Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä

Translated title of the contribution: Risk management of intangible assets: Risks and risk management practices in companies

Eija Kupi, Sanna-Kaisa Ilomäki, Virpi Sillanpää, Heli Talja, Antti Lönnqvist

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta pääomasta. Aineettomasta pääomasta puhutaan lähes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekijänä. Aineettomaan pääomaan liittyviä riskejä on käsitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamiskäytäntöjä koskevassa tutkimuksessa vain vähän. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eivät ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan nähden riittäviä, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin aineettoman pääoman riskejä ja riskienhallinnan käytäntöjä kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Kerätyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman pääoman riskikartta, joka kuvaa niitä liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskejä voi esiintyä. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden epävarmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman pääoman riskeiksi. Yritykset käyttävät monia tehokkaita menettelyjä - henkilöstön kouluttamista, viestintää ja yhteistyösopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, että aineetonta pääomaa ja siihen liittyviä riskejä ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaiskäsityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekijöiden vuorovaikutussuhteiden huomiotta jättämiseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lisätietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. Tässä julkaisussa esitetään jatkotutkimustarpeita aineettoman pääoman riskienhallinnan kehittämiseksi.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages45
  ISBN (Electronic)978-951-38-7165-9
  Publication statusPublished - 2008
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number104

  Fingerprint

  Anadelphia
  risk management
  assets

  Keywords

  • intangible assets
  • intangible liabilities
  • intellectual capital
  • risk management
  • asset management

  Cite this

  Kupi, E., Ilomäki, S-K., Sillanpää, V., Talja, H., & Lönnqvist, A. (2008). Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 104
  Kupi, Eija ; Ilomäki, Sanna-Kaisa ; Sillanpää, Virpi ; Talja, Heli ; Lönnqvist, Antti. / Aineettoman pääoman riskienhallinta : Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 45 p. (VTT Working Papers; No. 104).
  @book{aea44456509e48dd868da560f7a4f58f,
  title = "Aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t yrityksiss{\"a}",
  abstract = "Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta p{\"a}{\"a}omasta. Aineettomasta p{\"a}{\"a}omasta puhutaan l{\"a}hes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekij{\"a}n{\"a}. Aineettomaan p{\"a}{\"a}omaan liittyvi{\"a} riskej{\"a} on k{\"a}sitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamisk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} koskevassa tutkimuksessa vain v{\"a}h{\"a}n. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eiv{\"a}t ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan n{\"a}hden riitt{\"a}vi{\"a}, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitettiin aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskej{\"a} ja riskienhallinnan k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Ker{\"a}tyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskikartta, joka kuvaa niit{\"a} liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskej{\"a} voi esiinty{\"a}. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkil{\"o}st{\"o}n vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden ep{\"a}varmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskeiksi. Yritykset k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t monia tehokkaita menettelyj{\"a} - henkil{\"o}st{\"o}n kouluttamista, viestint{\"a}{\"a} ja yhteisty{\"o}sopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, ett{\"a} aineetonta p{\"a}{\"a}omaa ja siihen liittyvi{\"a} riskej{\"a} ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaisk{\"a}sityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekij{\"o}iden vuorovaikutussuhteiden huomiotta j{\"a}tt{\"a}miseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lis{\"a}tietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n jatkotutkimustarpeita aineettoman p{\"a}{\"a}oman riskienhallinnan kehitt{\"a}miseksi.",
  keywords = "intangible assets, intangible liabilities, intellectual capital, risk management, asset management",
  author = "Eija Kupi and Sanna-Kaisa Ilom{\"a}ki and Virpi Sillanp{\"a}{\"a} and Heli Talja and Antti L{\"o}nnqvist",
  note = "Project code: 22312",
  year = "2008",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "104",
  address = "Finland",

