Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto

Seppo Enbom

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rakennusten poistoilman lämmön talteenottoon käytetään yleisesti ns. regeneratiivista lämmöntalteenottolaitetta. Kyseinen laite voi lämpöenergian lisäksi siirtää vettä tai muita aineita poistoilmasta tuloilmaan. Erityisesti hygroskooppinen regeneraattori voi siirtää huomattavia määriä pois-toilman sisältämiä polaarisia aineita (molekyyleissä epäsymmetrinen sähkö-varaus) puhtaampaan tuloilmaan. Julkaisussa esitetään laboratorio- ja kenttäkokeiden sekä teoreettisten tarkasteluiden tuloksia poistoilman epäpuhtauksien siirtymisestä regeneraattorin välityksellä tuloilmaan. Laboratoriokokeissa tutkittiin regeneraattorin kautta tapahtuva poistoilman vuoto tuloilmaan mittaamalla poistoilman sisältämien hiukkasten siirtyminen tuloilmaan. Kaasumaisten aineiden epäpuhtauksien siirtyminen määritettiin regeneraattoriin tiivistyvillä ja tiivistymättomillä aineilla. Laboratoriokokeissa tutkittiin myös poistoilman kosteuden vaikutusta epäpuhtauksien siirtoon. Laboratoriokokeissa käytettiin sekä ei-hygroskooppista että hygroskooppista regeneraattoria. Teollisuudessa tutkittiin regeneraattoreiden epäpuhtauksien siirtoa käytännön olosuhteissa. Kaikki kenttäkohteiden regeneraattorit olivat ei-hygroskooppisia. Epäpuhtauksien siirron teoriaa tarkastellaan vain ei-hygroskooppisen roottorin osalta. Tutkittuja siirtomekanismeja ovat epäpuhtauksien tiivistyminen tai veteen liukeneminen poistopuolella ja höyrystyminen tulopuolella. Julkaisussa esitetään myös laskentamenetelmät, joilla voidaan ratkaista ei-hygroskooppisen ja hygroskooppisen regeneraattorin lämpötila- ja kosteudensiirtohyötysuhteet sekä regeneraattoreiden lämpötilajalkaumat ja kosteusvirrat. Lopuksi tarkastellaan epäpuhtauksien siirron merkitystä regeneraattoreiden käyttökohteiden valintaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Print)951-38-2710-0
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number639
ISSN0358-5085

Keywords

  • air conditioning equipment
  • heat exchangers
  • air contaminants
  • mass transfer

Cite this

Enbom, S. (1986). Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 639
Enbom, Seppo. / Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 639).
@book{65900a1e786249b6950e2bd56e9b0814,
title = "Regeneratiivisen l{\"a}mm{\"o}ntalteenottolaitteen ep{\"a}puhtauksien siirto",
abstract = "Rakennusten poistoilman l{\"a}mm{\"o}n talteenottoon k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yleisesti ns. regeneratiivista l{\"a}mm{\"o}ntalteenottolaitetta. Kyseinen laite voi l{\"a}mp{\"o}energian lis{\"a}ksi siirt{\"a}{\"a} vett{\"a} tai muita aineita poistoilmasta tuloilmaan. Erityisesti hygroskooppinen regeneraattori voi siirt{\"a}{\"a} huomattavia m{\"a}{\"a}ri{\"a} pois-toilman sis{\"a}lt{\"a}mi{\"a} polaarisia aineita (molekyyleiss{\"a} ep{\"a}symmetrinen s{\"a}hk{\"o}-varaus) puhtaampaan tuloilmaan. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n laboratorio- ja kentt{\"a}kokeiden sek{\"a} teoreettisten tarkasteluiden tuloksia poistoilman ep{\"a}puhtauksien siirtymisest{\"a} regeneraattorin v{\"a}lityksell{\"a} tuloilmaan. Laboratoriokokeissa tutkittiin regeneraattorin kautta tapahtuva poistoilman vuoto tuloilmaan mittaamalla poistoilman sis{\"a}lt{\"a}mien hiukkasten siirtyminen tuloilmaan. Kaasumaisten aineiden ep{\"a}puhtauksien siirtyminen m{\"a}{\"a}ritettiin regeneraattoriin tiivistyvill{\"a} ja tiivistym{\"a}ttomill{\"a} aineilla. Laboratoriokokeissa tutkittiin my{\"o}s poistoilman kosteuden vaikutusta ep{\"a}puhtauksien siirtoon. Laboratoriokokeissa k{\"a}ytettiin sek{\"a} ei-hygroskooppista ett{\"a} hygroskooppista regeneraattoria. Teollisuudessa tutkittiin regeneraattoreiden ep{\"a}puhtauksien siirtoa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n olosuhteissa. Kaikki kentt{\"a}kohteiden regeneraattorit olivat ei-hygroskooppisia. Ep{\"a}puhtauksien siirron teoriaa tarkastellaan vain ei-hygroskooppisen roottorin osalta. Tutkittuja siirtomekanismeja ovat ep{\"a}puhtauksien tiivistyminen tai veteen liukeneminen poistopuolella ja h{\"o}yrystyminen tulopuolella. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s laskentamenetelm{\"a}t, joilla voidaan ratkaista ei-hygroskooppisen ja hygroskooppisen regeneraattorin l{\"a}mp{\"o}tila- ja kosteudensiirtohy{\"o}tysuhteet sek{\"a} regeneraattoreiden l{\"a}mp{\"o}tilajalkaumat ja kosteusvirrat. Lopuksi tarkastellaan ep{\"a}puhtauksien siirron merkityst{\"a} regeneraattoreiden k{\"a}ytt{\"o}kohteiden valintaan.",
keywords = "air conditioning equipment, heat exchangers, air contaminants, mass transfer",
author = "Seppo Enbom",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2710-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "639",
address = "Finland",

