Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta: Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen

Sointu Leikas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Katsauksen päätarkoitus on esitellä riskien havaitsemisen, riskikommunikaation ja riskikäyttäytymisen psykologista tutkimusta: sen päälinjoja, tärkeimpiä tuloksia ja olennaisimpia puutteita. Katsauksen toinen tarkoitus on selvittää edellä mainittuja asioita ruokaan liittyvien riskien osalta. Riskien havaitsemisen tutkimuksessa on kaksi päälinjaa: päätöksentekotutkimus, jossa riskihavaintoja on tutkittu valintoja tarkkailemalla, ja psykometrinen suuntaus, jossa on selvitetty riskihavainnon laadullisia piirteitä. Lisäksi on tutkittu taustatekijöitä sille, kuinka suuriksi tai todennäköisiksi riskit koetaan. Tärkeimpänä tuloksena esiin nousee ihmisten taipumus tehdä kahdentyyppisiä, toisistaan poikkeavia riskiarvioita: toisaalta rationaalisia ja toisaalta laadullisia, tunnepitoisia arvioita. Tulokset jälkimmäisten arvioiden laadusta ovat myös olennaisia. Riskikommunikaatiotutkimuksessa on samaten todettu, että ihmisillä on kaksi toisistaan vastaavasti poikkeavaa tapaa käsitellä riskiviestejä. Riskihavaintojen tutkimusta on vaivannut eräänlainen teoriattomuus sekä taipumus nähdä ihmisen ajattelu pohjimmiltaan rationaalisena. Tiedonkäsittely-, motivaatio- ja emootioteorioiden joukosta esitetään potentiaalisia teorioita mahdollisiksi viitekehyksiksi uudelle tutkimukselle, joka ottaisi huomioon myös tunteiden vaikutuksen ja yksilöiden väliset erot.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Electronic)951-38-6714-5
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2297
ISSN1235-0605

Fingerprint

Psychology
Research

Keywords

  • psychological research
  • risk assessment
  • decision making
  • perception ability
  • psychometrics
  • risk communication
  • risk-taking
  • food
  • emotional charge
  • motivation

Cite this

Leikas, S. (2005). Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta: Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2297
Leikas, Sointu. / Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta : Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 70 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2297).
@book{ae88f5bce9e2477d97230351d7e170b4,
title = "Riskien havaitseminen, riskiviestint{\"a} ja riskik{\"a}ytt{\"a}ytyminen psykologisesta n{\"a}k{\"o}kulmasta: Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen",
abstract = "Katsauksen p{\"a}{\"a}tarkoitus on esitell{\"a} riskien havaitsemisen, riskikommunikaation ja riskik{\"a}ytt{\"a}ytymisen psykologista tutkimusta: sen p{\"a}{\"a}linjoja, t{\"a}rkeimpi{\"a} tuloksia ja olennaisimpia puutteita. Katsauksen toinen tarkoitus on selvitt{\"a}{\"a} edell{\"a} mainittuja asioita ruokaan liittyvien riskien osalta. Riskien havaitsemisen tutkimuksessa on kaksi p{\"a}{\"a}linjaa: p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekotutkimus, jossa riskihavaintoja on tutkittu valintoja tarkkailemalla, ja psykometrinen suuntaus, jossa on selvitetty riskihavainnon laadullisia piirteit{\"a}. Lis{\"a}ksi on tutkittu taustatekij{\"o}it{\"a} sille, kuinka suuriksi tai todenn{\"a}k{\"o}isiksi riskit koetaan. T{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} tuloksena esiin nousee ihmisten taipumus tehd{\"a} kahdentyyppisi{\"a}, toisistaan poikkeavia riskiarvioita: toisaalta rationaalisia ja toisaalta laadullisia, tunnepitoisia arvioita. Tulokset j{\"a}lkimm{\"a}isten arvioiden laadusta ovat my{\"o}s olennaisia. Riskikommunikaatiotutkimuksessa on samaten todettu, ett{\"a} ihmisill{\"a} on kaksi toisistaan vastaavasti poikkeavaa tapaa k{\"a}sitell{\"a} riskiviestej{\"a}. Riskihavaintojen tutkimusta on vaivannut er{\"a}{\"a}nlainen teoriattomuus sek{\"a} taipumus n{\"a}hd{\"a} ihmisen ajattelu pohjimmiltaan rationaalisena. Tiedonk{\"a}sittely-, motivaatio- ja emootioteorioiden joukosta esitet{\"a}{\"a}n potentiaalisia teorioita mahdollisiksi viitekehyksiksi uudelle tutkimukselle, joka ottaisi huomioon my{\"o}s tunteiden vaikutuksen ja yksil{\"o}iden v{\"a}liset erot.",
keywords = "psychological research, risk assessment, decision making, perception ability, psychometrics, risk communication, risk-taking, food, emotional charge, motivation",
author = "Sointu Leikas",
year = "2005",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2297",
address = "Finland",

