Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset

Translated title of the contribution: Reliability and life cycle costs of local traffic train battery systems

Helena Mälkki, Antti Lyytikäinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtionrautateiden sähkömoottorijunien akustot valittiin projektin "Konepajatuotteen käyttövarmuus- ja huollettavunssuunnittelu LEE-menettelyä hyväksi käyttäen (KOTUREL)" ensimmäiseksi pilot-kohteeksi. Projektin tavoitteena oli selvittää akkujärjestelmien hankintavaihtoehtojen käyttövarmuutta ja elinikäkustannuksia. Nykyiset alkaliakustot ovat saavuttamassa maksimikäyttöikänsä ja ne joudutaan uusimaan Valtionrautateiden kaikissa sadassa junassa. Tutkimuksessa selvitettiin eri hankintavaihtoehtojen edullisuus ottaen huomioon investointikustannusten lisäksi mm. korjaavan ja ennakoivan huollon kokonaiskustannukset tarkastelujaksolla. Tarkastelujakso on sama kuin akustojen käyttöikä. Tutkimuksessa selvitettiin myös hankintavaihtoehtojen teknisten ratkaisujen vaikutusta käyttöikäkustannuksiin. Varsinaisia tuotannonmenetyskustannuksia ei vioista katsottu aiheutuvan, koska Valtionrautateiden mukaan akkujärjestelmän viat ovat junan liikennöinnin kannalta yleensä häiriön kaltaisia. Tutkimuksessa sovellettiin pääasiallisesti kvalitatiivisia käyttövarmuusanalyysimenetelmiä, jotka sopivat hyvin normaalin järjestelmäsuunnittelun tueksi. Projektin tuloksena saatiin akustojen edullisuusjärjestyksen lisäksi käyttövarmuutta (toimintavarmuus, huollettavuus, huoltovarmuus) parantavia toimenpide-ehdotuksia. Projoktissa tuotettiin myös yksinkertainen kustannusmalli.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-3838-2
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1213
ISSN0358-5085

Fingerprint

life cycle costing
traffic

Keywords

  • electric power
  • accumulators
  • trains
  • maintenance

Cite this

Mälkki, H., & Lyytikäinen, A. (1991). Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1213
Mälkki, Helena ; Lyytikäinen, Antti. / Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1213).
@book{28a8da621bc34fbda66cea757b5a14d5,
title = "L{\"a}hiliikennejunien akkuj{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}varmuus ja elinik{\"a}kustannukset",
abstract = "Valtionrautateiden s{\"a}hk{\"o}moottorijunien akustot valittiin projektin {"}Konepajatuotteen k{\"a}ytt{\"o}varmuus- ja huollettavunssuunnittelu LEE-menettely{\"a} hyv{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"a}en (KOTUREL){"} ensimm{\"a}iseksi pilot-kohteeksi. Projektin tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} akkuj{\"a}rjestelmien hankintavaihtoehtojen k{\"a}ytt{\"o}varmuutta ja elinik{\"a}kustannuksia. Nykyiset alkaliakustot ovat saavuttamassa maksimik{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}ns{\"a} ja ne joudutaan uusimaan Valtionrautateiden kaikissa sadassa junassa. Tutkimuksessa selvitettiin eri hankintavaihtoehtojen edullisuus ottaen huomioon investointikustannusten lis{\"a}ksi mm. korjaavan ja ennakoivan huollon kokonaiskustannukset tarkastelujaksolla. Tarkastelujakso on sama kuin akustojen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}. Tutkimuksessa selvitettiin my{\"o}s hankintavaihtoehtojen teknisten ratkaisujen vaikutusta k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}kustannuksiin. Varsinaisia tuotannonmenetyskustannuksia ei vioista katsottu aiheutuvan, koska Valtionrautateiden mukaan akkuj{\"a}rjestelm{\"a}n viat ovat junan liikenn{\"o}innin kannalta yleens{\"a} h{\"a}iri{\"o}n kaltaisia. Tutkimuksessa sovellettiin p{\"a}{\"a}asiallisesti kvalitatiivisia k{\"a}ytt{\"o}varmuusanalyysimenetelmi{\"a}, jotka sopivat hyvin normaalin j{\"a}rjestelm{\"a}suunnittelun tueksi. Projektin tuloksena saatiin akustojen edullisuusj{\"a}rjestyksen lis{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"o}varmuutta (toimintavarmuus, huollettavuus, huoltovarmuus) parantavia toimenpide-ehdotuksia. Projoktissa tuotettiin my{\"o}s yksinkertainen kustannusmalli.",
keywords = "electric power, accumulators, trains, maintenance",
author = "Helena M{\"a}lkki and Antti Lyytik{\"a}inen",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3838-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1213",
address = "Finland",

