Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta

Translated title of the contribution: Remanufacturing: Efficient model of circular economy

Iris Karvonen, Kim Jansson, Saija Vatanen, Hannele Tonteri, Mikko Uoti, Helena Wessman-Jääskeläinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kiertotalous ja uudelleenvalmistus yhtenä sen esiintymismuotona tähtäävät materiaalitehokkuuden parantamiseen. Luonnonvarojen kulutuksen kasvu, epävakaat raaka-aineiden hinnat, niukkenevat kriittiset materiaalit ja jätemäärän kasvu aiheuttavat haasteita yrityksille ja yhteiskunnalle. Kiertotalous merkitsee lineaarisen "ota, valmista, hävitä" -mallin korvaamista suljetulla prosessilla, jossa materiaali kiertää ja tuotteiden elinkaaret pitenevät ja mahdollisesti jatkuvat toisessa muodossa. Kiertotalous on luonteeltaan palauttava ja uudistava, ja se pyrkii jätteen minimointiin. Jätteestä tulee selkeämmin osa toisen systeemin raaka-ainetta. Uudelleenvalmistus on yksi tapa palauttaa käytetyt tuotteet tai komponentit käyttöön: ne puhdistetaan, puretaan, kunnostetaan ja kootaan uudelleen siten, että lopputulos on laadultaan vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen tuote, ja sille voidaan antaa vastaava takuu. Uudelleenvalmistusta pidetään kierrätyksen "äärimmäisenä" muotona. Tämän raportin tavoitteena on lisätä tietoisuutta uudelleenvalmistuksesta, sen mahdollisuuksista ja käytetyistä toteutusmuodoista. Suomessa uudelleenvalmistus tunnetaan varsin huonosti, vaikka teollisen mittakaavan toimintaa on jonkin verran käynnissä mm. työkoneille ja toimistohuonekaluille. Maailmalla uudelleenvalmistus on kehittyneintä auto- ja lentokoneteollisuudessa, teollisuuden laitteille, raskaille ajoneuvoille ja työkoneille, mutta myös elektroniikkateollisuuden tuotteita ja toimistohuonekaluja uudelleenvalmistetaan. Toimintamallin käynnistys vaatii paitsi teknisen valmistusprosessin, myös käytettyjen tuotteiden keräilyn (käänteisen logistiikan) ja uudelleenvalmistettujen tuotteiden asiakaskanavien kehittämistä. Näihin liittyy monia haasteita, mm. uudelleenvalmistuksen aihioiden eli käytettyjen tuotteiden tai komponenttien riittävyys, kysynnän ja tarjonnan tasapainottaminen ja asiakkaiden hyväksynnän saavuttaminen. Kokonaisprosessi vaatii yleensä erilaisten toimijoiden yhteistyötä ja verkottumista, ja uudelleenvalmistuksen pisimmälle kehittyneillä aloilla toimiikin yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet johonkin prosessin vaiheeseen. Uudelleenvalmistusprosessin ja -järjestelmän kehittäminen vaatii yhteistyötä ja systeemistä lähestymistapaa, jossa tarkastellaan sekä tuotetta ja prosesseja että liiketoimintamallia ja asiakasnäkökulmaa eikä ratkota ainoastaan irrallisia ongelmia.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages85
  ISBN (Electronic)978-951-38-8211-2
  ISBN (Print)978-951-38-8210-5
  Publication statusPublished - 2015
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number207
  ISSN2242-1211

