Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus

Aaltio Matti

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa on esitetty rikkomattomien aineenkoetusmenetelmien eli NDT-menetelmien luotettavuastutkimuksen tutkimustapa, saadut tulokset sekä tulosten tulkinta. Tutkimus kohdistui ultraääni- ja röntgenmenetelmiin, joita käyttäen teollisuus-, tutkimus- ja tarkastuslaitosten tarkastajat tarkastivat rutiiniluonteisesti levyistä ja putkista hitsaamalla valmistettuja koekappaleita. Koekappaleiden hitsausliitokset sisälsivät todellisia hitsausvikoja, joiden löytymistodennäköisyyttä ja sitä kautta tarkastusten luotettavuutta pyrittiin selvittämään. Tutkimuksessa on eritelty myös menetelmien luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja pyritty esiin tulleiden seikkojen perusteella selvittämään näiden tekijöiden ja luotettavuuden välistä yhteyttä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages119
ISBN (Print)951-38-1252-9
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number14
ISSN0358-5085

Fingerprint

nondestructive methods
ultrasonics

Keywords

  • nondestructive tests
  • ultrasonic tests
  • x-ray analysis
  • radiography
  • comparison
  • performance
  • evaluation
  • weld defects

Cite this

Matti, A. (1981). Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 14
Matti, Aaltio. / Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 119 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 14).
@book{514ff18aedee435f9ea1efd51adb3f81,
title = "Rikkomattomat tarkastusmenetelm{\"a}t, ultra{\"a}{\"a}ni- ja r{\"o}ntgenmenetelm{\"a}n luotettavuus",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa on esitetty rikkomattomien aineenkoetusmenetelmien eli NDT-menetelmien luotettavuastutkimuksen tutkimustapa, saadut tulokset sek{\"a} tulosten tulkinta. Tutkimus kohdistui ultra{\"a}{\"a}ni- ja r{\"o}ntgenmenetelmiin, joita k{\"a}ytt{\"a}en teollisuus-, tutkimus- ja tarkastuslaitosten tarkastajat tarkastivat rutiiniluonteisesti levyist{\"a} ja putkista hitsaamalla valmistettuja koekappaleita. Koekappaleiden hitsausliitokset sis{\"a}lsiv{\"a}t todellisia hitsausvikoja, joiden l{\"o}ytymistodenn{\"a}k{\"o}isyytt{\"a} ja sit{\"a} kautta tarkastusten luotettavuutta pyrittiin selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n. Tutkimuksessa on eritelty my{\"o}s menetelmien luotettavuuteen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja pyritty esiin tulleiden seikkojen perusteella selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n n{\"a}iden tekij{\"o}iden ja luotettavuuden v{\"a}list{\"a} yhteytt{\"a}.",
keywords = "nondestructive tests, ultrasonic tests, x-ray analysis, radiography, comparison, performance, evaluation, weld defects",
author = "Aaltio Matti",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1252-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "14",
address = "Finland",

}

Matti, A 1981, Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 14, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus. / Matti, Aaltio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 119 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 14).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus

AU - Matti, Aaltio

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tässä raportissa on esitetty rikkomattomien aineenkoetusmenetelmien eli NDT-menetelmien luotettavuastutkimuksen tutkimustapa, saadut tulokset sekä tulosten tulkinta. Tutkimus kohdistui ultraääni- ja röntgenmenetelmiin, joita käyttäen teollisuus-, tutkimus- ja tarkastuslaitosten tarkastajat tarkastivat rutiiniluonteisesti levyistä ja putkista hitsaamalla valmistettuja koekappaleita. Koekappaleiden hitsausliitokset sisälsivät todellisia hitsausvikoja, joiden löytymistodennäköisyyttä ja sitä kautta tarkastusten luotettavuutta pyrittiin selvittämään. Tutkimuksessa on eritelty myös menetelmien luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja pyritty esiin tulleiden seikkojen perusteella selvittämään näiden tekijöiden ja luotettavuuden välistä yhteyttä.

AB - Tässä raportissa on esitetty rikkomattomien aineenkoetusmenetelmien eli NDT-menetelmien luotettavuastutkimuksen tutkimustapa, saadut tulokset sekä tulosten tulkinta. Tutkimus kohdistui ultraääni- ja röntgenmenetelmiin, joita käyttäen teollisuus-, tutkimus- ja tarkastuslaitosten tarkastajat tarkastivat rutiiniluonteisesti levyistä ja putkista hitsaamalla valmistettuja koekappaleita. Koekappaleiden hitsausliitokset sisälsivät todellisia hitsausvikoja, joiden löytymistodennäköisyyttä ja sitä kautta tarkastusten luotettavuutta pyrittiin selvittämään. Tutkimuksessa on eritelty myös menetelmien luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja pyritty esiin tulleiden seikkojen perusteella selvittämään näiden tekijöiden ja luotettavuuden välistä yhteyttä.

KW - nondestructive tests

KW - ultrasonic tests

KW - x-ray analysis

KW - radiography

KW - comparison

KW - performance

KW - evaluation

KW - weld defects

M3 - Report

SN - 951-38-1252-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Matti A. Rikkomattomat tarkastusmenetelmät, ultraääni- ja röntgenmenetelmän luotettavuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 119 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 14).