Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä

Translated title of the contribution: Robotic process automation and artificial intelligence : application roadmap

Jukka Kääriäinen (Editor), Tommi Aihkisalo, Marco Halén, Harald Holmström, Petri Jurmu, Tapio Matinmikko, Timo Seppälä, Maarit Tihinen, Justus Tirronen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä selvityksessä esitetään RoboÄly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja tekoälyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksessä tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamista julkisella sektorilla sekä niiden tyyppitehtäviä. Lisäksi kuvataan teknisiä edellytyksiä tekoälyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mitä tietoturvaan sekä tietosuojaan liittyviä seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamisessa. Selvitys määrittelee edelleen valintakriteeristöt, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai tekoälylle soveltuvat tehtävät tai prosessit (viranomaisprosessit) sekä kuinka robotiikka- ja tekoälyhankkeiden hyötyjä voidaan arvioida. Selvityksessä kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja tekoäly case. Selvityksessä esitetään myöskehittämistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja tekoälyn hyödyntämistä ja käytön leviämistä julkisella sektorilla.
Original languageFinnish
PublisherPrime Minister's Office Finland
Number of pages65
ISBN (Electronic)978-952-287-616-4
Publication statusPublished - 30 Oct 2018
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number65/2018

Fingerprint

Valsartan
Artificial Intelligence
Automation
Robotics

Keywords

  • robotic process automation
  • artificial intelligence
  • machine learning
  • digitalisation

Cite this

Kääriäinen, J. (Ed.), Aihkisalo, T., Halén, M., Holmström, H., Jurmu, P., Matinmikko, T., ... Tirronen, J. (2018). Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä. Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 65/2018
Kääriäinen, Jukka (Editor) ; Aihkisalo, Tommi ; Halén, Marco ; Holmström, Harald ; Jurmu, Petri ; Matinmikko, Tapio ; Seppälä, Timo ; Tihinen, Maarit ; Tirronen, Justus. / Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly : soveltamisen askelmerkkejä. Prime Minister's Office Finland, 2018. 65 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 65/2018).
@book{da940623ac794ccabc6b1b837f188922,
title = "Ohjelmistorobotiikka ja teko{\"a}ly: soveltamisen askelmerkkej{\"a}",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} esitet{\"a}{\"a}n Robo{\"A}ly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja teko{\"a}lyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja teko{\"a}lyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksess{\"a} tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja teko{\"a}lyn soveltamista julkisella sektorilla sek{\"a} niiden tyyppiteht{\"a}vi{\"a}. Lis{\"a}ksi kuvataan teknisi{\"a} edellytyksi{\"a} teko{\"a}lyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mit{\"a} tietoturvaan sek{\"a} tietosuojaan liittyvi{\"a} seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja teko{\"a}lyn soveltamisessa. Selvitys m{\"a}{\"a}rittelee edelleen valintakriteerist{\"o}t, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai teko{\"a}lylle soveltuvat teht{\"a}v{\"a}t tai prosessit (viranomaisprosessit) sek{\"a} kuinka robotiikka- ja teko{\"a}lyhankkeiden hy{\"o}tyj{\"a} voidaan arvioida. Selvityksess{\"a} kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja teko{\"a}ly case. Selvityksess{\"a} esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}skehitt{\"a}mistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja teko{\"a}lyn hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} ja k{\"a}yt{\"o}n levi{\"a}mist{\"a} julkisella sektorilla.",
keywords = "robotic process automation, artificial intelligence, machine learning, digitalisation",
author = "Tommi Aihkisalo and Marco Hal{\'e}n and Harald Holmstr{\"o}m and Petri Jurmu and Tapio Matinmikko and Timo Sepp{\"a}l{\"a} and Maarit Tihinen and Justus Tirronen",
editor = "Jukka K{\"a}{\"a}ri{\"a}inen",
year = "2018",
month = "10",
day = "30",
language = "Finnish",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "65/2018",
address = "Finland",

}

Kääriäinen, J (ed.), Aihkisalo, T, Halén, M, Holmström, H, Jurmu, P, Matinmikko, T, Seppälä, T, Tihinen, M & Tirronen, J 2018, Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 65/2018, Prime Minister's Office Finland.

Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly : soveltamisen askelmerkkejä. / Kääriäinen, Jukka (Editor); Aihkisalo, Tommi; Halén, Marco; Holmström, Harald; Jurmu, Petri; Matinmikko, Tapio; Seppälä, Timo; Tihinen, Maarit; Tirronen, Justus.

Prime Minister's Office Finland, 2018. 65 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 65/2018).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly

T2 - soveltamisen askelmerkkejä

AU - Aihkisalo, Tommi

AU - Halén, Marco

AU - Holmström, Harald

AU - Jurmu, Petri

AU - Matinmikko, Tapio

AU - Seppälä, Timo

AU - Tihinen, Maarit

AU - Tirronen, Justus

A2 - Kääriäinen, Jukka

PY - 2018/10/30

Y1 - 2018/10/30

N2 - Tässä selvityksessä esitetään RoboÄly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja tekoälyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksessä tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamista julkisella sektorilla sekä niiden tyyppitehtäviä. Lisäksi kuvataan teknisiä edellytyksiä tekoälyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mitä tietoturvaan sekä tietosuojaan liittyviä seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamisessa. Selvitys määrittelee edelleen valintakriteeristöt, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai tekoälylle soveltuvat tehtävät tai prosessit (viranomaisprosessit) sekä kuinka robotiikka- ja tekoälyhankkeiden hyötyjä voidaan arvioida. Selvityksessä kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja tekoäly case. Selvityksessä esitetään myöskehittämistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja tekoälyn hyödyntämistä ja käytön leviämistä julkisella sektorilla.

AB - Tässä selvityksessä esitetään RoboÄly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja tekoälyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksessä tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamista julkisella sektorilla sekä niiden tyyppitehtäviä. Lisäksi kuvataan teknisiä edellytyksiä tekoälyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mitä tietoturvaan sekä tietosuojaan liittyviä seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamisessa. Selvitys määrittelee edelleen valintakriteeristöt, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai tekoälylle soveltuvat tehtävät tai prosessit (viranomaisprosessit) sekä kuinka robotiikka- ja tekoälyhankkeiden hyötyjä voidaan arvioida. Selvityksessä kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja tekoäly case. Selvityksessä esitetään myöskehittämistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja tekoälyn hyödyntämistä ja käytön leviämistä julkisella sektorilla.

KW - robotic process automation

KW - artificial intelligence

KW - machine learning

KW - digitalisation

M3 - Report

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly

PB - Prime Minister's Office Finland

ER -

Kääriäinen J, (ed.), Aihkisalo T, Halén M, Holmström H, Jurmu P, Matinmikko T et al. Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä. Prime Minister's Office Finland, 2018. 65 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 65/2018).