Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä

Translated title of the contribution: Robotic process automation and artificial intelligence : application roadmap

Jukka Kääriäinen (Editor), Tommi Aihkisalo, Marco Halén, Harald Holmström, Petri Jurmu, Tapio Matinmikko, Timo Seppälä, Maarit Tihinen, Justus Tirronen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä selvityksessä esitetään RoboÄly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja tekoälyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksessä tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamista julkisella sektorilla sekä niiden tyyppitehtäviä. Lisäksi kuvataan teknisiä edellytyksiä tekoälyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mitä tietoturvaan sekä tietosuojaan liittyviä seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamisessa. Selvitys määrittelee edelleen valintakriteeristöt, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai tekoälylle soveltuvat tehtävät tai prosessit (viranomaisprosessit) sekä kuinka robotiikka- ja tekoälyhankkeiden hyötyjä voidaan arvioida. Selvityksessä kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja tekoäly case. Selvityksessä esitetään myöskehittämistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja tekoälyn hyödyntämistä ja käytön leviämistä julkisella sektorilla.
  Original languageFinnish
  PublisherPrime Minister's Office Finland
  Number of pages65
  ISBN (Electronic)978-952-287-616-4
  Publication statusPublished - 30 Oct 2018
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
  Number65/2018

  Fingerprint

  Valsartan
  Artificial Intelligence
  Automation
  Robotics

  Keywords

  • robotic process automation
  • artificial intelligence
  • machine learning
  • digitalisation

  Cite this

  Kääriäinen, J. (Ed.), Aihkisalo, T., Halén, M., Holmström, H., Jurmu, P., Matinmikko, T., ... Tirronen, J. (2018). Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä. Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 65/2018
  Kääriäinen, Jukka (Editor) ; Aihkisalo, Tommi ; Halén, Marco ; Holmström, Harald ; Jurmu, Petri ; Matinmikko, Tapio ; Seppälä, Timo ; Tihinen, Maarit ; Tirronen, Justus. / Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly : soveltamisen askelmerkkejä. Prime Minister's Office Finland, 2018. 65 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 65/2018).
  @book{da940623ac794ccabc6b1b837f188922,
  title = "Ohjelmistorobotiikka ja teko{\"a}ly: soveltamisen askelmerkkej{\"a}",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} esitet{\"a}{\"a}n Robo{\"A}ly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja teko{\"a}lyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja teko{\"a}lyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksess{\"a} tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja teko{\"a}lyn soveltamista julkisella sektorilla sek{\"a} niiden tyyppiteht{\"a}vi{\"a}. Lis{\"a}ksi kuvataan teknisi{\"a} edellytyksi{\"a} teko{\"a}lyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mit{\"a} tietoturvaan sek{\"a} tietosuojaan liittyvi{\"a} seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja teko{\"a}lyn soveltamisessa. Selvitys m{\"a}{\"a}rittelee edelleen valintakriteerist{\"o}t, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai teko{\"a}lylle soveltuvat teht{\"a}v{\"a}t tai prosessit (viranomaisprosessit) sek{\"a} kuinka robotiikka- ja teko{\"a}lyhankkeiden hy{\"o}tyj{\"a} voidaan arvioida. Selvityksess{\"a} kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja teko{\"a}ly case. Selvityksess{\"a} esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}skehitt{\"a}mistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja teko{\"a}lyn hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} ja k{\"a}yt{\"o}n levi{\"a}mist{\"a} julkisella sektorilla.",
  keywords = "robotic process automation, artificial intelligence, machine learning, digitalisation",
  author = "Tommi Aihkisalo and Marco Hal{\'e}n and Harald Holmstr{\"o}m and Petri Jurmu and Tapio Matinmikko and Timo Sepp{\"a}l{\"a} and Maarit Tihinen and Justus Tirronen",
  editor = "Jukka K{\"a}{\"a}ri{\"a}inen",
  year = "2018",
  month = "10",
  day = "30",
  language = "Finnish",
  series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
  publisher = "Prime Minister's Office Finland",
  number = "65/2018",
  address = "Finland",

  }

  Kääriäinen, J (ed.), Aihkisalo, T, Halén, M, Holmström, H, Jurmu, P, Matinmikko, T, Seppälä, T, Tihinen, M & Tirronen, J 2018, Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 65/2018, Prime Minister's Office Finland.

  Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly : soveltamisen askelmerkkejä. / Kääriäinen, Jukka (Editor); Aihkisalo, Tommi; Halén, Marco; Holmström, Harald; Jurmu, Petri; Matinmikko, Tapio; Seppälä, Timo; Tihinen, Maarit; Tirronen, Justus.

  Prime Minister's Office Finland, 2018. 65 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 65/2018).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly

  T2 - soveltamisen askelmerkkejä

  AU - Aihkisalo, Tommi

  AU - Halén, Marco

  AU - Holmström, Harald

  AU - Jurmu, Petri

  AU - Matinmikko, Tapio

  AU - Seppälä, Timo

  AU - Tihinen, Maarit

  AU - Tirronen, Justus

  A2 - Kääriäinen, Jukka

  PY - 2018/10/30

  Y1 - 2018/10/30

  N2 - Tässä selvityksessä esitetään RoboÄly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja tekoälyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksessä tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamista julkisella sektorilla sekä niiden tyyppitehtäviä. Lisäksi kuvataan teknisiä edellytyksiä tekoälyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mitä tietoturvaan sekä tietosuojaan liittyviä seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamisessa. Selvitys määrittelee edelleen valintakriteeristöt, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai tekoälylle soveltuvat tehtävät tai prosessit (viranomaisprosessit) sekä kuinka robotiikka- ja tekoälyhankkeiden hyötyjä voidaan arvioida. Selvityksessä kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja tekoäly case. Selvityksessä esitetään myöskehittämistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja tekoälyn hyödyntämistä ja käytön leviämistä julkisella sektorilla.

  AB - Tässä selvityksessä esitetään RoboÄly-hankkeen (Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn kehitysvaateet julkiselle sektorille – Robottien ja tekoälyn kehitysvaateet tietoinfrastruktuurille) tuloksia. Selvityksessä tarkastellaan ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamista julkisella sektorilla sekä niiden tyyppitehtäviä. Lisäksi kuvataan teknisiä edellytyksiä tekoälyn (erityisesti koneoppimisen) soveltamiselle julkisella sektorilla ja mitä tietoturvaan sekä tietosuojaan liittyviä seikkoja tulee huomioida ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn soveltamisessa. Selvitys määrittelee edelleen valintakriteeristöt, miten tunnistetaan ohjelmistorobotiikalle tai tekoälylle soveltuvat tehtävät tai prosessit (viranomaisprosessit) sekä kuinka robotiikka- ja tekoälyhankkeiden hyötyjä voidaan arvioida. Selvityksessä kuvataan kaksi Oulun kaupungin casea: ohjelmistorobotiikka case ja tekoäly case. Selvityksessä esitetään myöskehittämistoimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat ohjelmistorobottien ja tekoälyn hyödyntämistä ja käytön leviämistä julkisella sektorilla.

  KW - robotic process automation

  KW - artificial intelligence

  KW - machine learning

  KW - digitalisation

  M3 - Report

  T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

  BT - Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly

  PB - Prime Minister's Office Finland

  ER -

  Kääriäinen J, (ed.), Aihkisalo T, Halén M, Holmström H, Jurmu P, Matinmikko T et al. Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly: soveltamisen askelmerkkejä. Prime Minister's Office Finland, 2018. 65 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 65/2018).