Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi: Turvallisuus- ja ympäristöriskit

Timo Räikkönen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa kuvataan riskienhallinnan kehityskaari 1970-luvulta nykypäivään ja tarkastellaan riskien hallittavuudessa tapahtuneita muutoksia, riskienhallinnan vaikuttavuutta sekä tulevaisuuden kehityshaasteita. Tulokset perustuvat syyskuusta marraskuuhun vuonna 2001 suoritettuihin haastatteluihin ja kirjallisen kyselyn vastauksiin. Haastatteluissa ja kyselyvastauksissa tuli laajasti esille, kuinka riskit eivät enää liity niin selkeästi esimerkiksi tuotannon teknisiin yksityiskohtiin vaan yhä enemmän yrityksen strategiaan, markkina-arvon säilyttämiseen ja asiakkaiden ja sidosryhmien mielikuviin. Kokonaisuudessaan riskit koettiin entistä abstraktimmiksi ja vaikeammin ennakoitaviksi, vaikka teknisempi riskienhallinta onkin päinvastoin helpottunut. Riskien hallittavuutta käsittelevässä luvussa turvallisuus- ja ympäristöasioihin liittyvistä riskitekijöistä nousevat selvimmin esille kokonaisuuden hallinnan väheneminen, automaatio, verkottuminen, vastuukysymykset ja pk-sektorin toimivuuteen liittyvät haasteet. Riskienhallinnan vaikuttavuusarviointia käsittelevässä luvussa nousevat selvimmin esille vaikutukset työturvallisuuteen ja työskentelykulttuuriin sekä asuinympäristön viihtyisyyteen. Tuottavuuteen ja kilpailukykyyn sekä päätöksentekoon ja politiikkaan kohdistuvat vaikutukset koettiin kohtalaisiksi. Arviot riskienhallinnan vaikutuksesta imagokysymyksiin olivat vaihtelevia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages65
ISBN (Electronic)951-38-6072-8
ISBN (Print)951-38-6071-X
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2156
ISSN1235-0605

Fingerprint

environmental risk
safety
evaluation
risk management

Keywords

  • risk management
  • safety management
  • safety control
  • environmental risks

Cite this

Räikkönen, T. (2002). Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi: Turvallisuus- ja ympäristöriskit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2156
Räikkönen, Timo. / Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi : Turvallisuus- ja ympäristöriskit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 65 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2156).
@book{34d4e563634949f0930cf2a936334582,
title = "Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi: Turvallisuus- ja ymp{\"a}rist{\"o}riskit",
abstract = "Julkaisussa kuvataan riskienhallinnan kehityskaari 1970-luvulta nykyp{\"a}iv{\"a}{\"a}n ja tarkastellaan riskien hallittavuudessa tapahtuneita muutoksia, riskienhallinnan vaikuttavuutta sek{\"a} tulevaisuuden kehityshaasteita. Tulokset perustuvat syyskuusta marraskuuhun vuonna 2001 suoritettuihin haastatteluihin ja kirjallisen kyselyn vastauksiin. Haastatteluissa ja kyselyvastauksissa tuli laajasti esille, kuinka riskit eiv{\"a}t en{\"a}{\"a} liity niin selke{\"a}sti esimerkiksi tuotannon teknisiin yksityiskohtiin vaan yh{\"a} enemm{\"a}n yrityksen strategiaan, markkina-arvon s{\"a}ilytt{\"a}miseen ja asiakkaiden ja sidosryhmien mielikuviin. Kokonaisuudessaan riskit koettiin entist{\"a} abstraktimmiksi ja vaikeammin ennakoitaviksi, vaikka teknisempi riskienhallinta onkin p{\"a}invastoin helpottunut. Riskien hallittavuutta k{\"a}sittelev{\"a}ss{\"a} luvussa turvallisuus- ja ymp{\"a}rist{\"o}asioihin liittyvist{\"a} riskitekij{\"o}ist{\"a} nousevat selvimmin esille kokonaisuuden hallinnan v{\"a}heneminen, automaatio, verkottuminen, vastuukysymykset ja pk-sektorin toimivuuteen liittyv{\"a}t haasteet. Riskienhallinnan vaikuttavuusarviointia k{\"a}sittelev{\"a}ss{\"a} luvussa nousevat selvimmin esille vaikutukset ty{\"o}turvallisuuteen ja ty{\"o}skentelykulttuuriin sek{\"a} asuinymp{\"a}rist{\"o}n viihtyisyyteen. Tuottavuuteen ja kilpailukykyyn sek{\"a} p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon ja politiikkaan kohdistuvat vaikutukset koettiin kohtalaisiksi. Arviot riskienhallinnan vaikutuksesta imagokysymyksiin olivat vaihtelevia.",
keywords = "risk management, safety management, safety control, environmental risks",
author = "Timo R{\"a}ikk{\"o}nen",
note = "Project code: G2SU00324",
year = "2002",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6071-X",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2156",
address = "Finland",

