Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä

Translated title of the contribution: Risk management of intangible assets: Risks and risk management practices in companies

Eija Kupi, Sanna-Kaisa Ilomäki, Virpi Sillanpää, Heli Talja, Antti Lönnqvist

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta pääomasta. Aineettomasta pääomasta puhutaan lähes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekijänä. Aineettomaan pääomaan liittyviä riskejä on käsitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamiskäytäntöjä koskevassa tutkimuksessa vain vähän. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eivät ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan nähden riittäviä, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin aineettoman pääoman riskejä ja riskienhallinnan käytäntöjä kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Kerätyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman pääoman riskikartta, joka kuvaa niitä liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskejä voi esiintyä. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden epävarmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman pääoman riskeiksi. Yritykset käyttävät monia tehokkaita menettelyjä - henkilöstön kouluttamista, viestintää ja yhteistyösopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, että aineetonta pääomaa ja siihen liittyviä riskejä ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaiskäsityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekijöiden vuorovaikutussuhteiden huomiotta jättämiseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lisätietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. Tässä julkaisussa esitetään jatkotutkimustarpeita aineettoman pääoman riskienhallinnan kehittämiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages45
ISBN (Electronic)978-951-38-7165-9
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number104

Fingerprint

Anadelphia
risk management
assets

Keywords

  • intangible assets
  • intangible liabilities
  • intellectual capital
  • risk management
  • asset management

Cite this

Kupi, E., Ilomäki, S-K., Sillanpää, V., Talja, H., & Lönnqvist, A. (2008). Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 104
Kupi, Eija ; Ilomäki, Sanna-Kaisa ; Sillanpää, Virpi ; Talja, Heli ; Lönnqvist, Antti. / Aineettoman pääoman riskienhallinta : Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 45 p. (VTT Working Papers; No. 104).
@book{aea44456509e48dd868da560f7a4f58f,
title = "Aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t yrityksiss{\"a}",
abstract = "Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta p{\"a}{\"a}omasta. Aineettomasta p{\"a}{\"a}omasta puhutaan l{\"a}hes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekij{\"a}n{\"a}. Aineettomaan p{\"a}{\"a}omaan liittyvi{\"a} riskej{\"a} on k{\"a}sitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamisk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} koskevassa tutkimuksessa vain v{\"a}h{\"a}n. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eiv{\"a}t ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan n{\"a}hden riitt{\"a}vi{\"a}, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitettiin aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskej{\"a} ja riskienhallinnan k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Ker{\"a}tyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskikartta, joka kuvaa niit{\"a} liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskej{\"a} voi esiinty{\"a}. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkil{\"o}st{\"o}n vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden ep{\"a}varmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskeiksi. Yritykset k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t monia tehokkaita menettelyj{\"a} - henkil{\"o}st{\"o}n kouluttamista, viestint{\"a}{\"a} ja yhteisty{\"o}sopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, ett{\"a} aineetonta p{\"a}{\"a}omaa ja siihen liittyvi{\"a} riskej{\"a} ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaisk{\"a}sityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekij{\"o}iden vuorovaikutussuhteiden huomiotta j{\"a}tt{\"a}miseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lis{\"a}tietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n jatkotutkimustarpeita aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskienhallinnan kehitt{\"a}miseksi.",
keywords = "intangible assets, intangible liabilities, intellectual capital, risk management, asset management",
author = "Eija Kupi and Sanna-Kaisa Ilom{\"a}ki and Virpi Sillanp{\"a}{\"a} and Heli Talja and Antti L{\"o}nnqvist",
note = "Project code: 22312",
year = "2008",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "104",
address = "Finland",

}

Kupi, E, Ilomäki, S-K, Sillanpää, V, Talja, H & Lönnqvist, A 2008, Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. VTT Working Papers, no. 104, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Aineettoman pääoman riskienhallinta : Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. / Kupi, Eija; Ilomäki, Sanna-Kaisa; Sillanpää, Virpi; Talja, Heli; Lönnqvist, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 45 p. (VTT Working Papers; No. 104).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Aineettoman pääoman riskienhallinta

T2 - Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä

AU - Kupi, Eija

AU - Ilomäki, Sanna-Kaisa

AU - Sillanpää, Virpi

AU - Talja, Heli

AU - Lönnqvist, Antti

N1 - Project code: 22312

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta pääomasta. Aineettomasta pääomasta puhutaan lähes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekijänä. Aineettomaan pääomaan liittyviä riskejä on käsitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamiskäytäntöjä koskevassa tutkimuksessa vain vähän. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eivät ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan nähden riittäviä, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin aineettoman pääoman riskejä ja riskienhallinnan käytäntöjä kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Kerätyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman pääoman riskikartta, joka kuvaa niitä liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskejä voi esiintyä. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden epävarmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman pääoman riskeiksi. Yritykset käyttävät monia tehokkaita menettelyjä - henkilöstön kouluttamista, viestintää ja yhteistyösopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, että aineetonta pääomaa ja siihen liittyviä riskejä ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaiskäsityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekijöiden vuorovaikutussuhteiden huomiotta jättämiseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lisätietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. Tässä julkaisussa esitetään jatkotutkimustarpeita aineettoman pääoman riskienhallinnan kehittämiseksi.

AB - Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta pääomasta. Aineettomasta pääomasta puhutaan lähes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekijänä. Aineettomaan pääomaan liittyviä riskejä on käsitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamiskäytäntöjä koskevassa tutkimuksessa vain vähän. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eivät ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan nähden riittäviä, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin aineettoman pääoman riskejä ja riskienhallinnan käytäntöjä kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Kerätyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman pääoman riskikartta, joka kuvaa niitä liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskejä voi esiintyä. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden epävarmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman pääoman riskeiksi. Yritykset käyttävät monia tehokkaita menettelyjä - henkilöstön kouluttamista, viestintää ja yhteistyösopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, että aineetonta pääomaa ja siihen liittyviä riskejä ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaiskäsityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekijöiden vuorovaikutussuhteiden huomiotta jättämiseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lisätietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. Tässä julkaisussa esitetään jatkotutkimustarpeita aineettoman pääoman riskienhallinnan kehittämiseksi.

KW - intangible assets

KW - intangible liabilities

KW - intellectual capital

KW - risk management

KW - asset management

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Aineettoman pääoman riskienhallinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kupi E, Ilomäki S-K, Sillanpää V, Talja H, Lönnqvist A. Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 45 p. (VTT Working Papers; No. 104).