  Fingerprint

  Anadelphia
  automobiles

  Keywords

  • remanufacturing
  • circular economy
  • sustainability

  Cite this

  Karvonen, I., Jansson, K., Vatanen, S., Tonteri, H., Uoti, M., & Wessman-Jääskeläinen, H. (2015). Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 207
  Karvonen, Iris ; Jansson, Kim ; Vatanen, Saija ; Tonteri, Hannele ; Uoti, Mikko ; Wessman-Jääskeläinen, Helena. / Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 85 p. (VTT Technology; No. 207).
  @book{2565b46932ca45f6a96dc00263fbba7d,
  title = "Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta",
  abstract = "Kiertotalous ja uudelleenvalmistus yhten{\"a} sen esiintymismuotona t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}t materiaalitehokkuuden parantamiseen. Luonnonvarojen kulutuksen kasvu, ep{\"a}vakaat raaka-aineiden hinnat, niukkenevat kriittiset materiaalit ja j{\"a}tem{\"a}{\"a}r{\"a}n kasvu aiheuttavat haasteita yrityksille ja yhteiskunnalle. Kiertotalous merkitsee lineaarisen {"}ota, valmista, h{\"a}vit{\"a}{"} -mallin korvaamista suljetulla prosessilla, jossa materiaali kiert{\"a}{\"a} ja tuotteiden elinkaaret pitenev{\"a}t ja mahdollisesti jatkuvat toisessa muodossa. Kiertotalous on luonteeltaan palauttava ja uudistava, ja se pyrkii j{\"a}tteen minimointiin. J{\"a}tteest{\"a} tulee selke{\"a}mmin osa toisen systeemin raaka-ainetta. Uudelleenvalmistus on yksi tapa palauttaa k{\"a}ytetyt tuotteet tai komponentit k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n: ne puhdistetaan, puretaan, kunnostetaan ja kootaan uudelleen siten, ett{\"a} lopputulos on laadultaan v{\"a}hint{\"a}{\"a}n yht{\"a} hyv{\"a} kuin alkuper{\"a}inen tuote, ja sille voidaan antaa vastaava takuu. Uudelleenvalmistusta pidet{\"a}{\"a}n kierr{\"a}tyksen {"}{\"a}{\"a}rimm{\"a}isen{\"a}{"} muotona. T{\"a}m{\"a}n raportin tavoitteena on lis{\"a}t{\"a} tietoisuutta uudelleenvalmistuksesta, sen mahdollisuuksista ja k{\"a}ytetyist{\"a} toteutusmuodoista. Suomessa uudelleenvalmistus tunnetaan varsin huonosti, vaikka teollisen mittakaavan toimintaa on jonkin verran k{\"a}ynniss{\"a} mm. ty{\"o}koneille ja toimistohuonekaluille. Maailmalla uudelleenvalmistus on kehittyneint{\"a} auto- ja lentokoneteollisuudessa, teollisuuden laitteille, raskaille ajoneuvoille ja ty{\"o}koneille, mutta my{\"o}s elektroniikkateollisuuden tuotteita ja toimistohuonekaluja uudelleenvalmistetaan. Toimintamallin k{\"a}ynnistys vaatii paitsi teknisen valmistusprosessin, my{\"o}s k{\"a}ytettyjen tuotteiden ker{\"a}ilyn (k{\"a}{\"a}nteisen logistiikan) ja uudelleenvalmistettujen tuotteiden asiakaskanavien kehitt{\"a}mist{\"a}. N{\"a}ihin liittyy monia haasteita, mm. uudelleenvalmistuksen aihioiden eli k{\"a}ytettyjen tuotteiden tai komponenttien riitt{\"a}vyys, kysynn{\"a}n ja tarjonnan tasapainottaminen ja asiakkaiden hyv{\"a}ksynn{\"a}n saavuttaminen. Kokonaisprosessi vaatii yleens{\"a} erilaisten toimijoiden yhteisty{\"o}t{\"a} ja verkottumista, ja uudelleenvalmistuksen pisimm{\"a}lle kehittyneill{\"a} aloilla toimiikin yrityksi{\"a}, jotka ovat erikoistuneet johonkin prosessin vaiheeseen. Uudelleenvalmistusprosessin ja -j{\"a}rjestelm{\"a}n kehitt{\"a}minen vaatii yhteisty{\"o}t{\"a} ja systeemist{\"a} l{\"a}hestymistapaa, jossa tarkastellaan sek{\"a} tuotetta ja prosesseja ett{\"a} liiketoimintamallia ja asiakasn{\"a}k{\"o}kulmaa eik{\"a} ratkota ainoastaan irrallisia ongelmia.",
  keywords = "remanufacturing, circular economy, sustainability",
  author = "Iris Karvonen and Kim Jansson and Saija Vatanen and Hannele Tonteri and Mikko Uoti and Helena Wessman-J{\"a}{\"a}skel{\"a}inen",
  year = "2015",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-8210-5",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "207",
  address = "Finland",

  }

  Karvonen, I, Jansson, K, Vatanen, S, Tonteri, H, Uoti, M & Wessman-Jääskeläinen, H 2015, Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta. VTT Technology, no. 207, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta. / Karvonen, Iris; Jansson, Kim; Vatanen, Saija; Tonteri, Hannele; Uoti, Mikko; Wessman-Jääskeläinen, Helena.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 85 p. (VTT Technology; No. 207).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta

