Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi

Translated title of the contribution: Roadmap for improving protein self-sufficiency of Finland

Mirja Mokkila (Editor), Anu Kaukovirta-Norja, Anna Leinonen, Nina Wessberg, Jarkko Niemi

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Tämän maa- ja metsätalousministeriön tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen päätöksenteon tueksi tiekartta reiteistä, joilla Suomen täydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkittävästi nykyisestä noin 15 %:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta näkökulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lisääminen, myös maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sekä kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyistä parempi hyödyntäminen, kasviproteiinien lisääntyvä käyttö elintarvikkeissa sekä uudet potentiaaliset proteiinilähteet niin rehukäytössä kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden näkemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Myös tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos jäsentyi kolmen laajan teeman ympärille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehittäminen, 2) kotimaisen proteiinin rehukäytön tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin käyttö suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeitä toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lisäämiseksi sekä proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehittää asiaa yhdessä. Edessä on vielä paljon työtä tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhtiä. Tämä tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellyttävien eläin- ja kasviperäisten proteiinituotteiden myötä. Tiekarttatyö toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages66
    ISBN (Electronic)978-951-38-8286-0
    ISBN (Print)978-951-38-8285-3
    Publication statusPublished - 2015
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Visions
    Number6
    ISSN2242-1157

      Fingerprint

    Keywords

    • protein
    • protein self-sufficiency
    • plant-based protein
    • protein sources
    • roadmap
    • food
    • feed
    • primary production

    Cite this

    Mokkila, M. (Ed.), Kaukovirta-Norja, A., Leinonen, A., Wessberg, N., & Niemi, J. (2015). Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Visions, No. 6