Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus

Translated title of the contribution: Repainting of wooden facades of farm houses

Eeva-Liisa Hekkala, Kari Päkkilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu perustuu vuosina 1987 - 1989 tehtyihin maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaustutkimuksiin. Kenttätutkimuksissa seurattiin yhdeksän kohteen julkisivujen uusintamaalaustyötä ja niiden kuntoa kahden vuoden ajan. Kohteissa tutkittiin maalausalustan ja pinnoitteen kunto sekä maalityyppi, joiden perusteella tehtiin uusintamaalauksen ohjeet. Uusintamaalatut pinnat alkoivat vaurioitua nopeasti. Pääasiallisiksi syiksi todettiin rakenteellisen suojauksen puutteet ja puutteellisesti tehdyt esikäsittelytyöt, joiden merkitys puisten julkisivujen ja niiden pinnoitteiden kestävyydelle ei omatoimisilla maalareilla näytä olevan tiedossa. Julkaisussa on esitetty oppaan omaisesti erilaisten puuseinärakenteiden toimivuuden perusteet, kestävyyteen vaikuttavat tekijät ja maalausta edeltävä kuntoarviomenettely. Korostetusti esitetään rakenteellisen suojauksen ja esikäsittelytöiden merkitys uusintamaalauksen yhteydessä. Rakenteellisella suojauksella, kuten riittävän pitkillä räystäillä, kunnollisilla vedenpoistojärjestelmillä ja vesipellityksillä sekä riittävän korkealla sokkelilla voidaan välttää sää ja kosteusolosuhteista johtuvat haitat ja pitää rakenteet kuivina. Uusintamaalauksen onnistumisen tärkeimpänä edellytyksenä voidaan pitää huolellista puhdistus- ja esikäsittelyä. Myös puualustan maalittomien, jo harmaantuneiden kohtien puhdistus on työläydestään huolimatta tehtävä huolellisesti. Lopussa on esitetty erityyppisillä maaleilla käsiteltyjen pintojen uusintamaalauskäsittelyt nykyiseen tietämykseen perustuen, joskin pitkäaikaiset ja vertailukelpoiset kenttäkokeet eri maalityypeillä tehtyjen puisten julkisivujen uusintamaalausten kestävyydestä puuttuvat.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-4024-7
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1291
ISSN0358-5085

Fingerprint

farms

Keywords

 • residential buildings
 • small houses
 • protective coatings
 • external walls
 • construction
 • farm buildings
 • timber
 • wooden structures
 • facades
 • paints
 • protection
 • durability
 • eaves
 • drainage
 • field tests
 • cleaning
 • moisture
 • varnishing
 • painting
 • renovating
 • condition monitoring
 • subsurface structures
 • preparation

Cite this

Hekkala, E-L., & Päkkilä, K. (1991). Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1291
Hekkala, Eeva-Liisa ; Päkkilä, Kari. / Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1291).
@book{f9bb6e8a24f0416a871ee7bdd4f22792,
title = "Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus",
abstract = "Julkaisu perustuu vuosina 1987 - 1989 tehtyihin maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaustutkimuksiin. Kentt{\"a}tutkimuksissa seurattiin yhdeks{\"a}n kohteen julkisivujen uusintamaalausty{\"o}t{\"a} ja niiden kuntoa kahden vuoden ajan. Kohteissa tutkittiin maalausalustan ja pinnoitteen kunto sek{\"a} maalityyppi, joiden perusteella tehtiin uusintamaalauksen ohjeet. Uusintamaalatut pinnat alkoivat vaurioitua nopeasti. P{\"a}{\"a}asiallisiksi syiksi todettiin rakenteellisen suojauksen puutteet ja puutteellisesti tehdyt esik{\"a}sittelyty{\"o}t, joiden merkitys puisten julkisivujen ja niiden pinnoitteiden kest{\"a}vyydelle ei omatoimisilla maalareilla n{\"a}yt{\"a} olevan tiedossa. Julkaisussa on esitetty oppaan omaisesti erilaisten puusein{\"a}rakenteiden toimivuuden perusteet, kest{\"a}vyyteen vaikuttavat tekij{\"a}t ja maalausta edelt{\"a}v{\"a} kuntoarviomenettely. Korostetusti esitet{\"a}{\"a}n rakenteellisen suojauksen ja esik{\"a}sittelyt{\"o}iden merkitys uusintamaalauksen yhteydess{\"a}. Rakenteellisella suojauksella, kuten riitt{\"a}v{\"a}n pitkill{\"a} r{\"a}yst{\"a}ill{\"a}, kunnollisilla vedenpoistoj{\"a}rjestelmill{\"a} ja vesipellityksill{\"a} sek{\"a} riitt{\"a}v{\"a}n korkealla sokkelilla voidaan v{\"a}ltt{\"a}{\"a} s{\"a}{\"a} ja kosteusolosuhteista johtuvat haitat ja pit{\"a}{\"a} rakenteet kuivina. Uusintamaalauksen onnistumisen t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} edellytyksen{\"a} voidaan pit{\"a}{\"a} huolellista puhdistus- ja esik{\"a}sittely{\"a}. My{\"o}s puualustan maalittomien, jo harmaantuneiden kohtien puhdistus on ty{\"o}l{\"a}ydest{\"a}{\"a}n huolimatta teht{\"a}v{\"a} huolellisesti. Lopussa on esitetty erityyppisill{\"a} maaleilla k{\"a}siteltyjen pintojen uusintamaalausk{\"a}sittelyt nykyiseen tiet{\"a}mykseen perustuen, joskin pitk{\"a}aikaiset ja vertailukelpoiset kentt{\"a}kokeet eri maalityypeill{\"a} tehtyjen puisten julkisivujen uusintamaalausten kest{\"a}vyydest{\"a} puuttuvat.",
keywords = "residential buildings, small houses, protective coatings, external walls, construction, farm buildings, timber, wooden structures, facades, paints, protection, durability, eaves, drainage, field tests, cleaning, moisture, varnishing, painting, renovating, condition monitoring, subsurface structures, preparation",
author = "Eeva-Liisa Hekkala and Kari P{\"a}kkil{\"a}",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4024-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1291",
address = "Finland",

