Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen

Martti Forsell, Ville Leppänen, Martti Penttonen

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimiä, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata käyttää hyväksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen käyttö on marginaalista lukuunottamatta joitakin tärkeitä tieteellisiä sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteivät laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, että prosessoriytimet olisivat käytettävissä mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia käyttäen.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)55-65
  JournalTietojenkäsittelytiede
  Volume28
  Publication statusPublished - 2008
  MoE publication typeD1 Article in a trade journal

  Cite this

  Forsell, M., Leppänen, V., & Penttonen, M. (2008). Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. Tietojenkäsittelytiede, 28, 55-65.
  Forsell, Martti ; Leppänen, Ville ; Penttonen, Martti. / Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. In: Tietojenkäsittelytiede. 2008 ; Vol. 28. pp. 55-65.
  @article{0ce0f427923b4e55846d7d0c0908c695,
  title = "Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen",
  abstract = "Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimi{\"a}, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen k{\"a}ytt{\"o} on marginaalista lukuunottamatta joitakin t{\"a}rkeit{\"a} tieteellisi{\"a} sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteiv{\"a}t laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, ett{\"a} prosessoriytimet olisivat k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia k{\"a}ytt{\"a}en.",
  author = "Martti Forsell and Ville Lepp{\"a}nen and Martti Penttonen",
  year = "2008",
  language = "Finnish",
  volume = "28",
  pages = "55--65",
  journal = "Tietojenk{\"a}sittelytiede",
  issn = "0788-4818",

  }

  Forsell, M, Leppänen, V & Penttonen, M 2008, 'Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen', Tietojenkäsittelytiede, vol. 28, pp. 55-65.

  Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. / Forsell, Martti; Leppänen, Ville; Penttonen, Martti.

  In: Tietojenkäsittelytiede, Vol. 28, 2008, p. 55-65.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen

  AU - Forsell, Martti

  AU - Leppänen, Ville

  AU - Penttonen, Martti

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimiä, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata käyttää hyväksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen käyttö on marginaalista lukuunottamatta joitakin tärkeitä tieteellisiä sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteivät laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, että prosessoriytimet olisivat käytettävissä mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia käyttäen.

  AB - Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimiä, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata käyttää hyväksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen käyttö on marginaalista lukuunottamatta joitakin tärkeitä tieteellisiä sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteivät laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, että prosessoriytimet olisivat käytettävissä mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia käyttäen.

  M3 - Article

  VL - 28

  SP - 55

  EP - 65

  JO - Tietojenkäsittelytiede

  JF - Tietojenkäsittelytiede

  SN - 0788-4818

  ER -

  Forsell M, Leppänen V, Penttonen M. Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. Tietojenkäsittelytiede. 2008;28:55-65.