}

Mälkki, H & Lyytikäinen, A 1991, Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1213, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset. / Mälkki, Helena; Lyytikäinen, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1213).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset

AU - Mälkki, Helena

AU - Lyytikäinen, Antti

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Valtionrautateiden sähkömoottorijunien akustot valittiin projektin "Konepajatuotteen käyttövarmuus- ja huollettavunssuunnittelu LEE-menettelyä hyväksi käyttäen (KOTUREL)" ensimmäiseksi pilot-kohteeksi. Projektin tavoitteena oli selvittää akkujärjestelmien hankintavaihtoehtojen käyttövarmuutta ja elinikäkustannuksia. Nykyiset alkaliakustot ovat saavuttamassa maksimikäyttöikänsä ja ne joudutaan uusimaan Valtionrautateiden kaikissa sadassa junassa. Tutkimuksessa selvitettiin eri hankintavaihtoehtojen edullisuus ottaen huomioon investointikustannusten lisäksi mm. korjaavan ja ennakoivan huollon kokonaiskustannukset tarkastelujaksolla. Tarkastelujakso on sama kuin akustojen käyttöikä. Tutkimuksessa selvitettiin myös hankintavaihtoehtojen teknisten ratkaisujen vaikutusta käyttöikäkustannuksiin. Varsinaisia tuotannonmenetyskustannuksia ei vioista katsottu aiheutuvan, koska Valtionrautateiden mukaan akkujärjestelmän viat ovat junan liikennöinnin kannalta yleensä häiriön kaltaisia. Tutkimuksessa sovellettiin pääasiallisesti kvalitatiivisia käyttövarmuusanalyysimenetelmiä, jotka sopivat hyvin normaalin järjestelmäsuunnittelun tueksi. Projektin tuloksena saatiin akustojen edullisuusjärjestyksen lisäksi käyttövarmuutta (toimintavarmuus, huollettavuus, huoltovarmuus) parantavia toimenpide-ehdotuksia. Projoktissa tuotettiin myös yksinkertainen kustannusmalli.

AB - Valtionrautateiden sähkömoottorijunien akustot valittiin projektin "Konepajatuotteen käyttövarmuus- ja huollettavunssuunnittelu LEE-menettelyä hyväksi käyttäen (KOTUREL)" ensimmäiseksi pilot-kohteeksi. Projektin tavoitteena oli selvittää akkujärjestelmien hankintavaihtoehtojen käyttövarmuutta ja elinikäkustannuksia. Nykyiset alkaliakustot ovat saavuttamassa maksimikäyttöikänsä ja ne joudutaan uusimaan Valtionrautateiden kaikissa sadassa junassa. Tutkimuksessa selvitettiin eri hankintavaihtoehtojen edullisuus ottaen huomioon investointikustannusten lisäksi mm. korjaavan ja ennakoivan huollon kokonaiskustannukset tarkastelujaksolla. Tarkastelujakso on sama kuin akustojen käyttöikä. Tutkimuksessa selvitettiin myös hankintavaihtoehtojen teknisten ratkaisujen vaikutusta käyttöikäkustannuksiin. Varsinaisia tuotannonmenetyskustannuksia ei vioista katsottu aiheutuvan, koska Valtionrautateiden mukaan akkujärjestelmän viat ovat junan liikennöinnin kannalta yleensä häiriön kaltaisia. Tutkimuksessa sovellettiin pääasiallisesti kvalitatiivisia käyttövarmuusanalyysimenetelmiä, jotka sopivat hyvin normaalin järjestelmäsuunnittelun tueksi. Projektin tuloksena saatiin akustojen edullisuusjärjestyksen lisäksi käyttövarmuutta (toimintavarmuus, huollettavuus, huoltovarmuus) parantavia toimenpide-ehdotuksia. Projoktissa tuotettiin myös yksinkertainen kustannusmalli.

KW - electric power

KW - accumulators

KW - trains

KW - maintenance

M3 - Report

SN - 951-38-3838-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mälkki H, Lyytikäinen A. Lähiliikennejunien akkujärjestelmien käyttövarmuus ja elinikäkustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1213).