}

Hekkala, E-L & Päkkilä, K 1991, Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1291, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus. / Hekkala, Eeva-Liisa; Päkkilä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1291).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus

AU - Hekkala, Eeva-Liisa

AU - Päkkilä, Kari

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Julkaisu perustuu vuosina 1987 - 1989 tehtyihin maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaustutkimuksiin. Kenttätutkimuksissa seurattiin yhdeksän kohteen julkisivujen uusintamaalaustyötä ja niiden kuntoa kahden vuoden ajan. Kohteissa tutkittiin maalausalustan ja pinnoitteen kunto sekä maalityyppi, joiden perusteella tehtiin uusintamaalauksen ohjeet. Uusintamaalatut pinnat alkoivat vaurioitua nopeasti. Pääasiallisiksi syiksi todettiin rakenteellisen suojauksen puutteet ja puutteellisesti tehdyt esikäsittelytyöt, joiden merkitys puisten julkisivujen ja niiden pinnoitteiden kestävyydelle ei omatoimisilla maalareilla näytä olevan tiedossa. Julkaisussa on esitetty oppaan omaisesti erilaisten puuseinärakenteiden toimivuuden perusteet, kestävyyteen vaikuttavat tekijät ja maalausta edeltävä kuntoarviomenettely. Korostetusti esitetään rakenteellisen suojauksen ja esikäsittelytöiden merkitys uusintamaalauksen yhteydessä. Rakenteellisella suojauksella, kuten riittävän pitkillä räystäillä, kunnollisilla vedenpoistojärjestelmillä ja vesipellityksillä sekä riittävän korkealla sokkelilla voidaan välttää sää ja kosteusolosuhteista johtuvat haitat ja pitää rakenteet kuivina. Uusintamaalauksen onnistumisen tärkeimpänä edellytyksenä voidaan pitää huolellista puhdistus- ja esikäsittelyä. Myös puualustan maalittomien, jo harmaantuneiden kohtien puhdistus on työläydestään huolimatta tehtävä huolellisesti. Lopussa on esitetty erityyppisillä maaleilla käsiteltyjen pintojen uusintamaalauskäsittelyt nykyiseen tietämykseen perustuen, joskin pitkäaikaiset ja vertailukelpoiset kenttäkokeet eri maalityypeillä tehtyjen puisten julkisivujen uusintamaalausten kestävyydestä puuttuvat.

AB - Julkaisu perustuu vuosina 1987 - 1989 tehtyihin maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaustutkimuksiin. Kenttätutkimuksissa seurattiin yhdeksän kohteen julkisivujen uusintamaalaustyötä ja niiden kuntoa kahden vuoden ajan. Kohteissa tutkittiin maalausalustan ja pinnoitteen kunto sekä maalityyppi, joiden perusteella tehtiin uusintamaalauksen ohjeet. Uusintamaalatut pinnat alkoivat vaurioitua nopeasti. Pääasiallisiksi syiksi todettiin rakenteellisen suojauksen puutteet ja puutteellisesti tehdyt esikäsittelytyöt, joiden merkitys puisten julkisivujen ja niiden pinnoitteiden kestävyydelle ei omatoimisilla maalareilla näytä olevan tiedossa. Julkaisussa on esitetty oppaan omaisesti erilaisten puuseinärakenteiden toimivuuden perusteet, kestävyyteen vaikuttavat tekijät ja maalausta edeltävä kuntoarviomenettely. Korostetusti esitetään rakenteellisen suojauksen ja esikäsittelytöiden merkitys uusintamaalauksen yhteydessä. Rakenteellisella suojauksella, kuten riittävän pitkillä räystäillä, kunnollisilla vedenpoistojärjestelmillä ja vesipellityksillä sekä riittävän korkealla sokkelilla voidaan välttää sää ja kosteusolosuhteista johtuvat haitat ja pitää rakenteet kuivina. Uusintamaalauksen onnistumisen tärkeimpänä edellytyksenä voidaan pitää huolellista puhdistus- ja esikäsittelyä. Myös puualustan maalittomien, jo harmaantuneiden kohtien puhdistus on työläydestään huolimatta tehtävä huolellisesti. Lopussa on esitetty erityyppisillä maaleilla käsiteltyjen pintojen uusintamaalauskäsittelyt nykyiseen tietämykseen perustuen, joskin pitkäaikaiset ja vertailukelpoiset kenttäkokeet eri maalityypeillä tehtyjen puisten julkisivujen uusintamaalausten kestävyydestä puuttuvat.

KW - residential buildings

KW - small houses

KW - protective coatings

KW - external walls

KW - construction

KW - farm buildings

KW - timber

KW - wooden structures

KW - facades

KW - paints

KW - protection

KW - durability

KW - eaves

KW - drainage

KW - field tests

KW - cleaning

KW - moisture

KW - varnishing

KW - painting

KW - renovating

KW - condition monitoring

KW - subsurface structures

KW - preparation

M3 - Report

SN - 951-38-4024-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hekkala E-L, Päkkilä K. Maatilarakennusten puujulkisivujen uusintamaalaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1291).