Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013

Translated title of the contribution: Research and development activities related to management and disposal of spent nuclear fuel in 2001-2013

Seppo Vuori

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa esitettävä aineisto käsittelee vuonna 2001 hyväksytyn periaatepäätöksen jälkeen toteutetun käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus- ja kehitystoiminnan tavoitteita ja toteutumaa sekä tutkimustoiminnan ja sen tulosten säännöllistä viranomaisvalvontaa, minkä yhteydessä on tuotu esille käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnittelussa ja tutkimuksessa seuraavassa vaiheessa huomioon otettavia näkökohtia. Tässä raportissa huomiota on kiinnitetty muun muassa turvallisuuteen, teknisiin vapautumisesteisiin ja sijaintipaikkaan. Raportissa esitetään lisäksi suppea katsaus ydinjätehuoltoon liittyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä kansainvälisen ydinenergiajärjestön (IAEA), Euroopan Unionin sekä OECD:n ydinenergiajärjestön (NEA) toiminnoissa. Yhtenä erityis aihepiirinä käsitellään ydinjätteiden loppusijoitusta koskevien viranomaisvaatimusten kehitystä näissä järjestöissä sekä Suomessa että eräissä muissa maissa. Lisäksi esitetään ajantasainen katsaus käytetyn ydinpolttoaineen tai korkea-aktiivisen jätteen loppusijoitushankkeiden etenemisestä Ruotsissa ja Ranskassa sekä eräissä muissa maissa. Lisäksi raportissa esitetään suppea yhteenveto aiemmissa VTT:n laatimissa raporteissa esitetyistä katsauksista käytetyn ydinpolttoaineen huollon vaihtoehtoisten tai täydentävien käsittelymenetelmien kehittämiseen kohdistuvasta kansainvälisestä yhteistyöstä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Electronic)978-951-38-8179-5
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number190
ISSN2242-1211

Fingerprint

mink
research and development
nuclear fuels

Cite this

Vuori, S. (2014). Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 190
Vuori, Seppo. / Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 74 p. (VTT Technology; No. 190).
@book{ff90ca51162a41ecbcfafe2b00ea4015,
title = "K{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa esitett{\"a}v{\"a} aineisto k{\"a}sittelee vuonna 2001 hyv{\"a}ksytyn periaatep{\"a}{\"a}t{\"o}ksen j{\"a}lkeen toteutetun k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus- ja kehitystoiminnan tavoitteita ja toteutumaa sek{\"a} tutkimustoiminnan ja sen tulosten s{\"a}{\"a}nn{\"o}llist{\"a} viranomaisvalvontaa, mink{\"a} yhteydess{\"a} on tuotu esille k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnittelussa ja tutkimuksessa seuraavassa vaiheessa huomioon otettavia n{\"a}k{\"o}kohtia. T{\"a}ss{\"a} raportissa huomiota on kiinnitetty muun muassa turvallisuuteen, teknisiin vapautumisesteisiin ja sijaintipaikkaan. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n lis{\"a}ksi suppea katsaus ydinj{\"a}tehuoltoon liittyv{\"a}st{\"a} kansainv{\"a}lisest{\"a} yhteisty{\"o}st{\"a} kansainv{\"a}lisen ydinenergiaj{\"a}rjest{\"o}n (IAEA), Euroopan Unionin sek{\"a} OECD:n ydinenergiaj{\"a}rjest{\"o}n (NEA) toiminnoissa. Yhten{\"a} erityis aihepiirin{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ydinj{\"a}tteiden loppusijoitusta koskevien viranomaisvaatimusten kehityst{\"a} n{\"a}iss{\"a} j{\"a}rjest{\"o}iss{\"a} sek{\"a} Suomessa ett{\"a} er{\"a}iss{\"a} muissa maissa. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n ajantasainen katsaus k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen tai korkea-aktiivisen j{\"a}tteen loppusijoitushankkeiden etenemisest{\"a} Ruotsissa ja Ranskassa sek{\"a} er{\"a}iss{\"a} muissa maissa. Lis{\"a}ksi raportissa esitet{\"a}{\"a}n suppea yhteenveto aiemmissa VTT:n laatimissa raporteissa esitetyist{\"a} katsauksista k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen huollon vaihtoehtoisten tai t{\"a}ydent{\"a}vien k{\"a}sittelymenetelmien kehitt{\"a}miseen kohdistuvasta kansainv{\"a}lisest{\"a} yhteisty{\"o}st{\"a}.",
author = "Seppo Vuori",
year = "2014",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "190",
address = "Finland",