}

Räikkönen, T 2002, Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi: Turvallisuus- ja ympäristöriskit. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2156, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi : Turvallisuus- ja ympäristöriskit. / Räikkönen, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 65 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2156).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi

T2 - Turvallisuus- ja ympäristöriskit

AU - Räikkönen, Timo

N1 - Project code: G2SU00324

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Julkaisussa kuvataan riskienhallinnan kehityskaari 1970-luvulta nykypäivään ja tarkastellaan riskien hallittavuudessa tapahtuneita muutoksia, riskienhallinnan vaikuttavuutta sekä tulevaisuuden kehityshaasteita. Tulokset perustuvat syyskuusta marraskuuhun vuonna 2001 suoritettuihin haastatteluihin ja kirjallisen kyselyn vastauksiin. Haastatteluissa ja kyselyvastauksissa tuli laajasti esille, kuinka riskit eivät enää liity niin selkeästi esimerkiksi tuotannon teknisiin yksityiskohtiin vaan yhä enemmän yrityksen strategiaan, markkina-arvon säilyttämiseen ja asiakkaiden ja sidosryhmien mielikuviin. Kokonaisuudessaan riskit koettiin entistä abstraktimmiksi ja vaikeammin ennakoitaviksi, vaikka teknisempi riskienhallinta onkin päinvastoin helpottunut. Riskien hallittavuutta käsittelevässä luvussa turvallisuus- ja ympäristöasioihin liittyvistä riskitekijöistä nousevat selvimmin esille kokonaisuuden hallinnan väheneminen, automaatio, verkottuminen, vastuukysymykset ja pk-sektorin toimivuuteen liittyvät haasteet. Riskienhallinnan vaikuttavuusarviointia käsittelevässä luvussa nousevat selvimmin esille vaikutukset työturvallisuuteen ja työskentelykulttuuriin sekä asuinympäristön viihtyisyyteen. Tuottavuuteen ja kilpailukykyyn sekä päätöksentekoon ja politiikkaan kohdistuvat vaikutukset koettiin kohtalaisiksi. Arviot riskienhallinnan vaikutuksesta imagokysymyksiin olivat vaihtelevia.

AB - Julkaisussa kuvataan riskienhallinnan kehityskaari 1970-luvulta nykypäivään ja tarkastellaan riskien hallittavuudessa tapahtuneita muutoksia, riskienhallinnan vaikuttavuutta sekä tulevaisuuden kehityshaasteita. Tulokset perustuvat syyskuusta marraskuuhun vuonna 2001 suoritettuihin haastatteluihin ja kirjallisen kyselyn vastauksiin. Haastatteluissa ja kyselyvastauksissa tuli laajasti esille, kuinka riskit eivät enää liity niin selkeästi esimerkiksi tuotannon teknisiin yksityiskohtiin vaan yhä enemmän yrityksen strategiaan, markkina-arvon säilyttämiseen ja asiakkaiden ja sidosryhmien mielikuviin. Kokonaisuudessaan riskit koettiin entistä abstraktimmiksi ja vaikeammin ennakoitaviksi, vaikka teknisempi riskienhallinta onkin päinvastoin helpottunut. Riskien hallittavuutta käsittelevässä luvussa turvallisuus- ja ympäristöasioihin liittyvistä riskitekijöistä nousevat selvimmin esille kokonaisuuden hallinnan väheneminen, automaatio, verkottuminen, vastuukysymykset ja pk-sektorin toimivuuteen liittyvät haasteet. Riskienhallinnan vaikuttavuusarviointia käsittelevässä luvussa nousevat selvimmin esille vaikutukset työturvallisuuteen ja työskentelykulttuuriin sekä asuinympäristön viihtyisyyteen. Tuottavuuteen ja kilpailukykyyn sekä päätöksentekoon ja politiikkaan kohdistuvat vaikutukset koettiin kohtalaisiksi. Arviot riskienhallinnan vaikutuksesta imagokysymyksiin olivat vaihtelevia.

KW - risk management

KW - safety management

KW - safety control

KW - environmental risks

M3 - Report

SN - 951-38-6071-X

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Räikkönen T. Riskienhallinnan kehityskaari ja vaikuttavuusarviointi: Turvallisuus- ja ympäristöriskit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 65 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2156).