  }

  Kupi, E, Ilomäki, S-K, Sillanpää, V, Talja, H & Lönnqvist, A 2008, Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. VTT Working Papers, no. 104, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Aineettoman pääoman riskienhallinta : Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. / Kupi, Eija; Ilomäki, Sanna-Kaisa; Sillanpää, Virpi; Talja, Heli; Lönnqvist, Antti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 45 p. (VTT Working Papers; No. 104).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Aineettoman pääoman riskienhallinta

  T2 - Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä

  AU - Kupi, Eija

  AU - Ilomäki, Sanna-Kaisa

  AU - Sillanpää, Virpi

  AU - Talja, Heli

  AU - Lönnqvist, Antti

  N1 - Project code: 22312

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta pääomasta. Aineettomasta pääomasta puhutaan lähes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekijänä. Aineettomaan pääomaan liittyviä riskejä on käsitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamiskäytäntöjä koskevassa tutkimuksessa vain vähän. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eivät ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan nähden riittäviä, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin aineettoman pääoman riskejä ja riskienhallinnan käytäntöjä kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Kerätyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman pääoman riskikartta, joka kuvaa niitä liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskejä voi esiintyä. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden epävarmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman pääoman riskeiksi. Yritykset käyttävät monia tehokkaita menettelyjä - henkilöstön kouluttamista, viestintää ja yhteistyösopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, että aineetonta pääomaa ja siihen liittyviä riskejä ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaiskäsityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekijöiden vuorovaikutussuhteiden huomiotta jättämiseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lisätietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. Tässä julkaisussa esitetään jatkotutkimustarpeita aineettoman pääoman riskienhallinnan kehittämiseksi.

  AB - Monen yrityksen ja julkisen organisaation menestys riippuu niiden aineettomasta pääomasta. Aineettomasta pääomasta puhutaan lähes poikkeuksetta positiivisin termein: resursseina, varallisuutena tai menestystekijänä. Aineettomaan pääomaan liittyviä riskejä on käsitelty johtamiskirjallisuudessa ja johtamiskäytäntöjä koskevassa tutkimuksessa vain vähän. Jos aineettomat resurssit, kuten osaaminen, maine tai prosessit, eivät ole sidosryhmien odotuksiin tai yrityksen strategiaan nähden riittäviä, ne voivat muodostua organisaation rasitteiksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin aineettoman pääoman riskejä ja riskienhallinnan käytäntöjä kirjallisuuden ja yrityshaastatteluiden perusteella. Kerätyn aineiston pohjalta laadittiin aineettoman pääoman riskikartta, joka kuvaa niitä liiketoiminnan osa-alueita, joissa aineettomia riskejä voi esiintyä. Haastatellut yritykset mainitsivat esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden, tarvittavan osaamisen puutteen, toimittajasuhteiden epävarmuuden ja asiakassuhteiden hallinnan keskeisiksi aineettoman pääoman riskeiksi. Yritykset käyttävät monia tehokkaita menettelyjä - henkilöstön kouluttamista, viestintää ja yhteistyösopimuksia - aineettomien riskien hallintaan. Ongelmallista on kuitenkin se, että aineetonta pääomaa ja siihen liittyviä riskejä ei tarkastella kokonaisuutena. Kokonaiskäsityksen puuttuminen voi johtaa aineettomien tekijöiden vuorovaikutussuhteiden huomiotta jättämiseen ja siten riskien merkityksen virheelliseen arviointiin. Tutkimus oli esiselvitys, jonka avulla hankittiin lisätietoja laajemman tutkimushankkeen suuntaamiseksi. Tässä julkaisussa esitetään jatkotutkimustarpeita aineettoman pääoman riskienhallinnan kehittämiseksi.

  KW - intangible assets

  KW - intangible liabilities

  KW - intellectual capital

  KW - risk management

  KW - asset management

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Aineettoman pääoman riskienhallinta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kupi E, Ilomäki S-K, Sillanpää V, Talja H, Lönnqvist A. Aineettoman pääoman riskienhallinta: Riskit ja riskienhallinnan käytännöt yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 45 p. (VTT Working Papers; No. 104).