Spektrinkäyttö joustavaksi

Translated title of the contribution: Rigid spectrum use ends

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Perinteinen taajuuksienjakopolitiikka, jossa jokaiselle radiojärjestelmälle on varattu kiinteä taajuuskaista spektristä, johtaa radiospektrin tehottomaan käyttöön. Ratkaisuksi tutkitaan ohjelmistoradiopohjaista kognitiivista radiotekniikkaa. Se on älykäs langaton järjestelmä, joka tiedostaa taajuusympäristönsä, oppii siitä ja mukautuu vallitseviin olosuhteisiin. Se valitsee lähetysparametrinsa, kuten lähetystaajuuden ja -tehon sekä kaistanleveyden havaintojensa ja tiedonsiirrolle etukäteen asetettujen vaatimusten perusteella. Kognitiiviradiot parantavat spektrin käytön tehokkuutta ottamalla käyttöön lisensoidun järjestelmän käyttämättä jättämät taajuusaukot. Kognitiiviradion tavoite on hyvin käytännöllinen ja tähtää luonnollisten resurssien kuten ajan, taajuuden ja lähetysenergian tehokkaaseen käyttöön.
Original languageFinnish
Pages (from-to)70-71
JournalProsessori
Issue number11
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • Cognitive radio
  • dynamic spectrum use

Cite this

@article{e1352570e5024a55ba1f674574afbb66,
title = "Spektrink{\"a}ytt{\"o} joustavaksi",
abstract = "Perinteinen taajuuksienjakopolitiikka, jossa jokaiselle radioj{\"a}rjestelm{\"a}lle on varattu kiinte{\"a} taajuuskaista spektrist{\"a}, johtaa radiospektrin tehottomaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Ratkaisuksi tutkitaan ohjelmistoradiopohjaista kognitiivista radiotekniikkaa. Se on {\"a}lyk{\"a}s langaton j{\"a}rjestelm{\"a}, joka tiedostaa taajuusymp{\"a}rist{\"o}ns{\"a}, oppii siit{\"a} ja mukautuu vallitseviin olosuhteisiin. Se valitsee l{\"a}hetysparametrinsa, kuten l{\"a}hetystaajuuden ja -tehon sek{\"a} kaistanleveyden havaintojensa ja tiedonsiirrolle etuk{\"a}teen asetettujen vaatimusten perusteella. Kognitiiviradiot parantavat spektrin k{\"a}yt{\"o}n tehokkuutta ottamalla k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n lisensoidun j{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}tt{\"a} j{\"a}tt{\"a}m{\"a}t taajuusaukot. Kognitiiviradion tavoite on hyvin k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}llinen ja t{\"a}ht{\"a}{\"a} luonnollisten resurssien kuten ajan, taajuuden ja l{\"a}hetysenergian tehokkaaseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n.",
keywords = "Cognitive radio, dynamic spectrum use",
author = "Marko H{\"o}yhty{\"a} and Marcos Katz and Markku Kiviranta and Aarne M{\"a}mmel{\"a}",
note = "Project : 3091",
year = "2006",
language = "Finnish",
pages = "70--71",
journal = "Prosessori",
issn = "0357-4121",
number = "11",

}

Spektrinkäyttö joustavaksi. / Höyhtyä, Marko; Katz, Marcos; Kiviranta, Markku; Mämmelä, Aarne.

In: Prosessori, No. 11, 2006, p. 70-71.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Spektrinkäyttö joustavaksi

AU - Höyhtyä, Marko

AU - Katz, Marcos

AU - Kiviranta, Markku

AU - Mämmelä, Aarne

N1 - Project : 3091

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Perinteinen taajuuksienjakopolitiikka, jossa jokaiselle radiojärjestelmälle on varattu kiinteä taajuuskaista spektristä, johtaa radiospektrin tehottomaan käyttöön. Ratkaisuksi tutkitaan ohjelmistoradiopohjaista kognitiivista radiotekniikkaa. Se on älykäs langaton järjestelmä, joka tiedostaa taajuusympäristönsä, oppii siitä ja mukautuu vallitseviin olosuhteisiin. Se valitsee lähetysparametrinsa, kuten lähetystaajuuden ja -tehon sekä kaistanleveyden havaintojensa ja tiedonsiirrolle etukäteen asetettujen vaatimusten perusteella. Kognitiiviradiot parantavat spektrin käytön tehokkuutta ottamalla käyttöön lisensoidun järjestelmän käyttämättä jättämät taajuusaukot. Kognitiiviradion tavoite on hyvin käytännöllinen ja tähtää luonnollisten resurssien kuten ajan, taajuuden ja lähetysenergian tehokkaaseen käyttöön.

AB - Perinteinen taajuuksienjakopolitiikka, jossa jokaiselle radiojärjestelmälle on varattu kiinteä taajuuskaista spektristä, johtaa radiospektrin tehottomaan käyttöön. Ratkaisuksi tutkitaan ohjelmistoradiopohjaista kognitiivista radiotekniikkaa. Se on älykäs langaton järjestelmä, joka tiedostaa taajuusympäristönsä, oppii siitä ja mukautuu vallitseviin olosuhteisiin. Se valitsee lähetysparametrinsa, kuten lähetystaajuuden ja -tehon sekä kaistanleveyden havaintojensa ja tiedonsiirrolle etukäteen asetettujen vaatimusten perusteella. Kognitiiviradiot parantavat spektrin käytön tehokkuutta ottamalla käyttöön lisensoidun järjestelmän käyttämättä jättämät taajuusaukot. Kognitiiviradion tavoite on hyvin käytännöllinen ja tähtää luonnollisten resurssien kuten ajan, taajuuden ja lähetysenergian tehokkaaseen käyttöön.

KW - Cognitive radio

KW - dynamic spectrum use

M3 - Article

SP - 70

EP - 71

JO - Prosessori

JF - Prosessori

SN - 0357-4121

IS - 11

ER -