Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen

Martti Forsell, Ville Leppänen, Martti Penttonen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimiä, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata käyttää hyväksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen käyttö on marginaalista lukuunottamatta joitakin tärkeitä tieteellisiä sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteivät laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, että prosessoriytimet olisivat käytettävissä mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia käyttäen.
Original languageFinnish
Pages (from-to)55-65
JournalTietojenkäsittelytiede
Volume28
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Forsell, M., Leppänen, V., & Penttonen, M. (2008). Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. Tietojenkäsittelytiede, 28, 55-65.
Forsell, Martti ; Leppänen, Ville ; Penttonen, Martti. / Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. In: Tietojenkäsittelytiede. 2008 ; Vol. 28. pp. 55-65.
@article{0ce0f427923b4e55846d7d0c0908c695,
title = "Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen",
abstract = "Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimi{\"a}, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen k{\"a}ytt{\"o} on marginaalista lukuunottamatta joitakin t{\"a}rkeit{\"a} tieteellisi{\"a} sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteiv{\"a}t laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, ett{\"a} prosessoriytimet olisivat k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia k{\"a}ytt{\"a}en.",
author = "Martti Forsell and Ville Lepp{\"a}nen and Martti Penttonen",
year = "2008",
language = "Finnish",
volume = "28",
pages = "55--65",
journal = "Tietojenk{\"a}sittelytiede",
issn = "0788-4818",

}

Forsell, M, Leppänen, V & Penttonen, M 2008, 'Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen', Tietojenkäsittelytiede, vol. 28, pp. 55-65.

Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. / Forsell, Martti; Leppänen, Ville; Penttonen, Martti.

In: Tietojenkäsittelytiede, Vol. 28, 2008, p. 55-65.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen

AU - Forsell, Martti

AU - Leppänen, Ville

AU - Penttonen, Martti

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimiä, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata käyttää hyväksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen käyttö on marginaalista lukuunottamatta joitakin tärkeitä tieteellisiä sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteivät laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, että prosessoriytimet olisivat käytettävissä mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia käyttäen.

AB - Olemme tottuneet “Mooren lain” mukaiseen prosessorien tehon kasvuun. Viime vuosina nopeuden kasvu on kuitenkin alkanut taittua, ja sen sijaan prosessorivalmistajat ovat alkaneet rakentaa mikropiirille useampia prosessoriytimiä, joita ei kuitenkaan toistaiseksi osata käyttää hyväksi kovin tehokkaasti. Rinnakkaislaskenta on ollut suuri lupaus jo monen kymmenen vuoden ajan, mutta sen käyttö on marginaalista lukuunottamatta joitakin tärkeitä tieteellisiä sovelluksia. Syy tilanteeseen on se, etteivät laitetekniikka ja algoritmiikka ole kohdanneet. Tarkastelemme uutta tapaa rakentaa prosessori niin, että prosessoriytimet olisivat käytettävissä mahdollisimman helppoa ohjelmointimallia käyttäen.

M3 - Article

VL - 28

SP - 55

EP - 65

JO - Tietojenkäsittelytiede

JF - Tietojenkäsittelytiede

SN - 0788-4818

ER -

Forsell M, Leppänen V, Penttonen M. Rinnakkaistietokoneen uusi tuleminen. Tietojenkäsittelytiede. 2008;28:55-65.