}

Vuori, S 2014, Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013. VTT Technology, no. 190, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013. / Vuori, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 74 p. (VTT Technology; No. 190).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013

AU - Vuori, Seppo

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Tässä raportissa esitettävä aineisto käsittelee vuonna 2001 hyväksytyn periaatepäätöksen jälkeen toteutetun käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus- ja kehitystoiminnan tavoitteita ja toteutumaa sekä tutkimustoiminnan ja sen tulosten säännöllistä viranomaisvalvontaa, minkä yhteydessä on tuotu esille käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnittelussa ja tutkimuksessa seuraavassa vaiheessa huomioon otettavia näkökohtia. Tässä raportissa huomiota on kiinnitetty muun muassa turvallisuuteen, teknisiin vapautumisesteisiin ja sijaintipaikkaan. Raportissa esitetään lisäksi suppea katsaus ydinjätehuoltoon liittyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä kansainvälisen ydinenergiajärjestön (IAEA), Euroopan Unionin sekä OECD:n ydinenergiajärjestön (NEA) toiminnoissa. Yhtenä erityis aihepiirinä käsitellään ydinjätteiden loppusijoitusta koskevien viranomaisvaatimusten kehitystä näissä järjestöissä sekä Suomessa että eräissä muissa maissa. Lisäksi esitetään ajantasainen katsaus käytetyn ydinpolttoaineen tai korkea-aktiivisen jätteen loppusijoitushankkeiden etenemisestä Ruotsissa ja Ranskassa sekä eräissä muissa maissa. Lisäksi raportissa esitetään suppea yhteenveto aiemmissa VTT:n laatimissa raporteissa esitetyistä katsauksista käytetyn ydinpolttoaineen huollon vaihtoehtoisten tai täydentävien käsittelymenetelmien kehittämiseen kohdistuvasta kansainvälisestä yhteistyöstä.

AB - Tässä raportissa esitettävä aineisto käsittelee vuonna 2001 hyväksytyn periaatepäätöksen jälkeen toteutetun käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus- ja kehitystoiminnan tavoitteita ja toteutumaa sekä tutkimustoiminnan ja sen tulosten säännöllistä viranomaisvalvontaa, minkä yhteydessä on tuotu esille käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnittelussa ja tutkimuksessa seuraavassa vaiheessa huomioon otettavia näkökohtia. Tässä raportissa huomiota on kiinnitetty muun muassa turvallisuuteen, teknisiin vapautumisesteisiin ja sijaintipaikkaan. Raportissa esitetään lisäksi suppea katsaus ydinjätehuoltoon liittyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä kansainvälisen ydinenergiajärjestön (IAEA), Euroopan Unionin sekä OECD:n ydinenergiajärjestön (NEA) toiminnoissa. Yhtenä erityis aihepiirinä käsitellään ydinjätteiden loppusijoitusta koskevien viranomaisvaatimusten kehitystä näissä järjestöissä sekä Suomessa että eräissä muissa maissa. Lisäksi esitetään ajantasainen katsaus käytetyn ydinpolttoaineen tai korkea-aktiivisen jätteen loppusijoitushankkeiden etenemisestä Ruotsissa ja Ranskassa sekä eräissä muissa maissa. Lisäksi raportissa esitetään suppea yhteenveto aiemmissa VTT:n laatimissa raporteissa esitetyistä katsauksista käytetyn ydinpolttoaineen huollon vaihtoehtoisten tai täydentävien käsittelymenetelmien kehittämiseen kohdistuvasta kansainvälisestä yhteistyöstä.

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vuori S. Käytetyn ydinpolttoaineen huoltoa ja loppusijoitusta tukeva tutkimus- ja kehitystoiminta vuosina 2001-2013. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 74 p. (VTT Technology; No. 190).