arviointi sek{\"a} kunnossapitostrategian valinta. Verkosto-RCM-ty{\"o}kalun antamat tulokset toimivat kunnossapidosta p{\"a}{\"a}tt{\"a}vien tahojen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tukena.",
keywords = "water system, sewer system, maintenance, RCM,, asset management",
author = "Tero V{\"a}lisalo",
note = "Project code: 4848",
year = "2008",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "95",
address = "Finland",

}

Välisalo, T 2008, Verkosto-RCM: Vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnittelutyökalu. VTT Working Papers, no. 95, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Verkosto-RCM : Vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnittelutyökalu. / Välisalo, Tero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 30 p. (VTT Working Papers; No. 95).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Verkosto-RCM

T2 - Vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnittelutyökalu

AU - Välisalo, Tero

N1 - Project code: 4848

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - AssetVesi-yritysryhmähankkeessa kehitetään menetelmiä ja työkaluja vesilaitosten verkosto-omaisuuden hallintaan. Hankkeen alussa tehdyissä haastatteluissa tuli ilmi, että vesi- ja viemäriverkostojen kriittisyyden ja siten saneeraustarpeen arviointiin tarvitaan järjestelmällinen menettely. Eräänä tällaisena työkaluna verkostojen kunnossapidon kehittämisessä voidaan soveltaa luotettavuuskeskeisen kunnossapidon (RCM, reliability centered maintenance) metodiikkaa. Luotettavuuskeskeisessä kunnossapidossa järjestelmässä mahdolliset viat ja häiriömahdollisuudet tunnistetaan, niiden kriittisyys arvioidaan ja kriittisimmiksi arvioiduille kohteille valitaan soveltuva kunnossapitostrategia. Tässä julkaisussa kuvataan AssetVesi-hankkeen aikana kolmen vesilaitoksilla tehdyn ana-lyysi-casen avulla kehitetty menetelmä, jossa sovelletaan RCM-metodologiaa vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointiin ja kunnossapitotoimenpiteiden suunnitteluun. Menetelmä on case-analyyseista tulleen palautteen pohjalta kehitetty mahdollisimman helppokäyttöiseksi, jotta se olisi käyttökelpoinen myös vesilaitoksen oman henkilökunnan kannalta. Verkosto-RCM:ssä arvioitavat kohteet ovat sellaisia verkoston osia, jotka saneerataan tai joita koskevista muista kunnossapitotoimenpiteistä päätetään samanaikaisesti. Verkosto-RCM-analyysin päävaiheet ovat valmistelu (sisältäen arvioitavien yksiköiden muodostamisen), vikamahdollisuuksien tunnistaminen, kriittisyyden arviointi sekä kunnossapitostrategian valinta. Verkosto-RCM-työkalun antamat tulokset toimivat kunnossapidosta päättävien tahojen päätöksenteon tukena.

AB - AssetVesi-yritysryhmähankkeessa kehitetään menetelmiä ja työkaluja vesilaitosten verkosto-omaisuuden hallintaan. Hankkeen alussa tehdyissä haastatteluissa tuli ilmi, että vesi- ja viemäriverkostojen kriittisyyden ja siten saneeraustarpeen arviointiin tarvitaan järjestelmällinen menettely. Eräänä tällaisena työkaluna verkostojen kunnossapidon kehittämisessä voidaan soveltaa luotettavuuskeskeisen kunnossapidon (RCM, reliability centered maintenance) metodiikkaa. Luotettavuuskeskeisessä kunnossapidossa järjestelmässä mahdolliset viat ja häiriömahdollisuudet tunnistetaan, niiden kriittisyys arvioidaan ja kriittisimmiksi arvioiduille kohteille valitaan soveltuva kunnossapitostrategia. Tässä julkaisussa kuvataan AssetVesi-hankkeen aikana kolmen vesilaitoksilla tehdyn ana-lyysi-casen avulla kehitetty menetelmä, jossa sovelletaan RCM-metodologiaa vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointiin ja kunnossapitotoimenpiteiden suunnitteluun. Menetelmä on case-analyyseista tulleen palautteen pohjalta kehitetty mahdollisimman helppokäyttöiseksi, jotta se olisi käyttökelpoinen myös vesilaitoksen oman henkilökunnan kannalta. Verkosto-RCM:ssä arvioitavat kohteet ovat sellaisia verkoston osia, jotka saneerataan tai joita koskevista muista kunnossapitotoimenpiteistä päätetään samanaikaisesti. Verkosto-RCM-analyysin päävaiheet ovat valmistelu (sisältäen arvioitavien yksiköiden muodostamisen), vikamahdollisuuksien tunnistaminen, kriittisyyden arviointi sekä kunnossapitostrategian valinta. Verkosto-RCM-työkalun antamat tulokset toimivat kunnossapidosta päättävien tahojen päätöksenteon tukena.

KW - water system

KW - sewer system

KW - maintenance

KW - RCM,

KW - asset management

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Verkosto-RCM

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Välisalo T. Verkosto-RCM: Vesi- ja viemäriverkostojen kunnossapitotarpeen arviointi- ja suunnittelutyökalu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 30 p. (VTT Working Papers; No. 95).