Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä

Ilpo Kulmala, Tapio Kalliohaka, Jari Kataja, Vesa Leppälä

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Tuloilman suodatuksen tavoitteena on vähentää terveydelle haitallisia epäpuhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisiä suodattimen toimintaa kuvaavia tekijöitä ovat erotusaste, painehäviö ja pölynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi käyttöolosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausjärjestelmä, joka mittaa ja lähettää tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ympäristön olosuhteista reaaliajassa. Järjestelmää kokeiltiin kenttäkohteessa, missä seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitkäaikaismittauksin. Mittausjärjestelmä osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sekä sisä- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2015
  PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
  Pages277-282
  Publication statusPublished - 2015
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventSisäilmastoseminaari 2015 - Helsinki, Finland
  Duration: 11 Mar 201511 Mar 2015

  Publication series

  SeriesSIY Raportti
  Number33

  Seminar

  SeminarSisäilmastoseminaari 2015
  CountryFinland
  CityHelsinki
  Period11/03/1511/03/15

  Keywords

  • air filtration
  • on-site on-line measurement
  • building protection

  Cite this

  Kulmala, I., Kalliohaka, T., Kataja, J., & Leppälä, V. (2015). Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. In Sisäilmastoseminaari 2015 (pp. 277-282). SIY Sisäilmatieto Oy. SIY Raportti, No. 33
  Kulmala, Ilpo ; Kalliohaka, Tapio ; Kataja, Jari ; Leppälä, Vesa. / Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy, 2015. pp. 277-282 (SIY Raportti; No. 33).
  @inproceedings{2b6f36ee91c94f67ae004f5a33420658,
  title = "Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausj{\"a}rjestelm{\"a}",
  abstract = "Tuloilman suodatuksen tavoitteena on v{\"a}hent{\"a}{\"a} terveydelle haitallisia ep{\"a}puhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisi{\"a} suodattimen toimintaa kuvaavia tekij{\"o}it{\"a} ovat erotusaste, paineh{\"a}vi{\"o} ja p{\"o}lynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi k{\"a}ytt{\"o}olosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausj{\"a}rjestelm{\"a}, joka mittaa ja l{\"a}hett{\"a}{\"a} tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ymp{\"a}rist{\"o}n olosuhteista reaaliajassa. J{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} kokeiltiin kentt{\"a}kohteessa, miss{\"a} seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitk{\"a}aikaismittauksin. Mittausj{\"a}rjestelm{\"a} osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sek{\"a} sis{\"a}- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.",
  keywords = "air filtration, on-site on-line measurement, building protection",
  author = "Ilpo Kulmala and Tapio Kalliohaka and Jari Kataja and Vesa Lepp{\"a}l{\"a}",
  note = "Project : 100524 Poster",
  year = "2015",
  language = "Finnish",
  series = "SIY Raportti",
  number = "33",
  pages = "277--282",
  booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2015",
  publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
  address = "Finland",

  }

  Kulmala, I, Kalliohaka, T, Kataja, J & Leppälä, V 2015, Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. in Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy, SIY Raportti, no. 33, pp. 277-282, Sisäilmastoseminaari 2015, Helsinki, Finland, 11/03/15.

  Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. / Kulmala, Ilpo; Kalliohaka, Tapio; Kataja, Jari; Leppälä, Vesa.

  Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy, 2015. p. 277-282 (SIY Raportti; No. 33).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä

  AU - Kulmala, Ilpo

  AU - Kalliohaka, Tapio

  AU - Kataja, Jari

  AU - Leppälä, Vesa

  N1 - Project : 100524 Poster

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Tuloilman suodatuksen tavoitteena on vähentää terveydelle haitallisia epäpuhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisiä suodattimen toimintaa kuvaavia tekijöitä ovat erotusaste, painehäviö ja pölynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi käyttöolosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausjärjestelmä, joka mittaa ja lähettää tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ympäristön olosuhteista reaaliajassa. Järjestelmää kokeiltiin kenttäkohteessa, missä seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitkäaikaismittauksin. Mittausjärjestelmä osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sekä sisä- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.

  AB - Tuloilman suodatuksen tavoitteena on vähentää terveydelle haitallisia epäpuhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisiä suodattimen toimintaa kuvaavia tekijöitä ovat erotusaste, painehäviö ja pölynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi käyttöolosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausjärjestelmä, joka mittaa ja lähettää tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ympäristön olosuhteista reaaliajassa. Järjestelmää kokeiltiin kenttäkohteessa, missä seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitkäaikaismittauksin. Mittausjärjestelmä osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sekä sisä- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.

  KW - air filtration

  KW - on-site on-line measurement

  KW - building protection

  M3 - Conference article in proceedings

  T3 - SIY Raportti

  SP - 277

  EP - 282

  BT - Sisäilmastoseminaari 2015

  PB - SIY Sisäilmatieto Oy

  ER -

  Kulmala I, Kalliohaka T, Kataja J, Leppälä V. Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. In Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy. 2015. p. 277-282. (SIY Raportti; No. 33).