Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi

Translated title of the contribution: Roadmap for improving protein self-sufficiency of Finland

Mirja Mokkila (Editor), Anu Kaukovirta-Norja, Anna Leinonen, Nina Wessberg, Jarkko Niemi

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Tämän maa- ja metsätalousministeriön tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen päätöksenteon tueksi tiekartta reiteistä, joilla Suomen täydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkittävästi nykyisestä noin 15 %:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta näkökulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lisääminen, myös maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sekä kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyistä parempi hyödyntäminen, kasviproteiinien lisääntyvä käyttö elintarvikkeissa sekä uudet potentiaaliset proteiinilähteet niin rehukäytössä kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden näkemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Myös tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos jäsentyi kolmen laajan teeman ympärille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehittäminen, 2) kotimaisen proteiinin rehukäytön tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin käyttö suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeitä toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lisäämiseksi sekä proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehittää asiaa yhdessä. Edessä on vielä paljon työtä tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhtiä. Tämä tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellyttävien eläin- ja kasviperäisten proteiinituotteiden myötä. Tiekarttatyö toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages66
    ISBN (Electronic)978-951-38-8286-0
    ISBN (Print)978-951-38-8285-3
    Publication statusPublished - 2015
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Visions
    Number6
    ISSN2242-1157

    Fingerprint

    Finland
    Proteins
    xylometazoline

    Keywords

    • protein
    • protein self-sufficiency
    • plant-based protein
    • protein sources
    • roadmap
    • food
    • feed
    • primary production

    Cite this

    Mokkila, M. (Ed.), Kaukovirta-Norja, A., Leinonen, A., Wessberg, N., & Niemi, J. (2015). Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Visions, No. 6
    Mokkila, Mirja (Editor) ; Kaukovirta-Norja, Anu ; Leinonen, Anna ; Wessberg, Nina ; Niemi, Jarkko. / Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 66 p. (VTT Visions; No. 6).
    @book{4fca2372a909475a9cf3902eefb1d463,
    title = "Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi",
    abstract = "T{\"a}m{\"a}n maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}n tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tueksi tiekartta reiteist{\"a}, joilla Suomen t{\"a}ydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkitt{\"a}v{\"a}sti nykyisest{\"a} noin 15 {\%}:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta n{\"a}k{\"o}kulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lis{\"a}{\"a}minen, my{\"o}s maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sek{\"a} kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyist{\"a} parempi hy{\"o}dynt{\"a}minen, kasviproteiinien lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a} k{\"a}ytt{\"o} elintarvikkeissa sek{\"a} uudet potentiaaliset proteiinil{\"a}hteet niin rehuk{\"a}yt{\"o}ss{\"a} kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden n{\"a}kemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. My{\"o}s tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos j{\"a}sentyi kolmen laajan teeman ymp{\"a}rille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehitt{\"a}minen, 2) kotimaisen proteiinin rehuk{\"a}yt{\"o}n tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin k{\"a}ytt{\"o} suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeit{\"a} toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lis{\"a}{\"a}miseksi sek{\"a} proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehitt{\"a}{\"a} asiaa yhdess{\"a}. Edess{\"a} on viel{\"a} paljon ty{\"o}t{\"a} tavoitteisiin p{\"a}{\"a}semiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhti{\"a}. T{\"a}m{\"a} tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellytt{\"a}vien el{\"a}in- ja kasviper{\"a}isten proteiinituotteiden my{\"o}t{\"a}. Tiekarttaty{\"o} toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteisty{\"o}ss{\"a} Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.",
    keywords = "protein, protein self-sufficiency, plant-based protein, protein sources, roadmap, food, feed, primary production",
    author = "Anu Kaukovirta-Norja and Anna Leinonen and Nina Wessberg and Jarkko Niemi",
    editor = "Mirja Mokkila",
    year = "2015",
    language = "Finnish",
    isbn = "978-951-38-8285-3",
    series = "VTT Visions",
    publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
    number = "6",
    address = "Finland",

    }

    Mokkila, M (ed.), Kaukovirta-Norja, A, Leinonen, A, Wessberg, N & Niemi, J 2015, Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. VTT Visions, no. 6, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

    Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. / Mokkila, Mirja (Editor); Kaukovirta-Norja, Anu; Leinonen, Anna; Wessberg, Nina; Niemi, Jarkko.

    Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 66 p. (VTT Visions; No. 6).

    Research output: Book/ReportReport

    TY - BOOK

    T1 - Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi

    AU - Kaukovirta-Norja, Anu

    AU - Leinonen, Anna

    AU - Wessberg, Nina

    AU - Niemi, Jarkko

    A2 - Mokkila, Mirja

    PY - 2015

    Y1 - 2015

    N2 - Tämän maa- ja metsätalousministeriön tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen päätöksenteon tueksi tiekartta reiteistä, joilla Suomen täydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkittävästi nykyisestä noin 15 %:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta näkökulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lisääminen, myös maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sekä kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyistä parempi hyödyntäminen, kasviproteiinien lisääntyvä käyttö elintarvikkeissa sekä uudet potentiaaliset proteiinilähteet niin rehukäytössä kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden näkemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Myös tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos jäsentyi kolmen laajan teeman ympärille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehittäminen, 2) kotimaisen proteiinin rehukäytön tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin käyttö suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeitä toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lisäämiseksi sekä proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehittää asiaa yhdessä. Edessä on vielä paljon työtä tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhtiä. Tämä tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellyttävien eläin- ja kasviperäisten proteiinituotteiden myötä. Tiekarttatyö toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.

    AB - Tämän maa- ja metsätalousministeriön tilaaman hankkeen tavoitteena oli tuottaa kansallisen päätöksenteon tueksi tiekartta reiteistä, joilla Suomen täydennysproteiinin omavaraisuutta voidaan parantaa merkittävästi nykyisestä noin 15 %:sta. Proteiiniomavaraisuuden nostoa tarkasteltiin monesta näkökulmasta huomioiden paitsi proteiinipitoisten kasvien tuotannon lisääminen, myös maatalous-elintarvikeketjussa syntyvien sivuvirtojen sekä kalojen ja kalateollisuuden sivutuotteiden nykyistä parempi hyödyntäminen, kasviproteiinien lisääntyvä käyttö elintarvikkeissa sekä uudet potentiaaliset proteiinilähteet niin rehukäytössä kuin ihmisravintona. Eri tavoin kootun aineiston ja avaintoimijoiden näkemysten perusteella muotoiltiin kolme tiekarttaa, jotka suuntaavat tulevaisuuden toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Myös tiekartoissa esitettyjen polkujen taloudellisia vaikutuksia arvioitiin. Keskeinen tulos jäsentyi kolmen laajan teeman ympärille: 1) kotimaisen proteiinin alkutuotannon kehittäminen, 2) kotimaisen proteiinin rehukäytön tehostaminen ja monipuolistaminen ja 3) kotimaisen kasviproteiinin käyttö suoraan ihmisravintona. Esille nousi selkeitä toimenpide-ehdotuksia kotimaisen proteiinituotannon lisäämiseksi sekä proteiiniarvoketjun eri osapuolten halu kehittää asiaa yhdessä. Edessä on vielä paljon työtä tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaassa tapauksessa proteiiniomavaraisuus kohenee samalla, kun koko alkutuotanto saa uutta ryhtiä. Tämä tapahtuu toimivamman ketjun ja markkinoiden, viljelymaan kunnon kohentumisen ja uusien kuluttajia miellyttävien eläin- ja kasviperäisten proteiinituotteiden myötä. Tiekarttatyö toteutettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoimana hankkeena yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.

    KW - protein

    KW - protein self-sufficiency

    KW - plant-based protein

    KW - protein sources

    KW - roadmap

    KW - food

    KW - feed

    KW - primary production

    M3 - Report

    SN - 978-951-38-8285-3

    T3 - VTT Visions

    BT - Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi

    PB - VTT Technical Research Centre of Finland

    CY - Espoo

    ER -

    Mokkila M, (ed.), Kaukovirta-Norja A, Leinonen A, Wessberg N, Niemi J. Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 66 p. (VTT Visions; No. 6).