Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi

Translated title of the contribution: Roadmap for improving protein self-sufficiency of Finland

Mirja Mokkila (Editor), Anu Kaukovirta-Norja, Anna Leinonen, Nina Wessberg, Jarkko Niemi

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tämän maa- ja metsätalousministeriön tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen päätöksenteon tueksi tiekartta reiteistä, joilla Suomen täydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkittävästi nykyisestä noin 15 %:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta näkökulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lisääminen, myös maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sekä kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyistä parempi hyödyntäminen, kasviproteiinien lisääntyvä käyttö elintarvikkeissa sekä uudet potentiaaliset proteiinilähteet niin rehukäytössä kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden näkemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Myös tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos jäsentyi kolmen laajan teeman ympärille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehittäminen, 2) kotimaisen proteiinin rehukäytön tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin käyttö suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeitä toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lisäämiseksi sekä proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehittää asiaa yhdessä. Edessä on vielä paljon työtä tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhtiä. Tämä tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellyttävien eläin- ja kasviperäisten proteiinituotteiden myötä. Tiekarttatyö toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Electronic)978-951-38-8286-0
ISBN (Print)978-951-38-8285-3
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Visions
PublisherVTT
No.6
ISSN (Print)2242-1157
ISSN (Electronic)2242-1165

Fingerprint

Finland
Proteins
xylometazoline

Keywords

  • protein
  • protein self-sufficiency
  • plant-based protein
  • protein sources
  • roadmap
  • food
  • feed
  • primary production

Cite this

Mokkila, M. (Ed.), Kaukovirta-Norja, A., Leinonen, A., Wessberg, N., & Niemi, J. (2015). Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Visions, No. 6
Mokkila, Mirja (Editor) ; Kaukovirta-Norja, Anu ; Leinonen, Anna ; Wessberg, Nina ; Niemi, Jarkko. / Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 66 p. (VTT Visions; No. 6).
@book{4fca2372a909475a9cf3902eefb1d463,
title = "Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}n tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tueksi tiekartta reiteist{\"a}, joilla Suomen t{\"a}ydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkitt{\"a}v{\"a}sti nykyisest{\"a} noin 15 {\%}:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta n{\"a}k{\"o}kulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lis{\"a}{\"a}minen, my{\"o}s maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sek{\"a} kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyist{\"a} parempi hy{\"o}dynt{\"a}minen, kasviproteiinien lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a} k{\"a}ytt{\"o} elintarvikkeissa sek{\"a} uudet potentiaaliset proteiinil{\"a}hteet niin rehuk{\"a}yt{\"o}ss{\"a} kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden n{\"a}kemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. My{\"o}s tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos j{\"a}sentyi kolmen laajan teeman ymp{\"a}rille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehitt{\"a}minen, 2) kotimaisen proteiinin rehuk{\"a}yt{\"o}n tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin k{\"a}ytt{\"o} suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeit{\"a} toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lis{\"a}{\"a}miseksi sek{\"a} proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehitt{\"a}{\"a} asiaa yhdess{\"a}. Edess{\"a} on viel{\"a} paljon ty{\"o}t{\"a} tavoitteisiin p{\"a}{\"a}semiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhti{\"a}. T{\"a}m{\"a} tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellytt{\"a}vien el{\"a}in- ja kasviper{\"a}isten proteiinituotteiden my{\"o}t{\"a}. Tiekarttaty{\"o} toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteisty{\"o}ss{\"a} Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.",
keywords = "protein, protein self-sufficiency, plant-based protein, protein sources, roadmap, food, feed, primary production",
author = "Anu Kaukovirta-Norja and Anna Leinonen and Nina Wessberg and Jarkko Niemi",
editor = "Mirja Mokkila",
year = "2015",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-8285-3",
series = "VTT Visions",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "6",
address = "Finland",

}

Mokkila, M (ed.), Kaukovirta-Norja, A, Leinonen, A, Wessberg, N & Niemi, J 2015, Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. VTT Visions, no. 6, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. / Mokkila, Mirja (Editor); Kaukovirta-Norja, Anu; Leinonen, Anna; Wessberg, Nina; Niemi, Jarkko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 66 p. (VTT Visions; No. 6).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi

AU - Kaukovirta-Norja, Anu

AU - Leinonen, Anna

AU - Wessberg, Nina

AU - Niemi, Jarkko

A2 - Mokkila, Mirja

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Tämän maa- ja metsätalousministeriön tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen päätöksenteon tueksi tiekartta reiteistä, joilla Suomen täydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkittävästi nykyisestä noin 15 %:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta näkökulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lisääminen, myös maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sekä kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyistä parempi hyödyntäminen, kasviproteiinien lisääntyvä käyttö elintarvikkeissa sekä uudet potentiaaliset proteiinilähteet niin rehukäytössä kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden näkemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Myös tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos jäsentyi kolmen laajan teeman ympärille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehittäminen, 2) kotimaisen proteiinin rehukäytön tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin käyttö suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeitä toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lisäämiseksi sekä proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehittää asiaa yhdessä. Edessä on vielä paljon työtä tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhtiä. Tämä tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellyttävien eläin- ja kasviperäisten proteiinituotteiden myötä. Tiekarttatyö toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.

AB - Tämän maa- ja metsätalousministeriön tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen päätöksenteon tueksi tiekartta reiteistä, joilla Suomen täydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkittävästi nykyisestä noin 15 %:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta näkökulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lisääminen, myös maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sekä kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyistä parempi hyödyntäminen, kasviproteiinien lisääntyvä käyttö elintarvikkeissa sekä uudet potentiaaliset proteiinilähteet niin rehukäytössä kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden näkemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Myös tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos jäsentyi kolmen laajan teeman ympärille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehittäminen, 2) kotimaisen proteiinin rehukäytön tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin käyttö suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeitä toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lisäämiseksi sekä proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehittää asiaa yhdessä. Edessä on vielä paljon työtä tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhtiä. Tämä tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellyttävien eläin- ja kasviperäisten proteiinituotteiden myötä. Tiekarttatyö toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.

KW - protein

KW - protein self-sufficiency

KW - plant-based protein

KW - protein sources

KW - roadmap

KW - food

KW - feed

KW - primary production

M3 - Report

SN - 978-951-38-8285-3

T3 - VTT Visions

BT - Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mokkila M, (ed.), Kaukovirta-Norja A, Leinonen A, Wessberg N, Niemi J. Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 66 p. (VTT Visions; No. 6).