  AU - Karvonen, Iris

  AU - Jansson, Kim

  AU - Vatanen, Saija

  AU - Tonteri, Hannele

  AU - Uoti, Mikko

  AU - Wessman-Jääskeläinen, Helena

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Kiertotalous ja uudelleenvalmistus yhtenä sen esiintymismuotona tähtäävät materiaalitehokkuuden parantamiseen. Luonnonvarojen kulutuksen kasvu, epävakaat raaka-aineiden hinnat, niukkenevat kriittiset materiaalit ja jätemäärän kasvu aiheuttavat haasteita yrityksille ja yhteiskunnalle. Kiertotalous merkitsee lineaarisen "ota, valmista, hävitä" -mallin korvaamista suljetulla prosessilla, jossa materiaali kiertää ja tuotteiden elinkaaret pitenevät ja mahdollisesti jatkuvat toisessa muodossa. Kiertotalous on luonteeltaan palauttava ja uudistava, ja se pyrkii jätteen minimointiin. Jätteestä tulee selkeämmin osa toisen systeemin raaka-ainetta. Uudelleenvalmistus on yksi tapa palauttaa käytetyt tuotteet tai komponentit käyttöön: ne puhdistetaan, puretaan, kunnostetaan ja kootaan uudelleen siten, että lopputulos on laadultaan vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen tuote, ja sille voidaan antaa vastaava takuu. Uudelleenvalmistusta pidetään kierrätyksen "äärimmäisenä" muotona. Tämän raportin tavoitteena on lisätä tietoisuutta uudelleenvalmistuksesta, sen mahdollisuuksista ja käytetyistä toteutusmuodoista. Suomessa uudelleenvalmistus tunnetaan varsin huonosti, vaikka teollisen mittakaavan toimintaa on jonkin verran käynnissä mm. työkoneille ja toimistohuonekaluille. Maailmalla uudelleenvalmistus on kehittyneintä auto- ja lentokoneteollisuudessa, teollisuuden laitteille, raskaille ajoneuvoille ja työkoneille, mutta myös elektroniikkateollisuuden tuotteita ja toimistohuonekaluja uudelleenvalmistetaan. Toimintamallin käynnistys vaatii paitsi teknisen valmistusprosessin, myös käytettyjen tuotteiden keräilyn (käänteisen logistiikan) ja uudelleenvalmistettujen tuotteiden asiakaskanavien kehittämistä. Näihin liittyy monia haasteita, mm. uudelleenvalmistuksen aihioiden eli käytettyjen tuotteiden tai komponenttien riittävyys, kysynnän ja tarjonnan tasapainottaminen ja asiakkaiden hyväksynnän saavuttaminen. Kokonaisprosessi vaatii yleensä erilaisten toimijoiden yhteistyötä ja verkottumista, ja uudelleenvalmistuksen pisimmälle kehittyneillä aloilla toimiikin yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet johonkin prosessin vaiheeseen. Uudelleenvalmistusprosessin ja -järjestelmän kehittäminen vaatii yhteistyötä ja systeemistä lähestymistapaa, jossa tarkastellaan sekä tuotetta ja prosesseja että liiketoimintamallia ja asiakasnäkökulmaa eikä ratkota ainoastaan irrallisia ongelmia.

  AB - Kiertotalous ja uudelleenvalmistus yhtenä sen esiintymismuotona tähtäävät materiaalitehokkuuden parantamiseen. Luonnonvarojen kulutuksen kasvu, epävakaat raaka-aineiden hinnat, niukkenevat kriittiset materiaalit ja jätemäärän kasvu aiheuttavat haasteita yrityksille ja yhteiskunnalle. Kiertotalous merkitsee lineaarisen "ota, valmista, hävitä" -mallin korvaamista suljetulla prosessilla, jossa materiaali kiertää ja tuotteiden elinkaaret pitenevät ja mahdollisesti jatkuvat toisessa muodossa. Kiertotalous on luonteeltaan palauttava ja uudistava, ja se pyrkii jätteen minimointiin. Jätteestä tulee selkeämmin osa toisen systeemin raaka-ainetta. Uudelleenvalmistus on yksi tapa palauttaa käytetyt tuotteet tai komponentit käyttöön: ne puhdistetaan, puretaan, kunnostetaan ja kootaan uudelleen siten, että lopputulos on laadultaan vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen tuote, ja sille voidaan antaa vastaava takuu. Uudelleenvalmistusta pidetään kierrätyksen "äärimmäisenä" muotona. Tämän raportin tavoitteena on lisätä tietoisuutta uudelleenvalmistuksesta, sen mahdollisuuksista ja käytetyistä toteutusmuodoista. Suomessa uudelleenvalmistus tunnetaan varsin huonosti, vaikka teollisen mittakaavan toimintaa on jonkin verran käynnissä mm. työkoneille ja toimistohuonekaluille. Maailmalla uudelleenvalmistus on kehittyneintä auto- ja lentokoneteollisuudessa, teollisuuden laitteille, raskaille ajoneuvoille ja työkoneille, mutta myös elektroniikkateollisuuden tuotteita ja toimistohuonekaluja uudelleenvalmistetaan. Toimintamallin käynnistys vaatii paitsi teknisen valmistusprosessin, myös käytettyjen tuotteiden keräilyn (käänteisen logistiikan) ja uudelleenvalmistettujen tuotteiden asiakaskanavien kehittämistä. Näihin liittyy monia haasteita, mm. uudelleenvalmistuksen aihioiden eli käytettyjen tuotteiden tai komponenttien riittävyys, kysynnän ja tarjonnan tasapainottaminen ja asiakkaiden hyväksynnän saavuttaminen. Kokonaisprosessi vaatii yleensä erilaisten toimijoiden yhteistyötä ja verkottumista, ja uudelleenvalmistuksen pisimmälle kehittyneillä aloilla toimiikin yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet johonkin prosessin vaiheeseen. Uudelleenvalmistusprosessin ja -järjestelmän kehittäminen vaatii yhteistyötä ja systeemistä lähestymistapaa, jossa tarkastellaan sekä tuotetta ja prosesseja että liiketoimintamallia ja asiakasnäkökulmaa eikä ratkota ainoastaan irrallisia ongelmia.

  KW - remanufacturing

  KW - circular economy

  KW - sustainability

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-8210-5

  T3 - VTT Technology

  BT - Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Karvonen I, Jansson K, Vatanen S, Tonteri H, Uoti M, Wessman-Jääskeläinen H. Uudelleenvalmistus osana kiertotaloutta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 85 p. (VTT Technology; No. 207).