}

Leikas, S 2005, Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta: Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2297, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta : Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen. / Leikas, Sointu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 70 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2297).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta

T2 - Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen

AU - Leikas, Sointu

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Katsauksen päätarkoitus on esitellä riskien havaitsemisen, riskikommunikaation ja riskikäyttäytymisen psykologista tutkimusta: sen päälinjoja, tärkeimpiä tuloksia ja olennaisimpia puutteita. Katsauksen toinen tarkoitus on selvittää edellä mainittuja asioita ruokaan liittyvien riskien osalta. Riskien havaitsemisen tutkimuksessa on kaksi päälinjaa: päätöksentekotutkimus, jossa riskihavaintoja on tutkittu valintoja tarkkailemalla, ja psykometrinen suuntaus, jossa on selvitetty riskihavainnon laadullisia piirteitä. Lisäksi on tutkittu taustatekijöitä sille, kuinka suuriksi tai todennäköisiksi riskit koetaan. Tärkeimpänä tuloksena esiin nousee ihmisten taipumus tehdä kahdentyyppisiä, toisistaan poikkeavia riskiarvioita: toisaalta rationaalisia ja toisaalta laadullisia, tunnepitoisia arvioita. Tulokset jälkimmäisten arvioiden laadusta ovat myös olennaisia. Riskikommunikaatiotutkimuksessa on samaten todettu, että ihmisillä on kaksi toisistaan vastaavasti poikkeavaa tapaa käsitellä riskiviestejä. Riskihavaintojen tutkimusta on vaivannut eräänlainen teoriattomuus sekä taipumus nähdä ihmisen ajattelu pohjimmiltaan rationaalisena. Tiedonkäsittely-, motivaatio- ja emootioteorioiden joukosta esitetään potentiaalisia teorioita mahdollisiksi viitekehyksiksi uudelle tutkimukselle, joka ottaisi huomioon myös tunteiden vaikutuksen ja yksilöiden väliset erot.

AB - Katsauksen päätarkoitus on esitellä riskien havaitsemisen, riskikommunikaation ja riskikäyttäytymisen psykologista tutkimusta: sen päälinjoja, tärkeimpiä tuloksia ja olennaisimpia puutteita. Katsauksen toinen tarkoitus on selvittää edellä mainittuja asioita ruokaan liittyvien riskien osalta. Riskien havaitsemisen tutkimuksessa on kaksi päälinjaa: päätöksentekotutkimus, jossa riskihavaintoja on tutkittu valintoja tarkkailemalla, ja psykometrinen suuntaus, jossa on selvitetty riskihavainnon laadullisia piirteitä. Lisäksi on tutkittu taustatekijöitä sille, kuinka suuriksi tai todennäköisiksi riskit koetaan. Tärkeimpänä tuloksena esiin nousee ihmisten taipumus tehdä kahdentyyppisiä, toisistaan poikkeavia riskiarvioita: toisaalta rationaalisia ja toisaalta laadullisia, tunnepitoisia arvioita. Tulokset jälkimmäisten arvioiden laadusta ovat myös olennaisia. Riskikommunikaatiotutkimuksessa on samaten todettu, että ihmisillä on kaksi toisistaan vastaavasti poikkeavaa tapaa käsitellä riskiviestejä. Riskihavaintojen tutkimusta on vaivannut eräänlainen teoriattomuus sekä taipumus nähdä ihmisen ajattelu pohjimmiltaan rationaalisena. Tiedonkäsittely-, motivaatio- ja emootioteorioiden joukosta esitetään potentiaalisia teorioita mahdollisiksi viitekehyksiksi uudelle tutkimukselle, joka ottaisi huomioon myös tunteiden vaikutuksen ja yksilöiden väliset erot.

KW - psychological research

KW - risk assessment

KW - decision making

KW - perception ability

KW - psychometrics

KW - risk communication

KW - risk-taking

KW - food

KW - emotional charge

KW - motivation

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leikas S. Riskien havaitseminen, riskiviestintä ja riskikäyttäytyminen psykologisesta näkökulmasta: Katsaus psykologiseen riskitutkimukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 70 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2297).