Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä

Ilpo Kulmala, Tapio Kalliohaka, Jari Kataja, Vesa Leppälä

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Tuloilman suodatuksen tavoitteena on vähentää terveydelle haitallisia epäpuhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisiä suodattimen toimintaa kuvaavia tekijöitä ovat erotusaste, painehäviö ja pölynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi käyttöolosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausjärjestelmä, joka mittaa ja lähettää tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ympäristön olosuhteista reaaliajassa. Järjestelmää kokeiltiin kenttäkohteessa, missä seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitkäaikaismittauksin. Mittausjärjestelmä osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sekä sisä- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.
Original languageFinnish
Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2015
PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
Pages277-282
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventSisäilmastoseminaari 2015 - Helsinki, Finland
Duration: 11 Mar 201511 Mar 2015

Publication series

SeriesSIY Raportti
Number33

Seminar

SeminarSisäilmastoseminaari 2015
CountryFinland
CityHelsinki
Period11/03/1511/03/15

Keywords

  • air filtration
  • on-site on-line measurement
  • building protection

Cite this

Kulmala, I., Kalliohaka, T., Kataja, J., & Leppälä, V. (2015). Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. In Sisäilmastoseminaari 2015 (pp. 277-282). SIY Sisäilmatieto Oy. SIY Raportti, No. 33
Kulmala, Ilpo ; Kalliohaka, Tapio ; Kataja, Jari ; Leppälä, Vesa. / Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy, 2015. pp. 277-282 (SIY Raportti; No. 33).
@inproceedings{2b6f36ee91c94f67ae004f5a33420658,
title = "Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausj{\"a}rjestelm{\"a}",
abstract = "Tuloilman suodatuksen tavoitteena on v{\"a}hent{\"a}{\"a} terveydelle haitallisia ep{\"a}puhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisi{\"a} suodattimen toimintaa kuvaavia tekij{\"o}it{\"a} ovat erotusaste, paineh{\"a}vi{\"o} ja p{\"o}lynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi k{\"a}ytt{\"o}olosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausj{\"a}rjestelm{\"a}, joka mittaa ja l{\"a}hett{\"a}{\"a} tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ymp{\"a}rist{\"o}n olosuhteista reaaliajassa. J{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} kokeiltiin kentt{\"a}kohteessa, miss{\"a} seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitk{\"a}aikaismittauksin. Mittausj{\"a}rjestelm{\"a} osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sek{\"a} sis{\"a}- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.",
keywords = "air filtration, on-site on-line measurement, building protection",
author = "Ilpo Kulmala and Tapio Kalliohaka and Jari Kataja and Vesa Lepp{\"a}l{\"a}",
note = "Project : 100524 Poster",
year = "2015",
language = "Finnish",
series = "SIY Raportti",
number = "33",
pages = "277--282",
booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2015",
publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
address = "Finland",

}

Kulmala, I, Kalliohaka, T, Kataja, J & Leppälä, V 2015, Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. in Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy, SIY Raportti, no. 33, pp. 277-282, Sisäilmastoseminaari 2015, Helsinki, Finland, 11/03/15.

Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. / Kulmala, Ilpo; Kalliohaka, Tapio; Kataja, Jari; Leppälä, Vesa.

Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy, 2015. p. 277-282 (SIY Raportti; No. 33).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä

AU - Kulmala, Ilpo

AU - Kalliohaka, Tapio

AU - Kataja, Jari

AU - Leppälä, Vesa

N1 - Project : 100524 Poster

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Tuloilman suodatuksen tavoitteena on vähentää terveydelle haitallisia epäpuhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisiä suodattimen toimintaa kuvaavia tekijöitä ovat erotusaste, painehäviö ja pölynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi käyttöolosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausjärjestelmä, joka mittaa ja lähettää tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ympäristön olosuhteista reaaliajassa. Järjestelmää kokeiltiin kenttäkohteessa, missä seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitkäaikaismittauksin. Mittausjärjestelmä osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sekä sisä- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.

AB - Tuloilman suodatuksen tavoitteena on vähentää terveydelle haitallisia epäpuhtauksia ja suojata ilmanvaihtolaitteiston komponentteja likaantumiselta. Keskeisiä suodattimen toimintaa kuvaavia tekijöitä ovat erotusaste, painehäviö ja pölynvarauskyky. Suodattimien toimintakunnon valvomiseksi käyttöolosuhteissaan on kehitetty uusi langaton mittausjärjestelmä, joka mittaa ja lähettää tietoa suodattimen ominaisuuksista ja ympäristön olosuhteista reaaliajassa. Järjestelmää kokeiltiin kenttäkohteessa, missä seurattiin korkean erotusasteen suodattimen toimintaa pitkäaikaismittauksin. Mittausjärjestelmä osoittautui onnistuneeksi ja sen avulla saatiin yksityiskohtaista tietoa suodattimen toimintakunnosta sekä sisä- ja ulkoilman hiukkaspitoisuuksista todellisissa olosuhteissa.

KW - air filtration

KW - on-site on-line measurement

KW - building protection

M3 - Conference article in proceedings

T3 - SIY Raportti

SP - 277

EP - 282

BT - Sisäilmastoseminaari 2015

PB - SIY Sisäilmatieto Oy

ER -

Kulmala I, Kalliohaka T, Kataja J, Leppälä V. Reaaliaikainen tuloilmasuodattimen toimintakunnon mittausjärjestelmä. In Sisäilmastoseminaari 2015. SIY Sisäilmatieto Oy. 2015. p. 277-282. (SIY Raportti; No. 33).