}

Enbom, S 1986, Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 639, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto. / Enbom, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 639).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto

AU - Enbom, Seppo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Rakennusten poistoilman lämmön talteenottoon käytetään yleisesti ns. regeneratiivista lämmöntalteenottolaitetta. Kyseinen laite voi lämpöenergian lisäksi siirtää vettä tai muita aineita poistoilmasta tuloilmaan. Erityisesti hygroskooppinen regeneraattori voi siirtää huomattavia määriä pois-toilman sisältämiä polaarisia aineita (molekyyleissä epäsymmetrinen sähkö-varaus) puhtaampaan tuloilmaan. Julkaisussa esitetään laboratorio- ja kenttäkokeiden sekä teoreettisten tarkasteluiden tuloksia poistoilman epäpuhtauksien siirtymisestä regeneraattorin välityksellä tuloilmaan. Laboratoriokokeissa tutkittiin regeneraattorin kautta tapahtuva poistoilman vuoto tuloilmaan mittaamalla poistoilman sisältämien hiukkasten siirtyminen tuloilmaan. Kaasumaisten aineiden epäpuhtauksien siirtyminen määritettiin regeneraattoriin tiivistyvillä ja tiivistymättomillä aineilla. Laboratoriokokeissa tutkittiin myös poistoilman kosteuden vaikutusta epäpuhtauksien siirtoon. Laboratoriokokeissa käytettiin sekä ei-hygroskooppista että hygroskooppista regeneraattoria. Teollisuudessa tutkittiin regeneraattoreiden epäpuhtauksien siirtoa käytännön olosuhteissa. Kaikki kenttäkohteiden regeneraattorit olivat ei-hygroskooppisia. Epäpuhtauksien siirron teoriaa tarkastellaan vain ei-hygroskooppisen roottorin osalta. Tutkittuja siirtomekanismeja ovat epäpuhtauksien tiivistyminen tai veteen liukeneminen poistopuolella ja höyrystyminen tulopuolella. Julkaisussa esitetään myös laskentamenetelmät, joilla voidaan ratkaista ei-hygroskooppisen ja hygroskooppisen regeneraattorin lämpötila- ja kosteudensiirtohyötysuhteet sekä regeneraattoreiden lämpötilajalkaumat ja kosteusvirrat. Lopuksi tarkastellaan epäpuhtauksien siirron merkitystä regeneraattoreiden käyttökohteiden valintaan.

AB - Rakennusten poistoilman lämmön talteenottoon käytetään yleisesti ns. regeneratiivista lämmöntalteenottolaitetta. Kyseinen laite voi lämpöenergian lisäksi siirtää vettä tai muita aineita poistoilmasta tuloilmaan. Erityisesti hygroskooppinen regeneraattori voi siirtää huomattavia määriä pois-toilman sisältämiä polaarisia aineita (molekyyleissä epäsymmetrinen sähkö-varaus) puhtaampaan tuloilmaan. Julkaisussa esitetään laboratorio- ja kenttäkokeiden sekä teoreettisten tarkasteluiden tuloksia poistoilman epäpuhtauksien siirtymisestä regeneraattorin välityksellä tuloilmaan. Laboratoriokokeissa tutkittiin regeneraattorin kautta tapahtuva poistoilman vuoto tuloilmaan mittaamalla poistoilman sisältämien hiukkasten siirtyminen tuloilmaan. Kaasumaisten aineiden epäpuhtauksien siirtyminen määritettiin regeneraattoriin tiivistyvillä ja tiivistymättomillä aineilla. Laboratoriokokeissa tutkittiin myös poistoilman kosteuden vaikutusta epäpuhtauksien siirtoon. Laboratoriokokeissa käytettiin sekä ei-hygroskooppista että hygroskooppista regeneraattoria. Teollisuudessa tutkittiin regeneraattoreiden epäpuhtauksien siirtoa käytännön olosuhteissa. Kaikki kenttäkohteiden regeneraattorit olivat ei-hygroskooppisia. Epäpuhtauksien siirron teoriaa tarkastellaan vain ei-hygroskooppisen roottorin osalta. Tutkittuja siirtomekanismeja ovat epäpuhtauksien tiivistyminen tai veteen liukeneminen poistopuolella ja höyrystyminen tulopuolella. Julkaisussa esitetään myös laskentamenetelmät, joilla voidaan ratkaista ei-hygroskooppisen ja hygroskooppisen regeneraattorin lämpötila- ja kosteudensiirtohyötysuhteet sekä regeneraattoreiden lämpötilajalkaumat ja kosteusvirrat. Lopuksi tarkastellaan epäpuhtauksien siirron merkitystä regeneraattoreiden käyttökohteiden valintaan.

KW - air conditioning equipment

KW - heat exchangers

KW - air contaminants

KW - mass transfer

M3 - Report

SN - 951-38-2710-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Enbom S. Regeneratiivisen lämmöntalteenottolaitteen epäpuhtauksien siirto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 639).